Що корисно для шлунка - 7 продуктів і правила дієти з опорою на науку

Шлунок – один з головних органів травної системи. Будь-які недоліки в раціоні харчування негативно відбиваються на його роботі, змінюючи активність секреторного і м'язового апаратів, а також порушуючи цілісність слизової оболонки.

Робота гладкої мускулатури шлунка, активність секреції травних соків безпосередньо залежать від типу з'їденого продукту. Неправильне харчування, додавання шкідливих добавок збиває збалансоване функціонування всіх відділів шлунково-кишкового тракту і проявляється у вигляді різних захворювань.

Однак існують окремі корисні продукти, які здатні поліпшити стан шлунка і всього травного тракту. Нижче розглянуті 7 найефективніших з них.

1. Імбир

Останні наукові роботи показують, що імбир ефективний для корекції ряду диспепсичних розладів (нудота і блювота, відчуття дискомфорту в епігастральній ділянці), усунення симптомів морської хвороби, а також під час проходження курсу хіміотерапії. Терапевтичні ефекти імбиру можна порівняти з метоклопрамідом – лікарським засобом для купірування блювоти.

Імбир &8212; один з 13 продуктів для поліпшення травлення з доведеним ефектом.

Крім того, імбир також має виражену протизапальну дію і може бути використаний при запальних захворюваннях шлунка та інших відділів травної системи.

Найчастіше імбир вживається в чистому вигляді або заварюється чай на основі кореня.

імбир можна застосовувати для лікування нудоти і блювоти замість токсичних медикаментів.

2. Рута

М'ята використовується для терапії суб'єктивних неприємних відчуттів (нудота, блювота, відчуття переповнення шлунка) за рахунок вмісту в листі потужних аналгетичних і протизапальних засобів.

Доведено, що м'ята сприяє поліпшенню загального стану у пацієнтів з синдромом роздратованого кишечника, ефективно усуває такі явища, як здуття, відчуття дискомфорту в шлунку, нудота.

Як можна використовувати м'яту:

  • Жувати листя рослини;
  • Запах екстракту м'яти;
  • Розсмоктувати цукерки на її основі;
  • Заварюйте м'ятний чай.
регулярне вживання м'яти сприяє корекції розладів з боку шлунка та інших відділів травної системи, так як містить знеболюючі та протизапальні засоби.

3. Яблучний оцет

Кислоти, які містяться в яблучному оцті, нейтралізують засвоєння організмом крохмалю. Крім того, це засіб сприяє нормалізації мікрофлори всіх відділів шлунково-кишкового тракту за рахунок підвищення числа корисних бактерій і зменшення популяції патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів.

На тлі вживання 1 ст.л. яблучного оцту на добу ризик розвитку гастриту, асоційованого з Хелікобактер пілорі, падає в 2-3 рази.

Одне з наукових досліджень довело прямий ефект яблучного оцту в відношення кишкової палички, золотистого стафілокока, стрептококів і грибів роду Кандида. Ефект реалізується за рахунок пригнічення синтезу білків у мікробній клітині.

Регулярне додавання цього продукту в раціон сприяє не тільки запобіганню формування злоякісних клітин, але і знищення вже існуючих. дослідження проводилися на живих щурах і в пробірках на основі виділеної культури клітин.

яблучний оцет – ефективний засіб для усунення диспепсичних розладів, запобігання дисбактеріозу та онкологічних захворювань.

4. Пробіотики

Пробіотики – це корисні для мікрофлори кишечника бактерії, які вкрай необхідні організму для формування місцевих факторів імунітету в травній трубці і адекватного перетравлення продуктів.

Пробіотики мають великий спектр переваг:

  1. Поліпшення травлення ;
  2. Підвищення місцевих і загальних факторів імунітету;
  3. Поліпшення енергетичного обміну за рахунок вироблення великої кількості вітаміну В12;
  4. Купірування запальних процесів підшлункової залози, печінки і слизових оболонок шлунково-кишкового тракту;
  5. Зменшення сухості шкіри та ламкості волосся;
  6. Відновлення природної мікрофлори кишечника після тривалого використання антибактеріальних препаратів;
  7. Зменшення маси тіла і загальне оздоровлення організму.

Детальніше про користь пробіотиків тут →

Недолік пробіотиків призводить до різних патологій з боку імунітету (в тому числі формування аутоімунних і алергічних процесів).

Поточні наукові дослідження показують, що пробіотики ефективні проти Helycobacter Pylori. Саме з цією бактерією пов'язано 99% випадків розвитку гастритів і виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

Достатня кількість вкрай корисних пробіотиків міститься в натуральних йогуртах , кефірі , ряжанка , а також в деяких видах сиру (Гауда, Моцарелла, Чеддер), в звичайному сирі та інших кисломолочних продуктах. ще 10 продуктів з пробіотиками тут →

Пробіотики необхідні для підтримки нормальної мікрофлори кишечника і профілактики запальних уражень шлунка.

5. Продукти з високим вмістом білка

У нормі соляна кислота секретується парієтальними клітинами шлунка. Вона розщеплює ряд білків і забезпечує первинну антисептичну обробку їжі, перешкоджаючи попаданню різних патологічних агентів в нижні відділи шлунково-кишкового тракту.

На жаль, вкрай часто розвивається ситуація, при якій соляна кислота виробляється в надлишкових обсягах, що призводить до пошкодження і подразнення слизової оболонки шлунка. Дана обставина є одним з провідних факторів ризику запальних і виразкових патологій.

На думку вчених, продукти харчування, в яких міститься велика кількість білків, сприяють нейтралізації соляної кислоти і усунення ряду симптомів (відчуття швидкого наповнення шлунка, нудота і блювота, печія).

таким чином, їжа з високим відсотком білка незамінна для лікування та профілактики гіперацидних гастритів.

6. Риба

Регулярне вживання риби (оселедець, тріска, горбуша, сьомга) корисно для осіб, які страждають хронічними гастритами, колітами та іншими патологіями з боку шлунка.

Відомо, що риба містить значний обсяг білків, незамінних амінокислот, вітамінів і мінералів, які беруть участь у формуванні нормальної мікрофлори травного тракту і перешкоджають розвитку інфекційно-запальних патологій.

Крім того, морепродукти є легкозасвоюваною і дієтичною їжею.

Також омега-3 жирні кислоти в складі риби запобігають ряд відхилень з боку серця і судин (в тому числі атеросклероз).

Риба необхідна для насичення організму людини незамінними корисними речовинами і профілактики ряду хронічних хвороб шлунка.

7. Свіжі яблука

У складі яблук є безліч вітамінів (з, В1, В2, В6, Е, Р), макро - і мікроелементів (кальцій, калій, залізо, магній, фосфор, бор, йод, мідь, хром, нікель, цинк), органічних кислот, пектинів і сахаров.

Доведено, що яблука нормалізують моторно-евакуаційну функцію шлунка, підвищують спроможність сфінктерного апарату, ефективно попереджають розвиток запорів. Дія забезпечується за рахунок щавлевої кислоти і пектинів, які подразнюють рецептори слизової оболонки і стимулюють перистальтику.

Не менш важливий обволікаючий ефект, що знижує всмоктування цукрів (особливо важливо при патологіях глікемічного фону і при ожирінні) і підвищує стійкість внутрішньої оболонки шлунка до впливу шкідливих факторів (соляна кислота, пепсин, бактерії).

Рекомендується їсти як мінімум 1-2 яблука в день. Яблука можна їсти як з ранку на сніданок, так і на ніч в якості останнього прийому їжі.

свіжі яблука потрібні для адекватної і збалансованої роботи не тільки шлунка, але і всього травного тракту.

Чого слід уникати

Існує велика кількість шкідливих і важких продуктів, часте вживання яких порушує не тільки роботу шлунка, але і всіх відділів травної системи, а також негативно позначається на здоров'ї організму в цілому.

Нижче розглянуті найнебезпечніші продукти, від яких краще відмовитися:

  1. Гострий перець. сприяє подразненню слизової оболонки стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки. При підвищеній кислотності шлункового соку зловживання гострим може призвести до диспепсичних розладів (нудота, печія, відчуття швидкого наповнення, болі в епігастрії), а також спровокувати розвиток гострого гастриту або загострення хронічного.
  2. Алкоголь. викликає «розслаблення» центральної нервової системи, отже, знижується регуляторна функція головного мозку. Це призводить до неспроможності стравохідного і антрального сфінктерів. На тлі регулярного закидання вмісту шлунка в стравохід і жовчі з дванадцятипалої кишки розвивається печія, хімічний гастрит і навіть злоякісні утворення.
  3. Смажена їжа. вміст масу жирів, які вкрай важко перетравлювати. В кінцевому підсумку це призводить до уповільнення моторики всіх відділів травної системи, формування запорів, активації процесів бродіння. Також при смаженні на олії виробляється значна кількість токсинів, які знижують імунітет і підвищують ризик розвитку раку.
  4. Копченості. безліч досліджень показало прямий зв'язок між даною категорією продуктів і частотою розвитку і загострення хронічних захворювань (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба).
  5. Газовані напої. подразнюють слизову оболонку шлунка (аж до реактивного гастриту), підвищують всмоктування поживних речовин разом з різними токсичними метаболітами, які в нормі повинні нейтралізуватися і виводитися з організму.
  6. Локшина швидкого приготування. у ній міститься маса шкідливих речовин (багато натрію, велика кількість жирів), але головна опасть для шлунка – практично повна зупинка моторики на деякий час (від 45 хвилин до 2-3 годин). Локшина швидко займає весь вільний обсяг шлунка і затримується в ньому для первинного перетравлення, в цей час відкривається гастрально-дуоденальний сфінктер і відбувається закид жовчі. В майбутньому це призводить до формування гастриту і різних патологій евакуації вмісту шлунка.
зрозуміло, список шкідливих продуктів набагато ширше, але вище описані найбільш небезпечні компоненти. Для підтримки здоров'я шлунка слід вживати більше натуральних природних речовин, які не зазнали тривалої обробки.

5 правил щадить дієти для шлунка

Для підтримки здоров'я шлунка необхідно дотримуватися певних рекомендацій по правильному харчуванню. Це дозволить не тільки поліпшити симптоматику наявних захворювань, але і запобігти появі нових.

Оскільки механічне, хімічне або термічне роздратування хворого шлунка споживаної їжею неприпустимо, необхідно дотримуватися щадну дієту.

Необхідно виконувати наступні рекомендації:

  1. Дотримуватися кратність харчування. рекомендується вживати їжу 5-6 разів на день маленькими порціями, щоб створити рівномірне навантаження на травну систему.
  2. Виключити з меню речовини, що подразнюють слизову шлунка. до цієї групи належать: міцні бульйони на основі м'яса або риби, будь-яка Смажена їжа, консервовані продукти, копченості, приправи і спеції (гострий перець, часник, цибуля), соління, маринади, газовані продукти, вина, кава, Цитрусові фрукти. Відмовлятися від них зовсім не варто, але обмежувати необхідно. Їжа повинна бути добре пережована, а температура подачі близька або трохи вище до температури тіла.
  3. Додати в раціон продукти, здатні зв'язати і нейтралізувати соляну кислоту. такими лікувальними продуктами є яйця, молоко і молочні продукти, відварені м'ясо і риба.
  4. Вживати обволікаючі засоби (кисіль, каші, муси, желе, терті або печені яблука).
  5. Відмовитися від шкідливих звичок (алкогольні напої та куріння).
також вкрай важливо приймати їжу в спокійній обстановці і розміреному темпі (добре пережовуючи і обволікаючи слиною кожен клубочок їжі), не відволікаючись на дію сторонніх подразників (стільниковий телефон, телевізор, розмови).

Висновок

Таким чином, здоров'я шлунка безпосередньо залежить від культури харчування. Слід віддавати перевагу натуральним продуктам, які містять велику кількість корисних речовин і виключати компоненти, здатні надати механічне, хімічне або термічне вплив на слизову оболонку шлунка.