Що можна і чого не можна на дієті для здоров'я печінки-таблиця продуктів

Печінка є найважливішою залозою зовнішньої секреції в людському організмі. Вона виконує ряд важливих функцій, в числі яких детоксикація, синтез холестерину і глюкози, контроль кількості гормонів, вітамінів, етанолу та ін.

Згідно з дослідженнями, здоров'я печінки людини безпосередньо пов'язане з якістю його харчування, шкідливими звичками, кількістю прийнятих ліків і алкоголю. Але, незважаючи на таку зовнішню вразливість, цей орган здатний до регенерації.

Дослідження підтверджують ( 1 , 2 ), що певні дієтичні патерни здатні відновити функції печінки, знизити ризик розвитку багатьох захворювань і полегшити вже існуючі.

Щоб простимулювати відновні процеси , слід скорегувати свій щоденний раціон, додавши в нього &171;правильні&187; продукти, і виключивши шкідливі. Описана в даній статті лікувальна дієта ідеально підійде для оздоровлення печінки і профілактики захворювань, а також буде корисна при вже наявних патологіях.

9 загальних правил харчування

Правила харчування для здорової печінки досить прості, головне &8212; це йти до кінця і дотримуватися їх все:

  1. Ніяких кислотоутворюючих продуктів . До таких страв відносять різні маринади, гострі і кислі страви, консервації;
  2. Заборона алкоголю . Спиртовмісні напої & 8212; головний ворог печінки. Кількість алкоголю потрібно скоротити до мінімуму (якщо у вас відсутні будь-які виражені патології печінки) або прибрати його з раціону зовсім (при наявності навіть мінімальних відхилень в роботі залози). 6 наслідки алкоголю для печінки ми розглянули в окремій статті, також як і  методи відновлення ;
  3. Виключаємо продукти, що містять велику кількість барвників і жиру. особливо це стосується смажених і приготованих на грилі продуктів. Виключено вживання різних покупних соусів і заправок, газованої води, соків і морсів в пакетах;
  4. Їжу слід приймати по 6-7 разів на день невеликими порціями . Так ви зможете уникнути перевантаження органів шлунково-кишкового тракту і безпосередньо залози;
  5. Пийте достатньо води . Щоденна норма випивається води повинна бути мінімум 1,5 л. Вода в продуктах харчування не вважається;
  6. Ніяких голодувань і виснажень себе сторонніми дієтами . Багато хто помилково вважає, що при проблемах з органами травлення або печінкою можна влаштувати собі голодування для розвантаження печінки і все налагодиться. Ні! Орган повинен своєчасно отримувати всі необхідні вітаміни і мінерали, а у Вашого організму повинні бути сили для нормальної роботи. Допустима лише щадна дієта, але ніяк не сувора;
  7. Калорійні харчові показники повинні бути рівні 3300-3600 на добу . Це стандартна кількість калорій, яку повинен отримувати ваш організм щодня. Враховуйте це при складанні раціону на тиждень;
  8. Зменшіть споживання солі . Максимальна кількість споживаної щодня солі не повинно перевищувати 7 грамів;
  9. Всю їжу потрібно правильно готувати . Забудьте про фритюрі, смаженні на маслі або копченні. Всі страви потрібно перетирати, подрібнювати, готувати на пару і вживати теплими (не гарячими).

Таблиця дозволених продуктів

Перевага будь-якого збалансованого дієтичного харчування в тому, що ви можете комбінувати наявні в списку «дозволені» продукти.

Наприклад, кілька видів овочів можна з'єднати в салат, запекти, відварити, додати в бульйон або зробити з них гарнір для основної страви. Фрукти також можна приготувати у вигляді салату, засушити і зробити з них солодкість до чаю, зварити з них компот або кисіль.

Не варто забувати і про те, що всі наявні м'ясні страви потрібно або подрібнювати до стану кашки, або різати на маленькі шматочки. Обов'язково готуйте рибу або м'ясо до повного розм'якшення (найкраще для цього використовувати пароварку або мультиварку).

У наступній таблиці представлені дозволені до вживання страви. Зверніть увагу, що там представлені і деякі види продуктів, які можна вживати тільки в обмеженій кількості.

категорії продуктів допустимі продукти
вироби з борошна сушений хліб з висівками або житній, домашні сухарики, печиво без цукру або з мінімальною його кількістю, бездріжджова випічка (пиріжки в духовці, вареники з сиром або картоплею, пельмені), печиво Біскотті (сухий бісквіт)
крупи Гречане зерно, рис, вівсяне зерно, манка, мюслі, пшоно, лляне насіння, булгур
макарони будь-який сорт (найкраще підбирати ці продукти в магазинах правильного харчування)
солодке зефір, пастила, мармелад і желе з низьким вмістом цукру і без барвників, сухе печиво, сухофрукти і сушені ягоди, печені фрукти з медом, мед, фруктові або ягідні муси, варення (з невеликою кількістю цукру, не більше 3-4 ложок в день)
фрукти і ягоди (обов'язково стиглі і солодкі, можна в сушеному вигляді) банани, кавуни, яблука, диня, сушена папайя, чорнослив (але потроху), родзинки, курага, груші, хурма, абрикоси, чорниця, малина, полуниця
овочі Капуста (кольорова, брокколі, Пекінська), буряк, морква, гарбуз, селера, огірки, томати (тільки в період стійкої ремісії), кабачки, авокадо, стручкова квасоля, морська капуста, ріпчаста цибуля (в невеликій кількості), зелений салат, картопля, зелений горошок
м'ясні делікатеси (тільки дієтичне м'ясо) м'ясо птиці (курка, індичка), телятина, кролик, яловичина, конина, допускається трохи оленини
морепродукти тунець, хек, судак, минтай, тріска, кальмари, мідії, креветки, лосось (не більше 100 г раз в 3-4 дня), форель, путасу
молочні продукти (тільки знежирені сорти) сири нежирних сортів, натуральний йогурт, сир, масло, кефір
напої неміцний зелений чай, компоти їх сухофруктів без цукру, кисіль, негазована вода, відвар шипшини, ряжанка і кефір з низьким відсотком жирності, морквяний, томатний мул буряковий сік (по 250 мл на тиждень)
жири оливкова, соняшникова, лляна, гарбузова олії (1-2 ст. ложки)
яйця курячі, перепелині та індичі яйця у вигляді омлетів на пару. При збільшеній печінки виключити продукти з раціону
Заправки та спеції овочеві підливи без гострих добавок, соєвий соус (потроху), сушений базилік, кориця, ваніль

Заборонені продукти

Список шкідливих для печінки продуктів так само великий, як і дозволених. Зверніть увагу на те, що вживання деяких страв зі списку нижче допустимо, але в обмеженій кількості.

Умови включення того чи іншого компонента в раціон представлено в дужках поруч з відповідним продуктом.

Якщо поруч з продуктом немає дужок з інформацією, то включати цей компонент в меню суворо забороняється.

категорії продуктів заборонені продукти
борошняні вироби та хліб будь-яка здобна, дріжджова і свіжа випічка, виключаються листкове тісто і пиріжки смажені на олії, біляші, млинці, оладки, чебуреки, шаурма, вироби з кремом і начинками
крупи та каші сочевиця, Кукурудза, перлова каша, ячна крупа, гарбузове насіння, насіння соняшнику, бобові
солодке Халва, щербет, вафлі, десерти з кремом і глазур'ю, шоколад, солодощі з горіхами, морозиво, торти і тістечка, попкорн, козинаки,
овочі гриби, імбирний корінь, зелена цибуля, редиска, спаржа, шпинат, редька, петрушка, кріп (у великих кількостях), щавель, Кукурудза, часник (у великих кількостях), білокачанна капуста, мариновані огірки, помідори, перці
фрукти і ягоди( всі кислі сорти), горіхи Апельсини (потрібна консультація лікаря), інжир, виноград, лимон (допускається часточка в чай), гранат, фініки, мигдаль, волоський горіх, мускатний горіх (у великій кількості), лісовий горіх, арахіс, фундук, чорна смородина, червона смородина, біла смородина
Молоко і молочна продукція (будь-які продукти з жирністю вище 6%) сир, молоко, йогурт, кефір, ряжанка, тверді гострі сирні сорти, солоний сир
М'ясні страви баранячий жир, яловичий жир, сало, свинина, копченості, язик, нирки, печінка, консервація, в'ялене м'ясо
морепродукти та рибні страви (всі жирні сорти) Сазан, осетер, сьомга, сом, білуга, скумбрія, севрюга, ікра, суші ,роли (допускаються тільки з дієтичними морепродуктами або овочевою начинкою), крабові палички, восьминоги, лосось (у великих кількостях), креветки в клярі, смажені креветки
напої міцні чаї (будь-якого сорту), какао, гарячий шоколад, покупні соки, алкоголь, кава, газованої води, покупні морси, енергетики, коктейлі
яйця смажена на олії яєчня
жири нерафіновані масла
Заправки та соуси соуси з високим вмістом перцю, перець мелений, прянощі для м'ясних і рибних страв, гірчиця, кетчуп, майонез, аджика, будь-які прянощі, покупні соуси і заправки, сметана

Зразкове меню на 7 днів

Для наочності наведемо приблизне меню на кожен день тижня, яке ви зможете взяти за основу свого раціону для нормалізації і подальшого підтримки правильної роботи печінки. Будь-який з днів і пунктів Ви можете змінити під себе, спираючись на таблиці дозволених і заборонених продуктів, наведених вище. Пам'ятайте про те, що розбивати всі трапези потрібно на 6-7 підходів.

Понеділок

  • Сніданок & 8212; вівсяна каша на воді, пара сухарів, чай;
  • Обід & 8212; овочевий суп, пара парових котлет з яловичини, компот;
  • Полуденок (перекус) & 8212; Чай з печеним пиріжком;
  • Вечеря &8212; картопляне пюре з тефтелями, пара шматочків підсушеного хліба, кисіль.

Вівторок

  • Сніданок & 8212; Полбяная каша, сухе печиво, стакан відвару з шипшини;
  • Обід & 8212; Омлет на пару з овочами, дієтичні хлібці, фруктовий компот;
  • Перекус &8212; склянка нежирного кефіру, біскотті;
  • Вечеря &8212; запечений судак з відвареним рисом, скибочка житнього хліба, трав'яний чай.

Середа

  • Сніданок & 8212; манна каша, стакан неміцного чаю, пара шматочків Белевской пастили;
  • Обід & 8212; Борщ з нежирною сметаною, пара шматочків черствого хліба, компот із сухофруктів;
  • Перекус &8212; Баночка дитячого фруктового пюре;
  • Вечеря & 8212; овочева запіканка, дієтичні хлібці.

Четвер

  • Сніданок & 8212; натуральний йогурт з ягодами або фруктами, пастила, чашка чаю;
  • Обід & 8212; відварна гречана крупа, парові котлети з індички, кисіль;
  • Перекус &8212; Стакан нежирної ряжанки, банан;
  • Вечеря & 8212; спагетті, пара шматочків нежирного сиру, трав'яний напій.

П'ятниця

  • Сніданок & 8212; запіканка з сиру і родзинок, відвар з ягід шипшини;
  • Обід & 8212; Суп-пюре з брокколі, пара шматочків житнього хліба (можна у вигляді сухарів), чай;
  • Перекус &8212; Пара скибочок Белевської пастили, дитяче харчування, компот;
  • Вечеря &8212; рибні котлети з гарніром з овочів, підсушені хлібці, трав'яний напій.

Субота

  • Сніданок & 8212; пшенична каша, стакан неміцного чаю;
  • Обід & 8212; запарена з медом гарбуз, відвар з шипшини;
  • Перекус &8212; Фруктовий пудинг;
  • Вечеря & 8212; куряча грудка з травами, картопляне пюре, м'ятний чай.

Неділя

  • Сніданок & 8212; фруктовий салат, дієтичні хлібці, компот;
  • Обід & 8212; крем-суп з гарбуза, овочевий салат, чай;
  • Перекус &8212; сирна суміш з фруктами;
  • Вечеря &8212; Форель на пару з гарніром з овочів, сухарики, трав'яний відвар.

4 корисні рецепти

Дієтичне харчування & 8212; це ще не вирок. Адже і на дієті можна харчуватися дуже смачно і при цьому не мучити свою печінку і травлення. Наведемо кілька рецептів цікавих і корисних страв, які допоможуть урізноманітнити ваш раціон.

1. Дієтичний гуляш з чорносливом

Це ситне і корисне блюдо припаде до душі будь-якому гурману.

Вам знадобиться :

  • М'ясо індички (Біле) - 0,5 кг;
  • Чорнослив & 8212; 6-7 шт;
  • Борошно &8212; 1 ст. ложка;
  • Вершкове масло & 8212; 2 ст. ложки;
  • Молоко & 8212; 1 склянка;
  • Перець і сіль за смаком.

Процес приготування:

  1. Замочіть плоди чорносливу приблизно на 60 хвилин. Після цього поріжте їх тоненькими скибочками у вигляді смужок.
  2. Промийте м'ясо, поріжте його порційними кубиками, обсмажте на невеликій кількості оливкової олії з двох сторін. Після цього посоліть і поперчіть індичку.
  3. Додайте до м'яса нарізані ягоди чорносливу, дві столові ложки молока, закрийте кришкою і млоїте на маленькому вогні.
  4. У чистому посуді обсмажуємо борошно і вершкове масло до появи золотистого відтінку.
  5. Додаємо до суміші молоко, що залишилося.
  6. Помішувати масу і продовжуємо варити до моменту, поки вона не стане густою. Одержаний соус додаємо до індички.
  7. Продовжуємо гасити все до готовності.

2. Гречана крупа з сушеними абрикосами

Гречка-одна з найкорисніших каш для здоров'я печінки . Рецепт з чорносливом допоможе урізноманітнити звичну гречану кашу.

Вам знадобиться:

  • Гречана крупа &8212; 1 склянка;
  • Курага & 8212; 100 г;
  • Кориця & 8212; 1 паличка;
  • Горіх мускатний &8212; на кінчику ножа;
  • Сіль &8212; за смаком.

Готується так:

  1. Промиваємо часточки кураги, замочуємо у воді на півгодини.
  2. Гречку висипаємо на суху сковороду і злегка прогріваємо.
  3. Після цього додаємо до неї 2 склянки очищеної води і варимо кашу до повної готовності.
  4. Після початку варіння додайте до крупі паличку кориці.
  5. Подрібнюємо курагу і додаємо до вариться каші (десь в середині варильного процесу).
  6. Додайте до суміші мускатний горіх, сіль.
  7. Як тільки страва буде готова, дістаньте корицю.
  8. Заправте готову страву шматочком вершкового масла.

3. Соус Песто

Ця приправа стане чудовим доповненням до спагетті, рису або картопляного пюре. Можна використовувати її в якості» замазки " для дієтичних хлібців або сухариків.

Вам знадобиться:

  • Свіжий базилік &8212; 1 великий пучок;
  • Пармезан - 40 г;
  • Кедрові горішки & 8212; 40 г;
  • Олія оливкова & 8212; 2-3 ст. ложки;
  • Сік лимона &8212; 1 ст.ложка.

Метод приготування:

  1. Промийте гілки базиліка під проточною водою, струсіть зайву рідину.
  2. Нарвіть зелень в ємність, в якій ви будете готувати соус.
  3. Додайте оливкову олію.
  4. Занурювальним блендером починайте подрібнювати суміш до стану кашки.
  5. На сухій сковороді обсмажте горіхи до появи золотистого кольору (але не перестарайтеся).
  6. Додайте горішки до зеленої кашки і продовжуйте все подрібнювати блендером. До
  7. Ак тільки маса стане більш-менш однорідною, засипте натертий на крупній тертці пармезан. Продовжуйте розминати.
  8. Наостанок додайте до заправки лимонний сік, за допомогою блендера вмішайте його в соус.

Готова заправка зберігається всього 3-4 дні. Обов'язково зберігати в холодильній камері.

4. Суп з вівсяною крупою

5 лікувальних властивостей вівса для печінки ми розглянули в окремому матеріалі. Описаний нижче бульйон допоможе урізноманітнити перелік перших страв.

Вам знадобиться:

Картопля & 8212; 3 шт;
Очищена вода & 8212; 0,5 л;
Вівсяні пластівці & 8212; 50 г.

Процес приготування:

  1. Дрібно наріжте картоплю, засипте його в киплячу воду.
  2. Варіть суміш хвилин 15-20, а потім поступово засинайте до бульйону вівсянку.
  3. Добре перемішайте суп і залиште варитися на маленькому вогні. В кінці додайте зелень за смаком.

Рецепт можна трансформувати. Наприклад, додавати вівсяні пластівці до овочевого бульйону або м'ясного супу (на основі індички або курки). Можна також замінювати вівсянку полбою або іншими крупами.

Висновок

Для того щоб зберегти печінку здоровою (або допомогти їй повернути здоров'я), потрібно докласти чимало зусиль. В першу чергу варто почати з корекції раціону, способу життя, режиму дня.

Змініть своє щоденне меню: виключіть з нього всі жирні, смажені, консервовані і гострі страви, позбудьтеся від газованих напоїв, покупних соків, продуктів з високим вмістом консервантів, смакових добавок і цукру, забудьте про алкоголь.

Уважно ознайомтеся зі списком дозволених продуктів для хворої печінки, включіть їх в своє харчування. І не забудьте про основні правила дієти, без них нічого не вийде.