Що не любить наша печінка з їжі-список з 7 найбільш шкідливих продуктів

На думку вчених, харчові звички сучасної людини значно збільшують ризик розвитку певних захворювань печінки.

Регулярне вживання фаст-фуду і джанк-фуду, згідно з дослідженнями , провокує розвиток неалкогольної жирової хвороби печінки і метаболічного синдрому.

У цій статті ми поговоримо про важких і небезпечних продуктах, від яких слід відмовитися зовсім або хоча б знизити їх присутність в меню, щоб зберегти печінку здоровою до самої старості. Також розглянемо загальні правила раціону, яких рекомендують дотримуватися дієтологи, щоб нормалізувати роботу печінки.

Топ-7 найбільш шкідливих продуктів

Нижче ми розглянемо 7 продуктів харчування, які вкрай негативно впливають на нашу печінку. Вкрай бажано обмежити їх вживання.

1. Сало

Сало практично на 95% складається з тваринного жиру, що має складну біохімічну формулу. Перетравлюється воно повільно, вимагає великої кількості шлункового соку, жовчі.

І якщо при цьому не весь жир зможе розщепитися, то утворюються токсичні ліпідні сполуки, які виводяться вже за допомогою печінки.

Ще більш «небезпечне» &8212; це копчене або смажене сало. при термічній обробці в ньому утворюються канцерогени, які теоретично можуть спровокувати виникнення ракової пухлини. Загалом, сало слід вживати вкрай обережно і в невеликих кількостях.

2. Маргарин

Маргарин – один з продуктів, які наша печінка не любить найбільше. Сюди ж можна додати і майонез – зараз при їх виробництві переважно використовуються рослинні тверді жири.

Тверді жири не перетравлюються, не засвоюються організмом , але при цьому утворені ліпідні сполуки також виводяться тільки через печінку, створюючи додаткове навантаження на орган.

Також слід уникати надмірного вживання в їжу випічки, при приготуванні якої використовується велика кількість маргарину. Штучні жири, що входять до їх складу, при термічній обробці також утворюють канцерогенні сполуки, які викликають ракові захворювання.

3. Жирні сорти м'яса

Тут все аналогічно з салом. Високий вміст жиру стимулює вироблення великої кількості жовчі, а залишкові ліпідні сполуки виводяться через печінку. Все це вкрай негативно впливає на печінку, шлунок і підшлункову залозу. Це стосується не тільки м'яса, але і будь-якої жирної їжі.

У жирних сортах м'яса також великий вміст холестерину низької щільності (його не дарма називають «шкідливим»), через якого може порушуватися нормальний кровотік в живильних судинах (в тому числі і тих, через які кров підводиться до печінки).

Лікарі стверджують, що найшкідливіше м'ясо-це жирна свинина , менш шкідливий – яловичина.

4. М'ясо слабкого ступеня прожарювання (rare і medium rare)

По суті, це звичайне м'ясо, але з мінімальною термічною обробкою. У такому блюді залишається маса складних білкових сполук, з якими «впоратися» травній системі людини вкрай складно.

У кращому випадку це закінчується печією, в гіршому – отруєнням через надлишок не засвоюваних сполук амінокислот.

У плані термічної обробки краще віддавати перевагу м'ясу середньої прожарювання (medium) - для його засвоєння необхідна мінімальна навантаження на печінку.

Найгірший варіант – це приготування червоного м'яса, маринованого в спиртному (вино, пиво, більш міцний алкоголь). Корисного в такому продукті – мінімум, так як спиртне в буквальному сенсі руйнує корисні амінокислоти. У підсумку, людина їсть не м'ясо, а величезну порцію шкідливих і важких для печінки елементів.

5. Щавель, шпинат, черемша

Всіх їх об'єднує високий вміст щавлевої кислоти, яка стимулює утворення сечовини. Та, в свою чергу, при надмірній кількості в організмі збільшує ризик утворення конкрементів у жовчних протоках (а також в сечовипускальних шляхах).

Якщо регулярно вживати той же щавель, то вже через 3-5 років  обов'язково виникнуть проблеми в роботі жовчного міхура і в нормальному відтоку жовчі з печінки.

у щавлі і черемші містяться рідкісні ефіри, які позитивно позначаються на роботі серцево-судинної системи і головного мозку , нормалізують функції репродуктивної системи в жіночому організмі. Повністю від них відмовлятися не варто.

6. Гострі спеції

Гострі спеції погано впливають на печінку, оскільки в них містяться капсаїцин і гіркі речовини, які печінкою переробляються до жовчі. Зловживання гострими спеціями дратує шлунок і  призводить до надмірного вироблення шлункового соку , що комплексно порушує роботу травної системи.

Єдина користь від гострих спецій – це стимуляція регенерації слизової шлунка, а також нормалізація мікрофлори кишечника. Але це актуально лише в тому випадку, якщо людина споживає всього 2 – 3 рази на місяць гострі страви протягом місяця, але не частіше.

7. Спиртне

У будь-якій кількості – алкоголь шкідливий для печінки , так як етиловий спирт і всі його похідні, які утворюються згодом – це отрута, що вбиває наш організм. А його нейтралізацією в результаті займається печінку.

Вчені також довели, що навіть мінімальна доза алкоголю призводить до знищення декількох клітин печінки (гепатоцитів).

Виходячи з цього, заява, що спиртне в невеликих кількостях корисно – це брехня. Доводить це і статистика, згідно з якою в 70% захворювань цирозом печінки первинна причина полягає якраз у вживанні алкоголю.

8 загальних правил раціону

Повністю відмовлятися від «шкідливих» продуктів не завжди доцільно. Рекомендація лікарів-просто не зловживати такими.

Наприклад, повна відмова від солодкого теоретично вкрай корисно позначиться на роботі печінки. Але дефіцит вуглеводів при цьому погіршує роботу головного мозку, може погіршити або спровокувати ожиріння. Теж саме і з солоними продуктами – відмовлятися від них не варто, адже в кухонній солі міститься хлор – основний компонент шлункового соку.

Крім того, є цілий ряд рекомендацій, яких слід дотримуватися:

  1. Є часто, але малими порціями. це допоможе нормалізувати «правильний» режим вироблення жовчі, тим самим знизивши навантаження на печінку. Все це також позитивно позначиться на роботі травної системи, знизить ймовірність виникнення ожиріння, прискорить метаболізм. Вчені також стверджують, що вживання їжі малими порціями дозволяє отримувати з неї максимум поживних мікроелементів. Доповнити цю рекомендацію можна дробовим харчуванням, тобто, коли вся їжа по можливості максимально подрібнюється або перетирається до стану пюре.
  2. Віддавати перевагу рослинним жирам. вони мають більш просту структуру, ніж тварини, набагато простіше перетравлюються і засвоюються. Якщо в раціоні людини 90% жирів – рослинні, то це практично 100%-гарантія того, що у нього ніколи не буде зайвої ваги, не кажучи вже про ожиріння. А ще це допоможе запобігти цілий спектр хронічних захворювань серцево-судинної системи.
  3. Жирні сорти м'яса (свинина, яловичина, баранина) замінити на телятину. в «молодий» яловичині жири практично відсутні, білки мають просту структуру. Засвоюється такий протеїн досить швидко і надмірно не навантажує печінку.
  4. Замініть» прості «вуглеводи на "складні". прості – це цукор, білий хліб, випічка, різного роду десерти. "Складні" & 8212; це каші з цільних зернових, макарони з твердих сортів пшениці, висівковий хліб, багато фруктів.
  5. Обов'язково їсти свіжі фрукти та овочі. рекомендована порція – не менше 200 грам на добу. Крім того, що в них міститься клітковина, вживання «зелені» допомагає знизити загальну добову калорійність раціону, так як такі продукти приглушують відчуття голоду. Все це-позитивно позначається і на роботі печінки.
  6. Майонез – під забороною. навіть дієтичний. Замість нього салати краще заправляти лимонним соком, оливковою олією або нежирним йогуртом. Тільки це дозволить істотно знизити ймовірність розвитку хронічних захворювань печінки і жовчного міхура.
  7. Віддавати перевагу нежирним кисломолочним продуктам. а ось від сиру, вершкового масла, сметани – краще відмовитися, замінивши їх кислим молоком, нежирним кефіром і йогуртом, нежирним сиром. Особливо це важливо для дітей дошкільного та шкільного віку, адже печінка повноцінно формується аж до 16 – 18 років (при цьому збільшується і її обсяг).
  8. Відмовитися від свинячої, пташиної шкіри. у ній – дуже високий вміст холестерину, «нейтралізацією» якого якраз і займається печінка. Так, при цьому доведеться відмовитися від хрусткої скоринки, але і ймовірність виникнення атеросклерозу при цьому істотно знизиться.
при наявності хронічних захворювань печінки деякі з цих рекомендацій не актуальні. Наприклад, при запущеній стадії цирозу основу раціону складають якраз прості вуглеводи. Консультуватися в цьому плані необхідно з лікарем.

Чому болить печінка після їжі і що робити?

Причинами болю в області печінки, які посилюються після прийому їжі, можуть бути:

  • Збільшення об'єму печінки( може вказувати на початкову стадію цирозу);
  • Жовчнокам'яна хвороба;
  • Гепатит (включаючи медикаментозний).

Але потрібно розуміти, що в самій печінці нервових закінчень як таких немає. Відповідно, сам орган "хворіти" не може. Але при збільшенні обсягу – він тисне і на очеревину, і на судинні вузли, інші органи, що і волає відчуття тяжкості, тиску. Що робити в таких випадках?

Екстрена допомога включає:

  • Тимчасова відмова від їжі;
  • Рясне пиття;
  • Прийом активованого вугілля або будь-якого іншого сорбенту, що прискорює виведення токсинів з травної системи.

А далі – якомога швидше звернутися за допомогою до лікаря і пройти обстеження. При цьому застосовується диференційний аналіз щоб виключити ймовірність гострого запалення апендициту (симптоми – дуже схожі). Точну ж причину болю в печінці можна встановити тільки після отримання результатів аналізу калу, сечі і крові, а також ультразвукового дослідження органу.

Лікар може призначити дотримання спеціальної дієти № 5 , яка розрахована на пацієнтів з хворобами травної системи.

Якщо ж причина - дійсно збільшення печінки, то хворому призначають прийом наступних груп препаратів:

  1. Гепатопротектори. захищають клітини печінки від руйнування, покращують міжклітинний метаболізм.
  2. Фосфоліпіди. являють собою «будівельний» матеріал для клітинних мембран. Доповнюють дію гепатопротекторів, а ще знижують концентрацію холестерину низької щільності в організмі.
  3. Похідні гліциризинової кислоти. має протизапальну дію, нормалізує обсяг печінки, також нормалізує відтік жовчі.

Прийом медикаментів обов'язково додається дотриманням дієт, типу «стіл номер 5» за Певзнером, спрямованих на зниження навантаження на печінці (зменшення обсягу вироблюваної жовчі).

Корисне відео

Радимо переглянути таке відео:

Висновок

Разом, саме нездоровий раціон найчастіше є винуватцем важких хронічних захворювань печінки. І все це-через добового меню сучасної людини, який віддає перевагу вуглеводної і білкової їжі, а ось частка рослинної їжі в раціоні значно знижена.

Однак зберегти здорової печінку до пізньої старості цілком можливо, якщо дотримуватися основ здорового харчування. Для цього потрібно по можливості відмовитися від «шкідливих» продуктів, а також скласти оптимальне меню разом з дієтологом.