11 фактів про користь розчинної кави для здоров'я і можливу шкоду

За статистикою, приблизно 50% любителів кави віддає перевагу саме розчинній виду. Цей вид відрізняється низькою вартістю, простотою приготування і практично подібним смаком і ароматом.

Вміст цінних поживних речовин в розчинній каві (антиоксиданти, макро - і мікроелементи) можна порівняти з натуральним, отже, він володіє подібними корисними властивостями для здоров'я: від підвищення розумової і фізичної працездатності до профілактики раку і смертельно небезпечних серцево-судинних ускладнень.

Що таке розчинна кава?

Розчинна кава – це напій, приготований із зерен кавового дерева з використанням особливих технологічних процесів, які перетворюють їх в порошок або гранули, розчинні у воді. За смаковими якостями напій схожий на натуральну каву, проте має деякі відмінності.

У процесі виробництва розчинної кави зерна піддаються обсмажуванню, подрібненню і подальшій термічній обробці гарячою водою. В результаті виходить концентрована суміш, яка висушується декількома способами, що визначають різновид розчинної кави:

  1. Сублімований. суміш заморожується, а потім зневоднюється за допомогою сублімації у вакуумі. У сублімованому кави зберігається максимальний обсяг вихідних поживних речовин. Відрізняється насиченим смаком і високою вартістю.
  2. Порошковий. Концентрат розпорошується в потоці нагрітого повітря, швидко висихає і перетворюється в порошок. Є найдешевшим на ринку.
  3. Гранульований. виготовляється з порошкової кави. Порошок змочується до утворення гранул і пресується.

Розчинна кава має високу швидкість приготування і зберігається в кілька разів довше, що відрізняє його від натурального. Основними недоліками є: низький вміст кофеїну і менш приємний аромат.

розчинна кава виготовляється з натуральних кавових зерен, відрізняється зручністю приготування, але менш насиченими смаковими і нюховими властивостями.

3 головних відмінності від натурального

Особливості приготування обумовлюють відмінності між натуральною кавою і розчинною. Нижче розглянуті основні відмінні риси.

1. Антиоксиданти та поживні речовини

Будь-який вид кави є одним з небагатьох джерел антиоксидантів в дієті сучасної людини, що відрізняється низьким вмістом фруктів і овочів.

Вчені  стверджують , що розчинна кава містить безліч цінних антиоксидантів, макро - і мікроелементів. Він багатий кальцієм, залізом, магнієм і марганцем.

На думку японських експертів, окремі бренди розчинної кави можуть містити значно більше поживних речовин, ніж натуральний продукт. Цей факт обумовлений особливостями технології виготовлення.

Антиоксиданти, одержувані з кави, вкрай важливі для підтримання працездатності всього організму. Вони регулюють перебіг обмінних процесів, попереджають злоякісну трансформацію клітин і передчасне старіння.

Важливо відзначити, що розчинна кава є великим джерелом поліфенолів, головний з яких – це хлорогенова кислота. Подібні дані  приводять працівники Університету Оверні (Франція).

Хлорогенова кислота сприяє зниженню артеріального тиску і нормалізації рівня глюкози в крові. відзначається вплив на ліпідний профіль: зниження загального холестерину , ліпопротеїнів низької щільності і триацилгліцеридів, підвищення ліпідів з високою питомою вагою. В результаті запобігає розвиток атеросклерозу артерій і пов'язаних з ним ускладнень (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда і т.п.).

Нижче представлена таблиця вмісту основних поживних речовин в розчинній і натуральній каві (в розрахунку на 170 мл або 1 чашку напою).

назва речовини вміст розчинного напою вміст у натуральному напої
калорійність 4 калорії 2 калорії
кальцій 7,2 мг 3,6 мг
Омега - 6 жирні кислоти 3,6 мг 1,8 мг
магній 7,2 мг 5,3 мг
Фосфор 5,4 мг 5,3 мг
калій 53,7 мг 87,2 мг
натрій 7,2 мг 3,6 мг
кофеїн 46,5 мг 71,2 мг
розчинна кава містить практично такий же набір поживних речовин, що і натуральний. Відрізняється більш низьким вмістом кофеїну і калію.

2. Вміст кофеїну

Розчинна кава містить на 30-40% менше кофеїну, ніж його природний аналог.

За даними досліджень, концентрація кофеїну може істотно відрізнятися в залежності від способу обробки і сорту зерен і становить, в середньому, від 30 до 90 мг – для розчинної і 70-140 мг – для натурального продукту.

Отже, стимулюючий вплив на центральну нервову систему і організм в цілому виражено значно слабкіше.

З огляду на те, що окремі люди мають підвищену чутливість до кофеїну або мають певні обмеження (вагітність, куріння), розчинна сублімована кава, на думку експертів , може стати відмінним виходом із ситуації.

Також у продажу є промислові варіанти кави, що не містять кофеїн. Це дозволяє насолодитися напоєм при наявності протипоказань.

Рекомендована доза кофеїну для дорослих жінок та чоловіків становить 400 мг на добу, що відповідає 6 чайним ложкам розчинної та 4 чайним ложкам натуральної кави. Надмірне вживання небезпечно і може призвести до ускладнень і побічних ефектів .

таким чином, розчинна кава містить менше кофеїну і рекомендований особам, яким показано обмеження цієї речовини.

3. Концентрація акриламіду

Акриламід – це потенційно шкідлива для організму людини хімічна сполука, яка утворюється в ході обсмажування кавових зерен.

Найвищі концентрації даної речовини, за даними польських вчених , відзначаються в розчинній каві (358 мкг/кг) і майже в 2 рази перевищують концентрацію в натуральному молотом кави.

Надмірне вплив акриламіду, що потрапив в організм, на нервову систему може привести до розвитку різних патологій і навіть стимулювати зростання злоякісних новоутворень (рак ендометрія і яєчників).

Американські експерти стверджують , що даний компонент пригнічує розумову роботу , знижує фертильність і сприяє розвитку цукрового діабету II типу.

Однак концентрація отруйної речовини навіть в швидкорозчинному напої є вкрай низькою. На даний момент відсутня доказова база щодо впливу подібних доз (навіть на тлі надмірного споживання кави) на людину.

розчинна кава містить вдвічі більше шкідливої речовини акриламіду, але його концентрація все одно залишається занадто низькою, щоб достовірно завдати шкоди організму.

Плюси і мінуси( таблиця)

Підводячи разом, можна вивести кілька недоліків і переваг розчинного напою.

За проти
  • Низька ціна;
  • Простота приготування;
  • Низький вміст кофеїну (корисно для осіб, які мають високу чутливість до нього або протипоказання до прийому);
  • Широкий вибір смаків і сортів (стікери 3 в 1, зелена кава і т.д.).
  • Містить менше кофеїну (підвищення трудової та розумової працездатності менш виражено);
  • Має менш приємний смак і аромат;
  • Містить більше отруйної речовини акриламіду;

11 корисних властивостей

Користь і ймовірна шкода від розчинної кави мало чим відрізняється від натурального. Серед основних лікувальних властивостей для організму людини можна виділити:

  1. Поліпшення роботи головного мозку. за даними досліджень ( разів , два ), кава підвищує загальну працездатність, розумову діяльність (мислення, пам'ять , увага), викликає почуття бадьорості у будь-який час доби. Кава також підвищує настрій і тягу до життя.
  2. Зниження маси тіла. кофеїн, за даними досліджень , підвищує активність метаболізму, викликає розпад клітин жирової тканини. На тлі даних процесів відзначається зменшення ваги тіла. Детальніше про те, чому кава допомагає схуднути , дивіться в окремій статті.
  3. Підвищення фізичної продуктивності.  доведено , що кофеїн підвищує концентрацію адреналіну в крові, який, в свою чергу, покращує роботу гладкої мускулатури за допомогою підвищення доставки кисню і поживних речовин, а також більш грамотного витрати енергетичних запасів. Особливу цінність представляють жирні кислоти, що утворюються в ході руйнування клітин жирових тканин.
  4. Профілактика цукрового діабету II типу. експерименти демонструють , що споживання 1 чашки продукту в день знижує ризик даної патології на 14%, 4 чашок – на 30%.
  5. Запобігання дегенеративних уражень головного мозку. дослідження підтверджують ( разів , два ), що кава корисна для мозку і здатний знижувати ризик розвитку хвороби Альцгеймера, Піка і Паркінсона.
  6. Поліпшення здоров'я печінки. кава корисна для печінки і запобігає появі вкрай небезпечного ускладнення-цирозу печінки, яке спостерігається на тлі безлічі захворювань: алкогольний або вірусний гепатит, жировий гепатоз, гемохроматоз і т. п. ефект доведено з наукової точки зору.
  7. Профілактика депресії. вираженість даного відхилення зменшується на 20% при систематичному прийомі 4 чашок напою на добу. дослідження показали , що частота народження самогубств у любителів кави майже в 2 рази нижче ніж в середньому по популяції.
  8. Запобігання злоякісних новоутворень. на даний момент є переконливі позитивні наукові дані щодо раку печінки, товстої і прямої кишки, меланоми.
  9. Поліпшення здоров'я серцево-судинної системи. всупереч поширеним думкам, кава корисна для серця та судин . Окремі роботи вчених показують , що кава здатна запобігти розвитку ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, а так само інсульту.
  10. Зниження каменеутворення в жовчному міхурі.  доведено , що кава впливає на секрецію жовчних кислот (інгібує) і підвищує тонус і моторику жовчного міхура , що призводить до раннього виведення конкрементів і попереджає їх формування в просвіті органу.
  11. Профілактика подагри. кофеїн знижує активність утворення сечової кислоти за рахунок блокування ферменту – ксантиноксидази. Надлишок даної речовини провокує розвиток подагри, а так само сечокам'яної та гіпертонічної хвороби, цукрового діабету II типу.
таким чином, кава попереджає появу безлічі (в тому числі смертельно небезпечних) захворювань, що призводить до збільшення тривалості життя і зниження ризику смерті.

Можлива шкода

Негативні властивості кави найчастіше проявляються на тлі зловживання (перевищення безпечної дози – 6 чайних ложок в день). До числа найбільш частих небажаних явищ відносять:

  1. Тривога і дратівливість. Кава збільшує секрецію адреналіну – гормону, що активує діяльність всіх систем організму і сприяє появі почуття тривоги і підвищеної пильності. Можливо становлення нервозності і панічних атак.
  2. Розлад сну. розчинна кава( у великих обсягах) порушує структуру і тривалість сну, збільшує час, необхідний для засипання. З метою запобігання даного побічної дії рекомендується не вживати напій раніше ніж за 5-6 годин до відходу до сну.
  3. Порушення роботи травного тракту. кофеїн порушує гомеостаз між «факторами захисту» і «факторами агресії» слизової оболонки шлунка і може сприяти порушенню роботи стравохідно-шлункового сфінктера. Так само прискорюється моторика товстого кишечника, що призводить до діареї.
  4. Рабдоміоліз. на даний момент описані тільки поодинокі випадки даного ускладнення, які проявляються виключно при передозуванні кофеїну.
  5. Залежність . кава викликає залежність, так як кофеїн провокує певні порушення вироблення нейромедіаторів, в результаті зростає бажання вжити продукт. Чим вище вихідний рівень споживання кави, тим сильніше виражений ефект. При різкому виключенні напою з раціону спостерігається клініка абстинентного синдрому.
  6. Відчуття втоми. кава стимулює роботу всіх систем, переводить їх на більш високий рівень активності. В результаті організм звикає до нового способу життя і при припиненні вживання напою спостерігається розвиток почуття втоми, пригніченості, сонливості.
  7. Підвищення діурезу. кофеїн прискорює утворення первинної сечі в ниркових клубочках, що проявляється частим сечовипусканням. Ефект може бути важливо для осіб, що мають набряки.
не слід перевищувати рекомендований обсяг кави, щоб запобігти розвитку несприятливих ефектів.

Що запам'ятати

  1. Розчинна кава-простий і швидкий спосіб приготувати улюблений напій.
  2. Він володіє практично аналогічним хімічним складом і набором корисних і негативних властивостей, що і натуральна кава.
  3. Важлива відмітна особливість – більш низький вміст кофеїну, що робить його більш кращим для осіб, які страждають захворюваннями травної та серцево-судинної систем, а також мають проблеми зі сном.
  4. У підсумку, напій цілком безпечно і допустимо вживати, якщо розпорядок дня не залишає часу на приготування натурального варіанту.