розчинний або мелений, еспресо або латте - яка кава корисніша?

Кава – один з найпопулярніших напоїв у світі. Він володіє чудовим смаком і ароматом, дарує бадьорість і енергію , активує роботу головного мозку. Сучасна культура споживання і промислові можливості змінили первісний вигляд кави до невпізнання: з'явилося безліч видів і форм напою, варіантів приготування, додаткових інгредієнтів.

Серед такого різноманіття слід ретельно підходити до вибору виду кави і методу приготування, щоб отримати максимум користі і уникнути можливої шкоди.

Розчинний чи натуральний?

Як розчинна, так і мелена натуральна кава вкрай поширені по всьому світу і користуються широким попитом. Однак вони мають суттєві відмінності.

Розчинний

Розчинна кава – це напій на основі зерен кавового дерева, які піддалися технологічній обробці з метою перетворення їх в порошок або гранули, розчинні у воді. Перший етап виробництва-обсмажування зерен і подальше подрібнення. Потім суміш заливається гарячою водою і висушується різними способами, які і визначають різновид розчинної кави:

  1. Сублімований. подрібнені зерна заморожуються та зневоднюються у вакуумному середовищі. Сублімована кава відрізняється збереженням практично всіх поживних речовин і високою вартістю.
  2. Порошковий. суміш розпорошується в потоці гарячого повітря, потім швидко висихає і перетворюється в порошок. Подібний варіант Найдешевший на ринку, має слабкий смак і аромат.
  3. Гранульований. виробляється на основі порошкового кави. Порошок змочується у воді, потім – пресується до появи гранул.

Основні переваги розчинної кави - низька вартість, тривалий термін зберігання.

Негативні сторони-менш приємний (насичений) смак і аромат, низька частка кофеїну (в 2-3 рази менше, ніж в натуральному продукті).

Але головний недолік розчинної кави-високий вміст отруйної речовини – акриламіду (приблизно в 2 рази вище, ніж у натуральному). Ця речовина здатна спровокувати зростання злоякісних пухлин (яєчників, ендометрія), пригнічувати розумову роботу, знижувати фертильність і підвищувати ймовірність раннього розвитку цукрового діабету II типу. до таких висновків прийшли американські вчені.

Натуральний

Натуральна кава – це напій на основі подрібнених цільних зерен кавового дерева. У світі росте понад 90 видів рослин, які відносяться до роду Coffea, проте випускаються в промислових масштабах лише поодинокі варіанти:

  1. Арабіка. найпоширеніший варіант (до 90% у світі). Зерна мають довгасту форму і гладку поверхню. В процесі обсмажування залишається безліч невигоревшіх ділянок за рахунок наявності S-подібної борозни.
  2. Робуста. характеризується високим вмістом кофеїну і менш приємним ароматом в порівнянні з іншими сортами. Частка у світовій каві-5-7%. Зазвичай використовується не в чистому вигляді, а в якості сумішей, що дозволяє здешевити кінцевий напій. Зерна мають округлу форму, без особливостей.

Ключовий етап виробництва натуральної кави – обсмажування зерен. Саме в ході даної процедури зерна набувають властивий їм коричневе забарвлення, вираженість якого визначається ступенем обсмажування. Виділяють 4 ступеня обсмаження:

  • Легка (скандинавська);
  • Середня (Віденська);
  • Темна (Французька);
  • Дуже темна (Італійська).

При високому ступені обсмажування зернової кави втрачає цінні поживні речовини, а також накопичує отруйні для організму сполуки, наприклад, той же акриламід. Однак, чим вище ступінь обсмажування, тим яскравіше смак і аромат. Не слід зловживати дуже темними сортами кави.

Вчені стверджують, що саме натуральний свіжозмелений кави легкої і середньої обсмаження є найкращим для людини. 14 корисних властивостей натуральної кави дивіться тут →

Таблиця порівняння

Щоб зрозуміти, який напій корисніше для здоров'я конкретної людини, слід звернути увагу на основні відмінності між розчинною і меленим (зерновим) кави. Вони представлені в таблиці:

критерій розчинний  натуральний
вміст антиоксидантів Середнє високий
смак і аромат менш виражений більш виражений( пропорційний ступеню обсмажування)
концентрація кофеїну в 1 склянці (170 мл) 60-90 мг 80-140 мг
концентрація акриламіду 358 мкг / кг 150-170 мкг / кг
калорійність на 1 чашку 4 калорії 2 калорії
вміст макро - та мікроелементів на 1 склянку (170 мл)
кальцій 7,2 мг 3,6 мг
Омега - 6 жирні кислоти 3,6 мг 1,8 мг
магній 7,2 мг 5,3 мг
Фосфор 5,4 мг 5,3 мг
калій 53,7 мг 87,2 мг
натрій 7,2 мг 3,6 мг
кофеїн 46,5 мг 71,2 мг
таким чином, рекомендується віддавати перевагу натуральним сортам кави, які містять природні, незмінені технологічно, поживні речовини. Важливо відзначити, що природні кавові зерна відрізняються більш приємним смаком і ароматом, містять менше токсичних речовин і мають більш низьку калорійність. З усіх видів обсмажування слід вибирати низький або середній рівень.

Який найкращий спосіб приготування?

Як ми вже з'ясували вище, натуральна кава в зернах є найкращим варіантом. Однак існують різні методи приготування напою, які мають свої недоліки і переваги.

Виділяють такі способи приготування:

  1. &171;Турецький спосіб&187; (в турці). Турка – посуд для варіння кави. Зазвичай для даного варіанту застосовується найдрібніший помел зерен, з яких встигає частково «вийти» смак і аромат.
  2. Френч-прес. являє собою прилад у вигляді циліндра з поршнем-фільтром. Мелену каву засипається в колбу, заливається гарячою водою (близько 70-90 градусів) і настоюється протягом 5 хвилин. Потім поршень опускається, напій розливається по склянках.
  3. Фільтр-кава. робиться з використанням різних фільтрів (найчастіше паперових). Мелену каву насипається в фільтр і заливається гарячою водою. Через пори напій просочується і розливається по чашках.
  4. Гейзерна кавоварка. у пристрої в одне з відділень насипається кави, в інше &8212; вода, встановлюється на будь-яку нагрівальну поверхню (наприклад, на газову плиту). Пара під тиском проходить через відсік з меленою кавою і збирається в наступній ємності (з готовим напоєм).
  5. В термосі. Принцип простий: мелені зерна насипаються в термос, заливаються гарячою водою і залишаються в подібному стані на 1-3 години.
  6. В кавомашині. цей пристрій автоматизує процес приготування кави. У кавоварку завантажують або мелені, або цільні зерна (в такому випадку помел відбувається в самій машині). Принцип роботи полягає в пропущенні гарячої води через шар меленої кави під тиском. Сучасні кавомашини мають багато додаткових вбудованих функцій (збивання молока і т. д.)

Найбільш корисними варіантом заварної кави є «турецький » (в турці). У процесі приготування напій зберігає максимальний обсяг антиоксидантних речовин і макроелементів. Єдиний недолік вареної кави-менш приємний смак і аромат. Важливо вжити напій протягом перших 5-15 хвилин з моменту досягнення готовності, інакше сукупність позитивних якостей буде поступово втрачатися. Вчорашня кава має мінімум корисних речовин.

Вплив температури води менше 95 градусів (Гейзерна кавоварка, френч-прес) не дозволяє вийти цінним компонентам з мелених зерен і є менш корисним.

Кава з термоса – самий небажаний варіант, зважаючи тривалого відстоювання.

існує безліч варіантів приготування підбадьорливого напою , найкориснішим з яких є «турецький» спосіб приготування з використанням турки. Він звільняє з зерен максимальний обсяг корисних речовин.

Який кавовий напій корисніший?

На основі кави виготовляється безліч напоїв, найпопулярнішими з яких є:

  1. "Еспресо". готується (частіше в кавоварці) виключно з зерен з максимальним ступенем обсмажування. Відрізняється невеликою калорійністю (7 калорій). Подається в чашках, об'ємом 30-35 мл і містить приблизно 63 мг кофеїну. Існує кілька класичних варіацій:» ланго « – розбавляється водою до 55 мл,» американо « – до 150-160 мл, а також» доппіо « – подвійний» експресо " (містить приблизно 125 мг кофеїну).
  2. «Капучино». проводиться також на основі «еспрессо». У напій додається збите молоко (на 70-80% напій складається з молока). Вміст кофеїну схожий на Еспресо. Всі складові подаються в теплому вигляді в чашці, об'ємом 150-190 мл. енергетична цінність – 105 калорій на склянку 150 мл.
  3. «макіато» &8212; суміш «еспрессо» з молочною піною у співвідношенні 1:1. Обсяг - 60-70 мл.поживність – 66 калорій.
  4. «Латте» . Являє собою молочний напій. На 75% представлений молоком. Подається в прозорих судинах, об'ємом близько 200 мл.енергетична цінність – 112 калорій.
  5. «Моккачино» - кавовий напій з додаванням шоколаду, какао-порошку або шоколадного сиропу. Подається в склянках, об'ємом 200-250 мл.Містить близько 270-320 калорій.
з огляду на особливості кожного напою, можна зробити висновок, що найбільш корисним є «еспрессо» в чистому вигляді і капучино. Вони відрізняються достатнім вмістом кофеїну і низькою калорійністю.

Які добавки є кращими?

Традиційно, в каву додають додаткові інгредієнти для додання більш вишуканого смаку і аромату, що дозволяє максимально насолодитися напоєм. Але не всі добавки однаково корисні.

Нижче розглянуті найпопулярніші варіанти добавок і описано їх вплив на організм:

  1. Молоко. Пом'якшує гіркоту напою, збагачує його додатковими антиоксидантами. Також молоко сприяє підтримання цілісності опорно-рухового апарату та попередження переломів, додатково знижує ризик формування злоякісних новоутворень (рак товстої і прямої кишки) , зменшує ймовірність ранньої серцево-судинної смертності, перешкоджає становлення цукрового діабету II типу.
  2. Вершки. вершки являють собою верхній густий жирний шар молока. Вони покращують смак, але значно підвищують енергетичну цінність напою.
  3. Цукор. дозволяє зменшити гіркоту напою, що бадьорить. Відноситься до групи швидкозасвоюваних вуглеводів, вкрай шкідливих для серця і всього організму.
  4. Мед. довгий час вважалося, що мед – відмінна альтернатива «шкідливому» цукру, проте останні наукові дослідження повністю спростовують дану інформацію. Він порушує обмін речовин, підвищує ризик розвитку інфаркту та інсульту за рахунок негативного впливу на ліпідний профіль.
  5. Лимон. додає напій особливий кислий смак. сприяє нормалізації ліпідного профілю( знижує загальний холестерин і концентрацію ліпопротеїнів низької щільності), попереджає розвиток серцево-судинних захворювань і їх ускладнень, особливо ефективний з метою зниження артеріального тиску.
  6. Куркума. наукові дослідження демонструють , що куркума корисна для судин і серця , забезпечує надійну профілактику атеросклерозу, цукрового діабету II типу, покращує реологічні властивості крові.
  7. Кориця. ця спеція пригнічує життєдіяльність патогенних бактерій в організмі, знижує вираженість запальних процесів в травному тракті , підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну, знижує артеріальний тиск (переважно систолічний компонент) і зміцнює імунітет в цілому.
  8. Кардамон. володіє загальнотонізуючими властивостями, підсилює «підбадьорливий» ефект. Сприяє зміцненню місцевих і загальних факторів імунітету, трохи пригнічує ефекти кофеїну (рекомендований для міцних сортів кави).
  9. Гвоздика. основні переваги-яскравий насичений смак, зниження артеріального тиску і зменшення в'язкості крові . Рекомендована особам, які мають патології системи згортання крові.
  10. Імбир. підвищує кількість ліпопротеїнів з високою питомою вагою, знижує – з низьким, в результаті забезпечується профілактика атеросклерозу. Сприяє підвищенню активності метаболічних процесів (корисно з метою зниження маси тіла).
добавки до кави мають різний вплив на організм. Рекомендується відмовитися від додавання меду або цукру. Краще додати лимон, куркуму, корицю, кардамон і імбир.

Спеціальні сорти

  1. Bulletproof coffee (куленепробивна кава) - висококалорійний продукт на основі звичайної кави, несолоного органічного масла і МСТ масел. сприяє схудненню за рахунок переведення організму в режим»кетозу", продовжує життя в цілому.
  2. Кава без кофеїну або «декаф» - продукт, з якого технологічним шляхом видаляється практично весь кофеїн (до 97%). В результаті відсутній вплив даного біологічно активної речовини, звужується перелік протипоказань до кави (гострі запальні ураження травної системи, рефрактерна артеріальна гіпертензія і т.п.).
  3. Холодна або крижана кава - варіант подачі, при якому кавовий напій вживається в прохолодному вигляді, зазвичай в літній період часу для втамування спраги і підвищення працездатності . Існує 2 основних варіанти приготування: розведення холодним молоком або остудження.
існують «нестандартні» варіанти напоїв на основі кавових зерен, які використовуються з вузькоспеціалізованою метою. Відмінність від» шаблонних " форм робить їх унікальними, проте підходять вони не всім.

Висновок

Таким чином, сорти та способи приготування кави надзвичайно багаті та різноманітні. В цілому, слід віддавати перевагу натуральному меленому продукту, так як він містить менше токсичних речовин, відрізняється високою концентрацією кофеїну. На спектр позитивних ефектів також впливають спосіб приготування, додаткові інгредієнти і сам вид зерен.