наукові факти про шкоду і користь кави без кофеїну

Кава – одна з найпопулярніших і корисних напоїв у світі. Однак, деяким людям він протипоказаний через наявність кофеїну. В першу чергу, це жінки під час вагітності та грудного вигодовування, діти, гіпертоніки. Декофеінізація дозволяє видалити дану речовину з кави і зробити його доступним для таких осіб.

Але користь і потенційна шкода від кави без кофеїну сильно залежить від виду промислової обробки кавових зерен.

Декаф кави: що це і як його роблять?

Кава без кофеїну, який називається ще «декаф» кави, – це продукт, з якого технологічним шляхом видалено близько 97% кофеїну. Процес цей носить назву»декофеінізірованіе".

На першому етапі кавові зерна замочуються в гарячій воді або піддаються впливу пари, що призводить до їх набухання і розкриття. Надалі існує кілька варіантів виключення кофеїну із зерен:

  1. Використання розчинника. після замочування зерна занурюються в розчин хімічного розчинника, який «виводить» кофеїн. Потім зерна знову промиваються в гарячій воді і висушуються. Недоліки даного способу-можливий негативний вплив розчинника на організм людини і сильна зміна смаку і аромату кавових зерен.
  2. Тривале «розпарювання». кавові зерна на значний проміжок часу замочуються в гарячій воді, в ході чого виводиться практично весь кофеїн. Потім отримана суміш пропускається через систему паперових фільтрів, що затримують кофеїн. Важливо відзначити, що ароматичні і смакові властивості залишаються практично колишніми. Спосіб відрізняється вкрай великими витратами на виробництво, що обумовлює високу вартість кінцевого продукту.
  3. З 2 - екстракція. з метою видалення кофеїну використовується стиснений вуглекислий газ. Спершу зерна занурюються в гарячу воду, а потім, через отриманий розчин пропускається двоокис вуглецю. Газ використовується як розчинник, проте він повністю безпечний для людини. Протягом 10 годин з кави видаляється до 99% кофеїну, смак і аромат зберігаються.

Варто відзначити, що існує і натуральна кава, в якому відсутня кофеїн. У 2004 році були виявлені кавові дерева, які дають кавові зерна без кофеїну. Відсутність даного психоактивної речовини пов'язано з мутацією гена, що синтезує кофеїн. У майбутньому це може бути використано в генній інженерії для виведення нових сортів кавового дерева.

сучасна промисловість дозволяє декількома способами виготовляти каву, що не містить кофеїн. Найбільш шкідливий і дешевий спосіб & 8212; використання розчинника.

Скільки в ньому реально кофеїну?

Як вже було сказано, кофеїн повністю видалити з кави неможливо.

За даними американських вчених , в 1 чашці &171;декаф&187; кави (180 мл) може міститися від 0,13 до 7 мг кофеїну.

Для порівняння: середня чашка натуральної меленої кави має у своєму складі від 70 до 140 мг кофеїну.

Але навіть такий низький вміст кофеїну у виняткових випадках може вплинути на організм людини.

«Декаф» кава все-таки містить незначну кількість кофеїну. Зазвичай відмітка знаходиться в межах 0,13 -7 мг на одну чашку (1-3% від початкової концентрації).

Склад

Багатьох цікавить питання змісту інших цінних поживних речовин (вітаміни, макро - і мікроелементи, антиоксидантні компоненти).

Дослідження демонструють, що технологічно оброблений кави зберігає практично вихідний обсяг антиоксидантів. Концентрація антиоксидантних речовин може бути нижче всього на 15%. Це майже не перешкоджає розкриттю ними всього біологічного потенціалу.

За даними французьких експертів, &171;декаф&187; кава містить аналогічний натуральному обсяг поліфенолів, які захищають клітини організму від впливу вільних радикалів, нормалізують процеси синтезу білків, попереджають мутації, утворення ракових пухлин і уповільнюють апоптоз клітин – процес природної запрограмованої загибелі.

Також доведено , що антиоксиданти захищають білкові молекули від окисного стресу.

Антиоксиданти також сприяють запобіганню розвитку найпоширеніших захворювань з боку серцево-судинної (ІХС, гіпертонія, інфаркт) і ендокринної систем (цукровий діабет II типу, ожиріння), а також онкологічні патології.

Крім того, 1 чашка позбавленого кофеїну кави надає організму людини 2,4% рекомендованої добової норми магнію, 4,8% &8212; калію, 2,5 – ніацину і вітаміну В3. Це дані отримано експериментальним шляхом індійськими вченими.

кава без кофеїну містить практично аналогічний натуральному напою обсяг антиоксидантів, вітамінів і макроелементів. Він може стати чудовою альтернативою для осіб, яким кофеїн протипоказаний.

7 корисних властивостей

Незважаючи на декофеінізірованіе, такий напій володіє майже всіма корисними властивостями натуральної кави .

Нижче розглянуті найважливіші властивості:

  1. Зниження ризику розвитку цукрового діабету II типу. за даними вчених , напій запобігає появі даного захворювання, при цьому, чим вище доза кави, тим більш виражений ефект. В середньому частота знижується на 7-15%.
  2. Поліпшення здоров'я печінки. встановлено , що декаф кави корисний для печінки , так як знижує вираженість будь-яких патологічних процесів в органі, що супроводжуються деструкцією (гострі гепатити вірусної та алкогольної етіології, цироз і т.п.). На тлі прийому напою спостерігається зниження ферментів-маркерів некрозу (АЛТ, АСТ, ГГТ), зростання яких прямо пропорційний кількості загиблих клітин печінки.
  3. Запобігання дегенеративних захворювань головного мозку. за даними досліджень США , напій уповільнює "старіння" центральних відділів нервової системи, знижує вираженість таких симптомів, як: зниження пам'яті і увага , погіршення асоціативних процесів. виявлено , що кава без кофеїну захищає нейрони від апоптозу, викликаного вільними радикалами. Подібна властивість дозволяє запобігти ряд патологій, що призводять до зниження трудової та соціальної адаптації, погіршення якості життя (хвороба Піка, Альцгеймера, Паркінсона).
  4. Зниження печії. науково доведено , що кофеїн викликає дисбаланс в роботі стравохідно-шлункового сфінктера, підвищує секрецію соляної кислоти, руйнує захисний бікарбонатний бар'єр на слизовій оболонці шлунка. Це обумовлює розвиток гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, гастроезофагеальної рефлюксної хвороби. Прийом кави, що не містить кофеїн, на думку німецьких вчених, не тільки дозволяє уникнути описаних розладів, але і знизити ймовірність їх становлення.
  5. Поліпшення здоров'я товстого кишечника. напій, завдяки великій кількості антиоксидантів, попереджає розвиток аутоімунних (неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона) і онкологічних захворювань, значно знижує частоту народження раку прямої кишки. Всього 2 чашки на добу зменшують ризик онкопатології на 48%.
  6. Захист ендотелію. підтверджено , що кава покращує функціональну активність ендотелію, запобігає патологічну трансформацію судинного русла на тлі перебігу гіпертонічної хвороби і цукрового діабету II типу.
  7. Загальне збільшення тривалості життя. зважаючи позитивно впливу на ряд найбільш часто зустрічаються і смертельно небезпечних захворювань, Кава, в тому числі і без кофеїну, продовжує життя в популяції. Одне з великих американських досліджень, в якому брало участь майже 130 000 чоловік, підтвердило цей факт .

Важливо відзначити, що кофеїн теж володіє безліч корисних властивостей, яких позбавлений технологічно модифікований напій. До них відносять:

кава, навіть позбавлений кофеїну, корисний для здоров'я травної, серцево-судинної, нервової систем, знижує ймовірність онкологічних захворювань, підвищує якість і тривалість життя.

Можлива шкода

Наукові дослідження досить добре вивчили негативна дія звичайної кави на організм . Практично всі ці ефекти пов'язані з кофеїном.

Доказова база щодо напою, позбавленого кофеїну, практично повністю відсутня. Можна навести лише кілька доведених фактів негативного впливу на організм:

  1. Розвиток алергічних реакцій. різні хімічні розчинники, що додаються в процесі декофеінізаціі, здатні викликати сенсибілізацію організму і розвиток алергопатологій, які можуть проявитися по-різному: від банальної кропив'янки, до вкрай небезпечного для життя анафілактичного шоку або набряку Квінке.
  2. Зниження всмоктування поживних речовин. виявлено , що кава пригнічує поглинання кальцію клітинами кишечника. Це може призвести до зниження щільності кісткових тканин , розвитку остеопорозу і перелом кісток, появи дегенеративних захворювань з боку периферичної нервової системи. Напій також зменшує всмоктування заліза, вживання кави за 2 і більше години до передбачуваного прийому їжі дозволяє усунути даний ефект.
  3. Підвищення рівня холестерину в крові. Ряд речовин, що містяться в каві, при тривалому прийомі, підвищують загальний рівень холестерину в крові , що може сприяти розвитку атеросклерозу і асоційованих з ним ускладнень з боку серцево-судинної системи.
Таким чином, не рекомендується приймати напій на тлі залізодефіцитної анемії, всіляких порушеннях обміну в кістковій тканині, атеросклерозі і наявності алергічних реакцій на хімічні добавки.

Кому він кращий?

Відсутність кофеїну в напої робить можливим його вживання при наступних станах:

  1. Вагітність.
  2. Грудне вигодовування.
  3. Розлади сну.
  4. Розлади психічної сфери. До групи належать: панічні атаки, неврози і неврозоподібні стани, синдром нав'язливих станів.
  5. Захворювання травного апарату, що супроводжуються запаленням стінок (гастрит, виразкова хвороба, дуоденіт, коліт і т.п.).
  6. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.
  7. Гіпертонічна хвороба (неконтрольована).
  8. Куріння (нікотин підвищує ефекти кофеїну в 2 рази, що робить несумісним одночасне наявність шкідливої звички і прийому кави з кофеїном).
  9. Прийом оральних контрацептивів та окремих антидепресантів (флувоксамін).
  10. Патології печінки зі зниженням дезінтоксикаційної та метаболічної активності органу.
виключення кофеїну з кави робить його доступним для осіб, що мають непереносимість і різні протипоказання до &171;звичайному&187; кави.

Висновок

Таким чином, видалення кофеїну з кави знижує ризик розвитку багатьох ускладнень, пов'язаних з прийомом кофеїну. Така обробка значно знижує перелік протипоказань, при яких вживати натуральну каву небезпечно для здоров'я. Слід віддавати перевагу тільки тим декофеінізірованним напоїв, в які не додавалися хімічні розчинники, здатні заподіяти шкоду.