8 корисних властивостей овочів з опорою на дослідження

Всі овочі – унікальні джерела вітамінів (особливо C і A), і антиоксидантів, які вкрай необхідні для здоров'я людини.

За даними досліджень, при регулярному прийомі овочів набагато рідше зустрічаються захворювання з боку всіх систем організму (в тому числі злоякісні пухлини). Овочі навіть можуть використовуватися для поліпшення когнітивної сфери і зниження маси тіла.

Чим вони корисні-8 фактів

Нижче представлені 8 головних фактів про користь овочів, які мають наукове обгрунтування.

1. Зміст ряду поживних речовин

Практично всі овочі багаті вітамінами (фолієва кислота, C, K, A), мінералами (магній, калій), харчовими волокнами і антиоксидантами, які підтримують життєдіяльність організму людини.

Наприклад, фолієва кислота, за даними вчених, відповідає за обмін речовин, а також забезпечує профілактику дефектів нервової трубки у плода (під час вагітності).

Вітамін K підтримує міцність кісток, а також підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну, забезпечуючи профілактику цукрового діабету II типу.

Магній регулює енергетичні процеси в організмі, покращує роботу серцево-судинної системи.

Вітамін C позитивно відбивається на імунітеті, а також підвищує естетичні якості шкірних покривів.

Не менш важлива роль відводиться антиоксидантам, які знижують ризик появи злоякісних пухлин і безлічі хронічних захворювань.

вживання овочів – це простий спосіб отримання ряду життєво важливих речовин.

2. Профілактика цукрового діабету II типу

До 0,5 мільярда людей страждають на цукровий діабет та іншими патологіями глікемічного фону.

Основною причиною розвитку даних захворювань є зниження чутливості рецепторів м'язової і жирової тканини до інсуліну під впливом різних факторів (дієта, обтяжений анамнез, ожиріння і т.п.).

За даними численних досліджень, овочі благотворно відбиваються на перебігу цукрового діабету, а також забезпечують його надійну профілактику.

Доведено, що клітковина у складі овочів уповільнює всмоктування глюкози з просвіту травного тракту, тим самим запобігає різкі коливання рівня цукру в крові. Лідерами по вмістом клітковини є: картопля , морква , гарбуз , брокколі .

Вчені з США встановлено , що овочі підвищують чутливість периферичних тканин до інсуліну, що може обумовлювати їх застосування з профілактичною метою.

Австралійські вчені радять включати овочі в раціон з метою додаткового контролю цукрового діабету II типу з незначним зниженням дози цукрознижувальних препаратів.

овочі благотворно відбиваються на обміні глюкози в організмі і можуть використовуватися для терапії та профілактики цукрового діабету II типу.

3. Нормалізація роботи травної системи

Сирі овочі багаті харчовими волокнами, які надають комплексний вплив на стан шлунково-кишкового тракту. Відзначаються наступні ефекти:

  1. Відновлення мікрофлори. дослідження, проведені в США, демонструють , що частина харчових волокон з овочів в незміненому вигляді доставляється в дистальні відділи травної трубки, забезпечуючи оптимальні умови для розмноження благородних мікроорганізмів. При цьому пригнічується ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори.
  2. Профілактика запорів. овочеві культури нормалізують моторно-евакуаційну функцію кишечника, попереджаючи затримку калових мас. Наприклад, доведено прямий зв'язок між високою частотою стільця і регулярним споживанням моркви.
  3. Зниження ризику розвитку захворювань кишечника. польські фахівці прийшли до висновку , що овочі зменшують ймовірність появи інфекційно-запальних, алергічних і аутоімунних (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт) патологій кишечника.
  4. Захист від раку . Овочі пригнічують хронічне запалення, надають антиоксидантну дію і прискорюють просування калових мас. Дані особливості дозволяють забезпечити надійну профілактику раку товстої і прямої кишки.
овочі вкрай важливі для підтримки здоров'я кишечника.

4. Протиракова дія

Овочі – цінне джерело антиоксидантів, які блокують руйнівний вплив вільних радикалів на всі клітини організму, через які останні гинуть або зазнають злоякісну трансформацію.

Не менш важливо відзначити, що деякі овочеві культури ( помідори , морква, гарбуз ) багаті лікопіном – особливим речовиною, здатним знизити ймовірність розвитку ракових пухлин.

Доведено пряма ефективність лікопіну щодо пухлин легенів та передміхурової залози у чоловіків.

овочі знижують ймовірність появи злоякісних новоутворень за рахунок великої кількості антиоксидантів і лікопіну в складі.

5. Нормалізація роботи центральної нервової системи

Встановлено, що особи, які регулярно споживають свіжі овочі, менш схильні стресу і краще переносять важкі життєві ситуації.

Експерти з Австралії відзначають , що овочі також знижують ймовірність появи нейродегенеративних захворювань (хвороба Піка, Альцгеймера, розсіяний склероз), а також підвищують концентрацію уваги, пам'ять , покращують процеси мислення.

споживання овочів сприятливо відбивається на переносимості стресу і знижує частоту народження різних відхилень з боку головного мозку.

6. Зниження холестерину

Високий рівень загального холестерину в крові, а також порушення співвідношення між його фракціями (зростання ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ; зниження ЛПВЩ) призводить до формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин.

В результаті частково або повністю обмежується кровотік і підвищується ймовірність появи таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт і т. п.

Овочі, завдяки великій кількості харчових волокон і клітковини в складі, сприяють зменшенню концентрації загального холестерину і його атерогенних фракцій в крові, тим самим забезпечують надійну профілактику атеросклерозу.

Наприклад, доведено , що споживання 200 грам моркви в день протягом 3 тижнів знижує рівень холестерину в крові на 11 %.

овочеві культури призводять показники ліпідного профілю до нормативних значень, забезпечуючи профілактику патологій, пов'язаних з атеросклерозом.

7. Зменшення маси тіла

Овочі багаті клітковиною та антиоксидантами, які важливі для схуднення.

Встановлено, що харчові волокна, після потрапляння в шлунок, значно збільшуються в об'ємі, викликаючи механічний тиск на слизові оболонки і пригнічення центрів голоду в головному мозку. В результаті людина споживає менше їжі протягом декількох наступних годин.

Наприклад, британські вчені виявили , що після вживання 200 грам моркви на сніданок калорійність денного раціону зменшується на 14 %.

Також харчові волокна нормалізують моторно-евакуаційну функцію шлунково-кишкового тракту, забезпечуючи незначне уповільнення проходження їжі, що також знижує апетит.

овочі ефективні в цілях схуднення і підтримки маси тіла в межах норми.

8. Зниження артеріального тиску

У складі практично всіх овочів є досить велика кількість магнію, кальцію і калію.

Калій, за даними вчених з Ізраїлю, викликає розслаблення гладкої мускулатури судинної стінки і зниження артеріального тиску. У майбутньому це призводить до зниження частоти розвитку гострої і хронічної серцевої недостатності, інсультів.

Кальцій і магній, як стверджують італійські експерти, також викликають розслаблення гладкої мускулатури стінок судин, попереджають фіброзну трансформацію міоцитів, що також сприятливо відбивається на рівні артеріального тиску.

Лідерами за вмістом калію є: картопля, квасоля, помідори, шпинат . Магній переважно міститься в кукурудзі, капусті , а кальцій-в часнику , петрушці, бобових культурах. Оптимальне співвідношення всіх мінералів відзначається в сочевиці і горосі .

Овочі можуть застосовуватися для додаткового контролю артеріального тиску при наявності гіпертонічної хвороби (з метою зменшення дози антигіпертензивних препаратів), а також для профілактики даного захворювання.

Потенційна шкода

Незважаючи на всі корисні властивості, в ряді випадків овочі можуть завдати шкоди організму. На тлі їх вживання можуть розвинутися наступні побічні ефекти:

  1. Алергічні реакції. підвищена чутливість організму може спостерігатися по відношенню до будь-якого овочу і проявлятися по-різному.
  2. Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. у складі овочів є екстрактивні речовини, що викликають подразнення слизових оболонок і здатні привести до загострення хронічного гастриту або дуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Щоб уникнути даного побічного ефекту, рекомендується не вживати овочі вранці на голодний шлунок.
  3. Диспепсичні розлади . Обумовлені надмірним споживанням овочів і перевантаженням травної системи клітковиною. Виявляються у формі запорів або діареї, підвищеного газоутворення, спастичних болів в нижніх відділах живота.

Важливо відзначити, що для вирощування овочів можуть використовуватися хімічні речовини (нітрати, пестициди і т.п.), які акумулюються в м'якоті і здатні привести до отруєння.

Слід грамотно вибирати постачальників (при покупці в магазинах) або використовуватися максимально натуральні добрива і хімікати (при самостійному вирощуванні).

до вживання овочів, як і будь-яких інших продуктів, слід підходити грамотно через можливість розвитку побічних ефектів.

Висновок

Таким чином, овочі насичені вітамінами, мінералами, антиоксидантами, харчовими волокнами та іншими цінними для організму біологічно активними речовинами.

При їх регулярному вживанні рідше зустрічаються злоякісні новоутворення, а також захворювання з боку травної, нервової, ендокринної та серцево-судинної систем; нормалізується маса тіла.