Топ-7 найбільш корисних ягід на планеті

Ягоди активно застосовуються не тільки в кулінарії, але і в доказовій медицині. Як правило, вони багаті вітамінами, антиоксидантами, а також містять великі обсяги харчових волокон.

Включення ягід в раціон позитивно відбивається на стані здоров'я всіх систем організму: від нормалізації травлення до профілактики раку.

Рейтинг 7 найкорисніших

Нижче розглянуті 7 найбільш корисних видів ягід, позитивні властивості яких підтверджені численними дослідженнями.

1. Лохина

Відмінна риса лохини - наявність у складі великої кількості антоціантів, які, за даними досліджень, блокують вільно-радикальні механізми. Це дозволяє знизити ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Також лохина нормалізує показники ліпідного профілю (зменшує концентрацію загального холестерину і його атерогенних фракцій). В результаті забезпечується профілактика атеросклеротичного ураження артерій і розвитку асоційованих з атеросклерозом захворювань (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт).

Також доведено , що лохина знижує рівень цукру в крові (за рахунок підвищення чутливості периферичних тканин до інсуліну), що дозволяє використовувати її як засіб профілактики і терапії цукрового діабету II типу.

лохина містить вітаміни і антиоксиданти, які дозволяють запобігти появі найпоширеніших захворювань.

2. Малина

Малина містить ряд особливих антиоксидантів-еллагітанінів, які, за даними вчених, блокують окислювальний стрес і можуть запобігти розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, ожиріння і хвороби Альцгеймера.

Вчені з Фінляндії виявили , що малина також має в складі лептин – гормон, що пригнічує відчуття голоду. Отже, ягоду можна приймати з метою схуднення.

Також доведено , що регулярне вживання малини позитивно відбивається на рівні артеріального тиску і концентрації холестерину в крові . Таким чином, ягода може використовуватися для профілактики гіпертонії і дисліпідемії.

систематичне вживання малини сприяє профілактиці цілого ряду поширених хвороб.

3. Ягоди годжі

Ягоди годжі отримали широке визнання у всьому світі, чому сприяли агресивні маркетингові кампанії. І хоча з'явилася величезна кількість міфів, деякими важливими властивостями ці ягоди все-таки володіють.

Зважаючи на високий вміст вітаміну A і антиоксидантів (зеаксантину), плоди годжі вкрай корисні для здоров'я очей.

Швейцарські дослідження встановлено , що регулярне вживання ягід годжі знижує ймовірність появи «вікових» патологій органів зору.

Американські фахівці також виявили , що сушені ягоди годжі зменшують масу жирової тканини в організмі і окружність талії.

ягоди годжі покращують стан офтальмологічного апарату і сприятливо відбиваються на масі тіла.

4. Полуниця

Полуниця - одна з найпоширеніших ягід у світі. Її регулярне вживання пов'язане з рядом переваг по відношенню до серцево-судинної системи. При регулярному прийомі полуниці відзначається:

  1. Зменшення ймовірності появи інфаркту міокарда на 30 %.
  2. Зниження концентрації загального холестерину та його атерогенних фракцій ( LDL ).
  3. Уповільнення течії хронічного запалення. Як відомо, хронічне запалення виступає в якості незалежного фактора ризику розвитку захворювань з боку серця і судин.

Також полуниця нормалізує рівень цукру в крові (за рахунок підвищення чутливості периферичних рецепторів до інсуліну). Іранські експерти навіть рекомендують використовувати ягоду для профілактики раннього розвитку, а також полегшення перебігу цукрового діабету II типу.

Полуниця впливає на ключові фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань і цукрового діабету II типу.

5. Чорниця

Чорниця - ефективний засіб для гноблення хронічного запалення, яке пов'язане з ризиком розвитку злоякісних і серцево-судинних патологій.

Також чорниця може використовуватися для терапії метаболічного синдрому.

Дослідження, виконані під керівництвом фінляндських вчених, демонструють , що регулярне вживання чорниці протягом 30 днів призводить до вираженого зменшення маси тіла і об'єму талії.

Крім того, чорниця знижує рівень цукру і загального холестерину в крові, а також рекомендована жінкам під час вагітності.

регулярне вживання чорниці пригнічує хронічне запалення, позитивно позначається на масі тіла, а також знижує концентрацію холестерину і цукру в крові.

6. Журавлина

Журавлина багата поліфенолами, які запобігають появі хронічних захворювань з боку серця і судин, ендокринної системи, а також зменшують ризик появи злоякісних пухлин.

Одне з головних достоїнств червоної ягоди – антибактеріальну дію. за даними вчених з Франції, вона пригнічує ріст і розмноження кишкової палички, яка часто є збудником інфекцій сечовивідних шляхів.

За інформацією лабораторії мікробіології та пробіотиків університету Чилі, журавлина також запобігає прикріпленню бактерії Helicobacter pylori до слизової оболонки шлунка. Саме цей мікроорганізм в 99% випадків є причиною розвитку гастриту, а також виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

журавлина здатна знизити ймовірність розвитку інфекцій органів травлення і сечовивідних шляхів.

7. Ягоди асаї

Ягоди асаї широко поширені в бразильській кухні. В останні роки вони почали застосовуватися в медицині багатьох країн.

Асаї-один з найбагатших джерел антиоксидантів (в 10 разів вище, ніж в голубиці).

Антиоксиданти, за даними вчених , захищають всі клітини організму від впливу вільних радикалів і тим самим запобігають розвитку злоякісних новоутворень, а також великого спектру захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної, травної систем.

Також плоди асаї при регулярному вживанні сприяють зменшення маси тіла і зниження концентрації холестерину і цукру в крові.

ягоди асаї багаті антиоксидантами, які забезпечують профілактику великої кількості хронічних захворювань і раку.

Правила вживання

Нижче наведено кілька основних порад щодо вживання ягід:

  1. Добова норма. рекомендована кількість ягід, які слід їсти щодня, суттєво відрізняється залежно від сорту, але в середньому становить 150-175 грам.
  2. Час прийому. ягоди переважно їсти разом з обідом або замість полудня. Вживання ягід вранці натщесерце може привести до вираженого подразнення травної системи. Прийом пізно ввечері або на ніч може спричинити перевантаження шлунково-кишкового тракту та порушити сон.
  3. Спосіб вживання. найбільш корисний спосіб прийому ягід – в свіжому вигляді (разом з шкіркою). Приготування з них соків і морсів, компотів, а також будь-яка термічна обробка призводить до значного зниження концентрації ряду вітамінів і антиоксидантів.
  4. Заготовки на зиму. найбільш корисні заморожені ягоди, найменш – варення, а також ягоди, протерті з цукром.
дотримання простих правил дозволить отримати максимальний обсяг цінних біологічних речовин з м'якоті ягід.

Висновок

Таким чином, ягоди містять велику кількість біологічно активних речовин (вітамінів, мінералів, антиоксидантів, харчових волокон і т.п.).

Практично всі ягоди попереджають появу злоякісних пухлин; знижують ризик розвитку захворювань з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем; дозволяють знизити масу тіла.