Чим корисні гриби для організму-5 наукових фактів

Практично всі їстівні гриби багаті поживними речовинами: від поширених вітамінів до унікальних антиоксидантів. Багато з них здавна використовуються в народній медицині для терапії безлічі захворювань.

Сучасні вчені підтверджують, що гриби приносять відчутну користь людині. Вони знижують рівень цукру і холестерину в крові, зменшують ризик розвитку найбільш поширених серцево-судинних захворювань і злоякісних пухлин.

5 корисних властивостей

Нижче розглянуті 5 лікувальних властивостей, які притаманні більшості їстівних грибів (з опорою на доказову базу).

1. Володіють багатим складом

Гриби містять багато вітамінів, мінералів, клітковини та інших цінних речовин. Розглянемо деякі з них детальніше:

  1. Антиоксиданти. вони пригнічують хронічне запалення і нейтралізують вільні радикали. В результаті знижується ризик появи раку, аутоімунних і хронічних захворювань з боку всіх органів; спостерігається загальне омолодження організму.
  2. Бета-глюкани. є особливим тип клітковини , вживання якої пов'язане з низьким рівнем холестерину і рідкісною зустрічаністю патологій з боку серця і судин. Найбільша кількість бета-глюканів відзначається в грибах шиітаке і вешенках .
  3. Вітаміни групи В. у грибах містяться переважно вітаміни B1, B2, B3, B5, В9 і В12. Вони необхідні для злагодженої роботи центральної нервової системи, синтезу еритроцитів і підтримки обмінних процесів в цілому.
  4. Мідь. регулює вироблення еритроцитів і роботу ферментативних систем організму. Мінерал також бере участь у передачі нервових імпульсів та підтримці щільності кісткових тканин .
  5. Калій. покращує скоротливу активність серцевого м'яза і знижує артеріальний тиск, запобігаючи розвитку гіпертонічної хвороби. Лідером за обсягом калію є шампіньйони .

Вміст поживних речовин залежить від умов вирощування грибів (грунт, клімат), а також від варіанту кулінарної обробки.

гриби – багате джерело життєво важливих поживних речовин, необхідних для злагодженої роботи всіх систем організму.

2. Борються з раком

Як вже було сказано, гриби багаті антиоксидантами. Вони блокують вплив вільних радикалів на клітини, під час яких спостерігається злоякісне переродження останніх.

Багато грибів містять вітамін D. дана речовина, за інформацією вчених з США, надає досить виражену протипухлинну дію.

Окремо слід зазначити, що практично всі гриби не тільки попереджають появу раку, але і блокують розвиток і поділ ракових клітин, знижують ризик появи віддалених метастазів.

При цьому простежується зв'язок між прийомом окремих видів грибів і частотою народження конкретних варіантів раку.

Наприклад, лисички ефективні для цілей профілактики раку товстої кишки.

А гриб чага здатний попередити ( 1 , 2 ) розвиток пухлин печінки, легенів, шлунка, шийки матки і молочних залоз у жінок.

Гливи можуть знизити ймовірність злоякісного переродження тканин простати у чоловіків.

гриби мають виражену протипухлинну активність, знижуючи ризик появи найбільш поширених форм раку.

3. Знижують ризик розвитку цукрового діабету

Велика кількість клітковини і антиоксидантів у складі грибів сприяють нормалізації рівня цукру в крові і низької частоти цукрового діабету II типу.

За даними американських вчених, достатній рівень споживання клітковини запобігає появі інсулінорезистентності (зниження чутливості клітин м'язової і жирової тканин до інсуліну), яка лежить в основі розвитку цукрового діабету II типу.

Деякі різновиди грибів можуть ефективно використовуватися і при діабеті I типу. Наприклад, кордицепс містить в складі корисний полісахарид, подібний за будовою з інсуліном. Його потрапляння в організм викликає зниження концентрації глюкози в крові.

включення грибів в меню може стати ефективною стратегією, спрямованої на профілактику і поліпшення перебігу цукрового діабету.

4. Підтримують здоров'я серця і судин

Гриби містять речовини, які борються з деякими часто зустрічаються захворюваннями серцево-судинної системи.

Наприклад, калій викликає розслаблення м'язової тканини стінки судин і, як наслідок, зниження артеріального тиску.

За даними Американської асоціації серця, достатній рівень калію в раціоні – запорука зниження ризику розвитку гіпертонії і фатальних аритмій.

Доведено ефективність вітаміну C в складі грибів з метою зменшення загального ризику маніфестації будь-яких патологій з боку серця і судин.

Згідно інформації , що наводиться чеськими і американськими експертами, бета-глюкани, що містяться в грибах, знижують рівень холестерину в крові. Це властивість запобігає появі атеросклеротичних бляшок на стінках судин і розвиток таких патологій, як: ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку та інсульти.

таким чином, гриби нівелюють ризик розвитку найбільш поширених захворювань з боку серця і судинного русла.

5. Корисні при вагітності

Гриби містять фолієва кислота. Вона необхідна жінці під час вагітності, оскільки грає важливу роль у формуванні тканин центрального і периферичного апарату нервової системи плода.

При адекватному надходженні цієї речовини в організм рідше зустрічаються дефекти розвитку нервової трубки, підвищується здатність до навчання і розумовий розвиток в цілому у дітей в перші роки життя.

Однак, з метою зниження можливих побічних ефектів, рекомендується термічно обробляти гриби і віддавати перевагу добре вивченим видам, купуючи їх виключно в супермаркетах.

включення грибів в раціон при вагітності попереджає утворення дефектів нервової трубки у плода і покращує роботу головного мозку дитини в перші роки життя.

Безпека та шкода

У певних випадках навіть їстівні та безпечні гриби можуть завдати шкоди здоров'ю. Часто зустрічаються побічними ефектами є:

  1. Отруєння. М'якоть плодових тіл грибів акумулює шкідливі речовини (переважно солі важких металів) з грунту і повітря. Їх надходження в організм може спровокувати появу симптомів інтоксикації, розладів шлунково-кишкового тракту та інших порушень в організмі. Слід ретельно вибирати постачальника грибів або місце самостійного збору.
  2. Диспепсичні розлади. гриби багаті білками і клітковиною. При надмірному споживанні даних нутрієнтів можлива поява діареї, нудоти, здуття і спастичних болів внизу живота, підвищеного газовиділення.
  3. Подразнення слизових оболонок травної системи. практично всі гриби мають в складі речовини, що викликають подразнення слизових оболонок. Для здорового організму ця особливість не представляє небезпеки. Однак, при наявності гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби, може спостерігатися загострення.
  4. Алергічні реакції. найчастіше обумовлені сенсибілізацією організму до білків в складі. Зазвичай проявляються в легкій формі (шкірні реакції: висип, свербіж, гіперемія), але можуть мати місце і анафілаксії.

Категорично протипоказано вживати маловивчені гриби (наприклад, кордицепс) вагітним жінкам. Їх дія на плід не вивчалася.

слід з обережністю підходити до включення грибів в раціон через наявність ризику розвитку побічних ефектів.

Найкорисніші види грибів

Довгий час гриби служили для людини виключно джерелом їжі завдяки особливому смаку і аромату, а також великій кількості білків.

Потім ними зацікавилися народні цілителі, які виявили, що гриби можуть впливати на лібідо, серцево-судинну і онкологічну захворюваність.

На сьогоднішній багато лікувальних властивостей грибів доведено і з наукової точки зору. Вони використовуються для приготування біологічно активних добавок до їжі і навіть лікарських препаратів.

Найціннішими грибами є:

Головне – ретельно вибирати гриби на прилавках магазинів і дотримуватися технологію приготування.

гриби – це корисний і поживний продукт. Вони широко використовуються як в кулінарії, так і в медицині.

Поради щодо вибору та прийому

Щоб розкрити весь корисний потенціал грибів, але при цьому уникнути ризиків для здоров'я, слід дотримуватися певних правил.

Вибір

Завжди слід віддавати перевагу молодим і свіжим грибам.

Ознаками свіжості є:

  • Міцність і гладкість ніжки і зовнішньої поверхні капелюшки;
  • Щільне прилягання капелюшки до ніжки;
  • Відсутність неприємного запаху і скупчень слизу на поверхні гриба;
  • Відсутність розкритої капелюшки.

Купуючи гриби в магазинах, слід вибирати виключно охолоджені, без сторонніх запахів і механічних дефектів.

Приготування та вживання

Гриби широко поширені в кулінарії не тільки завдяки специфічному смаку і аромату, але і за рахунок поєднання з безліччю страв.

Їх можна відварювати, смажити, тушкувати, готувати на пару або в духовці, солити, маринувати і висушувати.

Вони є інгредієнтами великої кількості супів і салатів, других страв, прекрасно поєднуються з м'ясом і морепродуктами.

Деякі гриби можна вживати в сирому вигляді, інші – підлягають обов'язковій термічній обробці. Необхідність в тепловому впливі безпосередньо залежить від обсягу шкідливих речовин в грибах, виходячи з яких виділяють 4 категорії:

  1. Допустимо вживати навіть в сирому вигляді. група включає білий гриб, грузді (жовтий, білий, чорний, осиковий), Рижик.
  2. Потребують слабкої термічної обробки (печериці, підосичники, підберезники, вовнянки).
  3. Вимагають тривалої термічної обробки (краще – відварювання). До подібних грибів відносять маховиків, лисичок, опеньків, сироїжок, зморшків.
  4. Умовно-їстівні гриби. вимагають поєднання декількох видів кулінарної обробки або подвійного відварювання. До них відносяться: трюфелі, козляки, гливи, шиітаке.

Зберігання

Не менш важливий аспект – дотримання правил зберігання грибів.

Свіжозібрані гриби активно вбирають будь-які сторонні запахи, отже, їх слід зберігати окремо від інших продуктів. Переважно - в герметичному контейнері.

Після збору слід очистити і промити гриби протягом декількох годин, потім їх можна зберігати в солоній воді до доби.

Гриби можна заморожувати. Терміни зберігання в морозильній камері наступні:

  • 90-120 днів при температурі від -14 до -12 °C;
  • До 6 місяців - при діапазоні температур від -18 до -14 ° C;
  • До року - при температурі близько -20 ° С.

Альтернативний варіант – висушування. Для цього необхідно:

  1. Ретельно промити і очистити гриби.
  2. Розташувати гриби в добре провітрюваному місці. Вони не повинні стикатися один з одним. Залиште на 12-18 годин.
  3. Нарізати гриби на тонкі пластинки, товщиною до 4-6 мм.
  4. Розкладіть на деко, застелене пергаментним папером.
  5. Поставити в духову шафу, розігрітий до 45 градусів. Сушка повинна проводитися протягом 24-48 годин. Можна застосовувати спеціалізовані сушарки, які продаються в магазинах електроніки.
вкрай важливо дотримуватися всіх правил вибору, зберігання і вживання грибів.

Висновок

Таким чином, гриби широко цінуються не тільки в кулінарії, але і в доказовій медицині, так як містять масу біологічно активних речовин.

Вони здатні боротися зі злоякісними новоутвореннями, найпоширенішими патологіями серця і судин і цукровим діабетом II типу.