9 корисних властивостей мигдалю для здоров'я, а також протипоказання

Мигдаль – це їстівні ядра насіння однойменного дерева. Є одними з найпопулярніших горіхів у світі. Вони дуже поживні і багаті цінними жирами, антиоксидантами, вітамінами та мінералами.

Вчені підтвердили ряд корисних властивостей мигдалю для організму. При регулярному вживанні він здатний знизити ризик розвитку багатьох поширених захворювань, зміцнити кістки і навіть допомогти знизити вагу.

Чим він корисний-9 фактів

Розглянемо докладніше 9 тез про користь мигдалю, які мають наукове обгрунтування.

1. Володіє багатим складом

У складі мигдалю є маса поживних речовин:

найменування компонента приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 25 %
жири 96 %
харчові волокна 35 %
вітамін В1 17 %
вітамін В2 36 %
вітамін В4 10 %
вітамін В5 8 %
вітамін В6 15 %
вітамін B9 10 %
Вітамін Е 164 %
вітамін PP 31 %
калій 30 %
кальцій 27 %
магній 59 %
фосфор 59 %
залізо 23 %
кобальт 123 %
Марганець 96 %
селен 5 %
хром 20 %
цинк 18 %

Незважаючи на високу калорійність (близько 546 калорій на 100 грам), засвоюється лише близько 15% мигдалю. Частина жирів не перетравлюється травними ферментами і виходить з організму в незміненому вигляді.

мигдаль – цінне джерело біологічно активних речовин, необхідних для підтримки здоров'я людини.

2. Має антиоксидантний ефект

Насіння мигдального дерева є багатими джерелами антиоксидантів. Головними з яких є каротиноїди та стильбени.

Антиоксидантні речовини в основному зосереджені в зовнішній, гіркою на смак шкірці, а не в самих ядрах.

Антиоксидантні попереджають вплив вільних радикалів на всі клітини організму, які можуть призвести до загибелі або злоякісної трансформації останніх. Також вільні радикали підвищують ймовірність становлення хронічних захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної та травної систем.

Високий рівень антиоксидантів в раціоні – головний спосіб профілактики раку.

Особлива роль відводиться вітаміну E, яким рясніє мигдаль. Доведений ( 1 , 2 , 3 ), що вітамін E не тільки підтримує цілісність мембран клітин, але і захищає організм людини від ішемічної хвороби серця, хвороби Альцгеймера, вікового зниження когнітивних функцій.

Окремі дослідження зафіксували зниження ризику смертності у чоловіків, які палять, в раціоні яких присутній достатній обсяг вітаміну E.

мигдаль багатий антиоксидантами (особливо вітаміном Е), що дозволяє йому діяти як онкопротектор і захищати організм від ряду хронічних захворювань.

3. Знижує рівень цукру в крові

Мигдаль містить невелику кількість вуглеводів, але багатий цінними жирами, білками, магнієм і харчовими волокнами, які відіграють досить важливу роль в регуляції рівня цукру в крові.

Експерти з Мексики встановлено , що достатній рівень магнію в раціоні дозволяє знизити концентрацію глюкози в крові і нормалізувати вироблення інсуліну.

Позитивні дані продемонстрували та дослідження на людях, які не мають захворювань глікемічного профілю. У них відзначалося підвищення чутливості інсулінових рецепторів периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну при вживанні мигдалю.

Вчені рекомендують в обов'язковому порядку включати в меню мигдаль або інші продукти, багаті магнієм. Подібна дієта здатна знизити ризик розвитку цукрового діабету II типу або поліпшити перебіг даної патології.

мигдаль ефективно знижує рівень цукру в крові і може використовуватися для профілактики цукрового діабету II типу.

4. Знижує артеріальний тиск

Мигдаль багатий низкою речовин, що знижують артеріальний тиск.

Основне лікувальне властивість надає магній .

Встановлено , що недолік магнію в дієті провокує розвиток гіпертонії (при виключенні інших факторів ризику).

Заповнення дефіциту магнію викликає зниження систолічного та діастолічного артеріального тиску. При цьому, ефект виражений як у здорових, так і у хворих на гіпертонічну хворобу людей, а також в рівній мірі у чоловіків і жінок.

Харчові волокна, антиоксиданти, калій і марганець в складі горіха також знижують рівень артеріального тиску. Хоча їх дія виражено в меншій мірі.

Мигдаль рекомендується включати в дієту осіб, які страждають гіпертонічною хворобою або мають підвищену схильність до розвитку цього захворювання.

мигдаль, переважно за рахунок наявності магнію в складі, здатний істотно знизити рівень артеріального тиску.

5. Зменшує рівень холестерину

Високий рівень загального холестерину в крові (особливо його атерогенних фракцій-ЛПНЩ і ТАГ) - провідний фактор ризику формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвитку таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку та ін.

Дослідження показують , що заміна 20% раціону на мигдаль протягом 16 тижнів призводить до вираженого зниження концентрації ЛПНЩ в крові на 0,34 ммоль/л, а загального холестерину – на 0,7 ммоль/л.

При цьому, як стверджують вчені, горіх не знижує рівень «корисного» холестерину – ЛПВЩ і не змінюється функціональну активність печінки.

Окремо слід зазначити, що мигдаль, за рахунок великої кількості в складі вітаміну E та інших антиоксидантів, попереджає окислення холестерину і підвищує стійкість ендотелію судин до його впровадження. Як підсумок-створюється додатковий захист від впровадження кристалів холестерину.

мигдаль здатний знизити рівень холестерину в крові і захистити від нього стінки артерій.

6. Допомагає схуднути

Доступні переконливі наукові дані, що мигдаль здатний прискорити обмін речовин в цілому (при регулярному включенні в дієту).

Експерти доведено , що додавання невеликих кількостей мигдалю (84 грами) в раціон призводить до прискорення зниження маси тіла на 62%.

Горіх має в складі мало вуглеводів, але багатий клітковиною і білками, що грають важливу роль у розвитку почуття ситості.

Потрапляння даних речовин в шлунок викликає його механічне розтягнення і, за допомогою нейрогуморальних і рефлекторних механізмів, пригнічення центрів голоду на рівні головного мозку. В результаті знижується тяга до їжі протягом найближчих кількох годин.

систематичне вживання насіння мигдалю сприяє схудненню і підтримці ваги тіла.

7. Бореться з раком

Мигдаль-це унікальна рослина, що містить в собі масу антиоксидантних і протизапальних речовин.

Регулярне вживання горіхів дозволяє істотно знизити ймовірність злоякісного переродження клітин будь-якого органу, а також обмежити зростання ракових пухлин і їх поширення по організму.

На сьогоднішній день доведено ( 1 , 2 , 3 ) пряма ефективність мигдалю щодо онкології наступних органів:

  • Простати у чоловіків;
  • Молочних залоз;
  • Ободової кишки;
  • Прямої кишки.
мигдаль багатий біологічно активними речовинами, що попереджають розвиток пухлин в організмі.

8. Підтримує міцність кісток

У складі сирого мигдалю присутні кальцій, магній, марганець, мідь, цинк, білки з незамінними амінокислотами і вітамін K.

Вчені з Італії стверджують , що адекватний рівень описаних речовин в раціоні-запорука підтримки мінеральної міцності кісткових тканин.

Особливо корисний мигдаль літнім людям, а також жінкам після менопаузи, коли спостерігається вікове зниження щільності кісток (остеопороз), в кілька разів зростає ризик переломів.

додавання мигдалю в раціон дозволяє поліпшити здоров'я опорно-рухового апарату і попередити переломи кісток.

9. Покращує здоров'я головного мозку

Мигдаль багатий вітаміном E. ця речовина, в поєднанні з іншими антиоксидантами, попереджає розвиток нейродегенеративних захворювань (хвороби Альцгеймера, Піка, Паркінсона).

Згідно з даними досліджень, мигдаль покращує пам'ять , концентрацію уваги і активність мислення.

Його регулярне вживання також дозволяє зменшити або повністю усунути симптоматику депресивних розладів .

Свіжий мигдаль рекомендований особам похилого віку для попередження вікового зниження когнітивної сфери і нейродегенеративних захворювань.

мигдаль, за рахунок наявності в складі вітаміну E та інших антиоксидантів, може застосовуватися для поліпшення роботи мозку і профілактики нейродегенеративних хвороб.

Шкода і протипоказання

Мигдаль має протипоказання і, в ряді випадків, може завдати шкоди здоров'ю. До числа найбільш поширених побічних ефектів відносять:

  1. Диспепсичні розлади. горіх рясніє білками і клітковиною, які, при прийомі в надзвичайно високих обсягах, можуть привести до дезорганізації роботи мускулатури стінки кишечника і активації процесів гниття і бродіння. В результаті можуть мати місце: нудота і блювота, здуття і болі в животі, діарея.
  2. Алергічні реакції. обумовлені сенсибілізацією організму до білків мигдалю. Виявляються по-різному: від банальної кропив'янки до важкого анафілактичного шоку або ангіоневротичного набряку. При наявності алергії в анамнезі продукт протипоказаний.

Окремо слід зазначити, що мигдаль можна вживати протягом вагітності. Жодне з досліджень не змогло виявити шкідливого впливу горіха на стан організму матері, плоду або дитини в перші роки життя.

рекомендується з обережністю підходити до прийому мигдалю через наявність протипоказань і небезпеки розвитку шкідливих ефектів.

Поради щодо прийому

Рекомендована добова норма для сирого або смаженого мигдалю:

  • Для дорослих - від 35 до 70 грамів на добу;
  • Для вагітних жінок і дітей – 25-35 грамів.

Мигдаль переважно вживати в свіжому (сирому) вигляді.

Будь-яка термічна обробка (наприклад, обсмажування) покращує органолептичні показники (смак і аромат), але знижує концентрацію біологічно активних речовин у складі.

Також слід відмовитися від тривалого висушування або замочування мигдалю у воді. Такі практики призводять до втрати понад 70% мінералів та антиоксидантів.

Від солоного або солодкого мигдалю також слід відмовитися.

Не рекомендується вживати ядра у вечірній час доби (перед сном). Це може викликати проблеми з відходом до сну (через перевантаження травної системи).

Також не слід їсти мигдаль натщесерце. Кращий час прийому-на сніданок, обід, полуденок або в якості перекусу.

Мигдаль добре поєднується з медом, сухофруктами, а також з іншими горіхами: волоськими, кешью, фундуком, арахісом, пеканами.

грамотний підхід до вживання дозволить розкрити весь біологічного потенціалу горіха і знизити ризик побічних ефектів.

Засоби на його основі

Існує багато засобів на основі мигдалю. Кожне з них володіє унікальним набором заявлених цілющих властивостей, а деякі навіть мають наукове обгрунтування. Розглянемо докладніше деякі з них.

  1. Мигдальне масло . Багате цінними жирами і вітамінами, приймається всередину як засіб для боротьби з запорами і підвищення потенції.
  2. Ефірна олія . Використовується для підвищення розумової та фізичної працездатності , боротьби з втомою і полегшення захворювань суглобів.
  3. Горіхово-медова суміш . Поєднання мигдалю і меду ефектно в цілях зміцнення імунітету , стимулювання потенції і зниження рівня холестерину в крові. Буде потрібно очистити 200 грамів мигдалю від шкірки, додати 350-400 грамів меду і ¼ ч.л. червоного сушеного перцю. Все змішати. Приготовлену суміш рекомендується приймати в ранкові години, після сніданку (по 1-2 ч.л.).
  4. Настоянка . Настоянка на мигдалі ефективна з метою профілактики атеросклерозу, гіпертонії і цукрового діабету II типу. Для приготування слід ретельно очистити ядра 150 грамів мигдалю від шкаралупи (стулок). Залити 1 000 мл горілки. Перелити суміш в скляну посудину, щільно закрити кришкою. Зберігати в темному прохолодному місці від 40 до 45 діб. Приймати по 1 ст.л. 2 рази на день (на сніданок і обід).

Висновок

  1. Таким чином, мигдаль містить цінні білки і жири, вітаміни, мінерали і антиоксиданти, які комплексно впливають на організм, покращуючи здоров'я.
  2. Він здатний знизити ризик розвитку провідних серцево-судинних розладів і цукрового діабету II типу, забезпечити надійну профілактику раку, зміцнити опорно-руховий апарат і допомогти схуднути.
  3. При регулярному вживанні рідше відзначаються нейродегенеративні захворювання і порушення когнітивної сфери.