користь і шкода кешью для здоров'я - 10 доведених фактів

Кешью або індійський горіх – це плід однойменного дерева, поширеного по всій земній кулі. Рослина використовується в промисловості, народній і доказовій медицині, кулінарії.

Горіх кешью насичений вітамінами, мінералами та антиоксидантами, які визначають його корисні для здоров'я властивості.

Чим він корисний - 10 фактів

Нижче розглянуто 10 основних фактів про користь кешью (з опорою на доказову базу).

1. Містять багато поживних речовин

Кешью має високу калорійність (близько 600 калорій на 100 грам) і містить наступні біологічно активні речовини:

найменування компонента приблизний відсоток від добової потреби (в 100 грамах)
білки 24 %
жири 87 %
омега-3 жирні кислоти 19 %
клітковина 10 %
вітамін В1 33 %
вітамін В2 12 %
вітамін В4 12 %
вітамін В5 24 %
вітамін В6 13 %
вітамін В9 17 %
Вітамін Е 38 %
вітамін K 29 %
вітамін PP 35 %
калій 22 %
магній 11 %
фосфор 26 %
залізо 21 %
йод 7 %
кобальт 73 %
Марганець 41 %
мідь 222 %
селен 42 %
цинк 47 %

Також горіхи містять масу антиоксидантів, які борються з вільними радикалами і пригнічують хронічне запалення в організмі, що дозволяє істотно знизити ризик розвитку різних захворювань і раку.

горіхи кешью містять ряд необхідних для людини поживних речовин.

2. Знижують артеріальний тиск

Закордонні дослідження показують здатність кешью знижувати систолічний та діастолічний артеріальний тиск.

Ефект реалізується за рахунок наявності в складі магнію, калію, харчових волокон , а також антиоксидантних речовин.

Горіх може використовуватися для профілактики раннього розвитку і для поліпшення перебігу гіпертонічної хвороби, а також для зниження ризику виникнення гострого порушення мозкового кровообігу через кризи.

включення кешью в раціон дозволяє знизити артеріальний тиск і запобігти розвитку гіпертонічної хвороби.

3. Знижують рівень холестерину в крові

Мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти, якими рясніє кешью, надзвичайно корисні для здоров'я. доведено , що вони зменшують концентрацію загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ) у крові.

Подібна властивість дозволяє запобігти освіті атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і забезпечити профілактику таких захворювань, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку, інсульт та ін.

Наприклад, американські експерти виявлено , що вживання даних горіхів більше 4 разів на тиждень дозволяє знизити ризик становлення ішемічної хвороби серця на 37%.

Кешью рекомендовані особам, які страждають серцево-судинними захворюваннями, а також мають підвищену схильність до них. Особливо це актуально для літніх людей.

Кешью знижують рівень холестерину в крові і забезпечують профілактику серцево-судинних розладів, розвиток яких пов'язане з високим рівнем холестерину.

4. Допомагають скинути вагу

Кешью, незважаючи на високу калорійність і велика кількість вуглеводів і жирів в складі, є цінним дієтичним продуктом і сприяють схудненню.

За інформацією наукових співробітників з США, вживання цих горіхів пов'язано з більш високою витратою енергії організмом. Справа в тому, що мононенасичені жирні кислоти активують розпад клітин жирової тканини з метою задоволення власних енергетичних потреб.

Також доведено , що додавання невеликих кількостей кешью в звичні страви призводить до зниження маси тіла.

Окрема роль відводиться клітковині і білків у складі горіхів, які, після потрапляння в шлунок, викликають механічне розтягнення його стінок і, за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів, пригнічення центрів голоду в головному мозку. В результаті людина споживає менше їжі протягом наступних кількох годин.

Вчені сходяться на думці, що вживання кешью не призводить до набору жирової маси і дозволяє підтримувати вагу на належному рівні. Ефект однаково виражений як у чоловіків, так і у жінок.

вживання кешью пов'язане зі схудненням і підтриманням маси тіла.

5. Перешкоджають утворенню каменів в жовчному міхурі

Кешью містить особливі речовини, які блокують синтез холестерину в печінці і запобігають утворенню з нього каменів в просвіті жовчного міхура.

Також, за інформацією Гарвардської медичної школи, систематичне вживання цих горіхів пов'язано з меншою частотою проведення холецистектомій (операцій з видалення жовчного міхура).

Кешью перешкоджають появі конкрементів в жовчному міхурі і дозволяють знизити ризик виникнення необхідності радикального лікування жовчнокам'яної хвороби (видалення жовчного міхура).

6. Підвищують міцність кісток

Фахівці з Чилі підкреслюють , що кешью є надзвичайно багатим джерелом міді та магнію.

Мідь необхідна для підтримки обмінних процесів в тканинах опорно-рухового апарату і збільшення міцності кісток . Недолік цього мінералу в раціоні істотно підвищує ризик виникнення остеопорозу, зважаючи на зменшення мінеральної щільності кісток.

Другим найважливішим мінералом є магній. Він допомагає засвоюватися кальцію, що є головним будівельним елементом кісткових тканин.

Кешью обов'язково повинні бути присутніми в системі харчування літніх людей, а також жінок після настання менопаузи, коли ризик розвитку остеопорозу і асоційованих з ним переломів кісток високий.

Кешью, за рахунок наявності в складі міді і магнію, підвищує міцність кісток і попереджає розвиток остеопорозу.

7. Борються з раком

Британські вчені встановлено , що в складі кешью є анакардієва кислота і інозит.

Дані сполуки нейтралізують вільні радикали (дія яких на клітини призводить до їх загибелі або злоякісного переродження) і пригнічують хронічне запалення. В результаті знижується ризик розвитку раку будь-якого органу.

Антиоксидантні також мають прямий вплив на слизові оболонки травного тракту, запобігаючи появі раку товстої кишки та прямої кишки.

вживання кешью дозволяє знизити ризик розвитку злоякісних пухлин будь-якої локалізації.

8. Покращують роботу травної системи

Кешью містить клітковину (харчові волокна).

Харчові волокна нормалізують діяльність мускулатури стінок кишечника, забезпечуючи своєчасне і повноцінне спорожнення. Саме клітковина є головним компонентом харчування для профілактики запорів.

Частина харчових волокон доходить до дистальних відділів кишечника, де активно ферментується дружніми мікроорганізмами. В результаті зростає число корисних бактерій, знижується кількість патогенних і умовно-патогенних форм.

Окремо слід зазначити, що в процесі взаємодії корисної мікрофлори з харчовими волокнами виділяється бутират. Ця речовина покращує обмінні процеси в колоноцитах, попереджаючи їх злоякісне переродження.

Кешью, за рахунок вмісту великих обсягів клітковини, запобігають появі запорів, підтримують склад мікрофлори і знижують ризик появи раку товстої кишки.

9. Захищають органи дихання

За даними бразильських вчених, в складі шкаралупи горіхів кешью є анакардові кислоти. Вони мають антибактеріальну та антиоксидантну активність, стимулюють роботу місцевих факторів імунітету та побудову нових судин.

Дослідження показують, що анакардові кислоти пригнічують запалення слизових оболонок дихальних шляхів і їх фіброзну трансформацію.

Подібна властивість дозволяє використовувати кешью з метою профілактики ускладнень, обумовлених тривалим перебігом бронхіальної астми і хронічної обструктивної хвороби легень. Також горіх знижує шкідливий вплив токсичних виробничих пилових частинок.

Кешью попереджають фіброзні зміни у верхніх дихальних шляхах при тривалому впливі дратівливих речовин або перебігу хронічних захворювань.

10. Знижують загальну смертність

За інформацією міжнародних досліджень, кешью знижує ризик смерті від найпоширеніших причин, серед яких серцево-судинні захворювання, рак, цукровий діабет II типу.

Горіхи рекомендовано вживати на регулярній основі (1-3 рази на тиждень), щоб збільшити тривалість життя.

включення кешью в раціон дозволяє продовжити життя за рахунок зниження ризику смерті від найбільш поширених захворювань.

Безпека та шкода

Кешью – це досить безпечний вид горіхів. Однак, в одиничних випадках, вони можуть завдати шкоди організму. Найбільш частими побічними ефектами є:

  1. Диспепсичні розлади. надмірне надходження білків, клітковини і ряду антиоксидантів, що містяться в кешью, призводить до дезорганізації роботи гладкої мускулатури кишечника, активації процесів гниття і бродіння.
  2. Алергічні реакції. можуть бути обумовлені сенсибілізацією організму до білків горіхів, а також до кардолу (токсичної речовини, розташованому під оболонкою горіха). Прояви алергії завжди носять виражений системний характер і частіше протікають за типом ангіоневротичного набряку.

Імовірно, кешью безпечні для організму вагітної жінки. Поточні наукові дослідження також не змогли встановити негативного впливу горіхів на плід і дитину в перші роки життя.

слід уважно підходити до включення кешью в раціон через наявність протипоказань і ризику розвитку побічних ефектів.

Рекомендації щодо прийому

Найчастіше кешью вживають в сирому, сушеному або термічно обробленому вигляді.

Смажений, печений або варений кешью має значно менше поживних речовин в складі, проте в свіжому вигляді плоди можуть бути небезпечні для здоров'я.

Сушка знищить потенційно токсичні інгредієнти, але практично не позначиться на вмісті поживних речовин.

Також можна запікати горіхи. Для цього потрібно очистити їх і помістити в духову шафу на 10-15 хвилин при температурі 100-150 градусів.

Максимальна добова норма становить 30-40 грамів. Перевищення цього показника може несприятливо позначитися на роботі травної та ендокринної систем.

Кешью рекомендується їсти вранці на сніданок і вдень (спільно з іншими продуктами). Вживання ввечері, і особливо перед сном, може спровокувати появу проблем з відходом до сну через перевантаження шлунково-кишкового апарату. Також не слід їсти горіхи на голодний шлунок.

Кешью також можна поєднувати з багатьма стравами. Їх додають в каші і супи, будь-які страви з яловичини і м'яса курки, десерти (печиво, морозиво).

дотримання простих рекомендацій дозволить розкрити весь біологічний потенціал горіхів і уникнути шкоди.

Використання в кулінарії

Кешью широко використовується в народній медицині для приготування цілющих засобів. Ефективність деяких з них підтверджена науково.

Розглянемо найбільш популярні і перевірені рецепти:

  1. Кисіль. кисіль з кешью зазвичай використовується для лікування запальних захворювань суглобів і зв'язок, зміцнення імунної системи. Буде потрібно: 100 грам кешью, 300 грамів гречки. Сипучі компоненти залити 2 000 мл води, поставити на вогонь і варити близько 1 години на повільному вогні. Напій приймати 2 рази на день (вранці і ввечері) по 200 мл.
  2. Порошок. ретельно перемелені в блендері або кавомолці горіхи використовуються місцево (при зубному болю) і всередину (для зниження рівня холестерину в крові). Максимальна добова доза порошку кешью - 30-40 грамів.
  3. Паста. виготовляється в промислових умовах. Є не тільки смачним десертом, але і цінним доповненням до будь-якої страви. Відрізняється високим вмістом вітамінів і антиоксидантних речовин.
  4. Масло. для приготування масла з кешью потрібно ретельно промити горіхи, видалити лушпиння і просушити в духовій шафі (близько 12 годин при температурі 60-80 градусів), обсмажити без масла близько 3-5 хвилин. Потім помістити горіхи в блендер або комбайн. Після подрібнення кешью в порошок необхідно отримати однорідну клейку масу. Дайте продукту постояти 15 хвилин, потім знову приступайте до подрібнення, через 3-5 хвилин буде видно масло. У народній медицині воно застосовується для лікування і профілактики серцево-судинних і ендокринних захворювань.
є ряд народних рецептів на основі горіхів, які володіють певною ефективністю.

Висновок

  1. Таким чином, кешью містять масу вітамінів, мінералів, харчових волокон і антиоксидантів, необхідних для злагодженої і повноцінної роботи всіх систем органів.
  2. Горіхи знижують рівень холестерину і цукру в крові, покращують здоров'я травної і дихальної систем, допомагають скинути вагу і збільшують тривалість життя в цілому.
  3. Перед вживанням слід уважно вивчити можливі ризики, дотримуватися технологію приготування і денну норму.