10 корисних властивостей горіха макадамія для здоров'я і протипоказання

Горіхи макадамії (австралійські горіхи, кіндаль) – це плоди вічнозеленого дерева сімейства протейні, які мають тонкий маслянистий смак і кремову текстуру. Вони ростуть в австралійських, африканських, в'єтнамських тропіках, а також в США, Китаї, Бразилії. На прилавках магазинів країн СНД вони з'явилися не так давно, але швидко завоювали велику популярність.

Завдяки великій кількості корисних властивостей, горіхи макадамія цінуються не тільки в кулінарії, але і в медицині. При регулярному прийомі вони знижують ризик розвитку багатьох поширених захворювань, покращують стан шкіри і навіть допомагають знизити вагу.

10 корисних властивостей

Нижче детально розглянуті 10 тез про користь горіхів макадамія для людського організму (з опорою на дослідження).

1. Є джерелом цінних речовин

Макадамія – дуже калорійний продукт. У 100 грамах міститься 718 калорій, а також наступні поживні речовини:

найменування компонента приблизний відсоток рекомендованої добової потреби
білки 10 %
жири 136 %
омега-3 жирні кислоти 23 %
клітковина 43 %
вітамін В1 80 %
вітамін В2 9 %
вітамін В5 15 %
вітамін В6 14 %
Вітамін Е 4 %
вітамін РР 12 %
калій 15 %
кальцій 9 %
магній 33 %
фосфор 24 %
залізо 21 %
Марганець 207 %
мідь 76 %
селен 7 %
цинк 11 %

У складі є цінні мононенасичені жири, які сприятливо відображаються на рівні холестерину в крові і забезпечують профілактику розвитку цукрового діабету.

Також горіхи містять невелику кількість вуглеводів і помірно багатий клітковиною , що робить їх вкрай корисним продуктом для осіб, які страждають на цукровий діабет II типу.

макадамія – цінний для здоров'я людини продукт, який містить всі необхідні біологічно активні речовини.

2. Надають антиоксидантний ефект

Макадамія, як і більшість інших горіхів, насичена антиоксидантами.

Доведено, що антиоксиданти пригнічують хронічне запалення (особливо в тканинах товстого кишечника) і нейтралізують вільні радикали, які можуть спровокувати загибель клітин або їх злоякісну трансформацію.

Саме антиоксиданти, за рахунок пригнічення вільно-радикальних механізмів і хронічного запалення, борються з різними захворюваннями травного апарату, серцево-судинної, ендокринної та центральної нервової систем.

Особливо цінними антиоксидантами в складі горіха є флавоноїди, токотрієноли (особлива форма вітаміну Е), які також допомагають знизити концентрацію холестерину в крові і створюють додатковий захист від ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда та інсультів.

горіхи макадамії містять масу антиоксидантів, які зменшують ризик раку та деяких хронічних захворювань у людини.

3. Покращують здоров'я серцево-судинної системи

Включення в раціон макадамії дозволяє знизити ризик розвитку провідних патологій серцево-судинної системи.

За даними австралійських і американських експертів, щоденне вживання цих горіхів (від 8 до 42 грамів) дозволяє знизити рівень загального холестерину на 7-12%, ЛПНЩ («шкідливого» холестеролу) – на 10%.

Позитивна дія макадамії обумовлено не тільки зниження рівня холестерину в крові, але і підвищенням стійкості ендотелію судин до впровадження і відкладення кристалів холестерину.

В результаті горіх запобігає появі атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин і знижує ризик розвитку захворювань, обумовлених їх появою (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт).

Австрійські вчені підкреслюють особливу роль мононенасичених жирів, що входять до складу даних горіхів. Вони встановили, що включення їх в раціон дозволяє знизити ризик смерті від усіх причин на 11%, від захворювань серця і судин – на 12%. Імовірність появи інфаркту міокарда знижується на 9%, а інсульту – на 17%.

Також горіхи ефективні в цілях зниження артеріального тиску і профілактики розвитку гіпертонічної хвороби за рахунок достатку в складі магнію, марганцю і калію. Дані мінерали викликають розслаблення гладкої мускулатури стінок судин і, отже, розширення їх просвіту.

Макадамію рекомендується вживати всім особам, які страждають відхиленнями з боку серцево-судинної системи або мають підвищену схильність до них.

прийом горіхів макадамія дозволяє попередити відкладення кристалів холестерину на стінках судин і знизити ризик становлення захворювань, розвиток яких обумовлено атеросклерозом.

4. Борються з метаболічним синдромом

Метаболічний синдром-це термін, який об'єднує:

  • Збільшення обсягу вісцерального жиру;
  • Зростання інсулінорезистентності (нечутливості тканин до інсуліну);
  • Підвищення вироблення ендогенного інсуліну.

Подібні порушення змінюють обмін ліпідів (зростає холестерин в крові), вуглеводів і пуринових підстав в організмі (розвивається подагра), підвищують артеріальний тиск.

Дослідження показують , що систематичне включення макадамії в раціон дозволяє знизити ризик формування метаболічного синдрому (особливо у осіб, які страждають на цукровий діабет II типу).

За інформацією спеціалістів з Канади, вживання цього виду горіхів пов'язане з нормалізацією рівня холестерину, зниженням концентрації глюкози натще і HbA1c в крові.

Макадамія рекомендована людям, що страждають на цукровий діабет II типу або мають надлишкові скупчення вісцеральної жирової клітковини.

горіх попереджає розвиток метаболічного синдрому, а також полегшує його перебіг.

5. Допомагають схуднути

Незважаючи на колосальну енергетичну цінність, горіхи макадамія можуть надати істотну допомогу в схудненні.

Вони багаті харчовими волокнами і білками , які, після потрапляння в шлунок, пригнічують активність центрів голоду в головному мозку. В результаті знижується тяга до їжі на наступні кілька годин і як наслідок зменшується загальний обсяг з'їдається їжі за день.

Окремо слід зазначити частину жирів залишається в стінках горіха і не всмоктується організмом.

Експерименти на мишах показують , що додавання навіть великих обсягів масла горіхів макадамія, насиченого жирами, не викликає збільшення обсягу жирових клітин в організмі, а навпаки призводить до зменшення їх кількості.

У помірних кількостях макадамія рекомендована для профілактики і терапії ожиріння, а також для боротьби з надлишковими жировими відкладеннями в організмі. Ефект однаково виражений як у жінок, так і у чоловіків.

регулярне вживання макадамії дозволяє знизити масу тіла.

6. Покращують роботу кишечника

Макадамія багата клітковиною . Харчові волокна необхідні для злагодженої роботи всіх відділів травного апарату і підтримки складу мікрофлори.

Вживання горіхів призводить до збільшення чисельності корисних бактерій в просвіті товстої кишки, а також до пригнічення росту і розмноження патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів.

На тлі адекватного складу мікрофлори краще засвоюються поживні речовини, рідше зустрічаються запори, поліпшується стан шкіри і волосся.

Додаткова перевага клетчаки – вироблення ацетату, бутирату і пропіонату в процесі її ферментації дружніми мікроорганізмами. Подібні речовини нормалізують обмінні процеси в колоноцитах, знижуючи ризик їх злоякісного переродження. Цю інформацію приводять італійські експерти.

клітковина в складі горіхів макадамії необхідна для підтримки травлення і профілактики раку товстої кишки.

7. Знижують ризик розвитку раку

Як вже було сказано, макадамія – це унікальне джерело антиоксидантів, харчових волокон та інших речовин, які нормалізують активність хронічного запалення і нейтралізують вільно-радикальні механізми.

Ця дія реалізується на тлі всього організму, отже, знижується ризик появи раку будь – якого органу, особливо-товстого кишечника.

Горіхи не тільки забезпечують профілактику раку, але і викликають пригнічення поділу і поширення будь-яких злоякісних процесів. Такі дані наводять вчені з Італії і Естонії .

включення макадамії в раціон дозволяє знизити ризик появи онкопатологій.

8. Покращують здоров'я головного мозку

Антиоксидантні речовини в складі макадамії підтримують постачання клітин центральної нервової системи поживними речовинами і киснем, нейтралізують дію вільних радикалів.

Подібні ефекти дозволяють поліпшити когнітивну сферу (пам'ять, увага, мислення) і істотно знизити ризик становлення нейродегенеративних патологій (хвороби Альцгеймера або Паркінсона).

Також підкреслюється ефективність горіхів під час перебігу вагітності. Антиоксиданти і фолієва кислота позитивно відбиваються на фізичному і розумовому розвитку майбутньої дитини протягом кількох перших років життя.

макадамія необхідна для злагодженої роботи головного мозку і зниження ризику розвитку нейродегенеративних захворювань.

9. Зміцнюють імунітет

Макадамія містить вітамін Е, марганець і селен. Ці речовини, згідно з даними американських вчених, покращують імунітет , стимулюють вироблення антитіл при впровадженні в організм чужорідних агентів.

Подібні властивості дозволяють забезпечити профілактику аутоімунних захворювань і підвищити опірність до зовнішніх патогенів (бактерій, вірусів, грибів та ін.).

Слід зазначити, що прямих бактерицидних властивостей у горіхів не було відзначено ні в одному з проведених досліджень.

макадамія сприяє стабілізації роботи імунної системи і зниження ризику розвитку інфекційно-запальних захворювань.

10. Забезпечують профілактику анемії

Макадамія містить залізо (цінний елемент для побудови гемоглобіну ) і вітамін C (необхідний для повноцінного засвоєння заліза організмом). Ці речовини необхідні для постійного створення нових червоних кров'яних тілець і поповнення запасів заліза.

Особливо горіхи необхідні при перебігу важких інфекційних захворювань, патологіях кісткового мозку, хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту і крововтратах.

Також їх слід включати в меню літніх людей, у яких залізодефіцитна анемія зустрічається набагато частіше.

макадамія дозволяє заповнити запаси заліза в організмі і попередити розвиток анемії, обумовленої його недоліком в організмі.

Ймовірна шкода

Макадамія вважається безпечним продуктом, однак, в рідкісних випадках, може завдати істотної шкоди здоров'ю. До числа найбільш часто зустрічаються побічних ефектів відносять:

  1. Ожиріння. горіхи допомагають знизити вагу тіла тільки за умови прийому в невеликих обсягах (близько 50 грамів в день). При перевищенні даного ліміту, зважаючи на високу енергетичну цінність, вони можуть спровокувати надмірне формування жирових відкладень.
  2. Диспепсичні розлади. велика кількість клітковини і білків можуть порушити природну перистальтику кишечника і активувати процеси бродіння і гниття. Це проявиться у вигляді діареї, здуття живота, спастичних болів.
  3. Подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту і стимуляція залоз зовнішньої секреції. при наявності гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби, панкреатиту і холециститу в стадії загострення горіхи протипоказані.
  4. Алергічні реакції. продукт рідко викликає алергопатології. Однак прояви носять, як правило, виражений системний характер і протікають за типом анафілаксій.

Жодне з досліджень не виявило негативного впливу горіхів під час перебігу вагітності. Навпаки, підкреслюються лише позитивні ефекти.

зважаючи на наявність ризику розвитку побічних ефектів, горіх потрібно приймати з обережністю.

Поради щодо вживання

Горіхи макадамія рекомендується вживати в свіжому вигляді (цільними або розмеленими), переважно – без шкаралупи.

Їх не слід піддавати будь термічній обробці (обсмажування, запікання, тривала сушка, відварювання і т.п.), яка значно знижує обсяг біологічно активних речовин.

Рекомендована добова норма:

  • Для здорових молодих людей і підлітків - до 50-75 грам на добу;
  • Для літніх людей-не більше 50-55 грам;
  • Для жінок під час вагітності – до 35-40 грам.

Перевищення даних показників загрожує ризиком розвитку ожиріння та інших побічних ефектів.

Горіхи найкраще вживати в середині дня (обід, полуденок, перекушування) або вранці на сніданок, але спільно з іншими продуктами (наприклад, з кашею).

Застосування горіхів на ніч може викликати перевантаження травної системи і, зважаючи на посилення припливу крові до кишечника, викликати проблеми з відходом до сну.

Не слід їсти горіхи натщесерце, це може спровокувати подразнення слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки.

Макадамію можна вживати як в чистому вигляді, так і в складі різних страв. Вона прекрасно поєднується з овочевими салатами, рибними та м'ясними стравами. Також горіхи можуть служити прикрасою для тортів, тістечок, випічки. Останнім часом їх часто стали включати до складу напоїв (в тому числі алкогольних).

дотримання всіх правил вживання дозволить розкрити весь біологічний потенціал горіхів і знизити ризики для здоров'я до мінімуму.

Засоби на їх основі

Засоби з горіхів макадамія широко застосовуються для полегшення ряду хвороб, усунення стресу і втоми . Нижче представлено кілька найбільш поширених рецептів:

  1. «імунна суміш». змішати 100 грамів горіхів, ½ лимона (з цедрою), 100 грамів чорносливу, по 50 грамів кураги і родзинок. Всі інгредієнти подрібнити в м'ясорубці і залити 3-5 ст.л. меду. Помістити в скляну банку з щільною кришкою і залишити на 24 години в холодильнику (згодом зберігати там же). Приймати по 2 ст. л. в першій половині дня після їжі з метою підвищення імунітету у весняно-осінній період.
  2. Настоянка. залити 20-25 грам шкаралупи макадамії 250 мл горілки. Помістити в скляну тару з щільною кришкою і залишити в темному прохолодному місці на 10-12 діб, процідити. Приймати по 1-2 ч.л. 2 рази на добу. Головне показання: зниження рівня холестерину в крові.
  3. Настій. Рецепт наступний: залити 10 грамів шкаралупи 200 мл води, довести до кипіння і варити 30 хвилин на слабкому вогні. Потім дати охолонути протягом 15-20 хвилин. Готовий розчин процідити і приймати по 100 мл 2-3 рази на добу. Використовується для поліпшення працездатності і боротьби з підвищеним холестерином в крові.
  4. Масло з горіхів. виготовляється в промислових умовах. Показано для місцевого нанесення (на шкіру обличчя і волосся голови). Покращує обмін речовин, надає тонізуючий і омолоджуючий ефекти, робить волосся більш привабливими за рахунок зниження ламкості і посилення природного блиску.
горіхи макадамії широко поширені в нетрадиційній медицині та косметології.

Висновок

  1. Таким чином, макадамія багата поживними речовинами (вітамінами, мінералами, антиоксидантами, клітковиною), які покращують здоров'я практично всіх систем організму.
  2. Горіхи здатні попередити розвиток серцево-судинних і онкологічних захворювань, забезпечити профілактику цукрового діабету II типу і ожиріння, налагодити роботу імунної системи і шлунково-кишкового апарату.
  3. Слід враховувати можливі побічні ефекти, а також дотримуватися Правил прийому.