правила дієти & 171; стіл номер 12 & 187; за Певзнером, а також списки продуктів і меню на тиждень

Якість харчування має значний вплив на здоров'я та стан організму. За рахунок обліку в раціоні індивідуальних особливостей за допомогою спеціальної дієти можна скорегувати певні властиві організму проблеми.

Так, при функціональних захворюваннях і розладах нервової системи фахівці рекомендують застосовувати лікувальну дієту "стіл номер 12", розроблену в 1930-х роках Мануїлом Ісааковичем Певзнером, основоположником дієтології в СРСР, автором 15 лікувальних дієт .

Сучасні дослідження в США також підтверджують важливу роль харчування і способу життя людини в боротьбі з неврологічними розладами.

У цій статті ми розглянемо, в чому суть дієти №12 за Певзнером і які конкретні показання до її дотримання.

Суть і мета дієти

Дієту, часто на додаток до основного лікування, призначають при виявлених функціональних розладах і хворобах нервової системи.

Її благотворну дію обумовлюється, по-перше, зниженням кількості споживаних вуглеводів, жиру, солі, а по-друге, повним виключенням з раціону збудників центральної нервової системи.

До останніх відносять кофеїновмісні напої ( кава , чай і т.д.), гостру їжу, смажену в рясному кількості жиру або масла їжу.

До конкретних показань для призначення дієти № 12, перш за все, відносяться наступні:

  1. Хвороби та розлади центральної нервової системи ( депресія , неврози , порушення сну та емоційних реакцій);
  2. Перехід від лікувальної дієти № 10 (призначається при хворобах серцево-судинної і кровоносної систем) до раціонального харчування.

Також рекомендуємо звернути увагу на MIND-дієту для поліпшення роботи мозку .

Загальні правила

Як сказано вище, дієта має на увазі відмову від споживання одних груп продуктів і обмежене споживання інших.

Крім цього, важливим складовим дієти є збільшення споживання корисних харчових елементів. В рамках даної дієти до них відносяться, перш за все, насичені солями фосфору (це печінка, бобові, молочні продукти).

Що стосується значень споживаних з їжі речовин і розподілу частки споживання білків, жирів і вуглеводів, то для дієти стіл № 12 вони визначені наступним чином на один день:

показник: Значення: Примітка:
білки: від 80 до 95 грам; частка тваринного білка від 50 до 60%;
вуглеводи: 350 грам; &8212;
жири: 70 грам; Не менше 30 % жирів-рослинного походження;
сіль: 6 грам; &8212;
кількість калорій: 2300-2400 ккал; залежить від індивідуальних особливостей організму.

Режим харчування при дієті – п'ятиразовий. Крім того, важливо забезпечити систематичне щоденне споживання їжі одночасно. Це не тільки сприяє поліпшенню функціональної дії дієти, але і стимулює кращий обмін речовин і засвоєння корисних речовин з споживаної їжі.

11 дозволених продуктів

Продукти, споживання яких рекомендоване та необхідне, включають:

  1. Супи - варити можна на м'ясних і рибних бульйонах (нежирні сорти м'яса і риби) з додаванням овочів, зелені і коренеплодів;
  2. Крупи - всі види круп;
  3. Овочі та зелень - особливо корисні і рекомендуються фахівцями буряк, морква (найкорисніше у вареному вигляді), гарбуз, топінамбур, томати, огірки, кабачки, баклажани, перець, селера, вся зелень (петрушка, кріп, коріандр, салат і т. д.);
  4. М'ясо - найкраще підійде не жирне м'ясо (ягнятина, телятина, яловичина, а також яловичий язик) і птиця (важливо, щоб птах була вирощена на зерновому відгодівлі, в плані екологічної чистоти індичка багаторазово краще курки);
  5. Риба - фахівці рекомендують віддавати перевагу споживання найменш жирних видів риб, це окуні, тріскові, хек, щуки, барабулька, бички, осетрові і морепродукти (від споживання лососевих, палтусів, масляної риби та інших видів, порід і кросів риб (жирних) доведеться відмовитися);
  6. Яйця - споживання яєць необхідно обмежити двома в день (зварені "некруто");
  7. Сезонні фрукти та ягоди - у будь-яких адекватних кількостях;
  8. Молоко та молочна продукція - рекомендується споживання молока, кефіру, сметани, знежиреного сиру, нежирного сиру і т. д.;
  9. Масла - рослинні і в обмежених кількостях;
  10. Сухофрукти, мед;
  11. Напої - трав'яні (!) чаї, відвари шипшини, гібіскуса, соки з фруктів і овочів без додавання цукру.

Слід згадати: з солодощів допускається споживання зефіру або пастили, хліб можна замінити цільнозерновими хлібцями, допускається споживання сала.

6 заборонених груп їжі

До продуктів, споживання яких слід обмежити або повністю виключити , відносяться наступні:

  1. Свіжа здоба (хлібобулочні вироби, листкове тісто);
  2. Жирні м'ясні та рибні продукти-свинина, жирна баранина, лососеві, консерви, тушонки і напівфабрикати, а також ікра;
  3. Гострі овочеві культури-перець, часник, цибуля-ріпка, редька, щавель;
  4. Стимулюючі діяльність центральної нервової системи напої (кава, чаї, какао, спиртовмісні напої);
  5. Жири тваринного походження, за винятком розтопленого вершкового масла та сала, споживання якого також потрібно обмежити;
  6. Гострі прянощі і соуси (хрін, оцет, гірчиця, гострі і пряні соуси, в тому числі екзотичні).

Зразкове меню на тиждень

Нижче наведено зразкове меню на тиждень, що враховує вимоги дієти. Описане розподіл продуктів протягом тижня і кажждого дня носить рекомендаційний, ознайомчий характер і передбачає формування власного раціону з урахуванням індивідуальних особливостей і непереносимостей організму в кожному конкретному випадку. Таким чином виглядає рекомендоване меню на кожен день:

Понеділок

прийом їжі: продукти:
сніданок: 1 яйце, склянка апельсинового соку, чашка трав'яного чаю, цільнозернові хлібці, козячий сир;
другий сніданок: 2 сирника зі сметаною і стакан води (газованої чи ні);
Обід: борщ на нежирній яловичині, салат з морської капусти, хек, рис;
полуденок: яблука або інші сезонні фрукти, трав'яний чай, молоко;
вечеря: телятина, овочевий салат.

Вівторок

прийом їжі: продукти:
сніданок: 1 склянка води, вівсяна каша з медом і сухофруктами;
другий сніданок: яблука або інші сезонні фрукти, трав'яний чай, молоко;
Обід: щі на курячому бульйоні з крупою, яловичина, бобові;
полуденок: Цезар з курячою грудкою (без сухарів), трав'яний чай, сік або вода;
вечеря: кабачкові деруни, запечене філе морського окуня.

Середа

прийом їжі: продукти:
сніданок: пшоняна каша з гарбузом і медом, трав'яний чай, апельсиновий сік або грейпфрут;
другий сніданок: червоний виноград, 2 сирники з медом, варенням або сметаною, вода;
Обід: овочевий суп (мінестроне), фалафель, сир на грилі;
полуденок: печиво, сухофрукти та настоянка гібіскуса (каркаде);
вечеря: паста з твердих сортів пшениці з морепродуктами і вершковим соусом.

Четвер

прийом їжі: продукти:
сніданок: 2 яйця, апельсиновий сік, хумус з цільнозерновими хлібцями;
другий сніданок: фрукти або сухофрукти, мед, горіхи та журавлинний морс;
Обід: юшка з нежирної риби, морська капуста або соєва спаржа, котлети з яловичини, курки або індички;
полуденок: печиво з молоком / сир;
вечеря: смажена барабулька з гарніром з рису, овочів або невеликої порції печеного кртофеля.

П'ятниця

прийом їжі: продукти:
сніданок: сирники з медом або сметаною, склянка води, йогурт;
другий сніданок: сир, банани, трав'яний чай;
Обід: суп з фрикадельками, нежирна баранина з овочевим гарніром, Гарячий трав'яний чай;
полуденок: салат з квасолі, томатів і тунця, присмачений негострими спеціями і рослинним маслом, цільнозернові хлібці;
вечеря: червоний або коричневий дикий рис, котлети з щуки, овочі.

Субота

прийом їжі: продукти:
сніданок: 2 сирника зі сметаною, медом або варенням, горіхи, трав'яний чай;
другий сніданок: 1 грейпфрут, банани, манго або персики;
Обід: суп на м'ясному або курячому бульйоні з крупами, овочевий салат, нежирна яловичина або яловичий язик;
полуденок: рисова каша на молоці, трав'яний чай або вода;
вечеря: салат (теплий) з печінкою тріски і відвареним яйцем, цільнозернові хлібці.

Неділя

прийом їжі: продукти:
сніданок: вівсяна каша з яблуком або ягодами, горіхами і медом, 2 склянки води;
другий сніданок: яловича печінка з цільнозерновими хлібцями, кисіль або морс;
Обід: суп на м'ясному або курячому бульйоні з крупами, нежирна риба з рисом або овочевим гарніром;
полуденок: фрукти, злаки, горіхи, сухофрукти, мед, трав'яний чай.
вечеря: телячі медальйони з овочевим салатом, вода.
продукти можна варіювати з урахуванням вищенаведених рекомендацій по споживанню: замінювати м'ясо печінкою, одні фрукти замінювати іншими (з урахуванням принципу сезонності, що забезпечує користь і захист від попадання в організм небажаних елементів, використовуваних в якості стимуляторів росту).

 

Кілька відповідних рецептів

Нижче описані кілька рецептів страв, що відповідають вимогам дієти.

1. Хек по-московськи

Просте і смачне блюдо підійде для обіду або вечері.

Що потрібно:

  • Хек-500 грам;
  • Картопля – 1 кг;
  • Томати-500 грам;
  • Сир – 200 грам;
  • Цибуля зелена-кілька стручків.

Готується він наступним чином:

  1. Розігріваємо Духовку до 200С о . Е
  2. А деко, змащене рослинним або вершковим маслом, укладається нарізаний кружечками картопля.
  3. Зверху викладається порізане на невеликі шматочки філе хека.
  4. Зверху укладаються шарами: томати (кільцями), картопля, натирається сир. Важливо досить тонко порізати картоплю, щоб час приготування приблизно збігалося з часом готовності риби.
  5. Процес приготування в духовці займає 30-45 хвилин.

За бажанням блюдо приправляється зеленою цибулею

2. Телятина тушкована з овочами

Що потрібно:

  • Телятина – 500 грам;
  • Кабачки – 200 грам;
  • Баклажани – 200 грам;
  • Томати – 1-2 невеликих томата;
  • Селера( корінь – - 1-2 штуки;
  • Перець болгарський – 1-2 штуки.

Рецепт так само простий:

  1. Деко викладаємо фольгою, духовку розігріваємо до 200-220 з о .
  2. Нарізаємо всі інгредієнти невеликими кубиками, злегка змащуємо маслом, солимо і перчимо, змішуємо між собою.
  3. Накриваємо деко фольгою (щільно), зубочисткою робимо кілька отворів для кращої циркуляції повітря.
  4. Готується 60-80 хвилин.

Подавати, прикрасивши свіжою зеленню (кенза і петрушка підійдуть найкраще).

Особливості харчування для дітей

Стіл номер 12 підходить для дотримання дитиною, проте в такому випадку обов'язкова консультація з лікарем-педіатром, який дасть додаткові рекомендації по дієті з урахуванням особливих потреб зростаючого організму, безпосередньо залежать від стадії росту, особливостей процесу та індивідуальних особливостей організму.

Корисне відео

Радимо ознайомитися з таким відео:

 

Висновок

Таким чином, з урахуванням рекомендацій щодо споживання певних видів продуктів і виключення або обмеження інших існує можливість скорегувати функціональні розлади і захворювання нервової системи за допомогою дотримання дієти під номером 12.