правила дієти & 171; стіл номер 12 & 187; за Певзнером, а також списки продуктів і меню на тиждень
Якість харчування має значний вплив на здоров'я та стан організму. За рахунок обліку в раціоні індивідуальних особливостей за допомогою спеціальної дієти можна скорегувати певні властиві організму проблеми.
Так, при функціональних захворюваннях і розладах нервової системи фахівці рекомендують застосовувати лікувальну дієту "стіл номер 12", розроблену в 1930-х роках Мануїлом Ісааковичем Певзнером, основоположником дієтології в СРСР, автором 15 лікувальних дієт .
Сучасні дослідження в США також підтверджують важливу роль харчування і способу життя людини в боротьбі з неврологічними розладами.
У цій статті ми розглянемо, в чому суть дієти №12 за Певзнером і які конкретні показання до її дотримання.
Зміст
Суть і мета дієти
Дієту, часто на додаток до основного лікування, призначають при виявлених функціональних розладах і хворобах нервової системи.
Її благотворну дію обумовлюється, по-перше, зниженням кількості споживаних вуглеводів, жиру, солі, а по-друге, повним виключенням з раціону збудників центральної нервової системи.
До останніх відносять кофеїновмісні напої ( кава , чай і т.д.), гостру їжу, смажену в рясному кількості жиру або масла їжу.
До конкретних показань для призначення дієти № 12, перш за все, відносяться наступні:
- Хвороби та розлади центральної нервової системи ( депресія , неврози , порушення сну та емоційних реакцій);
- Перехід від лікувальної дієти № 10 (призначається при хворобах серцево-судинної і кровоносної систем) до раціонального харчування.
Також рекомендуємо звернути увагу на MIND-дієту для поліпшення роботи мозку .
Загальні правила
Як сказано вище, дієта має на увазі відмову від споживання одних груп продуктів і обмежене споживання інших.
Крім цього, важливим складовим дієти є збільшення споживання корисних харчових елементів. В рамках даної дієти до них відносяться, перш за все, насичені солями фосфору (це печінка, бобові, молочні продукти).
Що стосується значень споживаних з їжі речовин і розподілу частки споживання білків, жирів і вуглеводів, то для дієти стіл № 12 вони визначені наступним чином на один день:
показник: | Значення: | Примітка: |
білки: | від 80 до 95 грам; | частка тваринного білка від 50 до 60%; |
вуглеводи: | 350 грам; | &8212; |
жири: | 70 грам; | Не менше 30 % жирів-рослинного походження; |
сіль: | 6 грам; | &8212; |
кількість калорій: | 2300-2400 ккал; | залежить від індивідуальних особливостей організму. |
Режим харчування при дієті – п'ятиразовий. Крім того, важливо забезпечити систематичне щоденне споживання їжі одночасно. Це не тільки сприяє поліпшенню функціональної дії дієти, але і стимулює кращий обмін речовин і засвоєння корисних речовин з споживаної їжі.
11 дозволених продуктів
Продукти, споживання яких рекомендоване та необхідне, включають:
- Супи - варити можна на м'ясних і рибних бульйонах (нежирні сорти м'яса і риби) з додаванням овочів, зелені і коренеплодів;
- Крупи - всі види круп;
- Овочі та зелень - особливо корисні і рекомендуються фахівцями буряк, морква (найкорисніше у вареному вигляді), гарбуз, топінамбур, томати, огірки, кабачки, баклажани, перець, селера, вся зелень (петрушка, кріп, коріандр, салат і т. д.);
- М'ясо - найкраще підійде не жирне м'ясо (ягнятина, телятина, яловичина, а також яловичий язик) і птиця (важливо, щоб птах була вирощена на зерновому відгодівлі, в плані екологічної чистоти індичка багаторазово краще курки);
- Риба - фахівці рекомендують віддавати перевагу споживання найменш жирних видів риб, це окуні, тріскові, хек, щуки, барабулька, бички, осетрові і морепродукти (від споживання лососевих, палтусів, масляної риби та інших видів, порід і кросів риб (жирних) доведеться відмовитися);
- Яйця - споживання яєць необхідно обмежити двома в день (зварені "некруто");
- Сезонні фрукти та ягоди - у будь-яких адекватних кількостях;
- Молоко та молочна продукція - рекомендується споживання молока, кефіру, сметани, знежиреного сиру, нежирного сиру і т. д.;
- Масла - рослинні і в обмежених кількостях;
- Сухофрукти, мед;
- Напої - трав'яні (!) чаї, відвари шипшини, гібіскуса, соки з фруктів і овочів без додавання цукру.
Слід згадати: з солодощів допускається споживання зефіру або пастили, хліб можна замінити цільнозерновими хлібцями, допускається споживання сала.
6 заборонених груп їжі
До продуктів, споживання яких слід обмежити або повністю виключити , відносяться наступні:
- Свіжа здоба (хлібобулочні вироби, листкове тісто);
- Жирні м'ясні та рибні продукти-свинина, жирна баранина, лососеві, консерви, тушонки і напівфабрикати, а також ікра;
- Гострі овочеві культури-перець, часник, цибуля-ріпка, редька, щавель;
- Стимулюючі діяльність центральної нервової системи напої (кава, чаї, какао, спиртовмісні напої);
- Жири тваринного походження, за винятком розтопленого вершкового масла та сала, споживання якого також потрібно обмежити;
- Гострі прянощі і соуси (хрін, оцет, гірчиця, гострі і пряні соуси, в тому числі екзотичні).
Зразкове меню на тиждень
Нижче наведено зразкове меню на тиждень, що враховує вимоги дієти. Описане розподіл продуктів протягом тижня і кажждого дня носить рекомендаційний, ознайомчий характер і передбачає формування власного раціону з урахуванням індивідуальних особливостей і непереносимостей організму в кожному конкретному випадку. Таким чином виглядає рекомендоване меню на кожен день:
Понеділок
прийом їжі: | продукти: |
сніданок: | 1 яйце, склянка апельсинового соку, чашка трав'яного чаю, цільнозернові хлібці, козячий сир; |
другий сніданок: | 2 сирника зі сметаною і стакан води (газованої чи ні); |
Обід: | борщ на нежирній яловичині, салат з морської капусти, хек, рис; |
полуденок: | яблука або інші сезонні фрукти, трав'яний чай, молоко; |
вечеря: | телятина, овочевий салат. |
Вівторок
прийом їжі: | продукти: |
сніданок: | 1 склянка води, вівсяна каша з медом і сухофруктами; |
другий сніданок: | яблука або інші сезонні фрукти, трав'яний чай, молоко; |
Обід: | щі на курячому бульйоні з крупою, яловичина, бобові; |
полуденок: | Цезар з курячою грудкою (без сухарів), трав'яний чай, сік або вода; |
вечеря: | кабачкові деруни, запечене філе морського окуня. |
Середа
прийом їжі: | продукти: |
сніданок: | пшоняна каша з гарбузом і медом, трав'яний чай, апельсиновий сік або грейпфрут; |
другий сніданок: | червоний виноград, 2 сирники з медом, варенням або сметаною, вода; |
Обід: | овочевий суп (мінестроне), фалафель, сир на грилі; |
полуденок: | печиво, сухофрукти та настоянка гібіскуса (каркаде); |
вечеря: | паста з твердих сортів пшениці з морепродуктами і вершковим соусом. |
Четвер
прийом їжі: | продукти: |
сніданок: | 2 яйця, апельсиновий сік, хумус з цільнозерновими хлібцями; |
другий сніданок: | фрукти або сухофрукти, мед, горіхи та журавлинний морс; |
Обід: | юшка з нежирної риби, морська капуста або соєва спаржа, котлети з яловичини, курки або індички; |
полуденок: | печиво з молоком / сир; |
вечеря: | смажена барабулька з гарніром з рису, овочів або невеликої порції печеного кртофеля. |
П'ятниця
прийом їжі: | продукти: |
сніданок: | сирники з медом або сметаною, склянка води, йогурт; |
другий сніданок: | сир, банани, трав'яний чай; |
Обід: | суп з фрикадельками, нежирна баранина з овочевим гарніром, Гарячий трав'яний чай; |
полуденок: | салат з квасолі, томатів і тунця, присмачений негострими спеціями і рослинним маслом, цільнозернові хлібці; |
вечеря: | червоний або коричневий дикий рис, котлети з щуки, овочі. |
Субота
прийом їжі: | продукти: |
сніданок: | 2 сирника зі сметаною, медом або варенням, горіхи, трав'яний чай; |
другий сніданок: | 1 грейпфрут, банани, манго або персики; |
Обід: | суп на м'ясному або курячому бульйоні з крупами, овочевий салат, нежирна яловичина або яловичий язик; |
полуденок: | рисова каша на молоці, трав'яний чай або вода; |
вечеря: | салат (теплий) з печінкою тріски і відвареним яйцем, цільнозернові хлібці. |
Неділя
прийом їжі: | продукти: |
сніданок: | вівсяна каша з яблуком або ягодами, горіхами і медом, 2 склянки води; |
другий сніданок: | яловича печінка з цільнозерновими хлібцями, кисіль або морс; |
Обід: | суп на м'ясному або курячому бульйоні з крупами, нежирна риба з рисом або овочевим гарніром; |
полуденок: | фрукти, злаки, горіхи, сухофрукти, мед, трав'яний чай. |
вечеря: | телячі медальйони з овочевим салатом, вода. |
Кілька відповідних рецептів
Нижче описані кілька рецептів страв, що відповідають вимогам дієти.
1. Хек по-московськи
Просте і смачне блюдо підійде для обіду або вечері.
Що потрібно:
- Хек-500 грам;
- Картопля – 1 кг;
- Томати-500 грам;
- Сир – 200 грам;
- Цибуля зелена-кілька стручків.
Готується він наступним чином:
- Розігріваємо Духовку до 200С о . Е
- А деко, змащене рослинним або вершковим маслом, укладається нарізаний кружечками картопля.
- Зверху викладається порізане на невеликі шматочки філе хека.
- Зверху укладаються шарами: томати (кільцями), картопля, натирається сир. Важливо досить тонко порізати картоплю, щоб час приготування приблизно збігалося з часом готовності риби.
- Процес приготування в духовці займає 30-45 хвилин.
За бажанням блюдо приправляється зеленою цибулею
2. Телятина тушкована з овочами
Що потрібно:
- Телятина – 500 грам;
- Кабачки – 200 грам;
- Баклажани – 200 грам;
- Томати – 1-2 невеликих томата;
- Селера( корінь – - 1-2 штуки;
- Перець болгарський – 1-2 штуки.
Рецепт так само простий:
- Деко викладаємо фольгою, духовку розігріваємо до 200-220 з о .
- Нарізаємо всі інгредієнти невеликими кубиками, злегка змащуємо маслом, солимо і перчимо, змішуємо між собою.
- Накриваємо деко фольгою (щільно), зубочисткою робимо кілька отворів для кращої циркуляції повітря.
- Готується 60-80 хвилин.
Подавати, прикрасивши свіжою зеленню (кенза і петрушка підійдуть найкраще).
Особливості харчування для дітей
Стіл номер 12 підходить для дотримання дитиною, проте в такому випадку обов'язкова консультація з лікарем-педіатром, який дасть додаткові рекомендації по дієті з урахуванням особливих потреб зростаючого організму, безпосередньо залежать від стадії росту, особливостей процесу та індивідуальних особливостей організму.
Корисне відео
Радимо ознайомитися з таким відео:
Висновок
Таким чином, з урахуванням рекомендацій щодо споживання певних видів продуктів і виключення або обмеження інших існує можливість скорегувати функціональні розлади і захворювання нервової системи за допомогою дотримання дієти під номером 12.