7 доведених принципів дієти для очищення кишечника і приклади меню

Травний тракт – складна система, яка забезпечує життєдіяльність організму. З огляду на різних порушень можуть розвиватися патології, що призводять до затримки виведення калових мас і інтоксикації всього організму, або ж до порушення всмоктування поживних речовин.

Деякі дієтологи рекомендують періодично проводити чистку кишечника. В інтернеті можна знайти безліч&171; народних &187;і&171; домашніх & 187; методів проведення цієї процедури. Доказова база щодо даних способів практично повністю відсутня, ніяких великих клінічних випробувань не проводилося.

Однак до написання цієї статті ми вивчили наявні наукові матеріали та виділили кілька дієтичних правил, які можуть бути досить ефективними для очищення кишечника. У будь-якому випадку, перед початком слід проконсультуватися з лікарем.

Навіщо взагалі проводити &171;очищення&187;

Шлунково-кишковий тракт забезпечує засвоєння і всмоктування всіх поживних речовин, що надходять з їжею. Саме в кишечнику зосереджено більше половини всіх елементів клітинного імунітету. У просвіті кишечника проживають мільярди мікроорганізмів, які допомагають людині ферментувати надходить їжу.

На жаль, в деяких ситуаціях травний тракт може дати збій, що відіб'ється не тільки на здоров'я тканин шлунково-кишкової системи, але і на всьому організмі. Привести до збою можуть гострі або хронічні кишкові інфекції, тривалий прийом антибактеріальних препаратів, систематичний вплив стресових навантажень, недотримання якісного і кількісного складу раціону харчування.

Використовувати методи очищення необхідно при наявності наступних станів:

  1. Диспепсичні розлади (метеоризм, часті порушення стільця по типу діареї або запорів, відчуття тяжкості в животі, спастичні болі в нижніх відділах, періодично виникає нудота після прийому їжі).
  2. Наявність астеновегетативного синдрому, обумовленого інтоксикацією. до цієї групи симптомів відносяться: зниження розумової і фізичної працездатності, апатія, адинамія, зниження імунітету (часті ГРВІ або гнійничкові ураження шкірних покривів), загострення алергічних захворювань (висипання на шкірі і слизових), сухість і лущення шкіри, ламкість придатків (нігтів і волосся).
  3. Неправильне харчування. особливу небезпеку становить вживання великої кількості продуктів тваринного походження, хлібобулочних виробів, а також зловживання алкогольними напоями, смаженою їжею, газованою водою. Велика роль відводиться значному вмісту штучних барвників і консервантів в продуктах харчування.
  4. Малорухливий спосіб життя і відсутність фізичних навантажень (робота в офісі).

Перед проведенням процедури очищення необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб виключити наявність інших захворювань шлунково-кишкового тракту та інших систем організму, які могли б дати описану вище симптоматику.

Наприклад, загострення алергопатологій може зустрічатися на тлі перебігу гельмінтозів, тривала діарея – при ВІЛ-інфекції, а розлади шлунка (печія, нудота, відчуття швидкого наповнення, підвищена втома) – при перебігу гастриту.

Нагадаємо, в минулій статті ми розглянули 8 найбільш корисних для кишечника продуктів .

Яких результатів можна досягти

Очищення кишечника може призвести до наступних позитивних ефектів:

  1. Нормалізація моторно-евакуаційної функції шлунково-кишкового тракту. адекватна робота гладкої мускулатури сприяє грамотному пересуванню харчових частинок в просвіті шлунково-кишкового тракту.
  2. Відновлення мікрофлори. у кишечнику завжди має бути певне співвідношення між корисними мікроорганізмами (багато) і представниками умовно-патогенної (середня кількість) і патогенної флори (мало або відсутні).
  3. Підвищення всмоктування поживних речовин. злагоджена робота бар'єрних тканин, достатня ферментація і адекватна швидкість просування покращують засвоєння всіх необхідних компонентів.
  4. Запобігання отруєння організму. тривале знаходження калових мас викликає активацію процесів гниття і бродіння. Єдиний шлях виведення токсичних речовин, що утворюються при цьому, &8212; всмоктування в кров.

7 ефективних правил&171; детоксикації & 187;

Очистити кишечник від «застояних» калових мас можна і без радикальних методів (клізма). Також не потрібно переходити на важкі для організму дієти, щоб поліпшити всі етапи перетравлення їжі. В першу чергу, лікарі-гастроентерологи радять провести корекцію раціону харчування.

Нижче розглянуто ряд перевірених рекомендацій.

1. Пити більше води

Вживання достатньої кількості води (не менше 1-1,5 літрів або 5-7 склянок) в чистому вигляді – один з кращих варіантів підтримки нормальної консистенції калових мас. Температура води повинна бути наближена до температури тіла.

В якості альтернативи можна використовувати фрукти і овочі, в яких містяться значних обсяги води. До них відносяться: огірки, помідори, селера, кавуни, листя салату.

Більш дієвим варіантом є солона вода. одне з наукових досліджень показало, що застосування води з хлоридом натрію в поєднанні зі спортивним навантаженням (йога) покращує процеси травлення і прискорює просування їжі по шлунково-кишковому тракту за рахунок поліпшення моторики.

Метод очищення виглядає так:

  1. Розчинити 1 ч.л. морської солі в 1 л кип'яченої води.
  2. Випивати по 200 мл перед кожним вживанням їжі протягом 1 дня. Перша доза повинна бути прийнята натщесерце.
  3. Протягом 2.5 годин з моменту прийому рідини нічого не їсти.

Рекомендована кратність проведення процедури – 4 рази на рік.

Вода, особливо солона, необхідна для швидкого просування їжі по шлунково-кишковому тракту, поліпшення всмоктування поживних речовин і профілактики запорів.

2. Вживати більше клітковини

Клітковина - це компонент їжі, який необхідний травній системі. Вона містить харчові волокна і целюлозу, які покращують роботу гладкої мускулатури і всмоктування поживних речовин.

Число бактерій, що мешкають в просвіті кишечника, перевершує кількість клітин в організмі людини приблизно в 10 разів. Вони забезпечують ферментацію їжі і захист від шкідливих агентів, проте їм теж потрібні поживні речовини для підтримки життєдіяльності.

Основна проблема полягає в тому, що значна частина білків, жирів і вуглеводів всмоктується в систему ворітної вени ще до потрапляння в товсту кишку.

Клітковина в незміненому вигляді доходить до флори нижніх відділів кишечника, де активно поглинається, сприяння зростанню» корисних " бактерій . А вони, в свою чергу, виділяють жирні кислоти (бутират, ацетат, пропіонат), які запобігають розвитку інфекційно-запальних захворювань в стінці кишечника, покращують перебіг ряду патологій (неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона, синдром роздратованого кишечника).

Доведено, що харчові волокна значно підвищують швидкість просування калових мас і, як наслідок, спорожнення кишечника.

Найбільше число клітковини міститься в таких продуктах: висівки, авокадо, яблука, банани, гарбуз, морква, брокколі, горох, квасоля, овес, гречка. Вони обов'язково повинні бути включені в щоденний раціон харчування.

додавання клітковини в харчовий раціон сприяє профілактиці запорів і підтримці нормальної мікрофлори кишечника.

3. Пити свіжі соки і смузі

Соки з фруктів, овочів і ягід є одним з найпопулярніших засобів для очищення кишечника. Найголовніше-не приймати в день більше 1 склянки.

Одне з наукових досліджень , проведене в 2015 році показало, що навіть Вітамін з, якого міститься досить багато в більшості фруктів і овочів, сприяє поліпшенню перистальтики травної трубки.

Для підвищення процентного вмісту клітковини, поліпшує травлення , рекомендується пити не тільки соки, але і смузі.

овочеві та фруктові соки та смузі містять клітковину та вітаміни, необхідні для роботи кишечника.

4. Їсти продукти, що містять крохмаль

Стійкі крохмалі , які містяться в картоплі, рисі, бобових і зернових культурах, зелених бананах, допомагають не тільки нормалізувати роботу кишечника і всі його функції. Вони також сприяють схудненню, оскільки дозволяють знизити масу тіла за рахунок швидкого настання почуття насичення.

Додатковий плюс вживання продуктів з високим вмістом крохмалю - зниження частоти розвитку раку товстої кишки.

Їжа, багата крохмалем, протипоказана хворим на цукровий діабет та особам, які мають патології глікемічного фону (порушення толерантності до глюкози, гіперглікемія натще).

крохмаль сприяє почуттю насичення, тим самим запобігаючи переїдання. Крім того, крохмаль знижує ризик розвитку раку товстої кишки.

5. Включити в раціон пробіотики

Пробіотики - це представники корисної мікрофлори кишечника, які необхідні для прискорення ферментації і всмоктування їжі, підвищення місцевих факторів імунітету. Тому вони вкрай необхідні для детоксикації та адекватного спорожнення кишечника.

Найбільш багаті пробіотиками натуральні йогурти, кефір, деякі види сиру (Чеддер, Гауда). доступні дані про наявність великої кількості корисних мікроорганізмів в яблучному оцті. До того ж, даний продукт за рахунок пригнічення белковосинтетических процесів вбиває ряд патогенних бактерій (стафілококи, стрептококи, гриби роду Кандида, кишкова паличка).

Пробіотики необхідні для підтримки нормальної мікрофлори кишечника і профілактики запальних уражень.

6. Не нехтувати деякими & 171; народними & 187; засобами

Доведено, що значна кількість рослин мають проносні властивості (алое вера, псиліум, м'ята). А такі кошти, як корінь імбиру і часник знищують ряд патогенних бактерій у всіх відділах шлунково-кишкового тракту.

Для досягнення терапевтичного ефекту рекомендується приймати на добу не більше 3 склянок трав'яного чаю.

В якості альтернативи самостійного приготування можна придбати готові збори в аптеках.

Лікарські рослини можуть використовуватися для корекції деяких відхилень в роботі шлунково-кишкового тракту, оскільки володіють відповідними біологічно активними речовинами. Підбір конкретних трав повинен здійснюватися фахівцем в залежності від конкретного відхилення.

7. Дотримуватися інші аспекти правильного харчування

Для забезпечення злагодженої роботи шлунково-кишкового тракту також важливо дотримуватися переліку основних рекомендацій по правильному харчуванню:

  1. Перевага повинна віддаватися рослинної їжі з мінімальною термічною обробкою.
  2. Основа меню – фрукти і овочі, горіхи і злаки.
  3. Максимальне обмеження або повна заборона солоних, гострих і солодких продуктів, особливо хлібобулочних здобних виробів.
  4. Додавання в раціон харчування свіжих соків і смузі, мінеральної води без газу, чаїв на рослинній сировині.
  5. Виключення шкідливих звичок. Алкоголь і навіть куріння порушують роботу мускулатури травного тракту, сприяють розвитку запальних процесів і онкологічних захворювань.
  6. Часте дробове харчування (маленькими порціями 5-7 разів на добу).
  7. Виключення стресів.
ніяка чистка не допоможе, якщо не дотримуватися елементарних рекомендацій по правильному харчуванню і здорового способу життя.

Приклади дієт (таблиця)

Крім описаних вище методів, можна почистити кишечник за допомогою спеціальних дієт. Нижче представлені два ефективних методу, які користуються високою популярністю.

Варіант на 10 діб

Дана дієта розрахована на 10 днів. Кожен день повинен починатися з 200 мл мінеральної води без газу. Допускається застосування звичайної води з додаванням 1 ч.л. лимонного соку і 1/5 ч. л. солі.

порядковий номер дня Характеристика меню
1 (розвантажувальний) в якості підготовки до подальшої дієті, протягом першого дня необхідно поголодувати. Допускається вживання тільки зеленого чаю, в який можна додавати по 1-2 ч.л. натурального меду, а також зелених яблук.
3
  • Сніданок: вівсяна каша на воді без солі і цукру, 200 мл зеленого чаю;
  • Обід: 4-5 запечених картоплин і 2 яйця, зварені круто;
  • Вечеря: 200-250 г відвареного бурого рису з соєвим соусом або оливковою олією, зелений чай з часточкою лимона і м'ятою.
4
  • Сніданок: вівсяна каша на воді без солі і цукру, 200 мл зеленого чаю;
  • Обід: 200 г знежиреної яловичини, 2-3 стиглих помідора, 200 мл кефіру;
  • Вечеря: 200-250 г відвареного бурого рису з соєвим соусом або оливковою олією, зелений чай з часточкою лимона і м'ятою.
5
  • Сніданок: 150 г натурального йогурту або сиру з низьким вмістом жиру, салат з 1 тертої моркви середнього розміру (в якості заправки – лимонний сік);
  • Обід: 2 яблука середнього розміру, 200 мл води з додаванням лимонного соку (1-2 ч. л.);
  • Вечеря: яблуко та апельсин.
6
  • Сніданок: 200 г геркулесової каші на воді, 100 мл кави без цукру;
  • Обід: вівсяна каша на воді з 1 ч. л. лимонного соку;
  • Вечеря: 200 г відвареного рису з додаванням соєвого соусу.
7
  • Сніданок: 200 мл кефіру, 100 мл кави без цукру;
  • Обід: легкий овочевий суп, 150 г знежиреного сиру, 1 яблуко;
  • Вечеря: 200 мл кефіру, відварна риба (200-250 г), 2 апельсина.
8
  • Сніданок: 200 г геркулесової каші на воді, 1 яблуко і 1 апельсин;
  • Обід: 2 склянки кефіру (400 мл);
  • Вечеря: відварна риба (200 г) і 2-3 запечених картоплини.
9
  • Сніданок: 200 мл кефіру;
  • Обід: 200 г вареної яловичини, 1 яблуко;
  • Вечеря: відварений рис (200 г) і відварна риба (200 г), 3 маленьких яблука.
10
  • Сніданок: 200 мл кефіру;
  • Обід: 200 зеленого чаю з 1 ч. л. натурального меду, 1 яблуко;
  • Вечеря: 200 г бурого відвареного рису з додаванням соєвого соусу.

Зважаючи на низьку енергетичну цінність дієта протипоказана в період активних фізичних або розумових навантажень. Перед початком необхідно обов'язково проконсультуватися з лікарем!

Варіант на 1 день

Дотримання одноденної дієти передбачає прийом їжі по годинах. Основою раціону є»Хлібний чай". Для його приготування потрібно:

  1. Скласти 200 г шматочків чорного хліба в скляну тару і залити 1 л окропу.
  2. Дайте настоятися близько 12 годин.
  3. Процідіть напій.
7-00 1 чашка зеленого чаю з 1 ч.л. меду, 0,2 л «хлібного» напою.
9-00 0,1 л виноградного соку і 0,1 л «хлібного чаю».
10-00 0,2 л зеленого чаю.
11-00 100 г винограду стиглих сортів, 0,1 л «хлібного чаю», 0,1 л морквяного соку.
12-00 100 г винограду, 200 мл яблучного або виноградного соку.
15-00 0,4 л зеленого чаю.
16-00 0,1 л «хлібного чаю» і 0,1 л морквяного соку.
17-00 0,2 л мінеральної води без газу.
18-00 3 солодких перцю середнього розміру.
19-00 0,1 л «хлібного чаю» і 0,1 л яблучного або грушевого соку.
перед сном 0,2 л зеленого чаю.

Побічні ефекти та протипоказання

В процесі очищення кишечника можливий розвиток ряду небажаних реакцій:

  1. Диспепсичні розлади (нудота, блювота).
  2. Ознаки зневоднення (сухість шкірних покривів і в роті, слабкість, спрага).
  3. Спастичні болі. Переважно локалізуються в нижніх відділах живота.
  4. Ознаки нестачі поживних речовин і розладів з боку ЦНС (слабкість, запаморочення, миготіння мушок перед очима).
при появі будь-якого з перерахованих вище ознак слід терміново відмовитися від дієти і перейти на «стандартний» раціон харчування, а також звернутися до лікаря. Нехтування рекомендаціями може призвести до вираженої серцевої недостатності та розладів з боку шлунково-кишкового тракту.

До числа протипоказань відносяться:

  1. Будь-які інфекційно-запальні захворювання шлунково-кишкового тракту.
  2. Загострення хронічних патологій (гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки).
  3. Наявність аутоімунних відхилень. До них відносяться: хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт.
  4. Вагітність і період грудного вигодовування.
  5. Гіпертонічна хвороба.
  6. Цукровий діабет.
  7. Період важких фізичних і психоемоційних навантажень.
  8. Прийом медикаментів, що впливають на серцево-судинну, дихальну і травну системи, а також на гормональний фон.

Висновок

Таким чином, детоксикацію кишечника можна проводити за допомогою різних методів: корекції раціону харчування або застосування спеціалізованих дієт. Головне-дотримання всіх рекомендацій і отримання підтримки фахівця. При розвитку будь-яких небажаних явищ потрібно терміново зупинити процедуру і звернутися до лікаря.