в яких продуктах містяться пробіотики для кишечника - 10 кращих джерел

Пробіотики-це живі культури&171; корисних & 187; для людини бактерій, а також продукти харчування, які їх містять.

Як відомо, &171;корисні&187; бактерії заселяють шлунково-кишковий тракт, сприяючи переварюванню їжі і пригнічуючи патогенні і умовно-патогенні мікроорганізми.

Порушення режиму харчування, зловживання алкоголем і куріння, тривалий прийом антибіотиків і імуносупресивних препаратів, а також різні соматичні захворювання призводять до зменшення чисельності &171;корисних&187; бактерій в кишечнику і подальшого дисбактеріозу.

В результаті робота кишечника порушується, розвивається великий спектр диспепсичних розладів, підвищується частота інфекційно-запальних захворювань, знижується імунітет організму в цілому

Для попередження порушень необхідно регулярно вживати пробіотики, які можна отримати не тільки з лікарських препаратів, але і з продуктів харчування з пробіотичною активністю.

Нижче ми розглянули список з 10 найпопулярніших продуктів харчування, які містять найбільше природних пробіотиків.

1. Йогурт

Йогурт – найкраще джерело натуральних пробіотиків для кишечника людини. Однак живі бактерії містяться тільки в тих йогуртах, які не були схильні до термічної обробки (пастеризації). Це необхідно враховувати при покупці.

Йогурт найбільш багатий біфідобактеріями і лактобактеріями.

Австралійські вчені вивчали вплив йогурту на перебіг дисбактеріозу, що супроводжується діареєю, який розвинувся після прийому антибіотиків. У всіх учасників спостерігалося зниження вираженості і тривалості відхилень.

Наукові дослідження підкреслюють, що йогурт сприяє нормалізації обміну речовин в кістковій тканині, запобігає розвитку остеопорозу і переломів.

Великий мета-аналіз японських робіт виявив, що йогурт також може знижувати рівень артеріального тиску у осіб, які страждають гіпертонічною хворобою і симптоматичною артеріальною гіпертензією. При цьому більше падає систолічний тиск (на 10-15%).

Йогурти також можна їсти людям, які мають непереносимість лактози. Живі бактерії в їх складі розщеплюють даний вуглевод.

Людям, які бажають схуднути, рекомендується замінити звичайні питні йогурти на грецькі.

Йогурт – найпопулярніший і здоровий пробіотичний продукт, який слід вживати на постійній основі. Він не тільки покращує травлення і приводить в норму кишкову мікрофлору, але і допомагає запобігти ряд захворювань з боку опорно-рухової та серцево-судинної систем.

2. Кефір

Кефір – ще одне чудове джерело природних пробіотиків, яке має багато корисних властивостей з доведеною ефективністю.

Канадські вчені виявили, що прийом кефіру сприятливо позначається на перебігу інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту (діарея мандрівників, некротичний ентероколіт).

Кисломолочний продукт також має виражену антибактеріальну активність, при цьому ефект найбільш виражений щодо піогенного стрептокока.

Кефір рекомендовано вживати хворим з хронічним гастритом і виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки, так як він пригнічує ріст хелікобактер пілорі (99% гастритів обумовлені саме цією бактерією).

Доведено, що прийом кефіру призводить до підвищення мінеральної щільності кісток , він підвищує твердість і еластичність кісткової тканини. Кефір також підвищує поглинання кальцію на рівні клітин, що важливо не тільки для кісток, але і адекватного скорочення м'язових волокон і передачі нервових сигналів.

Вчені з Бразилії стверджують, що кефір підвищує швидкість загоєння ран за рахунок прискорення розмноження сполучної тканини.

Останні наукові дослідження показують, що кефір може запобігти захворюванням з боку серцево-судинної системи, онкологічні патології, а також ряд розладів сечовидільного тракту і нервової системи.

Протипухлинна активність, на думку зарубіжних експертів , обумовлена стимуляцій місцевих факторів імунної системи, які пригнічують утворення канцерогенних сполук в організмі. Ефекти були продемонстровані в кількох дослідженнях , які зареєстрували зниження захворюваності на рак товстої кишки та лейкемію.

Канадські вчені довели, що кефір знижує рак молочної залози на 56%. Ефект перевершує дію йогурту (він зменшує частоту даного захворювання всього на 14%).

кефір – вкрай корисний кисломолочний напій. Він містить значну кількість пробіотиків, які впливають на весь організм і запобігають великий спектр небезпечних для життя захворювань.

3. Деякі види сирів

Окремі різновиди сирів, за даними вчених , містять пробіотики. До них відносяться: гауда, чеддер, моцарелла.

Крім того, будь-який сир є важливим джерелом білка, кальцію, фосфору, селену та вітаміну В12.

Американські дослідження показують, що сир може знизити підвищений артеріальний тиск, а також забезпечити профілактику інсульту та інфаркту міокарда.

лише деякі види сиру мають пробіотичну активність. Продукт робить позитивний вплив на здоров'я серцево-судинної системи і мінеральний обмін.

4. Квашена капуста

Квашена капуста являє собою дрібно нарізаний овоч, який піддався впливу молочнокислих бактерій.

Крім пробіотичних властивостей вона є важливим джерелом вітамінів (з, В, до), А також макроелементів (залізо, марганець, селен і натрій).

На думку вчених , завдяки вмісту ряду антиоксидантних речовин (лютеїн і заксантин), квашена капуста сприяє захисту очей від яскравих джерел світла, покращує гостроту зору і знижує концентрацію вільних радикалів в організмі (тобто забезпечує захист проти раку і передчасного старіння клітин). Також відзначено позитивний вплив на хворих з катарактою.

таким чином, квашена капуста нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і вкрай корисна для очей.

5. Соління

Солоні огірки та інші овочі також мають у своєму складі пробіотики. При цьому бактеріальна флора відмінно виживає у розчинах з високим вмістом солі.

Доведено, що мариновані продукти низькокалорійні і містять колосальну кількість марок корисних лактобактерій ( L. plantarum , L. brevis , L. pentosus , L. casei , L. paracasei ).

В одному з великих оглядів описується, що мариновані продукти сприяють нормалізації ліпідного профілю (зменшують загальний холестерин і вміст ліпопротеїдів з високою питомою вагою).

Окремо слід зазначити, що продукти, приготовані з додаванням оцту, не містять мікроорганізмів, а значить, не можуть називатися пробіотиками.

соління – один з важливих джерел корисної мікрофлори. Перед вживанням в якості лікарського засобу необхідно переконатися у відсутності оцту в складі.

6. Чайний гриб (Комбуча)

Комбуча-це узагальнена назва продукту симбіотичної взаємодії дріжджового гриба з бактеріями. На основі продукту виготовляють солодкий прохолодний напій – Комбучу, яка користується широкою популярністю в народній медицині.

Експерименти на щурах демонструють, що чайний гриб знижує вплив ряду токсичних речовин на печінку мінімум на 70%.

Дослідження виявили, що чайний гриб нормалізує ендокринну функцію підшлункової залози , а також уповільнює всмоктування жовчних кислот, що призводить до пригнічення синтезу триацилгліцеридів і ліпопротеїнів низької щільності. Дана обставина дозволяє застосовувати напій з метою профілактики атеросклерозу і фатальних серцево-судинних ускладнень.

Доступні дані про те, що чайний гриб захищає нирки і може використовуватися для зниження рівня глюкози в крові (симптоматична терапія цукрового діабету).

таким чином, напій на основі чайного гриба вкрай корисний для печінки і нирок, а також для ендокринної та серцево-судинної систем.

7. Кімчі

Кімчі – це страва корейської кухні, яка являє собою квашену пекінську капусту з додаванням суміші приправ на основі перцю чилі, часнику, імбиру, цибулі та солі.

Корейські вчені виявили безліч корисних властивостей даного продукту. Кимчхи перешкоджає розвитку пухлин, сприяє зниженню маси тіла, запобігає запори і покращує роботу сфінктерів прямої кишки.

Також блюдо можна використовувати з метою нормалізації ліпідного профілю у хворих з високим серцево-судинним ризиком, для підвищення імунітету і підтримки здорового стану шкірних покривів.

Продукт багатий безліччю вітамінів (В2, до) і залізом.

Кімчхі – корейський пряний продукт, що володіє пробіотичною активністю, який позитивно впливає практично на всі системи організму.

8. Темп

Темпе – це ферментований продукт, який виготовляється з бобів сої. Є індонезійським національним блюдом.

Свіжі соєві боби містять багато фітинової кислоти, яка погіршує засвоєння важливих елементів (залізо, цинк). При ферментації дана кислота руйнується, що підвищує харчову цінність соєвих продуктів.

Під час ферментації бобів, в процесі життєдіяльності бактерій, згідно з науковими даними , також накопичується значна кількість вітаміну В12, який має масу переваг:

Темпе є важливим джерелом вітаміну В12 і білка, який за вмістом амінокислот наближений до тварини. Продукт рекомендований для вегетаріанської кухні.

9. Місо

Місо – це блюдо японської кухні, яке виробляється шляхом бродіння соєвих бобів, рису або пшениці за допомогою цвілевих грибів.

Місо-це цінне джерело протеїнів і клітковини, яка є також пребіотиком (забезпечує корисні бактерії в просвіті кишечника поживними речовинами і практично не засвоюється організмом людини, Детальніше про відмінність пребіотиків від пробіотиків тут ).

До складу продукту також входять вітамін до, марганець і мідь.

В одному з японських досліджень зазначено , що місо сприяє зниженню частоти раку молочної залози.

Блюдо також цінується серед хворих кардіологічного профілю. доведено , що вживання супу знижує смертність від серцево-судинних захворювань, знижує ризик розвитку інфаркту міокарда.

місо – популярна японська страва, яка багата поживними речовинами, а також має протипухлинну та кардіопротекторну активність.

10. Сколотини

Пахта являє собою знежирений молочний продукт, який виходить після збивання масла.

Пахта містить мінімальну кількість жирів і має низьку харчову цінність. У ній багато вітамінів (В2, В12), а також фосфору і кальцію.

Французькі дослідження підкреслюють, що продукт має гепатопротекторні властивості, а також захищає клітини мозку від пошкоджень.

Пахта також сприяє підвищенню секреції травних соків (особливо на рівні шлунка ), отже, рекомендована хворим на гастрит зі зниженою секреторною активністю.

Пахта-цінний пробіотичний кисломолочний напій, який позитивно відбивається на роботі печінки, травної трубки і клітин головного мозку .

Висновок

Таким чином, включення пробіотичних продуктів в раціон здатне принести значну користь не тільки для здоров'я травної системи, але і всього організму. На тлі прийому спостерігається зниження ризику фатальних серцево-судинних ускладнень, нормалізація роботи імунної, ендокринної та сечовидільної систем, поліпшується стан шкіри і зорового апарату.