Чим корисний йогурт для організму людини-7 доведених властивостей

Йогурт – вкрай популярний кисломолочний продукт, який володіє безліччю доведених корисних властивостей.

Він багатий важливими вітамінами і мінералами, сприяє підтримці мікрофлори кишечника, покращує роботу імунної системи.

Максимальною користю і мінімальною шкодою володіє йогурт без додавання барвників, підсолоджувачів і консервантів, а також не схильний до термічного впливу. Це важливо враховувати при виборі.

Нижче ми розглянули 7 фактів про те, чим корисний натуральний йогурт для організму.

1. Джерело цінних мінералів і вітамінів

Йогурт багатий практично всіма поживними компонентами, які потрібні для злагодженої роботи організму дорослих і нормального розвитку дітей.

1 порція йогурту (близько 245 г) містить половину добової норми кальцію.

Ірландські дослідження демонструють, що достатнє вживання кальцію дозволяє підвищити щільність кісток , уповільнити виведення цінних мінералів. Ефект особливо помітний у людей похилого віку, а також у жінок в період постменопаузи.

Кисломолочний продукт багатий вітамінами В2 і В12. на думку вчених , ціанокобаламін (В12) вкрай важливий для повноцінного розвитку плода в період вагітності. Дане біологічно активна речовина також захищає слизову оболонку шлунка від пошкоджень, обумовлених вживанням &171;шкідливої&187;їжі.

Йогурт насичує організм людини фосфором, магнієм і калієм. Дані мінеральні речовини вкрай важливі для перебігу всіх обмінних процесів, підтримки артеріального тиску і мінеральної щільності кісткової тканини.

Згідно з японськими науковими роботами, регулярне вживання фосфору сприятливо позначається на здоров'ї кісток, серцево-судинної і сечовидільної систем.

Особлива роль відводиться вітаміну D, якого багато в живих йогуртових культурах. за даними досліджень , вітамін D підвищує мінералізацію кісток, знижує активність резорбції.

таким чином, йогурт містить всі цінні мінеральні речовини і вітаміни, які необхідні для повноцінної роботи організму.

2. Насичує організм білком

1 склянка йогурту містить близько 12 грамів білка. Це досить високий показник при порівнянні з іншими кисломолочними продуктами.

Білки є не тільки цінним будівельним матеріалом для всього організму, але і сприятливо позначаються на масі тіла. Поєднання протеїнів з ненасиченими жирами, присутніми в йогурті, на думку вчених , призводить до зменшення маси тіла.

За даними зарубіжних досліджень, дотримання добової норми білка (від 1,2 до 1,6 г/кг) забезпечує поліпшення роботи травної системи , знижує частоту розвитку серцево-судинних захворювань, нормалізує метаболізм в цілому.

Найбільш корисним є грецький йогурт , який відрізняється великим вмістом білка, в'язкістю і густотою за рахунок видалення сироватки. американські експерименти виявили , що споживання грецького йогурту знижує апетит, запобігає появі голоду в наступні кілька годин і, як наслідок, призводить до зменшення частоти виникнення метаболічного синдрому.

Йогурт (особливо Грецький) багатий білками, завдяки чому дозволяє контролювати апетит і сприяють схудненню.

3. Покращує роботу травної системи

Окремі види йогурту, які не були піддані термічній обробці, містять пробіотики - живі культури корисних мікроорганізмів.

Дослідження показують, що йогурт багатий лакто - і біфідобактеріями, які покращують засвоєння лактози (за офіційними даними непереносимістю лактози страждає до 25% населення земної кулі). В результаті усуваються диспепсичні розлади (здуття живота, нудота, порушення стільця), обумовлені лактазной недостатністю.

Американські вчені довели, що пробіотики, що містяться в йогурті, здатні полегшити симптоми синдрому роздратованого кишечника.

На тлі використання йогуртів з пробіотиками відзначається зниження рівня кишкового дискомфорту, викликаного різними причинами, зменшення вираженості метеоризму, підвищення кратності і обсягу стільця.

Також важливо відзначити, що пробіотичні бактерії, наявні в йогурті, підвищують популяцію корисних мікроорганізмів в кишечнику, в результаті пригнічується зростання патогенної і умовно-патогенної флори. Це призводить до зниження частоти інфекційно-запальних захворювань з боку травного тракту.

Йогурт-важливий джерело пробіотиків , які не тільки підтримують баланс мікрофлори і знижують частоту розвитку диспепсичних розладів, а й беруть участь в процесах перетравлення їжі.

4. Зміцнює імунітет

Регулярне вживання йогурту, збагаченого пробіотиками, дозволяє зміцнити імунітет в цілому і знизити частоту інфекційно-запальних захворювань за рахунок підвищення опірності організму до інфекцій.

Австралійські вчені вказують, що пробіотики сприяють зниженню вираженості запалення кишечника і шлунка на тлі перебігу вірусних, бактеріальних або аутоімунних захворювань. Йогурт також пригнічує асептичне хронічне запалення в жировій тканині, що призводить до зниження маси тіла і надійної профілактики метаболічного синдрому.

Доведено, що вживання пробіотиків знижує частоту, тривалість і тяжкість перебігу інфекційних патологій верхніх відділів дихальної системи приблизно на 5-10%.

Стимуляція імунітету пов'язана не тільки з дією пробіотиків, але і з наявністю в складі йогурту таких мікроелементів, як магній, цинк і селен.

Доведено, що цинк стимулює проліферацію лімфоцитів, підвищує вироблення цитокінів, ферментів і тимусних пептидів, уповільнює апоптоз лімфоїдних клітин.

Магній і селен необхідні для збалансованого синтезу ключових ферментів енергетичного обміну, без якого коректна робота імунної системи неможлива.

На стан імунної системи впливає і вітамін D. одне з досліджень виявило , що у людей з низьким рівнем вітаміну D значно частіше зустрічаються інфекції дихальних шляхів.

Йогурт, за рахунок вмісту пробіотиків, важливих мікроелементів (цинк, магній і селен) і вітаміну D надає комплексний позитивний вплив на імунну систему, знижує ризик розвитку інфекційних патологій (особливо з боку респіраторного тракту).

5. Підвищує міцність кісткової тканини

У йогурті міститься багато кальцію, цінних амінокислот, калію, фосфору і вітаміну D. Саме дані речовини запобігають втраті кісткової тканини, знижують ризик розвитку остеопорозу і переломів.

Британські вчені рекомендують їсти йогурт з метою запобігання вимивання мікроелементів з кісток.

Для підтримки здоров'я опорно-рухової системи вчені радять вживати кисломолочні продукти щодня.

В якості орієнтира наводяться наступні добові норми:

  • 3 порції домашнього (або натурального магазинного) йогурту по 125 г;
  • 200 мл молока, 125 г йогурту і 35 г сиру твердих сортів.
необхідно додавати йогурт в раціон на регулярній основі, щоб підтримувати мінеральний склад кісткової тканини , запобігати появі переломів.

6. Підтримує здоров'я серцево-судинної системи

Довгий час вважалося, що високий вміст насичених жирів в кисломолочних продуктах негативно позначається на роботі серця, так як сприяє формуванню атеросклеротичних бляшок. Однак останні наукові дослідження повністю спростували цю теорію.

Американські вчені відзначають, що всі молочні продукти (включаючи сир) знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Йогурт сприяє нормалізації ліпідного профілю, тим самим запобігає розвитку атеросклерозу великих судин і маніфестацію таких патологій, як інфаркт міокарда або інсульт.

Доведено, що кисломолочний продукт підвищує концентрацію ліпопротеїдів високої щільності, пригнічує утворення низькомолекулярних ліпопротеїнів.

Також відзначається , що включення молочних продуктів в дієту призводить до зниження артеріального тиску (переважно систолічного). Ефект схожий з впливом інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту. Таким чином, йогурт може розглядатися, як альтернатива медикаментозної терапії на ранніх стадіях формування гіпертонічної хвороби.

Йогурт захищає судинне русло від формування холестеринових бляшок, знижує рівень артеріального тиску. Сукупність даних ефектів зменшує ризик появи важких серцево-судинних захворювань, здатних привести до летального результату.

7. Сприяє схудненню

за даними канадських вчених , йогурт підвищує циркуляцію в крові особливих аноректичних гормонів (глюканоподібний пептид і пептид YY). Дані речовини пригнічують відчуття голоду. В результаті людина споживає менше їжі, а його вага поступово знижується.

Доведено, що часте вживання йогурту пов'язане з меншою масою тіла та окружністю талії. Крім того, процентний вміст жирової маси значно нижче у любителів цього продукту.

Йогурт вкрай зручний тим, що його можна їсти як вранці натщесерце, так і пізно ввечері або навіть на ніч

таким чином, йогурт сприяє схудненню і може використовуватися для профілактики та боротьби з ожирінням.

Можлива шкода і протипоказання

В окремих випадках використання йогурту може завдати шкоди. Виділяють наступні протипоказання:

  1. Непереносимість лактози - стан, при якому організм не виробляє достатню кількість лактази – ферменту, що забезпечує розщеплення лактози. В результаті розвивається маса диспепсичних розладів: від метеоризму і спастичних болів в животі до порушення стільця. Однак при слабовираженной недостатності лактази бактеріальні агенти в йогурті можуть самостійно забезпечити засвоєння лактози.
  2. Алергія. найчастіше зустрічається підвищена реакція організму по відношенню до білка казеїну. Прояви алергії можуть бути будь-якими: від кропив'янки до анафілактичного шоку.
  3. Непереносимість цукру. у наш час широке поширення отримали відхилення з боку глікемічного фону (цукровий діабет, порушення толерантності до глюкози і т.п.). Таким людям слід вибирати йогурти, які не містять цукор. В іншому випадку перебіг захворювань посилюється, з'являються ускладнення.

Важливо віддавати перевагу тільки натуральним видам йогурту, які не містять консервантів, підсилювачів смаку, підсолоджувачів, барвників і т. п.

таким чином, вживання йогурту може завдати шкоди організму при наявності алергічних реакцій і непереносимості лактози. На вміст цукру в продукті слід звернути особам, які страждають на цукровий діабет.

Як правильно вибрати?

Перевагу слід віддавати тільки натуральним йогуртам без додавання сторонніх речовин і бажано без цукру, ягід, фруктів та інших солодких наповнювачів. Описані компоненти можуть несприятливо відбитися на стані біфідо - і лактобатеріальної флори і звузити коло корисних ефектів.

Йогурт не повинен піддаватися термічній обробці. Вплив високих температур вбиває всі корисні мікроорганізми.

З магазинних варіантів найбільш корисні термостатні йогурти, зважаючи на їх високої якості. Домашній йогурт на сухій заквасці теж відмінно підійде

Крім того, важливо дотримуватися наступних рекомендацій перед покупкою:

  1. Відсутність будь-яких хімічних добавок.  про це ми вже писали вище. Краще купити звичайний йогурт і вже самостійно додати в нього фрукти, ягоди, мед.
  2. Калорійність від 80 до 250 кілокалорій на 100 г продукту. нежирні йогурти не корисні для людського організму, а продукти з високим вмістом жиру можуть порушити роботу серцево-судинної системи та призвести до ожиріння.
  3. Наявність живих культур бактерій. перед покупкою слід переконатися, що продукт збагачений корисною флорою. Зазвичай подібна інформація завжди відображається на етикетці.
  4. Короткий термін зберігання. термін придатності «живих» кисломолочних продуктів не може перевищувати 2-3 тижнів. Тривалість зберігання визначається якістю упаковки і зазвичай становить від 3 до 21 доби.

Ще 7 порад про те, як вибрати йогурт , ми розглянули в окремій статті.

Висновок

Таким чином, йогурт – вкрай корисний продукт, здатний комплексно впливати на здоров'я людини. Великий масив досліджень підтверджує його сприятливий вплив. При виборі необхідно враховувати певний перелік протипоказань, при яких продукт може завдати шкоди організму. Також важливо звернути увагу на склад.