детальний огляд дієти 5: 2 із посиланнями на наукові дослідження
Дієта 5:2 – це один з варіантів інтервального голодування, при якому 5 днів в тиждень людина харчується в звичному режимі, а в решту 2 дні обмежує раціон до 500-600 калорій.
Дієту популяризував британський журналіст Майкл Мослі.
Така схема харчування ефективна з метою корекції маси тіла і профілактики багатьох захворювань з боку ендокринної та серцево-судинної систем. Однак, і у такої дієти є протипоказання і побічні ефектів, які слід враховувати.
Зміст
Що означає методика 5: 2
Дієта 5:2 – одна з різновидів періодичного голодування, яка передбачає вживання їжі в звичному режимі 5 днів на тиждень. Потім, протягом 2 днів слід обмежувати обсяг їжі до 25% від добової потреби, що становить близько 500 калорій – для жінок, 600 калорій – для чоловіків.
При цьому, 2 дня голодування не обов'язково повинні слідувати один за одним. Допускається будь-яке чергування (на власний розсуд). Найпоширеніший варіант-голодувати в понеділок і четвер. Вважається, що в цьому випадку організм краще пристосовується до даної схеми.
У дні, коли прийом їжі не обмежений, все одно рекомендується не переїдати, дотримуючись добову калорійність раціону. Надмірне споживання їжі загрожує нівелюванням позитивних властивостей дієти і навіть розвитком ожиріння.
Щоб дізнатися, скільки калорій необхідно організму на добу, можна скористатися наступними формулами:
Для чоловіків: добова калорійність = 88.36 + (13.4 x Вага, кг) + (4.8 х зріст, см) – (5.7 х вік, років).
Для жінок: добова калорійність = 447.6 + (9.2 x Вага, кг) + (3.1 х зріст, см) – (4.3 х вік, років).
6 корисних властивостей
Незалежно від конкретної схеми, інтервальне голодування корисно для людини .
Протокол 5/2 також має доведені корисні властивості. Нижче розглянуті головні:
- Нейропротекторна дія. експерименти на гризунах, проведені американськими вченими, показали , що на тлі переривчастого голодування знижується токсичне пошкодження нервових тканин.
- Профілактика атеросклерозу. доведено , що протокол 5:2 призводить до зниження загального холестерину і його атерогенних фракцій в крові. Рівень холестерину знизився на 21%, ЛПНЩ – на 25%, ТАГ – на 32%. Дисліпідемія-основний фактор ризику розвитку атеросклерозу і пов'язаних з ним ускладнень (ІХС, інфаркт міокарда, інсульт).
- Зниження маси тіла. за даними зарубіжних вчених, при дотриманні дієти, вага зменшується (в середньому) на 5,6 кг за 8 тижнів.
- Запобігання цукрового діабету II типу. фахівці з Великобританії виявили , що інтервальне голодування підвищує чутливість клітин периферичних тканин до інсуліну, що позитивно позначається на обміні глюкози в організмі і значно зменшує ризик раннього розвитку порушення толерантності до глюкози і цукрового діабету II типу.
- Зміцнення імунітету. працівники медичного центру при Університеті штату Луїзіана (США) виявлено , що на тлі систематичного голодування спостерігається зниження частоти різних інфекційних патологій (ГРЗ і специфічні групи хвороб).
- Поліпшення перебігу бронхіальної астми. дослідження, проведене в 2007 році, продемонстровано , що інтервальне голодування сприятливо позначається на перебігу бронхіальної астми і забезпечує надійну профілактику загострень. Симптоматика патології значно знизилася вже через 2 тижні.
Окреме слід зазначити одне з великих досліджень , проведених в США. Через 12 тижнів у людей, які дотримуються схеми голодування 5/2, були виявлені наступні зміни:
- Зниження маси тіла на 5 кг;
- Зменшення об'єму жирової маси на 3,5 кг;
- Падіння рівня ТАГ на 20%, підвищення ЛПВЩ;
- Зменшення або повне зникнення СРБ;
- Зниження концентрації лептину на 40% (гормону голоду).
Ефективність для схуднення
Раніше ми вже писали про ефективність інтервального голодування для зниження ваги .
Дієта 5/2 є досить ефективною схемою для схуднення. Вона дозволяє значно обмежити калорійність раціону і прискорити обмін речовин, але при цьому не втрачати м'язову тканину.
Австралійські вчені стверджують , що переривчасте голодування призводить до значно більшої втрати ваги, ніж звичні дієти з обмеженим надходженням поживних речовин в організм. Методика дозволяє знизити апетит і не впливає на адаптивні механізми регуляції енергії.
За даними фахівців з Канади, вже через рік після переходу на систематичне обмеження їжі, маса тіла, окружність талії, обсяг жирових тканин, а також глікемічний і холестериновий профіль повністю приходять в норму.
Як приклад можна навести кілька важливих досліджень, які стосувалися зниження ваги при дотриманні періодичного голодування:
- Зниження загальної маси тіла на 3-8% при терміні голодування від 3 тижнів.
- Зменшення окружності талії на 4-7% за 3-8 тижнів.
- Практично повне відсутність втрати м'язових тканин.
- Висока результативність при поєднанні такого режиму харчування з силовими вправами. Дана комбінація призводить до значного зростання витривалості.
Як правильно харчуватися в дні посту?
Дієта не передбачає конкретних правил щодо якісного складу і часу прийому їжі в дні голодування. Кожна людина підбирає для себе індивідуальний варіант.
У більшості випадків люди дотримуються однієї з наступних схем:
- 3 прийоми їжі (сніданок, обід і вечеря);
- 2 прийоми їжі (обід і вечеря).
Калорійність денного раціону обмежена: близько 500 калорій – для жінок, 600 – для чоловіків.
Рекомендується віддавати перевагу продукти, багаті клітковиною і білком. Це підвищить відчуття ситості і вгамує голод.
Під час розвантажувальних днів меню повинно бути різноманітним. Ось кілька варіантів страв, яким можна віддати перевагу:
- Овочеві салати. Підійдуть будь-які продукти природи (кольорова капуста, брокколі, морква).
- Натуральні йогурти з ягодами (ідеальний варіант – полуниця, суниця, чорниця).
- Зварені круто або запечені яйця.
- Пісне м'ясо.
- Смажена риба.
- Рис з цвітною капустою.
- Супи.
- Чорна кава або чай без цукру.
- Вода або різні напої без цукру (рекомендується ретельно вивчати склад, щоб виключити потрапляння в організм великої кількості барвників, консервантів; підсилювачі смаку здатні в кілька разів підвищити апетит).
Рецепти дієтичних страв
Нижче розглянуто кілька швидких рецептів, які ідеально підійдуть для днів голодування за методикою дієти 5:2.
сніданок | шпинатний омлет | 94 калорії |
інгредієнти | спосіб приготування | |
|
|
сніданок | грецький йогурт з ягодами | 96 калорій |
інгредієнти | спосіб приготування | |
|
|
сніданок | вівсяна каша | 99 калорій |
інгредієнти | спосіб приготування | |
|
|
Обід | Суп з цибулі-порею з картоплею | 134 калорії |
інгредієнти | спосіб приготування | |
|
|
Обід | салат з кукурудзяного пюре | 152 калорії |
інгредієнти | спосіб приготування | |
|
|
вечеря | Китайський овочевий суп | 170 калорій |
інгредієнти | спосіб приготування | |
|
|
вечеря | швидкий рибний бургер | 141 калорія |
інгредієнти | спосіб приготування | |
|
|
Безпека, протипоказання
У перші дні інтервального голодування можлива поява сильного почуття голоду, проте вже через кілька днів воно зникає.
Також на початку дієти можливий розвиток наступних побічних ефектів, обумовлених низькою енергетичною цінністю раціону:
- Слабкість;
- Запаморочення;
- Сонливість;
- Фотопсії (палички або мушки перед очима).
Розвиток даних реакцій вказує на виснаження організму і має служити приводом для припинення дієти або тимчасової зміни її правил (підвищити обсяг споживаної їжі).
При появі головних болів і порушення стільця за типом запору потрібно припинити дієту і звернутися до лікаря.
Важливо зазначити, що дієта 5:2 має важливі протипоказання:
- Захворювання травної системи (жовчнокам'яна хвороба, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки).
- Вагітність і період грудного вигодовування.
- Дефіцит маси тіла (ІМТ менше 18,5).
- Патології жіночої статевої системи, що супроводжуються безпліддям.
- Вік менше 14 і більше 75 років.
- Гіпертиреоз.
- Хронічна серцева (ІІб-III), печінкова або ниркова недостатність.
- Цироз та вірусні гепатити.
- Гіпертонічна хвороба.
- Цукровий діабет I типу.
Висновок
- Таким чином, схема голодування 5/2 – простий і ефективний спосіб зниження маси тіла і поліпшення здоров'я всього організму.
- Дієта дозволяє нормалізувати концентрацію глюкози і холестерину в крові, запобігти ряд серйозних захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем.
- Не менш важливо стежити за енергетичною цінністю раціону в дні, коли калорійність не обмежена. Переїдання може звести до нуля всі корисні властивості.
- При розвитку побічних ефектів або наявності протипоказань рекомендується (як мінімум &8212; тимчасово) відмовитися від дієти і звернутися до лікаря.