Чим корисний кленовий сироп-4 доведених властивості і способи застосування

Кленовий сироп-це концентрат кленового соку . Він відрізняється приємним смаком і ароматом, може стати прекрасною альтернативною звичному білому цукру.

Продукт має в складі масу вітамінів, мінералів і антиоксидантів, що робить його корисним для здоров'я організму.

Що таке кленовий сироп?

Кленовий сироп – натуральний підсолоджувач, який роблять з соку цукрового клена. Зазвичай продукт використовують в якості добавки до кондитерських виробів (печиво, вафлі) або морозиву, рідше-додають в чай або каву в якості натурального цукрозамінника .

Головний виробник світового кленового сиропу – Це Канада (близько 75%), на другому місці розташовуються деякі штати США (Нью-Йорк, Вермонт, Небраска).

Процес виготовлення виглядає наступним чином:

  1. Збір кленового соку. з цією метою в стовбурі клена просверливается отвір, з якого через трубки проводиться збір соку.
  2. Згущення соку. сік протягом тривалого часу виварюють. Для отримання 1 літра сиропу потрібно понад 40 літрів соку.
  3. Консервація та фасування.

Отриманий «концентрат» багатий корисними цукрами (декстроза), вітамінами і мінеральними речовини.

кленовий сироп-це натуральний продукт, що отримується з соку клена і використовується в якості заміни цукру.

4 корисні властивості

Кленовий сироп насичений вітамінами (C, PP), мінералами (фосфор, кальцій, магній, цинк, залізо), а також антиоксидантними речовинами. Додатковою перевагою є невелика калорійність (близько 260 калорій на 100 грам).

Завдяки багатому складу, кленовий сироп має користь для людини. Зупинимося на ній докладніше (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Зміцнює кістки

Кленовий сироп – багате джерело кальцію і фосфору для організму. Мінерал активують обмінні процеси і підвищують мінеральну міцність кісток .

Використання продукту замість цукру рекомендовано особам похилого віку, а також жінкам після менопаузи. У даних категорій громадян часто зустрічається остеопороз (зниження міцності кісткових тканин), асоційований з патологічними переломами.

додавання кленового сиропу в дієту дозволить підтримувати кістки міцними і попередити появу переломів.

2. Має антиоксидантний ефект

У складі кленового соку присутній маса антиоксидантів, які не руйнуються при термічній обробці.

Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які утворюються в ході окисного стресу. Дані "агресивні" молекули здатні викликати руйнування клітин, підвищити ймовірність появи хронічних патологій і навіть злоякісних пухлин.

Важливо відзначити, що при достатньому рівні антиоксидантів в дієті рідше зустрічаються аутоімунні захворювання з боку щитовидної залози і нирок.

Сироп нейтралізує вільні радикали, зменшуючи ймовірність раку.

3. Знижує рівень цукру в крові

Незважаючи на високу енергетичну цінність і велика кількість вуглеводів в складі, активні речовини кленового сиропу знижують концентрацію глюкози в плазмі крові.

Дія забезпечується за рахунок наступних ефектів:

  1. Уповільнення всмоктування вуглеводів. засвоєння цукрів при прийомі з кленовим сиропом значно сповільнюється, що попереджає різкі скачки глюкози в крові.
  2. Зниження інсулінорезистентності. головний патогенетичний механізм становлення цукрового діабету II типу – зниження чутливості периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, тобто розвиток і наростання інсулінорезистентності.

Систематичне вживання продукту рекомендовано особам, що страждають на цукровий діабет II типу для полегшення перебігу захворювання і зниження доз прийнятих медикаментів. Допустимо використання кленового сиропу і з метою профілактики розвитку даної патології.

кленовий сироп впливає на кілька механізмів, що регулюють рівень цукру в крові, знижуючи ймовірність становлення цукрового діабету II типу і полегшуючи його перебіг.

4. Покращує здоров'я серцево-судинної системи

Кленовий сироп-багатий джерело калію та магнію , антиоксидантів.

Калій знижує рівень артеріального тиску, полегшуючи перебіг і попереджаючи розвиток гіпертонічної хвороби.

Магній регулює обмінні процеси в міокарді, дозволяючи серцю працювати злагоджено і попереджаючи появу аритмій.

Антиоксиданти знижують рівень холестерину в крові і підвищують стійкість внутрішньої стінки артерій до впровадження кристалів холестерину.

В результаті не створюється передумов для розвитку захворювань, асоційованих з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку).

періодичне вживання продукту дозволяє убезпечити організм від найбільш поширених захворювань серця і судин.

Можлива шкода

Нераціональне використання сиропу може нашкодити здоров'ю. До числа побічних ефектів відносяться:

  1. Отруєння. Сироп-це концентрат кленового соку, в якому можуть міститися токсичні речовини, накопичені кленом з грунту і навколишнього повітря (пестициди, солі важких металів). Рекомендується ретельно вибирати виробника продукту, а при самостійному приготуванні збирати сік з дерев, віддалених від великих доріг і підприємств, ферм.
  2. Алергічні реакції. розвиваються при сенсибілізації організму до окремих компонентів сиропу або до пилку деяких дерев (перехресна алергія). Протікають з ураженням шкіри (кропив'янка) або на системному рівні (анафілаксії).

Сироп не протипоказаний при вагітності і грудному вигодовуванні. Дітям до 14 років краще не давати продукт.

кленовий сироп має протипоказання і може завдати шкоди здоров'ю. Необхідно уважно підходити до включення цукрозамінника в раціон.

Покроковий рецепт

Приготувати сироп в домашніх умовах просто. Основні етапи можна представити наступним чином:

  1. Збір соку. для цього необхідно просвердлити в стовбурі клена невеликий отвір (діаметр до 1 см, глибина – до 15 см), вставити трубку і чекати, поки сік заповнить потрібну ємність. Краще проводити маніпуляції ранньою весною, це позитивно позначиться на органолептичних показниках соку. Після збору важливо обов'язково закрити отвір пробкою або мастикою, інакше дерево може загинути.
  2. Випаровування. із зібраного соку потрібно видалити зайву рідину. В середньому 3-5 літрову ємність з соком рекомендується варити на середньому або сильному вогні близько 2 годин.
  3. Відстоювання. отриманий склад повинен відстоятися 2-3 години. За цей час він повністю охолоне і придбає прозорий колір.
  4. Видалення осаду. сік рекомендується перелити в будь-яку скляну ємність, процідивши через марлю. Це дозволить видалити непотрібні домішки, що утворилися на дні.

Сироп краще готувати самостійно. Це економить багато коштів і дозволяє бути впевненим в його походження.

процес виготовлення кленового сиропу не представляє великих труднощів. Його можна отримати в домашніх умовах.

Поради щодо вживання

Зупинимося на деяких правилах грамотного застосування сиропу кленового дерева:

  1. Як зберігати. після приготування сироп можна зберігати в холодильнику до 1-2 місяців, при консервації в умовах кімнатної температури – до півроку.
  2. З чим пити. кленовий сироп – це натуральний цукрозамінник. Його можна додавати в напої, солодкі десерти і кондитерські вироби.
  3. Скільки можна в день . За добу не рекомендується вживати більше 40-50 мл сиропу (за умови повної відмови від рафінованого білого цукру).
уважний підхід до додавання сиропу в раціон дозволить розкрити біологічний потенціал в повній мірі.

Висновок

  1. Кленовий сироп – це натуральний цукрозамінник. Він містить вітаміни, мінерали та деякі антиоксиданти.
  2. Продукт попереджає розвиток хронічних патологій, переважно з боку серцево-судинної та ендокринної систем; бореться з раком, а також зміцнює кістки.
  3. Сироп може завдати шкоди здоров'ю при нераціональному нормуванні споживання.
  4. Продукт можна приготувати в домашніх умовах. Для цього потрібно самостійно добути сік зі стовбура дерева, краще робити це на початку весни.