Чим корисний тростинний (коричневий) цукор - 3 властивості

Тростинний (коричневий) цукор все частіше можна зустріти на прилавках магазинів.  Він очищений не до кінця і містить залишки вітамінів, мінералів і клітковини. Саме тому він вважається більш здоровою альтернативою звичному білому цукру.

На сьогоднішній день наука навіть змогла виявити ряд корисних властивостей тростинного цукру.

Що таке тростинний цукор?

Тростинний цукор виробляється з очерету, який вже довгі роки культивується в тропічних і субтропічних країнах. Процес виготовлення досить складний і складається з наступних етапів:

  • Збір і подрібнення стебел очерету;
  • Подрібнення сировини та змішування з водою;
  • Очищення соку гашеним вапном;
  • Випаровування сировини та видалення рідини у вакуумному апараті.

Після серії технологічних процесів спостерігається випадання кристалів сахарози з липким коричневим нальотом. Таким чином, виходить коричневий (нерафінований) тростинний цукор, він містить вітаміни і мінерали, деякий обсяг клітковини .

Якщо коричневий цукор відбілити (під дією вугільної кислоти або діоксиду сірки), то вийде білий цукор, що представляє з себе чисті прості вуглеводи. У ньому користі немає.

Коричневий тростинний цукор вважається більш корисним, завдяки особливому вітамінно-мінеральному складу, наявності невеликого числа білків і жирів (до 1% від маси).

Також важливо відзначити, що тростинний цукор, в порівнянні з головним конкурентом – буряковим, містить більше фруктози, що робить його трохи корисніше.

тростинний цукор – складний в технологічному плані продукт. Найбільш корисним вважається його нерафінований (коричневий) варіант, який зберігає деякі природні вітаміни і мінерали очерету.

3 корисні властивості

Тростинний цукор має досить високу калорійність (377 калорій на 100 грамів), містить вітаміни (B1, B2, B3, B6, B9) і мінерали (кальцій, залізо, калій, магній, фосфор, натрій, цинк). Він значно перевершує білий цукор по великій кількості біологічно активних речовин.

Розглянемо кілька фактів про користь від прийому тростинного цукру (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Підтримує кістки міцними

Остеопороз або зниження мінеральної міцності кісток – частий супутник людей старших вікових груп, а також жінок після менопаузи.

При даному захворюванні спостерігається зменшення кількості мінералів в кістках, вони стають більш крихкими, зростає ризик випадкових переломів.

У складі тростинного цукру, як уже було сказано, присутній фосфор і кальцій. Ці мінеральні компоненти необхідні для нормалізації обмінних процесів і підтримки міцності кісток .

Всім людям старше 50-60 рекомендується уважно стежити за нормами споживання кальцію.

нерафінований тростинний цукор багатий кальцієм і фосфором – мінералами, що відповідають за міцність кісток скелета.

2. Покращує роботу головного мозку

Британські наукові співробітники виявили , що регулярний прийом вітамінів групи B, які входять до складу коричневого цукру, дозволяє поліпшити когнітивні функції головного мозку (пам'ять, мислення, уваги), а також знизити ризик появи нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера).

Продукт особливо корисний в період активних розумових і фізичних навантажень, так як позитивно позначається на здатності до навчання і підтримці гостроти уваги .

тростинний цукор підтримує діяльність центральної нервової системи, покращуючи когнітивні функції і попереджаючи розвиток нейродегенеративних патологій.

3. Бореться з анемією

Анемія-поширене захворювання, пов'язане в 99% випадків з дефіцитом заліза в організмі через різних причин (неправильне харчова поведінка, гострі і хронічні крововтрати, важкі соматичні патології).

При подібному відхиленні зменшується кількість гемоглобіну і еритроцитів в крові.

Тростинний цукор містить у складі залізо, яке необхідно для синтезу гемоглобіну і еритроцитів.

Регулярний нормований прийом коричневого цукру, насиченого залізом, дозволяє попередити розвиток анемії.

Шкода і протипоказання

Коричневий (нерафінований) цукор завдає менше шкоди здоров'ю людини, ніж білий (буряковий). Однак і в цьому випадку небезпечний не сам продукт, а перевищення норми його вживання.

Згідно дієтичні рекомендації, денна норма простих цукрів для дорослих – 50 грамів.

На думку Асоціації кардіологів (США), даний показник становить :

  • Для жінок – 25 грам (3-4 чайні ложки);
  • Для чоловіків – 37,5 грамів (5 чайних ложок).

Незважаючи на всю простоту, приблизно ¾ населення планети не слід даними радам.

При надмірному прийомі будь-якого цукру, в тому числі коричневого, можливий розвиток наступних ускладнень:

  1. Ожиріння. цукор викликає формування жирових депо, переважно в області живота – найбільш небезпечного.
  2. Зниження толерантності до глюкози . Цукор викликає різкі стрибки рівня глюкози в крові після прийому. При перевищенні норми подібні скачки стають частими, що знижує чутливість периферичних тканин до гормону – інсуліну. При такому розвитку подій цукор не може утилізуватися клітинами і постійно знаходиться в підвищеній концентрації в крові. Так і формується цукровий діабет II типу.
  3. Старіння шкіри . Прості вуглеводи викликають раннє старіння та підвищення ризик появи вугрової висипки.
  4. Зміна роботи мозку . Невеликі обсяги цукру, за рахунок наявності вітамінів групи B, стимулюють функціональну активність головного мозку. Прийом простих вуглеводів у великих обсягах може викликати депресію, когнітивні порушення і сприяти ранньому становленню деменції.
  5. Поява злоякісних пухлин . В даний час встановлено зв'язок між великою кількістю цукру в раціоні і раком наступних органів: стравоходу , плеври, тонкої кишки, ендометрія .
  6. Погіршення здоров'я зубів . Цукор є їжею для маси мікроорганізмів, що руйнують емаль зубів.

Коричневий тростинний цукор можна їсти жінкам під час вагітності та грудного вигодовування, при цьому навіть допустимо перевищення денної норми на 25-30%.

тростинний цукор небезобидный продукт харчування. При відсутності самоконтролю він завдає комплексний і непоправної шкоди здоров'ю.

Поради щодо безпечного прийому

Розглянемо ключові фактори грамотного прийому тростинного цукру без шкоди для здоров'я:

  1. Заміна будь-якого білого цукру на коричневий. якщо відмовитися від простих вуглеводів неможливо, рекомендується віддавати перевагу тим, що корисніше.
  2. Ретельне нормування споживання . У добу жінкам не слід приймати більше 25 грам, а чоловікам – 37,5 грамів. Також необхідно враховувати, що навколишні продукти (газовані напої, соки, шоколадні батончики і т.п.) насичені доданим цукром.
  3. Розподіл протягом усього дня . Прості вуглеводи не можна вжити одноразово, краще робити це невеликими порціями (0,5-1 ч.л.) кілька разів на день.

Також важливо стежити за власним самоконтролем, не допускати переїдання простих вуглеводів. З метою обмеження (придушення) тяги до солодкого, рекомендується:

  • Використовувати натуральні корисні цукрозамінники (наприклад, стевія);
  • Збільшити частку цілих фруктів та овочів у раціоні;
  • Вживати їжу частіше (4-6 разів на добу);
  • Використовувати спеції і продукти, що володіють яскравим смаком (імбир, лимон), так як вони знижують тягу до солодкого;
  • Пити достатньо рідини (не менше 2,5-3 літрів на добу).
нормування споживання цукру – одна з важливих завдань в культурі харчування, що дозволяє зберегти здоров'я на довгі роки.

Висновок

  1. Тростинний цукор – один з найпоширеніших видів цукру у світі. Однак корисний лише коричневий тростинний цукор, який не пройшов процедуру відбілювання діоксидом сірки або вугільною кислотою.
  2. При нормованому споживанні він може поліпшити здоров'я головного мозку, попередити розвиток анемії і зміцнити кістки.
  3. При нераціональному прийомі підвищується ймовірність розвитку цукрового діабету II типу, ожиріння, злоякісних пухлин, депресії і деменції, карієсу і безлічі інших розладів.