Що буде, якщо перестати їсти цукор - 6 наслідків відмови

Доданий цукор дарує короткочасне задоволення, але поступово руйнує організм зсередини. Він може викликати депресію , погіршити роботу серця і головного мозку, сприяти появі злоякісних пухлин.

Багато хто задається питанням: що буде з організмом, якщо повністю перестати їсти цукор. Які зміни відбудуться в самопочутті і здоров'ї.

Чи Реальна залежність від цукру?

Цукор – небезпечний продукт харчування, але тільки при споживанні у великих обсягах. Він здатний погіршити здоров'я серця і судин, викликати цукровий діабет II типу і ожиріння, привести до депресії, а також зіпсувати емаль зубів.

Основна небезпека цукру – розвиток залежності .

Експерименти на гризунах демонструють , що цукор за дією на організм схожий з нікотином, морфіном або кокаїном. Він збільшує вироблення дофаміну в головному мозку, що викликає відчуття насолоди, стимулює вживати все більше і більше цукру з кожним днем.

Згідно інформації Американської асоціації кардіологів, середньостатистична людина вживає еквівалент 22-30 чайних ложок цукру на добу (при нормі – до 6), що вже побічно вказує на існування якоїсь залежності від продукту.

При тривалому вживанні цукру розвивається резистентність. Організму потрібно більше продукту, щоб задовольнити потреби, а на прийом низьких доз він перестає реагувати.

цукор змінює нейрогуморальні реакції в організмі, отже, залежність від нього існує і носить не тільки психологічний, але і фізичний характер. Відмова може призвести до аналогічних реакцій, які спостерігаються при припиненні прийому наркотичних засобів.

Короткострокові негативні наслідки відмови

При припиненні прийому цукру спостерігається синдром відміни – комплекс фізичних і психологічних розладів. У кожної людини вони проявляються індивідуально і залежать від безлічі факторів.

Тривалість синдрому відміни – від лічених годин або днів – до 2-3 тижнів. У перші дні людина відчуває побічні ефекти відмови найбільш гостро, потім тяга до солодкого поступово слабшає.

Всі ефекти від синдрому відміни можна умовно розділити на два типи.

1. Психічні розлади

На перший план виступають:

  1. Депресія. змінюється загальний емоційний фон через різке зниження вироблення «гормонів радості». Спостерігатися зниження настрою , почуття пригніченості і байдужості до всього.
  2. Загальне занепокоєння. людина стає нервовим і дратівливим, гостро реагує на будь-які події навколо, іноді люто і агресивно. Дані симптоми можуть завдати шкоди власному здоров'ю і оточуючим.
  3. Зміна режиму сну. у перші кілька днів стає важко заснути ввечері або в першій половині ночі. Днем-сонливість і невелика сплутаність свідомості.
  4. Когнітивні розлади. Відмова від цукру – це «стрес» для мозку. При подібному стані він не може працювати в колишньому режимі, всі життєво важливі реакції (мислення, увага), а також пам'ять пригнічуються. Не рекомендується знижувати обсяг споживання або зовсім відмовлятися від цукру в період активного навчання, виконання робочої діяльності або передбачуваних тривалих поїздок на автомобілі.
  5. Зміна харчової поведінки. цукор-висококалорійний і солодкий продукт. При зниженні його частки в дієті підвищується тяга до будь-яких простих вуглеводів (макарони, хліб), а також до інших солодких продуктів і цукрозамінників. Потрібно уважне ставлення до нормування харчової поведінки.

2. Фізичні симптоми

Крім зміни поведінки і емоційного фону людина зазнає зміну роботи внутрішніх органів. Можуть турбувати:

  • Головні болі;
  • Нудота і болі в епігастрії;
  • Підвищена втома і слабкість;
  • Запаморочення, епізоди зниження гостроти зору;
  • Поколювання і відчуття «мурашок» в руках і ногах.

При різкій відмові від кави може боліти голова – це найбільш поширений симптом. Іноді головний біль має дифузний завзятий характер і не купірується звичайними знеболюючими препаратами.

Гастроентерологічні розлади обумовлені підвищеною продукцією соляної кислоти. В результаті слизова оболонка шлунково-кишкового тракту починає руйнуватися, що і проявляється нудотою і болями в епігастральній ділянці. Особливо сильний больовий синдром вранці (натщесерце), а також при тривалому періоді неприємна їжі.

Симптоми фізичного і психологічного дискомфорту небезпечні і виражені тільки в перші 1-3 дні, потім спостерігається поступове поліпшення загального стану, а, максимум, через 2-3 тижні тяга до цукру майже повністю купірується.

Відмова від солодкого загрожує розвитком синдрому відміни – короткострокових психогенних і фізичних розладів, які потрібно перетерпіти. У деяких випадках може знадобитися допомога лікаря.

6 позитивних наслідків

Цукор, як уже було сказано, вважається одним з найбільш шкідливих продуктів харчування. Особливо небезпечний білий (рафінований) вид.

Поступова відмова від цукру принесе користь здоров'ю організму. Достовірно можна виявити наступні зміни:

  1. Схуднення . Фруктоза, якою насичені поширені сорти цукру (тростинний, буряковий) , підвищує тягу до їжі і підсилює почуття голоду. Також вона стимулює вироблення лептину – гормону, що підсилює почуття голоду. Вже через кілька тижнів після виключення цукру з дієти спостерігається зниження ваги і перетворення талії, так як харчова поведінка зміниться в будь-якому випадку.
  2. Поліпшення серцево-судинного здоров'я . Будь-які прості вуглеводи активують хронічне запалення в тканинах, а також відкладення кристалів холестерину в стінках артерій. Виключення їх з дієти дозволяє знизити ймовірність розвитку атеросклерозу в майбутньому, а також вкрай небезпечних ускладнень даного відхилення – інсульту та інфаркту міокарда.
  3. Поліпшення стану шкіри . Часте вживання солодких продуктів асоційоване зі зниженням місцевих факторів імунітету і підвищеною продукцією шкірного сала. Акне та інші інфекційно-запальні процеси в товщі шкіри і жирової клітковини стануть турбувати рідше.
  4. Зниження ризику розвиток цукрового діабету II типу . Цукор-це головний супутник ожиріння, а надмірна вага практично завжди спостерігається у людей, які страждають на цукровий діабет. Відмова від солодощів – простий спосіб убезпечити себе від небезпечного ендокринного захворювання.
  5. Попередження раку . Сучасні наукові праці виявили, що надмірне споживання простих вуглеводів підвищує ймовірність формування злоякісних пухлин стравоходу , плевральних листків, тонкого кишечника і ендометрія .
  6. Нормалізація настрою . У перший "критичний" період після відмови настрій пригнічений, домінують депресивні симптоми. Однак через кілька тижнів підвищується тяга до життя і поліпшується емоційний фон.

Також при відмові від солодких продуктів відновлюється стан емалі зубів, знижується ймовірність розвитку захворювань нирок (хронічна ниркова недостатність), поліпшується функціонування печінки і центральних відділів нервової системи.

наслідки повної відмови від цукру носять позитивний характер і допомагають поліпшити здоров'я організму в цілому. Головне-знайти сили пережити "критичний" період.

Як відмовитися і не зійти з розуму-8 порад

Нижче описані рекомендації, які допоможуть повністю або частково позбутися від вкрай неприємних симптомів при різкому припиненні споживання сахаар:

  1. Розтягніть відмову на кілька тижнів . Організм-це складний об'єкт, який не може швидко адаптуватися до різких змін. Рекомендується зменшувати частку солодкого в дієті поступово (не більше 30% в тиждень).
  2. Використовуйте замінники цукру . Смакові рецептори і головний мозок досить просто обдурити, використовуючи замість звичного цукру натуральні замінники (наприклад, стевію). Детальніше про корисні замінники цукру тут →
  3. Збільште частку фруктів у раціоні . Будь-який фрукт-це багате джерело натуральних цукрів, а також вітамінів і мінералів. До того ж, за рахунок великої кількості харчових волокон, фрукти досить швидко насичують організм. найкорисніші фрукти знайдете тут →
  4. Пригнічуйте тягу фізичною активністю . При появі психологічних або фізичних симптомів відміни рекомендуються короткочасні заняття спортом (наприклад, 10-20 віджимань або 5 хвилин бігу на місці). Подібна практика "перемикає" мозок і допомагає легше переносити абстиненцію.
  5. Пийте більше рідини . Прийом декількох склянок води викликає розтягнення стінок шлунка і, за допомогою рефлекторних механізмів, зниження тяги до їжі.
  6. Зробіть будь-які солодкі продукти недоступними . Не слід зберігати в будинку десерти і цукерки. Шлях до них, в разі надмірного бажання, повинен бути максимально довгим (наприклад, похід або поїздка в магазин).
  7. Вживайте більше м'яса та горіхів . Білкова їжа-найбільш простий варіант отримання великої кількості цінних поживних речовин і енергії.
  8. Ретельно сплануйте свій день . Рекомендується не менше 8 годин відводити на сон, уникати фізичних і психологічних перевантажень. Будь-яка стресова ситуація під час відмови може обірвати всі плани.

В процесі відмови можуть загостритися Інші залежності: тяга до кави і продуктів, що містять кофеїн; куріння, вживання мучного. Необхідний ретельний контроль за всіма шкідливими звичками.

у процесі припинення прийому цукру потрібно уважно підходити до кожної дрібниці: від розпорядку дня до попереднього позбавлення від солодких продуктів в будинку. Тільки комплексний і ретельно продуманий план спрацює.

Висновок

  1. Прості вуглеводи (включаючи рафінований цукор) – небезпечна група продуктів харчування, здатна не тільки привести до ожиріння, але і погіршити здоров'я серцево-судинної і центральної нервової систем, викликати рак.
  2. Відмова від солодощів – це правильна і здорова стратегія, що дозволяє збільшити тривалість життя. Однак все не так просто, цукор викликає фізичну залежність!
  3. Виключення солодких продуктів з дієти – це важка стресова ситуація для організму, яка не може пройти без синдрому відміни (фізичний і психологічний дискомфорт).
  4. Рекомендується дотримуватися ряду правил, що дозволяють пережити «синдром відміни» швидко і без наслідків. Якщо ви відчуваєте, що не в змозі впоратися із залежністю самостійно – зверніться до фахівця.