Чим корисно варення з волоських горіхів-8 властивостей

Варення з волоських горіхів зберігає практично всі корисні властивості цільних плодів, незважаючи на термічну обробку.

Десерт містить безліч цінних вітамінів, мінералів і антиоксидантів у складі, властивих цільним горіхам. Він здатний поліпшити здоров'я серця і судин, налагодити роботу кишечника і головного мозку, попередити ожиріння і навіть захистити від раку.

8 доведених властивостей

Нижче описані головні факти про користь від вживання варення з волоських горіхів (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Насичене поживними речовинами

Волоські горіхи мають високу енергетичну цінність (понад 600 калорій на 100 грам), а також містять масу вітамінів (B1-2, B4-6, B9, E, H, PP), мінералів (калій, марганець, фосфор, залізо, кальцій, цинк, магній) і антиоксидантів.

Горіхи на 65% складаються з жирів (омега-3 і омега-6 жирні кислоти, альфа-лінолева кислота). Дані поживні речовини захищають серцево-судинну і ендокринну систему від розвитку хронічних захворювань.

Особливу цінність варення зраджують антиоксиданти (елагова і фітинова кислоти, катехін, Мелатонін). Вони попереджають появу злоякісних пухлин і нормалізують функціональну активність стінок судин.

варення з волоських горіхів – багате джерело біологічно активних речовин, які необхідні для підтримки здоров'я.

2. Нормалізує рівень холестерину

Регулярне дозоване вживання горіхового варення дозволить знизити ризик розвитку атеросклерозу і, як наслідок, таких захворювань, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку та інсульт.

Дія реалізується за рахунок наступних механізмів ( 1 , 2 , 3 ):

  • Пригнічення хронічного запалення(хронічне запалення сприяє розвитку будь-яких хронічних патологій серцево-судинного русла);
  • Поліпшення ендотеліальної функції (зміцнення внутрішньої стінки артерій дозволяє загальмувати відкладення кристалів холестерину);
  • Зниження загального холестерину і ліпопротеїнів низької щільності – ЛПНЩ (підвищення холестерину в крові-ключовий фактор ризику формування атеросклеротичних бляшок ).

Варення та інші продукти на основі волоських горіхів рекомендовано регулярно вживати чоловікам і жінкам старших вікових груп для підтримки здоров'я в цілому і профілактики серцево-судинних патологій.

Вчені стверджують , що при регулярному прийомі горіхів навіть збільшується тривалість життя.

Блюдо знижує рівень холестерину в плазмі крові, зменшуючи ризик розвитку смертельно небезпечних захворювань серця і судин.

3. Бореться з раком

Волоські горіхи-джерело багатьох антиоксидантів ( фітостероли , токоферол, омега-3 жирні кислоти, елагова кислота , поліфеноли ).

Дані біологічно активні речовини знищують вільні радикали і захищають клітини від руйнування або злоякісного переродження.

Сучасна наука змогла встановити ефективність волоських горіхів щодо пухлин наступних органів:

  • Передміхурової залози у чоловіків;
  • Молочних залоз у жінок;
  • Товстого кишечника;
  • Прямої кишки;
  • Кістково-суглобової системи.

В експериментах на гризунах, виконаних під контролем вчених з США, ізольовані фракції горіхів придушили швидкість поділу пухлинних клітин молочних залоз на 80%, а їх регулярний прийом дозволяв знизити ризик появи даної патології майже в 2 рази.

варення з горіхів позитивно відбивається на частоті онкологічних захворювань.

4. Нормалізує роботу мозку

Дія горіхів на центральну нервову систему багатогранно.

За даними іспанських вчених, волоські горіхи можуть поліпшити загальний стан людей, які страждають депресією та іншими депресивними розладами.

Нідерландські експерти встановлено позитивне вплив горіхів на когнітивні функції (пам'ять і мислення, увага і швидкість психосенсорних реакцій).

Особливої уваги заслуговують праці фахівців з США. Вони виявили здатність волоських горіхів знижувати ймовірність маніфестації нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера).

вживання волоських горіхів в будь-якому вигляді може поліпшити функціональну активність головного мозку і знизити ризик становлення нейродегенеративних розладів.

5. Відновлює роботу кишечника

Згідно працям німецьких вчених, регулярний прийом волоських горіхів призводить до зростання числа дружніх мікроорганізмів в просвіті товстого кишечника. На тлі даного процесу чисельність патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори знижується.

При адекватному мікробіоценозі кишечник працює злагоджено – поліпшується всмоктування і перетравлення поживних речовин, нормалізується частота стільця, рідше зустрічаються запори, знижується ймовірність загострення хронічних патологій.

Волоські горіхи також багатий клітковиною . Харчові волокна відіграють важливу роль у регуляції моторно-евакуаційної функції товстої кишки.

прийом горіхового варення дозволяє поліпшити склад мікрофлори і знизити ризик загострення хронічних захворювань кишечника, налагодити частоту стільця.

6. Не сприяє появі надмірної ваги

Прийом невеликих доз горіхового варення не викликає появи надлишкових жирових відкладень, не дивлячись на його високу калорійність і наявність цукру.

Праці американських фахівців показують , що енергія, яку отримує організм людини від горіхів, на 1/5 менше, ніж передбачається (за рахунок дії антиоксидантів).

Також горіхи здатні знизити відчуття голоду. Харчові волокна волоських горіхів після потрапляння в шлунок збільшуються в розмірі і викликають механічне перерозтягнення стінок. В результаті, за допомогою рефлекторних механізмів, знижується активність центрів голоду в головному мозку. Ефект зберігається не менше 4-8 годин.

У невеликих обсягах продукт можна використовувати для підтримки і зниження ваги тіла. Він ідеально підходить для дієт, спрямованих на набір м'язової маси.

варення знижує апетит і не викликає надлишкових жирових відкладень при нормованому споживанні.

7. Знижує артеріальний тиск

Волоські горіхи мають унікальне поєднання омега-3 жирних кислот, клітковини, мінералів (марганець, магній, калій) і антиоксидантів, які регулюють обмінні процеси в стінках артерій.

Дослідження, виконані під контролем вчених з Іспанії, показують , що вживання горіхів і продуктів на їх основі дозволяє незначно знизити рівень артеріального тиску і зменшити ймовірність розвитку гіпертонічної хвороби.

Однак головна перевага горіхів – це гальмування фіброзної трансформації м'язової стінки артеріальних судин, яка завжди має місце при нестабільних показниках рівня артеріального тиску. В результаті стінки зберігають свою пружність і еластичність, стають менш ламкими.

варення з волоських горіхів знижує рівень артеріального тиску і захищає стінки артерій від пошкоджень.

8. Покращує чоловіче Репродуктивне здоров'я

Чоловіча потенція і життєздатність сперматозоїдів – одна з головних тим проблем в сучасній медицині.

Неправильна харчова поведінка (велика кількість цукрів, оброблених продуктів і рафінованих зерен в дієті) і малоактивний спосіб життя приводять до зниження функціональної активності статевих гамет і зменшення лібідо.

Доведено, що регулярне вживання горіхів дозволяє поліпшити морфологічні (форма, розмір) і функціональні (життєздатність, рухливість) показники сперматозоїдів.

Також виявлено збільшення припливу крові до статевого члена, розширення просвіту печеристих і кавернозних тіл.

волоські горіхи покращують чоловіче здоров'я, лібідо та якість сперми.

Протипоказання

Варення з волоських горіхів зазвичай добре переноситься, хоча і має протипоказання.

У рідкісних випадках можливий розвиток таких побічних реакцій:

  1. Уповільнення всмоктування поживних речовин. Фітинова кислота волоського горіха гальмує засвоєння цинку і заліза. Продукт не рекомендований особам, що страждають анемією.
  2. Загострення хронічних захворювань кишечника. прийом варення у великих обсягах викликає посилення продукції травних соків. На даному тлі можуть загостритися хронічні патології шлунка і кишечника (гастрит, дуоденіт, ентерит, виразкова хвороба та ін.).
  3. Алергія. алергічні реакції обумовлені сенсибілізацією організму до окремих компонентів рослин і зазвичай протікають у важкій формі (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк). Місцеві реакції (висипання на шкірі, свербіж і т.п.) зустрічаються рідко.

Варення можна приймати під час вагітності, а також грудного вигодовування. Проведені на сьогоднішній день дослідження не змогли довести шкоди плоду або Дитині перших років життя.

уважний підхід до включення варення з волоських горіхів в дієту – запорука розкриття всього біологічного потенціалу без шкоди для власного здоров'я.

Покроковий рецепт

Приготувати особливий десерт і запастися їм на зиму досить просто в домашніх умовах.

Для цього необхідно:

  1. 1000 грам зелених (молодих) волоських горіхів зі шкіркою;
  2. 500 грамів гашеного вапна;
  3. 800 грам (можна менше) цукру;
  4. 10 гілочок гвоздики;
  5. Щіпка лимонної кислоти;
  6. Вода – за потребою.

Схема приготування:

  1. Ретельно промийте горіхи. Залити холодною водою (доверху). Шкірку не знімати.
  2. Дати настоятися в будь-якому темному прохолодному місці близько 2 діб. Вода трохи забарвиться в зелений колір. Рекомендується міняти рідину кожні 6-8 годин.
  3. Приготувати розчин: змішати гашене вапно і холодну воду, перемішати, дати відстоятися хвилин 20-25.
  4. Злити воду, в якій були горіхи, залити розчином вапна. Залишити на 24 години. Плоди можуть потемніти; можлива поява помаранчевих, коричневих або чорних плям.
  5. Ретельно промити горіхи водою. Якщо горіхи великі – розрізати навпіл або на четвертинки.
  6. Нагріти 1 000 мл води до кипіння, занурити горіхи. Варити близько 20-25 хвилин.
  7. Злити воду і повторно промити горіхи.
  8. Повторно занурити горіхи в 1000 мл окропу, варити хвилин 30. Ще раз промити горіхи. Вони стали значно темніше, це нормально.
  9. Змішайте цукор і 2000 мл води, варіть на повільному вогні близько 25-30 хвилин (до отримання однорідного сиропу). Додати лимонну кислоту і гвоздику, добре перемішати.
  10. Занурити в сироп горіхи, довести до кипіння і варити 5-10 хвилин.
  11. Вимкнути газ, дати відстоятися 1 годину.
  12. Потім повторно прокип'ятити горіхи 5-10 хвилин і дати відстоятися 1 годину. Повторну процедуру повторювати до 3-6 разів (поки горіхи не стануть досить м'якими).
  13. Розлити отримане варення по стерилізованим банкам, закатати. Варення готове.
дотримання всіх тонкощів рецепта дозволить отримати дійсно м'яке і смачне варення.

Поради щодо зберігання

Горіхове варення – вибагливий продукт, що вимагає не тільки особливого підходу до приготування, але і зберігання. Розглянемо основні нюанси:

  1. Як зберігати варення . Продукт може зберігати свій смак і аромат до 9-12 місяців. Рекомендується зберігати при температурі не вище 25 градусів в захищеному від світла (особливо сонячних променів) місці.
  2. Які горіхи вибрати . Варення краще готувати з молодих зелених волоських горіхів. Збір врожаю переважно проводити в середині-кінці червня.
  3. Скільки і коли можна їсти . У день не рекомендується приймати більше 3-4 ст.л. десерту. Ідеальний час прийому-в першій половині дня (за сніданком або після обіду).
  4. З чим можна поєднувати . Блюдо вживається в чистому вигляді (з чаєм або кавою), добре гармонує з натуральної яблучної пастилою.
Головне правило прийому варення – ретельне нормування через високу енергетичну цінність.

Висновок

  1. Варення з молодих волоських горіхів – не тільки смачний і ароматний, але і корисний десерт, який з легкістю можна приготувати в домашніх умовах.
  2. Для страви краще використовувати ранні горіхи, які ще не втратили природний зелений колір. Також важливо дотримати технологію варіння, інакше варення вийде жорстким, а смак розкритий не буде.
  3. Важливо пам'ятати, що будь – яке варення-висококалорійний продукт, тому потрібно ретельно нормувати споживання.
  4. При раціональному прийомі продукт покращує здоров'я серцево-судинної та ендокринної систем, допомагає знизити вагу і створює захист від злоякісних пухлин, нормалізує роботу кишечника і головного мозку.