Користь і шкода варення з соснових шишок-5 доведених властивостей

Соснові шишки багаті вітамінами (A, B, P, C), антиоксидантами, фітонціанами та цінними ефірними маслами.

Різні відвари, компоти і сиропи на основі шишок століттями використовувалися для терапії серцево-судинних і бронхолегеневих захворювань, зміцнення імунітету.

Вчені стверджують, що варення з соснових шишок також має корисні властивості для здоров'я.

5 корисних властивостей

Зупинимося на головних фактах про користь вживання варення із соснових шишок (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Покращує роботу головного мозку

Доведено, що вітаміни групи в, якими рясніють соснові шишки, необхідні для підтримки функціональної та анатомічної цілісності мозку.

Соснові шишки покращують когнітивні функції (мислення, увага, пам'ять), а також знижують ймовірність появи нейродегенеративних розладів (хвороба Альцгеймера).

Продукт, завдяки великій кількості антиоксидантів, ефективний при недостатності мозкового кровообігу . Він дозволяє тканинам мозку адаптуватися до умов гіпоксії.

варення з шишок корисно для здоров'я центральної нервової системи. Блюдо підтримує когнітивні функції і бореться з нейродегенеративними захворюваннями.

2. Зміцнює імунітет

Варення з соснових шишок є багатим джерелом вітамінів А і С, які необхідні для нормальної роботи імунітету .

Вітамін А, згідно з даними британських фахівців, підвищує активність місцевих факторів імунітету до різних зовнішніх інфекційних агентів (віруси, бактерії, гриби, найпростіші) і перешкоджає маніфестації інфекційно-запальних захворювань.

Також встановлена здатність вітаміну A активувати вироблення клітин імунної системи, що володіють здатністю до фагоцитозу. В результаті вони ефективно захоплюють чужорідні агенти, що потрапили в організм.

Не менш цінний внесок вносить вітамін C. Аскорбінова кислота прискорює синтез всіх компонентів імунної системи, а також прискорює регенерацію пошкоджених тканин.

вживання варення з соснових шишок дозволяє посилити імунітет і забезпечити організму людини захист від зовнішніх інфекційних агентів.

3. Знижує артеріальний тиск

У складі продукту присутні фітонциди. Дані речовини, за даними японських вчених, знижують рівень катехоламінів в плазмі крові і, як наслідок, рівень артеріального тиску.

Більш того, фітонциди ефективні в цілях профілактики гіпертонічних кризів – раптових стрибків рівня артеріального тиску.

Варення рекомендовано особам старших вікових груп, які страждають на гіпертонічну хворобу. Воно ефективно попереджає скачки артеріального тиску і дозволяє знизити дози прийнятих медикаментів.

фітонциди, що входять до складу соснових шишок, знижують рівень артеріального тиску, полегшуючи перебіг гіпертонічної хвороби.

4. Бореться з раком

Антиоксидантні сполуки, наявні в складі соснових шишок і не руйнуються при термічній обробці, допомагають організму боротися з раком.

Вони нейтралізують вільні радикали, що утворюються в ході окисного стресу. Дані агресивні молекули викликають пошкодження і навіть злоякісне переродження клітин будь-якого органу, підвищують ризик розвитку хронічних захворювань.

Відзначається також пряме цитотоксичну дію антиоксидантів, тобто вони здатні знищити вже сформувалися ракові клітини.

прийом будь-яких страв із соснових шишок, імовірно, дозволяє вберегти всі системи органів від онкологічних захворювань.

5. Зміцнює кістки

За даними іранських вчених, вітамін K, наявний у складі соснових шишок, відіграє важливу роль у підтримці мінеральної міцності кістнів .

Біологічно активна речовина стимулює синтез і диференціювання остеобластів, а також деяких білків, сприяє мінералізації позаклітинного кісткового матриксу.

Подібні властивості дозволяють використовувати Шишкова варення з метою профілактики остеопорозу – зниження міцності кісток. Дана патологія небезпечна раптовими переломами кісток і зачіпає переважно літніх людей і жінок після настання менопаузи.

соснові шишки багаті вітаміном K, який зміцнює кістки і попереджає переломи.

Протипоказання

Варення з шишок сосни має протипоказання і може завдати шкоди здоров'ю.

До числа поширених побічних ефектів відносять:

  1. Диспепсичні розлади. при прийомі варення у великих обсягах можлива поява нудоти і тяжкості в епігастральній ділянці, рідше – блювоти.
  2. Алергічні реакції. характеризуються переважно легким перебігом, виражаються у формі кропив'янки, кон'юнктивіту.

Варення з шишок не рекомендується вживати під час вагітності та годування груддю. Проведені дослідження не змогли довести безпеку продукту для грудних дітей і майбутніх матерів.

грамотний підхід до включення страви в раціон дозволить уникнути ризиків для власного здоров'я.

Покроковий рецепт

Для приготування варення можна використовувати не тільки соснові, але і ялинові, кедрові, ялицеві і вільхові шишки. Крім того, можна використовувати як коричневі (Зрілі) шишки, так і зелені (молоді).

Зупинимося на найпопулярніших рецептах.

1. Класичний

Інгредієнти:

  • 1 кг цукрового піску;
  • 1 кг будь-яких шишок;
  • Вода – за потребою.

Схема приготування:

  1. Перебрати і ретельно промити шишки під холодною водою.
  2. Залити шишки водою (вона повинна їх повністю покривати). Пару шишок відкласти. Дати відстоятися 30-60 хвилин.
  3. Злити воду і повторно залити шишки водою, попередньо помістивши в будь-яку емальований посуд.
  4. Варіть на повільному вогні 30 хвилин після закипання.
  5. Не накриваючи кришкою помістити посудину в темне місце на 12-16 годин.
  6. Злити отриману рідину в ємність, додати цукор, ретельно перемішати.
  7. Отриманий склад варити на повільному вогні до загустіння. Повинна вийти маса темно-малинового кольору з яскравим насиченим ароматом.
  8. Додайте до складу 2-3 шишки, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і потримайте 5-7 хвилин. Розлити по стерилізованим банкам, закатати.

2. Простій

Компоненти:

  • 1 500 грам будь-яких шишок;
  • 1 500 грам цукрового піску;
  • Вода – за потребою.

Кроки приготування:

  1. Перебрати і промити шишки.
  2. Пересипати шишки в каструлю і залити водою (вона повинна на 1-2 см покривати шишки).
  3. Залиште шишки у воді на 24-26 годин.
  4. Злити воду і повторно залити водою. Поставити на вогонь.
  5. Доведіть до кипіння, додайте цукор і ретельно перемішайте.
  6. Варіть на повільному вогні близько 90 хвилин. Необхідно постійно помішувати склад і знімати пінку.
  7. Перелити варення по стерилізованим банкам, закатати.

Варення може зберігатися до 12-18 місяців. Після відкриття банки – до 2 тижнів.

приготувати варення в домашніх умовах – просте завдання. Головне-дотримання технології рецепта.

Поради щодо вживання

Зупинимося на ключових аспектах правильного приготування і прийому страви:

  1. Коли збирати шишки. у південних регіонах соснові шишки краще збирати в середині травня, в північних широтах – з кінця травня до середини червня.
  2. Які шишки вибрати. краще вибирати хвойні і листяні діверья, розташовані не в межах міста. Шишки можуть поглинати ряд токсичних речовин з атмосферного повітря і грунту. На дереві не повинно бути ознак грибкових інфекцій.
  3. Як зберігати варення. Продукт краще зберігати в холодильній камері – до 1-1,5 років, в темному місці при кімнатній температурі – до 6 місяців. Після відкриття банку зберігає свіжість тільки в холодильнику – до 2 тижнів.
  4. Скільки і коли можна їсти. варення переважно вживати вранці або вдень (не більше 4-5 ст.л. на добу). Воно ідеально підходить в якості акомпанементу до чаю або кисломолочних напоїв, може подаватися з хлібом, сухофруктами або свіжими фруктами.
прості правила допоможуть приготувати дійсно якісний продукт і зберегти всі його лікувальні властивості.

Висновок

  1. Варення з соснових шишок – рідкісне, але неймовірно корисне блюдо з точки зору народної медицини. Продукт може знизити рівень артеріального тиску, захистити від раку, поліпшити роботу центральної нервової системи та імунітету.
  2. Варення також може завдати шкоди здоров'ю. Рекомендується враховувати можливість розвитку побічних ефектів, нормувати споживання.
  3. Блюдо можна приготувати в домашніх умовах. Для цього потрібні тільки правильно зібрані шишки і цукровий пісок.