Чим корисний шоколад-6 фактів про його вплив на організм людини

Шоколад-це продукт, що складається з цукру, какао-порошку та олії. Пропорції цих інгредієнтів, а також наявність молока, визначають тип шоколаду.

Какао-порошок вважається одним з найбільш корисних продуктів на планеті, що робить і шоколад цінним для здоров'я.

6 перевірених властивостей будь-якого шоколаду

Шоколад, незалежно від сорту, – це суміш какао-масла, какао-порошку, цукру, і іноді молока. Сучасні кондитери також додають в нього горіхи, родзинки, сухофрукти, і навіть джеми, печиво.

Окремі виробники використовують штучні жири, барвники, консерванти і підсолоджувачі, що дозволяє досягти ідеальних органолептичних властивостей при низькій вартості, але робить шоколад шкідливим для здоров'я.

Будь-шоколад без шкідливих добавок має в складі деякі вітаміни і мінерали (залізо, магній, мідь, марганець, цинк, фосфор і калій) і, що найголовніше, антиоксиданти, які і визначають користь шоколаду для здоров'я.

При регулярному вживанні шоколаду в організмі людини спостерігаються наступні зміни:

  1. Знижує ризик онкології . Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали. Дані агресивні молекули здатні підвищити ризик розвитку злоякісних пухлин і деяких хронічних патологій. Дослідження доведено , що антиоксидантні речовини, крім раку, попереджають розвиток інсультів та інфаркту міокарда, ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби, цукрового діабету II типу, а також нейродегенеративних патологій.
  2. Знижує артеріальний тиск . Речовини, що містяться в какао, стимулюють утворення оксиду азоту ендотелієм артеріальних судин. Оксид азоту викликає локальне розслаблення гладком'язових клітин артерій і, як наслідок, зниження рівня артеріального тиску. Шоколад-прекрасний помічник у контролі за перебігом гіпертонії.
  3. Бореться з атеросклерозом . Какао-порошок знижує концентрацію загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ліпопротеїнів низької щільності) в плазмі крові. В результаті не створюється передумов для формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвитку смертельно небезпечних захворювань (інсульт або інфаркт міокарда).
  4. Піклується про шкіру . Какао-порошок, згідно з результатами досліджень, покращує обмінні процеси в товщі дерми, зволожує шкіру і збільшує до неї приплив крові. Також продукт захищає шкірні покриви від шкідливого сонячного ультрафіолетового випромінювання.
  5. Покращує роботу головного мозку . Антиоксиданти какао-порошку покращують роботу клітин мозку в умовах обмеженого припливу кисню (наприклад, при судинної деменції). Також продукт надає стимулюючу дію на кору мозку, підвищуючи розумову продуктивність і позитивно впливає на когнітивну сферу (увага, мислення, пам'ять).
  6. Забезпечує профілактику цукрового діабету . Шоколад бореться з головним механізмом розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентністю. Продукт можна використовувати для профілактики і навіть терапії (спільно з медикаментами) цукрового діабету II типу як у жінок, так і у чоловіків.

Який шоколад корисніший-огляд 4 видів

Кожен сорт шоколаду, в залежності від масової частки какао-порошку, масла і цукру, відрізняється набором корисних властивостей, або ж негативним впливом на організм.

Нижче ми розглянемо найпопулярніші види шоколаду, щоб визначити, який з них є найбільш корисним для нашого здоров'я.

1. Гіркий

Гіркий шоколад відрізняється високим вмістом какао (від 70%). Даний продукт вважається найкориснішим для здоров'я , так як практично позбавлений цукру.

Він покращує роботу серцево-судинної системи, не робить негативного впливу на масу тіла, сприяє підвищенню розумової працездатності .

Колосальна кількість какао, при надмірному прийомі шоколаду, може привести до побічних ефектів. Крім алергічних реакцій можуть мати місце: загострення хронічних захворювань стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки; порушення сну.

гіркий шоколад вважається найкориснішим сортом. У ньому мало цукру, але при цьому він насичений какао з антиоксидантами. По можливості іменному йому рекомендується віддавати перевагу.

2. Темний

Шоколад, що має маркування &171;Темний&187; або &171;чорний&187;, містить трохи менше какао (від 40 до 70%). Він характеризується більш приємним молочним смаком, менш терпкий і гіркий.

Темний шоколад містить на 30-200% більше цукру, ніж гіркий, і часто поставляється з добавками (родзинки, горіхи, сухофрукти, фруктово-ягідні джеми).

До числа побічних ефектів переїдання темного шоколаду можна віднести: надлишкову масу тіла або ожиріння. Розлади з боку шлунково-кишкового тракту для нього не характерні.

темний шоколад трохи поступається за біологічною цінністю гіркому, але все-таки вважається корисним для здоров'я.

3. Молочний

Молочний шоколад, згідно ГОСТу, повинен містити не менше 25% какао-порошку. Додатково до складу включається сухе молоко або вершки, велика кількість цукру.

Молочний шоколад практично позбавлений головної цінності – какао, але при цьому рясніє простими вуглеводами. Користь для здоров'я-сумнівна.

При нераціональному споживанні можливий розвиток не тільки ожиріння, але і патологій глікемічного фону (аж до цукрового діабету II типу).

Важливо уважно вивчити склад. Саме цей різновид шоколаду часто служить основою для замінників молочного жиру та інших шкідливих добавок через низьку вартість кінцевого продукту і великої кількості цукру.

рекомендується відмовитися від молочного шоколаду і віддавати перевагу темним сортам. При неможливості виключення продукту з раціону – ретельно нормувати споживання.

4. Білий

Представляє з себе продукт з додаванням сухого молока, цукру, какао-масла і ваніліну. У його складі повністю відсутня какао-порошок.

Велика кількість простих вуглеводів робить білий шоколад шкідливим для здоров'я продуктом, не рекомендованим до вживання (особливо небезпечно його давати дитині до 10-14 років).

Надмірне вживання десерту також негативно впливає на серцево-судинне здоров'я. Він сприяє появі атеросклеротичних відкладень на стінках артерій і розвитку фатальних судинних катастроф (інсульт, інфаркт міокарда).

білий шоколад повинен бути виключений з раціону через високі ризики для здоров'я.

Поради щодо вживання

Нижче розглянуті головні аспекти здорового прийому будь-якого шоколаду:

  1. Як зберігати . Продукт повинен зберігатися в сухому і відносно прохолодному місці (не більше 15-18 °c), позбавленому сонячних променів. Упаковка повинна бути герметичною (найкраще використовувати упаковку від виробника). Зберігання в холодильній камері неприпустимо.
  2. Який термін придатності . Терміни зберігання варіюються в залежності від сорту: для гіркого і темного – 12 місяців; молочного – до 10 місяців; молочного з горіховою начинкою або родзинками – до 3 місяців; для білого – не більше 1-2 місяців.
  3. Скільки можна в день . У добу не рекомендується вживати більше 40-50 грамів гіркого шоколаду, норма для молочного і чорного – до 80-100 грам. При додаванні продукту в дієту слід ретельно стежити за загальною енергетичною цінністю раціону.
  4. Коли краще їсти . Шоколад краще вживати після прийому стандартної їжі. Прийом на сніданок (натщесерце) або після періоду тривалого голодування (понад 6 годин) неприпустимий. Молочний шоколад можна їсти коли завгодно, крім періоду часу перед сном.
  5. З чим поєднувати . Будь-який сорт шоколаду ідеально гармонує з десертами (переважно – молочними) і напоями, хлібобулочними виробами і навіть фруктами.
грамотний підхід до зберігання і вживання будь-якого виду шоколаду дозволяє розкрити біологічний потенціал в повній мірі.

Висновок

  1. Шоколад розкриває всю цінність і користь для здоров'я какао-порошку.
  2. Існує багато сортів шоколаду. У спрощеному варіанті їх можна уявити наступним чином: гіркий, темний, молочний, білий. Найбільш корисним вважається гіркий, а білий взагалі не рекомендується до вживання.
  3. Шоколад покращує здоров'я серцево-судинної системи, підтримує працездатність центральної нервової системи, попереджає розвиток злоякісних пухлин і цукрового діабету II типу.
  4. Важливо пам'ятати, що будь – який шоколад-це висококалорійний продукт, багатий простими цукрами. Необхідно ретельно нормувати споживання.