Чим корисний гіркий шоколад-8 доведених властивостей

Чорний шоколад (також відомий як темний або гіркий шоколад) – це тип шоколаду, який складається з тертого какао, какао-масла та цукру, але без додавання молока. Він вважається більш здоровим, оскільки містить більше какао і менше цукру, ніж інші види шоколаду.

Від співвідношення какао і цукру залежать смакові особливості і властивості продукту. Чим більше в шоколаді какао, тим гіркішим смаком він володіє. Самий гіркий шоколад продають під назвою &171;гіркий&187; (70-80% какао), менш гіркий — під назвою &171;Темний&187; або &171;чорний&187; (близько 50% какао).

Найбільшою користю володіє саме гіркий шоколад з вмістом какао від 70%.

8 доведених властивостей

Нижче описані ключові тези про те, чим корисний гіркий шоколад для нашого здоров'я.

1. Містить корисні речовини

Гіркий шоколад (принаймні 70% какао) володіє високою енергетичною цінністю (майже 600 калорій на 100 грам), насичений клітковиною, мінералами і деякими вітамінами. Розглянемо склад в таблиці:

найменування речовини приблизний відсоток від добової норми в 1 плитці (100 грамів) шоколаду
харчові волокна 37 %
залізо 67 %
магній 58 %
мідь 89 %
Марганець 98 %
Вітамін K 9 %

Він також містить невелику кількість цинку та фосфору, калію та селену, цінні моно - та поліненасичені жирні кислоти.

У продукті також присутнє кофеїн і теобромін, проте даних стимуляторів центральної нервової системи вкрай мало (в сотні разів менше, ніж в каві).

якісний чорний шоколад, що вживається в помірних обсягах, є цінним джерелом біологічно активних речовин для організму людини.

2. Має антиоксидантну дію

Закордонні дослідження відносять какао і чорний шоколад до «супер-продуктів». Насіння какао-дерева мають в складі масу флавоноїдів, поліфенолів та інших біологічно активних речовин, що показують антиоксидантну активність.

Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали (під час окисного стресу). Дані "агресивні" молекули можуть викликати пошкодження клітин і порушити роботу органів, підвищити ймовірність розвитку хронічних захворювань і злоякісних пухлин.

Встановлено роль вільних радикалів в появі і погіршенні перебігу таких захворювань: ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, гіпертонічна хвороба, хронічна ішемія головного мозку, хвороби Альцгеймера і Паркінсона, цукровий діабет II типу, пухлини.

темні сорти шоколаду мають в складі антиоксиданти, що захищають організм людини від деяких хронічних патологій і злоякісних пухлин.

3. Знижує артеріальний тиск

Дослідження німецьких фахівців показують , що активні компоненти темного шоколаду стимулюють вироблення оксиду азоту ендотеліальними клітинами артеріальних судин.

В результаті оксид азоту викликає місцеве розширення артерій з подальшим зниженням загального периферичного опору судин і, як наслідок, артеріального тиску.

Британські фахівці підкреслюють , що гіпотензивний ефект носить довгостроковий характер. Артеріальний тиск знижується через кілька годин від моменту вживання какао і зберігається до 2-3 тижнів.

Описані позитивні властивості дозволяють використовувати різні марки темного шоколаду для профілактики розвитку, а також терапії (спільно з лікарськими препаратами) гіпертонічної хвороби. Активні речовини стабілізують рівень артеріального тиску, попереджають його різкі скачки (гіпертонічні кризи).

Прийом продуктів з какао дозволяє полегшити перебіг і попередити розвиток гіпертонічної хвороби.

4. Бореться з атеросклерозом

Наукові праці демонструють здатність какао-порошку зменшувати кількість загального холестерину , а також ліпопротеїнів низької щільності («шкідливого» холестеролу) у чоловіків.

Ефект зниження холестерину, як стверджують працівники Каліфорнійського університет (США), пов'язаний з великою кількістю антиоксидантів у складі.

Зниження числа атерогенних («шкідливих») ліпідів в крові попереджає відкладення атеросклеротичних бляшок на внутрішніх стінках артерій. В майбутньому бляшки можуть бути пошкоджені, що сприяє формуванню біля неї тромбу, здатного частково або повністю обмежити потік крові.

Систематичне вживання гіркого шоколаду – приємний і ефективний спосіб захистити організм від таких захворювань, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт і хронічна ішемія головного мозку.

Антиоксиданти темного шоколаду знижують рівень холестерину в крові і попереджають появу атеросклеротичних бляшок в судинах.

5. Знижують частоту розвитку судинних катастроф

Як вже було сказано, продукт допомагає підтримувати рівень артеріального тиску стабільним, а також покращує біохімічні показники крові (рівень холестерину).

Сучасні дослідження зафіксували більш значущі переваги вживання шоколаду для серцево-судинної системи.

Прийом всього 2,11 грама какао на добу протягом тривалого часу дозволяє знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань удвічі. До подібних висновків прийшли експерти з Нідерландів.

За інформацією американських вчених, прийом шоколаду 2-3 рази на тиждень знижує ймовірність появи кальцинованих бляшок в стінках артерій на 32%.

Вчені рекомендують додавати якісні марки темного шоколаду в раціон на регулярній основі. Так, наприклад, вживання продукту більше 5 разів на тиждень знижує ризик розвитку захворювань серця і судин на 57%.

гіркий шоколад, завдяки комплексному позитивному впливу на серцево-судинну систему, збільшує тривалість життя.

6. Захищає шкіру від шкідливого сонячного випромінювання

Тривале перебування під сонячними променями загрожує розвитком опіків, що доставляють масу фізичних і психологічних турбот. Додатковий мінус-підвищення ризику малігнізації (»перетворення«в ракові пухлини) пігментних невусів (»родимок").

Доведено, що антиоксиданти какао-порошку збільшують приплив крові до клітин дерми, активують обмінні процеси і зволожують шкіру. На тлі подібних змін шкірні покриви стають менш чутливими до тривалого перебування під сонцем.

Систематичний прийом шоколаду протягом 3 місяців дозволяє посилити опірність шкіри шкідливим ультрафіолетовим впливам в 2 рази.

Гіркий шоколад незамінний в період активного відпочинку з тривалим перебуванням під відкритим сонцем.

активні речовини какао дозволяють захистити шкірні покриви від шкідливого сонячного випромінювання.

7. Покращує роботу мозку

Флавоноли какао-порошку, згідно з дослідженнями вчених з Великобританії, збільшити приплив крові до тканин мозку.

Темний шоколад може покращити функціональну активність центральної нервової системи при різних захворюваннях (наприклад, при судинній деменції).

Також продукт, за рахунок наявності великої кількості антиоксидантів в складі, може знизити ймовірність розвитку нейродегенеративних патологій (хвороба Паркінсона або Альцгеймера).

Виявлено, що невелика кількість кофеїну і теоброміну, присутніх в темних сортах шоколаду, стимулюють роботу кори головного мозку. Подібні властивості дозволяють нормалізувати когнітивну сферу (пам'ять, мислення, увага), що особливо важливо в період активних розумових навантажень.

темний шоколад комплексно впливає на тканини головного мозку, підтримуючи його роботу і знижуючи ризик розвитку хронічних захворювань.

8. Бореться з цукровим діабетом

В основі розвитку найнебезпечнішого ендокринного захворювань – цукрового діабету II типу – лежить інсулінорезистентність.

При даному стані клітини м'язів і жирової тканини перестають реагувати на інсулін, що виробляється підшлунковою залозою і захоплювати цукор їх крові. В результаті поступово рівень глюкози в плазмі крові піднімається, приводячи до незворотних змін у всіх органах і тканинах.

Закордонні дослідження показують , що щоденний прийом 40 грамів 70-відсоткового темного шоколаду дозволяє істотно знизити рівень глюкози в крові протягом 2 годин. Тривале вживання продукту також позитивно позначається на інсулінорезистентності.

Шоколад містить невелику кількість цукру (як глюкози, так і фруктози) і не приносить шкоди фігурі або глікемічному фону. Його можна сміливо приймати при цукровому діабеті, а також для схуднення. Головне-нормування споживання.

гіркий шоколад підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну, полегшуючи перебіг або попереджаючи розвиток цукрового діабету II типу.

Можлива шкода

Гіркий шоколад – не нешкідливий продукт, який може завдати шкоди організму.

При його прийомі (особливо в надлишкових обсягах) можливий розвиток наступних побічних ефектів:

  1. Ожиріння. гіркий шоколад – жирний і висококалорійний продукт харчування. Він корисний при вживанні тільки в невеликих обсягах. Переїдання загрожує формуванням надлишкових жирових відкладень або становленням ожиріння.
  2. Загострення хронічних захворювань травної системи . Какао може викликати подразнення слизових оболонок стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки. Не рекомендується їсти продукт вранці (натщесерце), а також після довгого періоду голодування. Нехтування цим правилом може привести до загострення хронічного гастриту або дуоденіту, гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
  3. Порушення сну . Шоколад стимулює функціональну активність головного мозку. При прийомі у великих обсягах або при початково порушеному сні можливі проблеми з засипанням.
  4. Алергічні реакції . Зазвичай зустрічаються при прийомі масла або порошку какао. Характеризуються важким перебігом (анафілаксії).

Гіркий шоколад не рекомендується вживати вагітним і годуючим жінкам. Під час вагітності допускається лише прийом молочного шоколаду і в невеликих порціях (до 20-25 грамів на добу), під час грудного вигодовування від продукту краще відмовитися.

Гіркий шоколад – корисний продукт харчування, однак, при нераціональному підході до прийому, він може нашкодити здоров'ю.

Поради щодо вживання

Розглянемо кілька банальних правил, які дозволять розкрити всі лікувальні властивості чорного шоколаду:

  1. Який вибрати. рекомендується віддавати перевагу продукту з вмістом какао не менше 70%. Також в складі допустимо присутність какао масла, цукру і молока. Наявність штучних жирів, барвників, консервантів і підсолоджувачів неприпустимо.
  2. Як зберігати . Шоколад можна зберігати при кімнатній температурі (до 15-20 °C) в захищеному від води і сонячних променів місці.
  3. Скільки можна в день . У добу дозволяється приймати не більше 40-50 грамів шоколаду. Дітям від 7 до 14 років – до 15-20 грамів, 15-17 років-30-40 грам.
  4. Коли краще їсти . Продукт рекомендується вживати після великого прийому їжі або невеликого перекусу. Прийом натщесерце або після тривалого голодування (6 і більше годин) небажаний.
  5. З чим можна їсти . Шоколад можна вживати з будь-якими продуктами. Переважно кожну часточку запивати гарячим чаєм або молоком.
банальні правила дозволяють зберегти і розкрити всі біологічні властивості шоколаду.

Висновок

  1. Гіркий шоколад – це особливий продукт харчування, що характеризується великим вмістом какао в складі.
  2. Він має потужну протизапальну та антиоксидантну дію, корисний для здоров'я серцево-судинної, ендокринної та центральної нервової систем. Дозволяє навіть запобігти розвитку злоякісних пухлин.
  3. При вживанні продукту можливий розвиток побічних ефектів, про які потрібно пам'ятати. Вагітним і годуючим жінкам краще відмовитися від темних сортів шоколаду.