який вплив гіркий шоколад і какао мають на кров — розріджують вони її чи згущують?

Дієтологи стверджують, що продукти з високим вмістом жирів і вуглеводів негативно позначаються на функціях серцево-судинної системи, що обумовлено збільшенням в'язкості крові. Також регулярне вживання жирної їжі сприяє збільшенню концентрації ліпідів у плазмі крові, з яких згодом утворюються тромби, бляшки.

Але при цьому шоколад, на думку багатьох, допомагає розріджувати кров. Це Правда чи ні? Чим це обумовлено? Що кажуть дієтологи і вчені з цього приводу? Скільки шоколаду можна їсти щодня, не боячись за негативні наслідки для здоров'я?

Згідно з проведеними дослідженнями, регулярне вживання какао і темного шоколаду знижує рівень холестерину в крові і робить її менш в'язкою.

Інші дослідження вказують на те, що вживання чорного шоколаду знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Вплив шоколаду на в'язкість крові

Традиційний чорний (гіркий) знижує в'язкість крові. Але це властивість відноситься не до самого десерту, а до какао, яке в ньому міститься (в Гірких варіаціях шоколаду вміст какао-порошку становить близько 75%).

Способстует цьому міститься в маслі какао теобромін. його властивості взагалі можна порівняти зі звичайним кофеїном-він теж розширює просвіт судин , збільшує їх еластичність, а разом з цим – нормалізує артеріальний тиск.

А ось все інше, що входить до складу шоколаду, дійсно може сприяти збільшенню в'язкості, тому зловживати таким десертом все ж не варто.

сьогодні багато виробників шоколаду використовують в якості добавки рослинні погано засвоювані (переважно пальмові) і транс-жири. Ці речовини ніякої користі для організму не несуть, а ось ймовірність появи холестеринів бляшок – істотно збільшують.

Всього, гіркий шоколад дійсно розріджує кров. Білий і молочний шоколад-практично ніяк не позначаються на її густоті. А ось шоколадна патока в більшості випадків шкодить серцево-судинній системі , так як в її основі досить мала кількість какао. Тобто, слід віддавати перевагу натуральному шоколаду, а ось від шоколадних батончиків (особливо якщо вони ще містять велику кількість нуги) рекомендується відмовлятися.

4 факти про вплив на серцево-судинну систему

Загалом, вживання шоколаду має наступну дію на серцево-судинну систему :

  1. Покращує тонус судинних стінок. це допомагає трохи збільшити артеріальний тиск, що буде корисно при гіпотонії (а іноді – і при мігрені, якщо вона супроводжується зниженим АТ).
  2. Покращує метаболічні процеси за участю крові в головному мозку. Шоколад покращує настрій , оскільки сприяє виробленню серотоніну, який стимулює функціональність і активність мозку . Саме тому какао нерідко порівнюють по ефективності в цьому плані з кавовими зернами .
  3. Є відмінним профілактичним засобом проти атеросклерозу. ймовірність появи атеросклеротичних бляшок при регулярному вживанні шоколаду дійсно знижується. Але ось сформувалися він не допоможе знищити – слід враховувати даний нюанс.
  4. Збільшує концентрацію еритроцитів. це буде корисним при кисневому голодуванні або при частій задишці (навіть якщо вона викликана регулярним курінням).

Більше 5 наукових фактів Про користь шоколаду для серця і судин дивіться в окремому матеріалі на нашому сайті.

А як щодо рідкого какао?

Какао складається майже на 50% з рослинних жирів, але вони є легко засвоюваними, окислюються ще на етапі знаходження в шлунку (під дією деяких груп ферментів).

Також в какао є велика кількість фітонцидів , теоброміну, які допомагають розріджувати кров. В ідеалі - його слід вживати як кавовий напій без додавання цукру, але на смак він виходить досить неприємним в цьому випадку.

у какао-порошку також є цілий ряд дубильних речовин, які можуть сприяти збільшенню в'язкості крові. Це теж підтверджує, що зловживати ним все-таки не варто.

Ще одна особливість какао – у ньому міститься близько 25 різних антиоксидантів , які уповільнюють процеси окислення формених тіл крові. До таких відносять тіарин, поліфенол, аргінін, дофамін (він же є нейромедіатором), триптофан. Велика частина таких антиоксидантів не синтезуються в організмі з простих амінокислот.

Скільки можна щодня з'їдати?

Добова норма споживання шоколаду для здорової людини становить Всього 50-70 грам на день . Це відноситься саме до гіркого шоколаду. Причому, вживати його слід малими порціями, але близько 5 – 7 разів на добу.

Оптимальний варіант – їсти по 1 «квадратику», з'їдаючи протягом дня приблизно ½ стандартної плитки. Якщо більше, то це вже буде надлишковим в плані вуглеводів і жирів, тому можна отримати збільшення жирової маси тіла.

при цукровому діабеті шоколад можна в дуже малих кількостях. Буквально 15-20 грам такого десерту зараховується в якості 1 ХЕ (хлібної одиниці).

 

Протипоказання

Протипоказанням для вживання шоколаду є:

  1. Цукровий діабет при нестабільному рівні цукру в крові. У період ремісії, коли вдається утримувати концентрацію глюкози в нормі, невелика кількість десерту – допускається, але не частіше 3 разів на тиждень, щоб не спровокувати гіперглікемію (або гіпоглікемію, якщо хворий робить ін'єкції інсуліну).
  2. Алергія. Шоколад є сильним алергеном. За статистикою, харчову реакцію він викликає практично у 2% всіх жителів Землі, але при цьому тільки у 0,01% вона виражена, тобто, супроводжується висипом, набряком.
  3. Ожиріння. вживання більше 50 – 70 грам шоколаду протягом доби практично гарантовано призводить до збільшення жирової підшкірної прошарку. Відповідно, при хронічному ожирінні від нього доведеться повністю відмовитися.
  4. Гострий карієс. через високий вміст вуглеводів може пошкоджувати емаль, посилювати перебіг карієсу.

Також не слід давати часто шоколад дітям віком до 5-6 років , так як це може стати основною причиною гіперактивності (нервовий розлад, якщо вірити словами неврологів). І не слід забувати про так звану "шоколадну залежність", яка, по суті, є залежністю від підвищеного рівня серотоніну. Якщо згодом різко виключити з раціону шоколад, то це призведе до розвитку депресії, стресу. Для дітей подібне-особливо небезпечно.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Разом, шоколад може знижувати в'язкість крові, але це актуально тільки для натуральних сортів з високим вмістом какао (так як саме він знижує щільність крові, частково збільшує лужний баланс).

Молочний шоколад та інші його сурогати – негативно позначаються на функціональності серцево-судинної системи. Добова норма-не більше 70 грам, розділених на 5 &8212; прийомів (чим менше порції – тим краще).