Чи справді куркума розріджує кров і знижує рівень холестерину - 4 наукові факти

Основні причини надмірно густий і в'язкої крові-це недолік рідини в організмі, а також вітамінів Е, з, В 6 . Все це може доповнюватися надлишком ліпідів у плазмі крові, холестерину низької щільності, що згодом призводить до згущення крові і утворення тромбів, холестеринових бляшок.

Існує думка, що включення в раціон куркуми допоможе нормалізувати в'язкість крові і знизити рівень холестерину. Що про це думають кваліфіковані лікарі та вчені?

Згідно з дослідженнями, речовина куркумін має антикоагулянтні властивості, і його регулярне вживання дійсно розріджує кров.

Інші дослідження підтверджують, що вживання куркуми знижує рівень холестерину в крові.

У цій статті ми поговоримо про антикоагулянтні властивості куркуми і про правила її прийому.

Вплив спеції на в'язкість крові

Почати варто з того, які мікроелементи кров згущують, а які її розріджують. Отже, більш густий вона стає через:

  1. Вітаміну К. Прямо впливає на коагуляцію, тобто, прискорює процес згортання тромбоцитів.
  2. Вітамін Р. сюди ж можна включити і інші флавоніди. Також відносяться до коагулянтів і впливають на згортання тромбоцитів (прискорюючи даний процес).
  3. Триптофан та його похідні. в організмі ці елементи синтезуються до серотоніну, той, в свою чергу, впливає на кровотік мозку , розширюючи судини і знижуючи артеріальний тиск.
  4. Таніни. в принципі, всі дубильні речовини навіть в медицині використовуються як кровоспинні, так як вони здатні стимулювати згортання крові.
  5. Вітамін В 12 . бере участь в кровотворної функції, збільшуючи концентрацію тромбоцитів.
  6. Ліпіди. все гранично просто – чим більше жирів в плазмі крові, тим вона густіше. До цієї категорії також можна віднести транс-жири, які практично не засвоюються організмом, і надлишковий цукор-він синтезується до жирових сполук, якщо не використовується для отримання енергії .

Але і дефіцит всіх вищевказаних мікроелементів негативно позначиться на здоров'ї людини. Наприклад, без вітамінів групи В в організмі практично не виробляються ендорфіни, що відповідають за Психологічне благополуччя . А ще при цьому порушується обмін білків, засвоєння кальцію.

А ось знижують в'язкість крові:

  • Вітамін Е (є антиоксидантом);
  • Вітамін C (регулює ліпідний обмін, а також допомагає виводити токсини з крові);
  • Вітамін В 6 (впливає на метаболізм, міжклітинний обмін амінокислотами і ліпідами);
  • Калій і магній (ці елементи побічно регулюють водно-сольовий обмін).

А які мікроелементи входять до складу куркуми? можна виділити ключові (норма вказана на 100 грам готової приправи):

  • Вітамін В 6 (1,8 мг);
  • Вітамін C (25,9 мг);
  • Вітамін Е (3,1 мг);
  • Калій (2525 мг);
  • Кальцій (183 мг);
  • Натрій (38 мг);
  • Стерини та стерини (82 мг).

До складу куркуми також входять і вітаміни до, Р, але в невеликих концентраціях, які практично ніяк не впливають на згортання тромбоцитів.

разом, вживання куркуми дійсно знижує в'язкість крові.

 

4 корисні властивості для судин

Відомо, що куркума корисна для серця та судин . Згідно з даними останніх досліджень, куркумін, який і надає куркумі особливий золотистий колір, надає наступний вплив на роботу серцево-судинної системи:

  1. Знижує ризик розвитку атеросклерозу. А сприяє цьому стимулювання процесу розщеплення холестерину і очищення судин (аналогічно дії препарату аспірину).
  2. Перешкоджає розвитку гіпертензії. особливо це важливо при початкових стадіях серцевої недостатності. Вживання куркуми дозволить уникнути загострень хронічних захворювань серцево-судинної системи.
  3. Допомагає при кардіотоксикозі. наприклад, при порушенні водно-сольового балансу в організмі підвищується рівень натрієвих сполук. Ті, в свою чергу, уповільнюють засвоєння амінокислот судинами, серцевим м'язом. Куркумін нівелює це явище, допомагає вивести натрієві сполуки, збільшити концентрацію калію в плазмі крові (натрій і калій інгібують один одного, тобто, коли підвищується концентрація одного елемента, знижується кількість другого і навпаки).
  4. Покращує тонус судин . зокрема, допомагає підтримувати тонус капілярних сіток, що пронизують головний мозок.
у 2014 році американське видання American Journal of Cardiology провело дослідження про вплив куркуміну на організм людини. Висновок даного ЗМІ-регулярне вживання куркуми на 56% знижує ризик виникнення серцевого нападу.

 

Правила прийому

Куркума в основному використовується як пряність і натуральний барвник. На підсумковий смак страви вона надає мінімальний вплив, але надає йому апетитного золотистого відтінку.

Найпростіший варіант - додавати куркуму в воду для подальшої варіння круп, макаронів, вермішелі, а також для приготування тушкованих страв. Скільки щодня рекомендується вживати куркуми? Для отримання позитивного впливу на роботу серцево-судинної системи достатньо лише 0,7 – 1,2 грама.

Також куркуму можна додавати в:

  • Кава (та будь-які інші кавові напої);
  • Чай;
  • Вино;
  • Овочеві та фруктові салати;
  • М'ясні страви (до запікання, варіння або смаження).

Ще на підставі куркуми можна готувати різного роду очищаючі настої . Причому, допускається використовувати як корінь, так і сам стебло рослини.

Куркума в рідкісних випадках може викликати алергію . Тому починати слід з невеликих порцій, щоб уникнути гострої харчової алергії.

3 простих лікувальних рецепта

Для розрідження крові можна використовувати наступні народні рецепти:

  1. Масло з куркумою. для його приготування необхідно змішати 250 грам куркуми з 4 літрами води, дати настоятися протягом 8 годин. Далі-випарувати на сильному вогні, поки не залишиться всього 2 літри рідини, додати 300 грам гірчичного порошку. Далі-знову випарювати, поки не вийде густа суміш, схожа за консистенцією на вершкове масло. Дати охолонути, перелити в пляшку (поки тепле). Приймати по 0,5 чайної ложки 2 рази на день. Курс лікування - 4 тижні, далі перерва на 10 днів.
  2. Куркума з медом. буде потрібно ¼ чайна ложка куркуми і 1 столова ложка меду. Їх ретельно змішують і з'їдають натщесерце за 20 – 30 хвилин до запланованого прийому їжі (перед сніданком). Курс лікування не обмежений. Якщо при цьому виникає печія, то прийом проводять після сніданку (але ефективність буде дещо менше).
  3. Куркума з молоком. для приготування засобу слід змішати 1 чайну ложку приправи і 1 склянку теплого молока (не гарячого). Випити за 3 прийоми з перервою в 20 – 30 хвилин після обіду. Такий засіб вживати 3 рази на тиждень протягом 4 місяців.

Протипоказання та побічні ефекти

Протипоказанням для вживання куркуми є:

  • Гемофілія;
  • Цукровий діабет (в будь-якій стадії, будь-якого типу, так як при даному захворюванні згортання крові кардинально знижується);
  • Алергія;
  • Виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки в період загострення.

А ось з побічних ефектів лікарі виділяють тільки печію і посилення відрижки - це не є приводом для відмови від включення куркуми в раціон. Також з обережністю вживають куркуму при гастритах в активній стадії або при загостренні – куркумін подразнює слизову оболонку шлунка, тим самим стимулюючи збільшення кислотності (рівня pH).

Ще лікарі не рекомендують давати куркуму дітям до 3 років. Пов'язано це з тим, що до цього віку травна система ще повністю не сформована і активно реагує на подібні подразники.

Відео по темі

Для кращого ознайомлення з темою радимо переглянути такі відео:

 

Висновок

Разом, ця спеція дійсно допомагає знижувати густоту крові. Досить просто включити її в раціон. Добова норма-близько 1 грама (для вагітних можна збільшити до 1,5 – 2 грам, так як у них організм засвоює більш активно вітаміни в-групи).