Чи Правда, що деякі каші здатні розріджувати кров, а інші &8212; згущувати?
Неправильне харчування, зневоднення, вагітність, спадковість, вікові зміни і багато інших причин можуть провокувати згущення крові. Чому так?
Це веде до недостатнього постачання абсолютно всіх органів поживними речовинами і киснем, до утворення тромбів, розвитку атеросклерозу і появи таких важких патологій, як варикоз, інсульт, інфаркт та інших проблем серцево-судинної системи.
Щоб цього уникнути, мало проводити медикаментозне лікування: необхідно підібрати такий раціон харчування, який сприяв би розрідженню крові. У ньому обов'язково повинні бути присутніми каші з цільних круп. Які саме? Про це ми і поговоримо сьогодні.
Зміст
Як харчування діє на в'язкість крові?
Рослинна їжа має масу достоїнств як основа здорового харчування. Зокрема, каші з цільних круп володіють усіма необхідними особливостями, щоб підтримувати кровоносну систему в працездатному стані.
По-перше , в них відсутня «шкідливий» холестерин, а значить не підвищується його рівень, а надлишки жирів не відкладаються на стінках кровоносних судин.
По-друге , в крупах є так званий «корисний» холестерин, який вкрай необхідний як будівельний матеріал для клітин.
По-третє , складні вуглеводи з круп допомагають знижувати кількість цукру в крові, а значить також робити її більш рідкою.
По-четверте, в злаках багато всього корисного саме для зниження згортання:
- Клітковина, яка добре адсорбує зайві жири та токсини;
- Вітаміни А і з, фолієва кислота, які сприяють розрідженню крові;
- Вітамін Е, який не тільки покращує обмінні процеси і знижує в'язкість, але і розчиняє кров'яні згустки;
- Магній, що допомагає очищенню кровоносного русла і зміцнення серцево-судинної системи ;
- Йод, що знижує в'язкість крові;
- Ненасичені жирні кислоти, які підтримують нормальне згортання.
Огляд 5 найбільш популярних каш
Крупи — це один з найсприятливіших для здоров'я людини продуктів. Якщо вживати щодня нову кашу, то можна забезпечити організм практично повним складом мікроелементів, необхідних для повноцінної життєдіяльності.
У всіх злаках в різній кількості міститься речовини, корисні для розрідження крові. Але цільне зерно корисніше подрібненого. А при виборі круп необхідно керуватися не тільки об'єктивними критеріями їх харчової цінності, а й станом здоров'я і спадковою схильністю.
Наприклад, представники східних Націй можуть їсти рис і не один раз в день, в той час як люди, предками яких були переважно північні народи, можуть взагалі не переносити цей злак як продукт харчування.
1. Гречка
Існує думка, що гречка підвищує згортання і згущує кров. Чи Правда це? дійсно, гречка може підвищити в'язкість крові. Однак це може статися, якщо харчуватися тиждень однієї гречкою: саме тому застосування більшості монодієт будь-якої спрямованості є великою помилкою.
При адекватному ж використанні цієї крупи Кровоносна система тільки виграє.
- Сприятливий склад вітамінів і органічних кислот. Гречка містить вітаміни Е і вітаміни групи в, в тому числі фолієву кислоту, що сприяють розрідженню крові.
- Корисні мінерали. ця крупа — лідер за вмістом заліза. Це впливає на її кровотворну функцію.
- Клітковина і низький вміст цукру. Гречка — це відмінне харчування при серцево-судинних захворюваннях. Гречана каша корисна при цукровому діабеті, атеросклерозі та інших проблемах з Серце і судинами, так як знижує рівень цукру, розширює судини і не дає підвищуватися «поганому» холестерину, сприяючи тим самим зниження в'язкості крові.
- При вирощуванні цієї культури не застосовують пестициди , оскільки вона не боїться бур'янів. Це ще один плюс на користь гречки: не маючи в своєму складі сторонньої хімії, крупа не засмічує кровоносну систему токсичними речовинами.
В їжу використовується навіть гречана мука для приготування млинців і оладок. Але в якості засобу, корисного для кровоносної системи, потрібно використовувати навіть не подрібнену. а цільну крупу.
2. Вівса
Вівсянка, як і гречка, також може певною мірою загущуватися кров, але при адекватному вживанні має величезну кількість корисних властивостей для судинної системи .
Ця крупа рідко продається як цільне зерно: частіше — у вигляді пластівців. В цьому випадку потрібно вибирати пластівці найбільш грубі. У них зберігається найбільша кількість потрібних для крові речовин.
- Залізо. Овес містить залізо, без якого неможливе утворення крові і підтримання її нормального складу.
- Клітковина. її в зерні вівса міститься рекордна кількість. При регулярному вживанні це позначається на тому, що зайві жири і токсини не надходять в кров, не засмічують її.
- Правильні вуглеводи. Непідсолоджена вівсяна каша дуже корисна при цукровому діабеті і для загального оздоровлення крові. Її "правильні" вуглеводи дають багато енергії, не згущуючи кров, на відміну від сахарози, яка теж дає швидкий приплив енергії , але сприяє підвищенню згортання.
- Ненасичені жирні кислоти. вони потрібні для клітинного синтезу і сприяють чистоті крові.
- Бета-глюкан. цей елемент здатний очищати судини і знижувати рівень «шкідливого» холестерину, значно покращуючи кров.
3. Рис
Пам'ятаючи про те, що будь-яку крупу краще використовувати в раціоні лише періодично, можна сказати, що всі види рису можуть сприяти відносному зниженню в'язкості крові . Але більше корисного все ж в дикому і коричневому рисі, в порівнянні з білим.
- Білий рис. у ньому трохи клітковини і набагато більше крохмалю, ніж в гречці або вівсянці, але зате багато магнію, селену, заліза та інших мінералів, потрібних кровоносній системі. Є також фолієва кислота, яка сприяє нормальній в'язкості.
- Коричневий рис. він корисніший за білий, оскільки в ньому набагато менше крохмалю. Зате багато клітковини. яка допомагає зниженню цукру і холестерину, чисти кров.
- Дикий рис. у ньому менше мінералів, ніж в коричневому, але багато вітаміну А і фолієвої кислоти, що теж — на користь крові.
4. Кукурудза
Каша з кукурудзяної крупи теж не повинна зустрічатися в щоденному меню , оскільки підвищує згортання крові. Але Періодичне її використання добре оздоровить кровоносну систему.
- Зниження рівня цукру. при цукровому діабеті корисно час від часу їсти таку кашу, тому що при її вживанні не підвищується цукор і довго не хочеться їсти.
- Зниження рівня холестерину. Кукурудза виводить зайві жири з організму. Саме тому вона так корисна при атеросклерозі та інших захворюваннях серцево-судинної системи.
5. Пшоно
Пшоно — це просяні зерна, з яких готується каша, запіканки і десерти. У пшона дуже багато достоїнств, в тому числі і тих, які потрібно враховувати при складанні меню для зниження згортання.
- Фолієва кислота. її в пшоні навіть більше, ніж в кукурудзі і пшениці. Тому для хорошої роботи кровоносної системи пшоняна каша обов'язково повинна бути на столі раз або два в тиждень.
- Антисклеротична та протидіабетична дія. ця каша підтримує хороший кров'яний склад і корисна при цукровому діабеті і атеросклерозі судин головного мозку , так як знижує рівень цукру і допомагає очистити кров від зайвих жирів.
У пророщеному вигляді дія пшениці значно посилюється. Дієтологи і терапевти радять з'їдати щодня столову ложку пророщеної пшениці, додаючи її в салати.
Чого слід точно уникати?
Мода на схуднення, на всілякі оздоровчі та околооздоровітельние системи харчування спричинили за собою появу в Інтернеті великої кількості неправдивої інформації щодо шкідливих властивостей круп і каш з них.
Як і в будь — якому рослинному натуральному продукті, в злаках є речовини (і їх-абсолютна більшість), які дуже корисні для здоров'я в цілому і для кровоносної системи зокрема. Але також кожна крупа може бути некорисна для окремо взятої людини з трьох причин:
- В індивідуальних випадках, при певних захворюваннях, які посилюються властивостями тієї чи іншої крупи;
- Якщо каша приготовлена разом з некорисними або несумісними з нею продуктами, наприклад, з великою кількістю тваринних жирів: вершкового масла або жирного м'яса;
- В монодієтах, коли вживання крупи перевищує фізіологічну норму.
Цільні крупи, зварені за всіма правилами кулінарної обробки і вживаються в помірних кількостях і відповідно до генетичними і віковими особливостями, самі по собі згущувати кров до небезпечних показників не можуть. Злаки-це один з найбільш природних і здорових продуктів для людини.
Навіть твердження про манну крупу, яка нібито Марна і шкідлива для організму людини, абсолютно не відповідає істині.
Каша з манки дійсно в більшості випадків не дуже корисна для маленьких дітей, але в малих кількостях не здатна заподіяти шкоду. А здоров'ю деяких дорослих вона точно не завдасть шкоди у вигляді підвищення згортання, а в разі деяких захворювань навіть дуже корисна, особливо літнім людям.
Якщо ж стоїть завдання знизити згортання, бажано уникати наступних круп і каш.
- Солодкі каші. Сахароза однозначно знижує якість крові. У будь-яких крупах вже містяться так звані «повільні» вуглеводи, яких достатньо для отримання організмом потрібної кількості глюкози. Тому сахароза стає зайвою і засмічує кровоносну систему. До того ж, крупи, зварені з додаванням молока, і так мають м'який смак і не потребують сильному підсолоджуванні.
- Готові суміші з порційних пакетів. це найризикованіший варіант, якщо мова йде про здоров'я. У ці суміші завжди додані ароматизатори, загусники. замінники і підсилювачі смаку. Користі від них немає ніякої, а шкода для кровоносної системи — значний.
- Подрібнені каші з коробок. особливої шкоди здоров'ю вони не завдадуть, але і користі від подрібненого зерна теж мало. Та й споживач ніколи не може бути впевнений в тому, що склад, зазначені на коробці, відповідає істині. Якщо в такі продукти також додаються хімічні речовини, що покращують смак, то це не завжди можливо визначити без лабораторного аналізу, а для кровоносної системи це точно не корисно.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео :
Висновок
Для уникнення серйозних наслідків зі здоров'ям віком і при показанні аналізів потрібно дуже уважно стежити за згортанням крові.
Збагачення раціону стравами з різних круп в будь-якому випадку допоможе знизити ймовірність виникнення згустків і тромбів.