Які овочі розріджують кров і перешкоджають утворенню тромбів-список з 15 найефективніших

Кров-це поєднання плазми і кров'яних формених елементів (еритроцитів, тромбоцитів, лейкоцитів). Від їх же концентрації і залежить так звана «в'язкість» крові. Завищені її показники вкрай негативно позначаються на здоров'я серцево-судинної системи . Але від чого залежить та сама в'язкість?

Чи можна її якось знизити, включивши в свій раціон певні продукти? Які овочі є найефективнішими для розрідження крові людини?

Як харчування впливає на в'язкість крові?

І тромбоцити, і лейкоцити, і еритроцити – все це продукується самим організмом з використанням поживних мікроелементів і вітамінів. А основа плазми-це звичайнісінька вода з розчиненими в ній мінералами, металами, деякими групами вітамінів (переважно е і в-групи).

А нормалізувати в'язкість допомагає наступний список мікроелементів :

  • Вітамін Е;
  • Фолієва кислота;
  • Аскорбінова кислота;
  • Калій;
  • Кальцій;
  • Фосфор;
  • Натрієві сполуки (але при їх надлишку в'язкість крові лише збільшується).

І вкрай важливо стежити за водно-сольовим балансом . В ідеалі-пити не менше 2 літрів води в день. При цьому рідина з овочів і фруктів засвоюється швидше і вміст поживних речовин в ній вище.

Для швидкого зниження в'язкості крові також слід відмовитися від «важких» жирних страв (багатих на тваринні білки. Продукти і страви з вмістом таких елементів лише гальмують перебіг метаболічних процесів, але при цьому постачають організм холестерином – він якраз і накопичується в крові (а при надмірному вмісті – призводить до утворення холестеринових бляшок і тромбів).

15 найкорисніших овочів

Дієтологи стверджують, що з цього приводу найкращими є овочі з великим вмістом не засвоюваної клітковини (вона допомагає очищати кишечник, а також затримує в ньому рідину) і зелень.

1. Імбир

корінь імбиру розріджує кров , оскільки він  багатий на фітонциди - вони допомагають очистити кров від того ж холестерину і токсинів, а разом з цим – нормалізувати засвоєння заліза і вироблення гемоглобіну.

Також імбир очищає судини , покращує кровообіг головного мозку і сприяє профілактиці когнітивних захворювань.

2. Часник

Часник знижує в'язкість крові за рахунок безлічі сполук фітонцидів в своєму складі, а також вітаміну С. все це в сумі різко знижує рівень холестерину в крові.

Ще одна особливість часнику – він діє як антибіотик і сприяє нормалізації мікрофлори кишечника. Це дозволяє отримувати більше поживних мікроелементів з вживаної їжі.

3. Буряк

Буряк також корисний при густій крові . На відміну від інших овочів, при її термічній обробці клітковина не руйнується.

А ще буряк складається на 80% з рідини. У невеликій кількості в ній також є вітамін Е, фолієва кислота, калій і натрій.

не рекомендується вживати свіжий концентрований буряковий сік. Дієтологи рекомендують його змішувати з яблучним або морквяним в співвідношенні 1 до 1. Не менш прийнятний варіант-це вживання бурякового квасу.

4. Селера

Містить клітковину, вітаміни групи В і D, які стимулюють перебіг більшості метаболічних процесів в крові.

А ще селера очішает судини , оскільки елементи в його складі допомагають не утворюватися бляшкам і тромбам в судинах , покращують еластичність їх стінок.

5. Капуста

Багата на рідину, фолієву кислоту. Але найкориснішою вважається квашена капуста-в ній є корисні бактерії, що нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту.

В невеликій кількості в ній присутні:

  1. Йод;
  2. Магній;
  3. Селен;
  4. Вітаміни до і РР.

Але варто враховувати, що при виразковій хворобі шлунка або при гастриті часте вживання квашеної і свіжої капусти може погіршити перебіг захворювання. Краще цей нюанс додатково обговорювати з гастроентерологом або дієтологом.

6. Морква

Багата на клітковину і вітамін А (який бере участь у формуванні кісткового мозку, де і виробляється кров, формені її елементи).

Морквяний сік – один з найкращих засобів для швидкого розрідження крові. Саме тому його і рекомендують пити при хронічних захворюваннях серцево-судинної системи і при гіпертонії.

7. Зелень

Багата на фітонциди, калій, натрій. Найкориснішими в цьому плані вважаються кріп і петрушка - вони ще містять вітаміни Е, До і РР .

Дієтологи стверджують, що регулярне вживання петрушки також допомагає запобігти фіброзу залозистої тканини і деградацію кісткового мозку (не рідкісне явище у людей пенсійного віку).

При цьому досить з'їдати всього 5 – 10 грам петрушки щодня, щоб повністю забезпечити свій організм вітаміном РР.

8. Червоний перець

Допомагає розширювати судини, тим самим посилюючи ефект засвоєння металів і солей .

Разом з цим незначно збільшується процес всмоктування рідини зі стінок товстого кишечника, а ще нормалізується його мікрофлора.

капсаїцин, який і надає червоному перцю гострого смаку, є сильним подразником. При будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту його вживання категорично протипоказано.

9. Огірок

Практично на 92% вони складаються з рідини. При цьому в ній великий вміст калію, натрію, фосфору, фолієвої кислоти.

Ще на кожні 100 грам огірків міститься близько 3 грам не засвоюваної клітковини.

10. Спіруліна

Багата на вітамін Е, омега-3 кислоту. Особливо корисна дана водорість для роботи головного мозку, регулярне вживання спіруліни також дозволяє нормалізувати артеріальний тиск кровообіг мозку .

По суті, таку користь надають практично всі морські водорості.

11. Горох

Особливо корисний у свіжому вигляді. В горошинах міститься величезна кількість флавонідів, вітамінів групи В, а також органічних кислот, які допомагають засвоювати вуглеводи (надмірна кількість глюкози в крові також істотно збільшує в'язкість плазми).

Але варто врахувати, що при наявності дисбактеріозу від гороху краще відмовитися – він прискорює розмноження всіх бактерій шлунково-кишкового тракту, уповільнює синтез жовчних кислот.

12. Каланхое

Переважно використовується в якості лікарської рослини, але до недавніх пір його активно використовували і в кулінарії в якості приправи до різного роду овочевих салатів.

Допомагає комплексно нормалізувати біохімічний склад крові , а ще допомагає організму позбавлятися від токсинів-похідних від вірусів (корисно буде при відновленні після затяжного грипу, наприклад).

Лікарі рекомендують і зовсім вживати сік каланхое – по 1 чайній ложці 3 рази на день, запиваючи невеликою кількістю води (так як на смак сік – дуже гіркий і багатьом здасться противним).

13. Каштан

В принципі, ця рослина широко застосовується в лікуванні більшості захворювань серцево-судинної системи.

Розріджувати кров найкраще допоможуть квітки травневого кінського каштана. Їх заварюють окропом або наполягають на спирту. У них-одне з найвищих вміст фітонцидів на базі органічних кислот, які як раз і допомагають нормалізувати концентрацію формених елементів в крові.

Єдиний нюанс – дітям подібні «народні засоби» категорично протипоказані.

14. Оливка

В них міститься цілий спектр дубильних речовин , які здебільшого складаються з кальцію. Більш корисними вважаються зелені оливки. А ще в них є клітковина, вітаміни КК, D, E.

Але і зловживати оливками не варто – вони досить «важкі» для шлунково-кишкового тракту, можуть уповільнювати метаболізм (але для тих, у кого є надмірна вага – це тільки «плюс»).

15. Гарбуз

Гарбуз вкрай корисна для судин . Можна включати в раціон і гарбузове масло-в ньому теж містяться вітаміни групи В і фолієва кислота .

Але краще готувати гарбузову запіканку, але замість цукру додавати фруктозу – це виходить низькокалорійне блюдо, але з великим вмістом вітамінів і клітковини. Варто лише врахувати, що зберігати готову гарбузову запіканку слід не більше 10 годин. Далі вона починає поступово втрачати свої корисні якості.

Також можна включати в раціон гарбузове насіння. Особливо корисні вони при хронічних захворюваннях кишечника, дисбактеріозі, обумовленому індивідуальною фізіологією. Але при цьому при їх термічній обробці їх користь не зменшується (але концентрація масла знижується).

Також ознайомтеся з інфографікою:

Висновок

Разом, включення певних овочів у свій раціон дійсно може зменшити в'язкість густої крові. При хронічних захворюваннях серцево-судинної системи їх обов'язково слід вживати щодня.

А ще не забувати про те, що слід пити не менше 2 літрів води в день, а також слід відмовитися від білкової, вуглеводної, надмірно жирної їжі (особливо якщо в її складі є тварини і транс-жири – вони найбільше збільшують щільність крові, але при цьому кількість формених елементів не змінюється).