який вплив має мед на кров — він розріджує її чи згущує?

Мед-одна з найкорисніших продуктів з високим вмістом вуглеводів. Дієтологи рекомендують їм замінювати будь-які десерти, так як фруктоза, що міститься в меді, засвоюється швидше, ніж традиційний цукор, і при цьому в ньому повністю відсутні жири.

Сучасні дослідження вказують на те, що вживання меду знижує рівень холестерину в крові і має загальнозміцнюючу дію на серцево-судинну систему.

А як він впливає на в'язкість крові? Чи справді він розріджує її? Чи допоможе мед знизити щільність крові та зменшити ймовірність утворення тромбів? Який сорт найбільш корисний? Всі відповіді в статті.

Вплив продукту бджільництва на кров

Необхідно спочатку розібрати, що в ньому міститься і який вплив ці мікроелементи надають на біохімічний склад крові. до його складу, крім фруктози і води, входять:

  • Мінерали;
  • Ферменти (зокрема, інвертаза, дистаза, які опосередковано регулюють ліпідний обмін);
  • Декстрини (є продуктами неповного розкладання крохмалю);
  • Білки та амінокислоти (близько 0,5%);
  • Фітонциди (є частиною пилкових зерен, яких в більшості сортів меду міститься до 1,5%).

Як ці компоненти впливають на роботу серцево-судинної системи ?

  1. Регулюють сольовий обмін. цьому сприяють мінерали. Вони допомагають знизити концентрацію натрію в крові, а ось калію – збільшити. Це якраз і знижує в'язкість крові, покращує роботу сечовидільної системи (кількість позивів в туалет, як правило, знижується, але і надлишку рідини в організмі не виникає).
  2. Ферменти регулюють ліпідний обмін. ліпіди ж, в свою чергу, при надмірній кількості в організмі стають основою для тромбів.
  3. Фітонциди знижують концентрацію холестерину низької щільності (так званого «шкідливого» холестерину). Це теж допомагає знизити в'язкість крові.

Однак надмірне вживання меду може і негативно позначатися на серцево-судинної системи . Надлишок глюкози в крові призводить до утворення мікропошкоджень на внутрішніх стінках судин. Саме в тих місцях в майбутньому можуть сформуватися тромби або холестеринові бляшки.

Разом, мед дійсно знижує в'язкість крові, хоч і не значно. але при цьому подібний ефект спостерігається тільки при регулярному його вживанні. При нечастому-ефект слабо виражений.

Вплив на серцево-судинну систему

Ще в 1964 році радянські вчені Виноградов і Зайцев провели дослідження про те, як впливає регулярне вживання меду на розвиток гіпертонічної хвороби.

Якщо говорити коротко, то ймовірність загострення хвороби істотно знижується (майже на 45%, чого не завжди надає традиційна медикаментозна терапія).

Але при всьому цьому відмова від подальшого вживання меду в більшості випадків призводить до того, що гіпертонія знову загострюється, різкі перепади артеріального тиску також повертаються. Тому для серцево-судинної системи мед корисний тільки в тому випадку, якщо його вживати регулярно.

Який сорт найкорисніший?

З усіх сортів меду найкориснішим вважається падевої - такої думки дотримуються практично всі лікарі.

Він за складом кардинально відрізняється від традиційного, так як бджоли його добувають не з рослин, а з падали комах і екскрементів тварин.

Звучить не дуже приємно, але ніякого неприємного присмаку у нього немає. Але і вартість такого продукту вкрай висока-в 4-6 разів більше, ніж на той же гречаний або акацієвий.

Чому падевой вважається "особливим"? тому що у звичайного меду порядку 95% &8212; це поєднання води, фруктози і глюкози. У падевого ж всього 75 – 80% займають ці елементи, все інше-це поєднання фітонцидів, мінералів, білкових сполук, амінокислот. При всьому цьому падевої мед відноситься до легко засвоюваним – його можна вживати навіть при хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

А який ще мед є корисним для серця , крім падевого? Акацієвий і липовий – їх склад практично ідентичний і відрізняється тільки композицією фітонцидів (які якраз і надають йому особливого аромату).

бджолярі стверджують, що користь приносить тільки «зрілий» мед, своєчасно зібраний з пасіки. Як його відрізнити? Він густіший і з дерев'яної ложки практично не стікає. Можна взяти даний «лайфхак» господаркам на замітку.

А чи є» шкідливі " сорти меду? Таких немає, але топлений продукт несе мінімум користі для організму. При нагріванні до 65 градусів за Цельсієм і вище він втрачає більшу частину своїх корисних властивостей, так як і ферменти, і деякі мінерали в такому середовищі розпадаються на похідні елементи. А наполовину розклався крохмаль взагалі в цьому випадку може утворювати канцерогенні поєднання (які викликають ракові пухлини). Від топленого меду слід відмовлятися.

Як правильно вживати?

Його слід вживати в свіжому вигляді, не розчиняючи в чаї або інших напоях (в тому числі і в молоці).

При цьому його слід їсти невеликими порціями кілька разів на день . Вживання у великих кількостях може спровокувати різке зростання рівня глюкози в крові (це особливо небезпечно при цукровому діабеті, так як 1 столова ложка такого продукту містить 1 ХЕ).

Скільки його слід їсти щодня? Рекомендована порція (на думку дієтологів) - порядку 35-50 грам на добу , розділених на 4 – 6 прийомів.

при діабеті порушується процес згортання крові, тобто, виникає патологічно низька її в'язкість. Тому мед в таких випадках нерідко рекомендують зовсім виключати з раціону або вживати спеціальний «діабетичний».

3 лікувальні рецепти

Судячи з відгуків, найпростіші і в той же час ефективні рецепти з медом для розрідження крові наступні:

  1. З буряком. для приготування потрібно змішати 10 частин тертої столового буряка, 3 частини меду, 2 частини синього лука, 0,5 частин тертого часнику. Все це змішується в скляному посуді, настоюється 2 доби в холодильнику. Приймати 3 рази на день по столовій ложці. Курс лікування - 30 днів, далі перерва в 10 днів.
  2. З лимоном. для приготування потрібно 2 – 3 середніх лимона. Їх слід помити під проточною водою, далі – разом з шкіркою пропустити через м'ясорубку. Далі додати 0,5 літра меду і 2 зубчики часнику (цілих, не розтирати). Наполягати при кімнатній температурі добу. Приймати по чайній ложці 3 рази на день. Курс - від 20 днів.
  3. З часником . 300 грам часнику дрібно порізати, змішати з 1 літром меду. Наполягати в темному місці при кімнатній температурі 1 тиждень, щодня ретельно перемішуючи суміш. Далі-процідити через кілька шарів марлі, віджати. Готове засіб приймати по 2 чайні ложки 2 рази на день – натщесерце і перед сном. Курс лікування - 3 тижні.

Протипоказання

Протипоказанням для включення меду в раціон є наявність наступних захворювань:

  • Алергія на пилок і деякі фітонциди (виникає гіперреакція з появою плям на шкірі);
  • Гастрит або виразкова хвороба шлунка в стадії загострення (а ось при ремісії його навпаки-необхідно їсти);
  • Цукровий діабет (їсти можна, але в строго обмеженій кількості).

Також не слід вживати мед малюкам до 2 років – цей продукт створює вагому навантаження на травну систему.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Разом, мед допоможе знизити в'язкість крові, але тільки при регулярному його вживанні. Найкорисніший для серцево – судинної системи-це падевий, але його можна замінити акацієвим або липовим. Головне-вживати тільки якісний продукт, який не піддавався пастеризації або термічній обробці.