Які продукти харчування розріджують кров під час вагітності-список з 10 найкорисніших

Під час вагітності у деяких жінок виявляється підвищена в'язкість крові. Іноді це абсолютно природна реакція її організму на прийом залізовмісних препаратів, і густота крові при цьому не досягає небезпечного рівня.

Але якщо значення занадто високі, то можуть розвинутися досить важкі патології кровоносних судин і серця. У крайніх випадках діагноз "підвищене згортання" загрожує викиднем або передчасними пологами.

Лікар вирішує, наскільки велика небезпека і які саме методи лікування необхідні. Але абсолютно у всіх випадках не завадить коригування раціону харчування на користь вибору продуктів, що сприяють розрідженню крові.

Ознаки підвищеної в'язкості крові під час вагітності

Точні показники підвищеної згортання лікар може побачити тільки за результатами такого аналізу крові, як коагулограма. Але вже на стадії здачі загального аналізу крові лаборанту може бути видно зовнішні ознаки цього відхилення. Наприклад, утруднений відтік крові в шприц і навіть закупорка голки.

Але є й інші зовнішні ознаки того, що кров у майбутньої мами, можливо, занадто густа:

  1. Набряки і важкість у ногах;
  2. Пересушена слизова в роті;
  3. Замерзаючі кінцівки;
  4. Низький тонус всього організму;
  5. Зниження концентрації уваги ;
  6. Запори, млявий кишечник.

Всі ці ознаки можуть і не свідчити про проблеми з кров'ю . Більш того, вони можуть пройти без наслідків після пологів. Але краще проявити пильність і розповісти доктору про названі проблеми зі здоров'ям.

Чим це небезпечно?

Крім названих ознак розвивається патології, занадто густа кров може дати наслідки у вигляді серйозних і небезпечних захворювань. Звичайно, далеко не у всіх випадках, але нерідко через тривалого періоду підвищеної згортання розвиваються такі патології, як:

  • Варикоз, тромбоз і тромбофлебіт;
  • Легенева емболія;
  • Гіпертонія та атеросклероз.
  • Інфаркт та інсульт.

Саме через неувагу до згущення крові під час вагітності після пологів жінка виявляє у себе роздулися вени, які лікувати непросто.

Але навіть якщо у жінки не будуть діагностовані дані важкі захворювання, дитина в утробі матері теж може постраждати. Для нього підвищена в'язкість крові небезпечна тим, що може статися:

  • Гіпоксія плода;
  • Затримка в розвитку дитини або завмерла вагітність;
  • Викидень на будь-якому терміні.

Тому не можна думати про те, що набряки супроводжують будь-яку вагітність, і не турбуватися про їх причини. Кожне таке невелике відхилення в самопочутті може означати підвищену густоту крові, яка чревата тяжкими наслідками.

Як себе вести?

Як тільки майбутня мама запідозрила у себе проблеми з густотою крові, їй терміново потрібно звернутися до лікаря. самолікуванням займатися ні в якому разі не можна, так як:

  1. Вагітність — складний і непередбачуваний стан, тому до здоров'я потрібно підходити з обережністю, прагнучи в першу чергу не нашкодити;
  2. Самолікування, якихось народних методів може бути недостатньо, може знадобитися і медикаментозне лікування; в іншому випадку проблема тільки замаскується, але не піде;
  3. Діагностувати ступінь розвитку захворювання можна тільки лабораторними методами, перед лікуванням, швидше за все, виникне необхідність пройти додаткові медичні обстеження, які може призначити тільки лікар;
  4. Деякі супутні захворювання вимагають індивідуального підходу і своєї схеми лікування;
  5. За певний час до передбачуваних пологів потрібно обов'язково скасувати лікування, щоб уникнути ускладнень при пологах.

Після консультації у лікаря їй необхідно буде також скорегувати свій спосіб життя. Після обговорення з лікарем методів лікування, важливо з'ясувати, чи можна:

  1. Збільшити обсяг випивається рідини (при цьому потрібно пам'ятати, що пити воду потрібно маленькими порціями, протягом всього дня, а не ділити всю норму на 2-3 рази);
  2. Більше рухатися: ходити, гуляти, робити легку гімнастику;
  3. Ввести в раціон деякі продукти, обмеживши інші.

10 продуктів для включення в раціон

У харчуванні майбутньої мами повинна переважати їжа, яка буде не тільки поживною, але і корисною саме для зниження згортання крові. Пропонуємо ознайомитися з таким списком продуктів:

1. Помідор

Свіжі овочі повинні бути основою раціону для вагітної. Тим більше, коли виникає необхідність знизити згортання крові.

По-перше , вони містять структуровану воду, яка найкраще засвоюється.

По-друге , в них багато речовин, які не тільки живлять організм матері і дитини, але і покращують структуру крові.

Помідор розріджує кров не гірше, ніж фармацевтичні препарати. Він обов'язково повинен бути в щоденному меню вагітної. Тим більше, що овоч дуже добре впливає на серцево-судинну діяльність , попереджає розвиток онкології і допомагає уникнути патологій розвитку плода.

2. Капуста

Всі види цього овоча багаті мінералами, вітамінами і клітковиною, яка теж грає свою роль в розрідженні крові, адсорбція токсинів і холестерину . Вживати бажано всі види капусти:

  • Білокачанну;
  • Брокколі;
  • Кольорову;
  • Пекінську.

Білокачанну — краще в тушкованому або квашеному вигляді, оскільки вона може викликати здуття кишечника, а пекінську — тільки в свіжому, так як вона дуже ніжна.

Квашену білокачанну капусту зазвичай вважають самостійною стравою, оскільки вона відрізняється від свіжої навіть своїм складом. Квашена капуста містить більше вітаміну C, ніж свіжа. А ця речовина грає одну з ключових ролей саме в зниженні в'язкості крові. Крім того, у складі цього продукту багато заліза та фолієвої кислоти , що попереджає патології розвитку дитини.

Ще в квашеній капусті є речовини, які не дають розвиватися раковим клітинам: на стадії, коли закладається здоров'я дитини на все життя, це вкрай важливо.

3. Кабачок

Багато хто дивується, коли дізнаються, як багато в них всього корисного в цілому і для кровоносної системи зокрема.

По-перше, м'якоть кабачка — це на 90% структурована вода, яка без відходів засвоїться і відновить нормальну в'язкість кров'яної маси.

По-друге, в Кабачку дуже багато клітковини, яка чистить посудини і кровоносне русло, затримує зайві солі, токсини і не дає всмоктуватися «поганому» холестерину.

По-третє , кабачок має надзвичайно багатий вітамінно-мінеральний склад.

Майже всі вітаміни групи В: В1, В2, В3, В6, В7, В9. Останній-це і є фолієва кислота. Від неї залежить не тільки розвиток плода і благополучний результат вагітності, але і густота крові.

  1. Вітаміни А і С. це імунітет дитини і матері, а також речовини, що знижують згортання.
  2. Кальцій. Опорно-руховий апарат, зуби, нігті не формуються без цього мінералу. Він попереджає викидні і допомагає зберігати нормальну в'язкість крові.
  3. Правильне співвідношення натрію та калію. воно важливо не тільки в нормалізації структури крові, але і в самому процесі кровотворення.
  4. Магній і залізо. ці мінерали необхідні не тільки для кровоносної, але і для серцево-судинної системи: вони необхідні для правильного складу кров'яної маси, зміцнюють стінки судин і сам Серцевий м'яз.
  5. Жирні кислоти. ненасичені жирні кислоти знижують рівень холестерину і є будівельним матеріалом для багатьох видів клітин.

Рідкісні мінерали. Цинк, сірка, літій, фосфор, марганець, мідь, — все це теж є в Кабачку.

4. Огірок

Огірок — близький родич кабачка. Тому їх корисні властивості і склад схожі. Для нормальної згортання і повноцінного кров'яного складу важливі:

  • Вітаміни групи В, А і з;
  • Цинк, кальцій, калій, магній, залізо.

Крім цих речовин, в огірках багато вітаміну До, який веде до підвищення згортання. Але, по-перше, цей вітамін дуже добре впливає на міцність суглобів і кісток, а по — друге, його згущує властивість компенсується великою кількістю інших — розріджують-речовин.

Харчову цінність огірків також підвищують лютеїн і зеаксантин — каротиноїди, основна функція яких — боротьба зі зниженням зору.

Відмінність огірка від кабачка в тому, що кабачок — абсолютно гіпоалергенний продукт, в той час як огірок може викликати індивідуальну непереносимість. Особливо варто уникати овоча, вирощеного в промислових масштабах в теплицях.

5. Ягода

Майже все ягоди розріджують кров , за виключення чорноплідної горобини. У сукупності з іншими властивостями, для вагітних буде особливо корисним :

  • Полуниця і суниця;
  • Малина та ожина;
  • Журавлина та брусниця;
  • Чорниця та обліпиха;
  • Чорна і червона смородина.

Великий вміст вітамінів А і з — Гарантія позитивного впливу на кровоносну систему.

6. Фрукт

Всі фрукти і сухофрукти з великим вмістом вітамінів А і з відносяться до розряду тих, які слід частіше вживати при вагітності, щоб попередити згущення крові. це перш за все:

  • Всі цитрусові: лимон, апельсин, грейпфрут;
  • Гранат і ківі;
  • Яблуко, абрикос;
  • Курага і чорнослив.

Ще 10 фруктів, що розріджують кров , дивіться в окремій статті.

Всі соки з названих ягід і фруктів мають подібну дію на кровоносну систему.

7. Продукти бджільництва

Лікарі зазвичай не рекомендують вживати апіпродукти під час вагітності та лактації, мотивуючи це їх великою алергічністю. Якщо у жінки коли-небудь була індивідуальна непереносимість меду, то, звичайно, вагітної не можна займатися поліпшенням структури крові за допомогою продуктів бджільництва.

Та й при відсутності алергії варто дуже акуратно вводити в раціон мед, Пилок, пергу або забрус.

Але якщо непереносимості немає, вони допоможуть швидко і швидко ефективно знизити згортання до потрібного рівня і протримати показники до самих пологів.

Мед можна додавати в десерти, приймати його з трав'яними відварами і негарячим чаєм. Решта апіпродукти краще вживати по чайній ложці натщесерце 1-3 рази на день.

Мед та інші продукти бджільництва не тільки розріджують кров , але і поставляють в організм великий запас мінералів, природних цукрів і вітаміни.

8. Нерафіновані рослинні масла

Найголовніше гідність НЕРАФІНОВАНИХ масел — це вітамін Е і ненасичені жирні кислоти. Ці речовини не тільки живлять судинні тканини і і зміцнюють їх, а й сприяють очищенню крові від "шкідливого" холестерину .

Найкорисніші рослинні олії під час виношування дитини:

  • Оливкова;
  • Соняшникова;
  • Кунжутне;
  • Гарбузове;
  • Лляне .

Без жирів взагалі неможливо нормальне формування і розвиток плода: рослинні масла повинні переважати в раціоні майбутньої матері, в порівнянні з тваринними жирами. Перевагу потрібно віддавати продукту холодного віджиму, так як в ньому залишається максимум речовин, сприятливих для нормалізації роботи кровоносної системи.

9. Прянощі

Більшість прянощів і спецій дозволені для вагітних. Але навіть найкорисніші з них можна вживати тільки в помірних кількостях. Тому що, крім розріджує властивості, наприклад, вони володіють і іншими особливостями, які можуть провокувати тонус стінки матки або викликати алергію.

найкраще в їжу додавати час від часу:

  • Імбир, який не тільки дозволений, але і показаний;
  • Кайенський перець, корисний для всіх, хто має проблеми з кров'ю та судинами;
  • Кориця, що вживається в напоях і десертах;
  • Паприка, каррі, куркума та ін.

Всі приправи потрібно тестувати на непереносимість організмом і при перших ознаках алергії терміново скасовувати продукт.

10. Березовий сік

Березовий сік тільки зовні схожий на просту воду. Але навіть в цьому випадку він був би дуже корисний для розрідження кров'яної маси, тому що в його основі — найчистіша вода, що пройшла через унікальні природні фільтри.

до того ж, в березовому соку містяться:

  1. Калій, кальцій, залізо;
  2. Яблучна та нікотинова кислоти;
  3. Вітамін C і натрій.

Всі ці речовини допомагають судинах і серцю: покращують структуру м'язової і судинної тканини.

Чого слід уникати?

Є ряд продуктів, які в принципі корисні вагітній жінці і її малюкові. Але в конкретному випадку їх вживання, можливо, варто обмежити, так як вони ведуть до підвищення згортання .

Це така їжа, як:

  • Банани;
  • Картопля в будь-якому вигляді;
  • Чорноплідна горобина;
  • Гречка у вигляді молочної каші або гарніру.

Але в будь-якому випадку потрібно виключити те, що може провокувати підвищення згортання, навіть якщо вагітна любить таку їжу:

  • Солоні або мариновані овочі;
  • Жирне м'ясо та печінка;
  • Жирні молочні продукти;
  • Смажені страви;
  • Хліб з білого борошна, здобу;
  • Печиво та солодощі, приготовані з додаванням рафінованого цукру;
  • Магазинні лимонади, навіть якщо вони не з цукром;
  • Майонез та інші готові соуси;
  • Міцні чай і кава ;
  • Напівфабрикати, чіпси, солоні горішки та ін.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Протягом вагітності кров завжди змінює консистенцію в бік згущення: так організм готується до пологів і робить спроби вберегтися від кровотеч. Тому панікувати при появі ознак підвищення згортання не варто.

А ось додати в раціон корисної їжі, трохи розріджує кров'яну масу, завжди буде корисно, навіть якщо доктор вже призначив для цього спеціальні препарати.