Чим корисний ромашковий чай-7 доведених властивостей
Ромашка століттями використовується в народній медицині для терапії та профілактики респіраторних інфекцій.
Сучасні вчені стверджують, що ромашка багата вітамінами і флавоноїдами, які комплексно впливають на здоров'я і відповідають за користь ромашкового чаю і будь-яких інших напоїв на її основі.
Доведено, що настій ромашки бореться з ендокринними та серцево-судинними патологіями, підвищує якість сну, зміцнює імунітет і покращує стан шкіри.
7 доведених властивостей
Розглянемо головні корисні властивості, якими володіє ромашковий чай (з опорою на наукові джерела інформації).
1. Покращує якість сну
Ромашка вважається оптимальним рослинним засобом для нормалізації сну. У складі рослини присутній антиоксидант-апігенін, який діє на рівні головного мозку і допомагає побороти безсоння.
Дослідження показують , що при прийомі ромашкового чаю протягом 2 тижнів згладжуються симптоми депресії і поліпшується якість сну. Напій також ефективний при безсонні, що є супутником неврозів .
Окремо слід відзначити праці американських вчених. Вони оцінювали ефективність екстракту ромашки. Всі випробовувані, які приймали екстракт (270 мг 2 рази на добу) в середньому на 30% рідше прокидалися вночі і засипали на 15 хвилин раніше.
2. Підтримує здоров'я травної системи
Експерименти на мишах показують здатність ромашки усувати діарею у гризунів. Саме завдяки даному лікувального ефекту рослина часто застосовують в народній медицині для підвищення щільності калових мас.
Фахівці університету Мансура (Єгипет) виявили, що ромашковий чай знижує кислотність шлункового соку і пригнічує ріст хвороботворних бактерій.
Такі лікувальні властивості дозволяють істотно полегшити перебіг хронічного гастриту (знизити частоту загострень) і запобігти утворенню виразок на слизовій оболонці, як шлунка, так і дванадцятипалої кишки.
У народній медицині ромашковий чай часто використовують для усунення печії і поліпшення травлення при підвищеному газоутворення.
3. Бореться з раком
Як вже було сказано, ромашка насичена апігеніном.
Апігенін блокує утворення і, як наслідок, вплив вільних радикалів на клітини організму. Саме вільні радикали часто призводять до загибелі або злоякісного переродження клітин.
Ромашка ефективна з метою профілактики пухлин молочних залоз у жінок, стінок кишечника, шкірних покривів, передміхурової залози у мужчіін, а також при лейкозах.
Невеликі дослідження відзначають , що ромашковий чай також дозволяє попередити формування раку щитовидної залози.
Чай з ромашки рекомендується пити літнім людям, так як саме у них Онкологічні захворювання зустрічаються найчастіше.
4. Знижує рівень цукру в крові
Звичайна Лугова ромашка – ефективний засіб для контролю глікемічного обміну в організмі людини.
Ромашка володіє протективним ефектом у відношення бета-клітин підшлункової залози, тим самим перешкоджаючи розвитку цукрового діабету I типу.
На тлі регулярного вживання ромашкового чаю спостерігається зниження концентрації глюкози в плазмі крові. Він збільшує вироблення інсуліну, який відповідає за утилізацію цукру.
Одне дослідження показало, що у людей, які щодня пили ромашковий чай протягом 2 місяців, середній вміст цукру в крові значно нижче, ніж у осіб, які його не приймали.
Флавоноїди рослини також борються з інсулінорезистентністю – головним патогенетичним механізмом становлення цукрового діабету II типу. Вони підвищують чутливість периферичних рецепторних комплексів до інсуліну і прискорюють поглинання цукрів клітинами.
Ромашковий чай рекомендується приймати всім особам, що страждають на цукровий діабет I і II типів з метою зниження доз прийнятих медикаментів, а також мають схильність до даного захворювання.
5. Підтримує здоров'я серця і судин
Флавоноїди ромашки знижують рівень артеріального тиску і попереджають становлення ішемічної хвороби серця, а також ризик смерті від даного захворювання.
Окремі дослідження підкреслюють здатність ромашкового чаю покращувати показники ліпідного обміну. На тлі прийому напою знижується концентрація в крові загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ).
В результаті забезпечується профілактика розвитку захворювань, асоційованих з атеросклерозом (хронічна ішемія головного мозку, інсульт, ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда).
6. Зміцнює імунітет
За даними досліджень, ромашковий чай нормалізує роботу імунної системи (загальних і місцевих факторів).
Вона також знижує ймовірність впровадження чужорідних агентів із зовнішнього середовища (бактерії, віруси, грибки) в слизові оболонки і кров.
Напій рекомендується вживати в період підйому захворюваності гострими респіраторними інфекціями з метою їх профілактики.
При вже наявній застуді ромашковий чай дозволяє зменшити біль в горлі і полегшити загальний стан.
7. Покращує стан шкіри
Екстракт ромашки часто входить до складу косметичних засобів для підтримки здоров'я шкірних покривів.
Доведено, що, як сам ромашковий чай, так і відвари на основі ромашки зволожують шкіру, а також сприяють підвищенню її гладкості і еластичності, знижують ймовірність появи акне та інших запальних процесів.
Шкода і протипоказання
Ромашковий чай – корисний напій, але в деяких випадках він може завдати шкоди здоров'ю. Основні побічні ефекти:
- Зневоднення. Ромашка має слабку сечогінну дію. При прийомі чаю у великих обсягах можливий розвиток зневоднення через посилення виведення рідини з сечею.
- Кровотечі. ромашковий чай «розріджує» кров. При прийомі антикоагулянтів або дезагрегантів рекомендується вживати не більше 1-2 чашок на добу.
- Алергічні реакції. зустрічаються часто. Характеризуються легким перебігом (кон'юнктивіт, риніт, висипання на шкірі). Можливий розвиток перехресних реакцій при наявності алергії на хризантеми або амброзію. При алергії на ромашку в анамнезі, напій протипоказаний.
Ромашковий чай в розумних обсягах можна приймати дітям починаючи з 3-х років.
Напій не здатний заподіяти шкоди здоров'ю матері і плоду під час вагітності.
Поради щодо прийому
Розглянемо головні особливості приготування і використання ромашкового чаю:
- Як заварити? необхідно залити 1-2 ч.л. висушеної подрібненої трави і квіток ромашки 200-250 мл води (температура близько 85 градусів). Дати настоятися протягом 15-20 хвилин, процідити. Напій готовий до прийому. Краще купувати розсипний аптечний чай, а не в пакетиках з магазину.
- Коли краще пити? ромашковий чай переважно приймати в ввечері або на ніч, так як він володіє седативним ефектом і викликає невелику сонливість. Також він ідеальний при стресових навантаженнях і неспокої.
- Скільки можна пити? в день рекомендується вживати не більше 1-2 чашок напою (по 200-250 мл). Прийом у великих обсягах підвищує ризик розвитку побічних ефектів.
- З чим краще поєднувати? для підвищення біологічного потенціалу можна додати в напій м'яту і мелісу (посилять седативні властивості), лимон (підвищить імунітет), мед (дозволить ефективно боротися з простудними захворюваннями) або чебрець (поліпшить загальний стан при запальних процесах, полегшить біль і зніме запалення).
Висновок
- Ромашковий чай – корисний напій, який можна приймати особам різного віку, а також жінкам під час вагітності.
- Він знижує артеріальний тиск і бореться з атеросклерозом, попереджає розвиток раку і цукрового діабету I і II типів, покращує стан шкіри і якість сну, підвищує опірність організму збудників інфекційних захворювань.
- Напій має ряд протипоказань, які обов'язково потрібно враховувати перед початком прийому.