Чим корисний чорний чай для здоров'я-7 доведених властивостей
Чорний чай – один з найпопулярніших напоїв у світі. Він не тільки має насичений смак і аромат, але і благотворно впливає на організм людини.
За даними вчених, чорний чай має відчутну користь для нашого здоров'я. Він здатний захистити від раку, серцево-судинних і ендокринних захворювань, а також підтримати роботу кишечника .
7 фактів про користь
Розглянемо 7 головних корисних властивостей від прийому чорного чаю (з опорою на наукові джерела інформації).
1. Має антиоксидантну дію
Антиоксиданти, якими рясніють багато рослин, захищають організм від впливу вільних радикалів, які викликають загибель або злоякісне пошкодження клітин, підвищують ризик розвитку хронічних захворювань.
Прийом продуктів, багатих антиоксидантами, зменшує пошкодження клітин вільними радикалами і, в підсумку, знижує ймовірність становлення хронічних і онкологічних патологій.
Чорний чай містить в складі антиоксиданти поліфеноли (катехіни, теафлавіни, теарубігіни). Дослідження показують , що дані речовини дозволяють попередити розвиток гіпертонії, цукрового діабету і атеросклерозу.
На думку японських вчених, вживання чорного чаю позитивно відображається на масі тіла і дозволяє істотно знизити ймовірність ожиріння.
Щоб чорний чай розкрив всі свої лікувальні властивості, не рекомендується поєднувати його з цукром і солодкими кондитерськими виробами.
2. Знижує рівень холестерину в крові
У складі продукту є флавоноїди – особливі антиоксидантні, що підтримують здоров'я судинного русла.
Доведено, що флавоноїди знижують рівень загального і «шкідливого» (ТАГ і ЛПНЩ) холестерину, підвищують концентрацію ЛВПВ («корисного» холестерину).
В результаті не створюється умов для відкладення кристалів холестерину на стінках артеріальних судин і розвитку таких патологій, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія головного мозку.
При прийомі всього 3-х чашок (по 200-250 мл) чорного чаю щодня ризик появи даних захворювань падає на 11%.
3. Підтримує здоров'я кишечника
Бактерії, які постійно знаходяться в просвіті кишечника, відіграють важливу роль у підтримці здоров'я всього організму. У шлунково-кишковому тракті мешкає кілька трильйонів мікроорганізмів і розташовується до 80% клітин імунної системи.
Бактерії можна розділити на дружні, патогенні та умовно-патогенні. Від їх раціонального співвідношення залежить частота народження багатьох хронічних патологій (ожиріння, рак, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба та ін.).
Встановлено, що поліфеноли чорного чаю дозволяють зберегти баланс мікрофлори кишечника і знищити деякі патогенні бактерії, наприклад, сальмонелу, яка є збудником сальмонельозу.
Антимікробні властивості напою проявляють себе ще в ротовій порожнині. Чай дозволяє усунути неприємний запах з рота і поліпшити здоров'я зубів.
4. Знижує артеріальний тиск
За оцінками Всесвітньої організації охорони Здоров'я, гіпертонічна хвороба впливає більше 1 млрд людей по всьому світу.
Дане захворювання характеризується постійно підвищеним рівнем тиску і небезпечно ускладненнями: гостра або хронічна серцева недостатність, інсульт, атрофія очного диска і т. п.
Дослідження демонструють значущу роль чорного чаю в регуляції рівня артеріального тиску.
Прийом 3 чашок напою на добу дозволяє знизити артеріальний тиск на 1-2%. Хоч це і не дозволяє використовувати чай для лікування гіпертонічної хвороби, проте продукт він може істотно знизити ризик розвитку даного захворювання, особливо при обтяженому анамнезі (наявності захворювання у родичів).
5. Знижує ризик виникнення інсульту
Інсульт або гостре порушення мозкового кровообігу-смертельно небезпечний захворювання, при якому окрема ділянка мозку перестає отримувати кров з киснем і поживними речовинами.
Виникає інсульт або при розриві кровоносної судини, або при повному перекритті його протоки тромбом або атеросклеротичної бляшкою.
За даними співробітників Інституту екологічної медицини, до 80% інсультів можна запобігти за допомогою зміни раціону і способу життя.
Великі дослідження, проведені під контролем американських експертів, показують здатність чорного чаю (3-4 чашки на добу) знизити ймовірність розвитку інсульту на 32%.
6. Знижує рівень цукру в крові
Постійно підвищений рівень цукру в крові може привести до розвитку цукрового діабету II типу, ожиріння, фатального порушення роботи нирок, патологій серцево-судинної системи і депресії.
Чорний чай, за даними численних досліджень, демонструє здатність зменшувати концентрацію глюкози в крові.
Наприклад, експерти з США встановлено здатність напою підвищувати вироблення ендогенного інсуліну бета-клітинами підшлункової залози, який змушує тканини організму поглинати цукор, знижуючи його рівень в кров'яному руслі.
Китайські вчені стверджують , що чорний чай також підвищує чутливість периферичних тканин до інуліну і регулює обмінні процеси в організмі.
7. Захищає від раку
Поліфенольні сполуки чорного чаю уповільнюють ріст і поділ злоякісних клітин, попереджають появу віддалених метастазів.
Напій також ефективний і при гормонально залежних пухлинах, наприклад, з боку молочних залоз у жінок.
Активно вивчається роль продукту з метою профілактики раку передміхурової залози у чоловіків.
Чорний чай не слід розглядати в якості альтернативи протипухлинним медикаментів, однак він може істотно знизити ризик маніфестації раку будь-якого органу.
Можлива шкода
Чорний чай – без сумніву корисний напій, проте в деяких випадках він може завдати шкоди здоров'ю. До числа побічних ефектів відносяться:
- Отруєння важкими металами. листя чорного чаю містять мінерали (алюміній, свинець). У великих дозах вони токсичні для організму і викликають симптоми загальної інтоксикації, судоми, пригнічення свідомості.
- Тривога і тривога. у деяких людей зустрічається підвищена чутливість до кофеїну. Вживання чорного чаю, який завжди містить кофеїн, може викликати занепокоєння, страх, тривогу, підвищену дратівливість, а також проходять болі в області шлунка.
- Анемія. Чай містить дубильні речовини, які уповільнюють всмоктування заліза, що надходить з їжею. При тривалому вживанні чаю з кожним прийомом їжі може розвинутися залізодефіцитна анемія.
- Алергічні реакції. зустрічаються рідко, але можуть проявлятися по-різному: папульозний висип, ізольований свербіж шкіри, анафілактичний шок і ін.
Напій не рекомендується вживати спільно з антибактеріальними препаратами, ефедрином і карбамазепіном. Подібні взаємодії можуть призводити до посилення фармакологічної дії медикаментів і підвищення ризику розвитку побічних ефектів.
Поради щодо прийому
Зупинимося на найбільш значущих аспектах правильного приготування і прийому чорного чаю:
- Як правильно заварити . Для 200 мл напою необхідно 1-1, 5 ч.л. листя чорного чаю (переважно використовувати неподрібнені листя і не в пакетиках). Чай потрібно залити гарячою водою (80-95 градусів) і дати настоятися близько 5-10 хвилин. Процідивши.
- Коли і скільки краще приймати . У добу рекомендується пити до 3-4 чашею (по 200 мл) напою. Вживати продукт краще вранці або в денні години протягом 15-20 хвилин від моменту заварки, інакше він втратить значну частину антиоксидантів. Приймати чай в холодному вигляді не слід.
- З чим можна поєднувати . Чорний чай ідеально гармонує з шматочками лимона або апельсина, імбиром. Часто він поєднується з бергамотом, саусепом, м'ятою і мелісою. У народній медицині в чай додають спеції (куркуму, чорний перець, кмин) і різні трави (м'яту, квітки липи, чебрець, материнку). Цукор і молоко краще не додавати, щоб не знижувати біологічний потенціал напою. Замість цукерок можна вживати чай з сухофруктами (курагою, чорносливом) і ягодами (чорницею, смородиною, чорноплідною горобиною).
- Інші методи прийому . У магазинах можна зустріти екстракт чорного чаю в капсулах. Вони корисні, але переважно вибирати натуральні необроблені листя. Не менш поширеним варіантом є ароматерапія (разом з ефірними маслами персика, горобини, смородини і м'яти). Запах чорного чаю використовують для підвищення життєвого тонусу, нормалізації емоційного фону і боротьби з депресією.
- Як зберігати . Чорний чай слід зберігати в сухому, провітрюваному та темному місці, захищеному від комах та прямих сонячних променів. Переважно використовувати спеціальні мішечки або будь-які герметичні ємності (емальований посуд, скло).
Висновок
- Чорний чай – корисний напій. Він розкриває всі свої властивості при використанні якісної сировини і дотриманні технології заварювання.
- Він снижет рівень цукру і холестерину в крові, підтримує артеріальний тиск, нормалізує склад мікрофлори в кишечнику, а також захищає від раку.
- Напій може викликати побічні ефекти. Більшість з них пов'язано з надмірним споживанням або прийомом спільно з деякими медикаментами (карбамазепін, ефедрин, антибіотики).