Чим корисні курячі яйця для здоров'я-7 фактів з опорою на науку
Курячі яйця — один з найдоступніших і корисних продуктів на планеті. Вони насичені поживними речовинами (незамінними амінокислотами, жирами, вітамінами і мінералами).
Вчені стверджують, що яйця мають відчутну користь для організму. При правильному приготуванні вони можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, поліпшити здоров'я очей і головного мозку, допомогти позбутися від надлишкових жирових відкладень.
7 корисних властивостей
Розглянемо 7 фактів про те, чим корисні яйця (в першу чергу курячі) з опорою на наукові джерела інформації.
1. Містять поживні речовини
Цільні курячі яйця містять всі необхідні компоненти для росту і розвитку організму людини.
Калорійність 1 яйця – близько 77 калорій, 100 грамів – 155.
Крім білків з незамінними амінокислотами, в складі присутні :
найменування речовини | приблизний відсоток від добової норми в 1 вареному яйці | приблизний відсоток від добової норми в 100 грамах зварених яєць |
вітамін А | 6 % | 12 % |
фолієва кислота | 5 % | 10 % |
вітамін В5 | 7 % | 14 % |
вітамін В12 | 9 % | 18 % |
вітамін В2 | 15 % | 30 % |
фосфор | 9 % | 18 % |
селен | 22 % | 44 % |
Також яйця мають в арсеналі невелику кількість вітамінів E, K, D і В6; цинку і кальцію.
Особливу цінність продукту надає велика кількість омега-3 жирних кислот. Їх регулярне додавання в раціон асоціюється з рідкісною частотою розвитку серцево-судинних розладів.
Щоб отримати всі описані вище компоненти, яйця рекомендується вживати разом з жовтком, а не їсти білок в чистому вигляді.
2. Нормалізує показники холестерину в крові
Яйця містять високий рівень холестерину. Однак дослідження демонструють , що вони не викликають підвищення концентрації холестерину в крові.
Холестерин, що міститься в яйцях, є дієтичним. Печінка не трансформує його в ендогенний холестерин і підвищення його рівня в крові не відбувається.
При прийомі яєць спостерігається підвищення рівня &171;корисного&187; холестерину в крові – ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ). Американські дослідники встановили прямий зв'язок між високою концентрацією ЛПВЩ і низькою частотою серцево-судинних захворювань, включаючи фатальні катастрофи (інфаркт міокарда).
На тлі включення яєць в дієту реєструється зниження числа триацигліцеридів (ТАГ), які є «поганим» холестерином. За даними наукових робіт, вживання 5 яєць на тиждень зменшує концентрацію ТАГ на 17%.
Подібна тенденція дозволяє захистити всі судини в організмі від впровадження кристалів холестерину і розвитку атеросклерозу. Атеросклероз-це основна причина маніфестації таких патологій, як: ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія головного мозку, інсульти та інфаркт міокарда.
3. Підтримують роботу головного мозку
Всі яйця є багатим джерелом холіну. Він трансформується в організмі в ацетилхолін і позитивно позначається на швидкості передачі імпульсів між нервовими і м'язовими клітинами, сприяє поліпшення пам'яті .
При достатньому надходженні холіну в організм рідше реєструються нейродегенеративних відхилення, наприклад, хвороба Альцгеймера.
Як стверджують фахівці Університету Північної Кароліни (США), холін також необхідний для побудови мембран всіх клітин в організмі, включаючи нервові.
4. Покращують здоров'я очей
Лютеїн і зеаксантин, наявні в складі жовтків яєць, перешкоджають розвитку дегенеративних процесів в очному яблуці, частота народження яких підвищується з віком. Також вони покращують зір, переважно в нічний час доби.
Лютеїн і зеаксантин є потужними антиоксидантами. Вони накопичуються в сітківці ока і знижують ймовірність появи катаракти і вікової дегенерації жовтої плями.
Співробітники Центру досліджень харчування людини з проблем Старіння (США ) доведено підвищення в організмі рівня зеаксантину на 114-142%, лютеїну на 28-50% при прийомі 1,3 жовтків на добу протягом місяця.
Не менш значуща роль відводиться вітаміну A. дефіцит даного біологічної речовини-головна причина розвитку сліпоти у всіх країнах світу.
5. Насичують організм білками
Білки – це головний будівельний матеріал.
Курячі яйця – джерело протеїнів з незамінними амінокислотами, 85% яких міститься саме в білку.
Вживання достатнього обсягу протеїнів позитивно відбивається на роботі всіх систем органів, сприяє зміцнення імунітету і захищає від інфекційних захворювань.
Встановлено роль білків у збільшенні набору м'язової маси після активних тренувань, а також у підтримці міцності кісток і зниженні числа переломів.
6. Допомагають схуднути
Курячі яйця містять всі необхідні людині компоненти харчування (білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мінерали).
Численні дослідження демонструють , що яйця швидко викликають відчуття ситості. В результаті людина втрачає тягу до їжі на наступні кілька годин.
Експерти з США стверджують , що споживання яєць за сніданком знижує відчуття голоду в наступні 36 годин. Більш низький рівень калорійності дієти лежить в основі підтримки або зниження ваги.
Встановлено, що прийом яєць на сніданок кожен день замість кондитерських виробів (в еквівалентному обсязі калорій) призводить до вираженого зниження індексу маси тіла (ІМТ) вже через 8 тижнів.
Велика кількість білків в дієті викликає швидке механічне перерозтягнення шлунка, що за допомогою рефлекторних механізмів пригнічує центри голоду в головному мозку.
7. Знижують ризик розвитку цукрового діабету
Дослідження показують, що вживання всього 4 великих курячих яєць на тиждень знижує ймовірність розвитку цукрового діабету II типу на 37%. Однак при включенні в дієту 7 і більше яєць ризик розвитку даного захворювання піднімається .
Помірне вживання продукту дозволяє підвищити чутливість рецепторів периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну. В результаті клітини більш ефективно поглинають глюкозу з крові, де її концентрація знижується.
Інсулінорезистентність, з якою борються яйця – ключовий патогенетичний фактор розвитку цукрового діабету II типу.
При цьому не спостерігається змін в рівні статевих гормонів, отже, яйця однаково ефективні як в організмі чоловіків, так і жінок.
Можлива шкода
В окремих випадках прийом яєць несе ризики для здоров'я.
Найбільш поширеними побічними ефектами є:
- Зараження бактеріями. будь – які сирі або недостатньо термічно оброблені яйця-потенційне джерело сальмонел та інших різновидів бактерій. Рекомендується відмовитися від прийому яєць в сирому вигляді, або ж ретельно вибирати постачальника.
- Алергічні реакції. Алергопатології при прийомі яєць – часте явище. Зазвичай вони характеризуються важким перебігом з розвитком анафілактичного шоку або набряку Квінке. При алергії на яйця необхідний уважно читати склад будь-яких хлібобулочних виробів.
Щоб уникнути ризику розвитку сальмонельозу, яйця слід обов'язково пастеризувати, варити або піддавати іншому методу обробки, при якому температура перевищує 100 °C.
Поради щодо прийому
Розглянемо найгостріші питання щодо вживання і використання яєць:
- Як краще приготувати? оптимальний варіант – варіння (занурити в киплячу воду на 10 хвилин) або приготування омлету.
- Як і коли краще вживати? яйця слід їсти вранці (навіть натщесерце) або в денні години. Вони насичують енергією на весь день. Від прийому пізно ввечері і перед сном краще відмовитися, щоб уникнути перевантаження травного апарату і проблем зі сном.
- Як вибрати? на шкаралупі не повинно бути тріщин і відколів, будь-яких вкраплень і плям, деформацій, пір'я і посліду. Всі яйця-одного розміру. Важливо звертати увагу на маркування. Символ "Д «вказує на термін придатності, рівний 7 дням,» з" &8212; 25 діб. Найкраще віддавати перевагу домашнім (сільським) свіжим яйцям. При покупці магазинних яєць слід вибирати органічний продукт.
- Популярні страви з яєць . Найбільш поширені варіанти-це омлет і яєчня. Часто з яєць готують салати, супи з куркою, рулети, тортилью, яйця пашот. Головне, що потрібно враховувати при домашньому приготуванні – належна термічна обробка.
- Відмінність білих яєць від коричневих . Вони розрізняються тільки кольором, що залежать від породи курей.
- Категорії . Виділяють кілька категорій: перша (1) – Вага від 55 до 64,9 грамів, друга (2) – від 45 до 54,9 грамів, третя (3) – від 35 до 44,9 грамів, добірні (О) – від 65 до 74,9 грамів, вища (В) – 75 і більше грамів.
- Яйця з двома жовтками . Два жовтки-це часте явище. Є випадковою аномалією і спостерігається при одночасній овуляції двох яйцеклітин. Подібний продукт абсолютно безпечний для здоров'я і має більш високу вагу (питома щільність жовтка вище, ніж білка).
- Яйця з зародком . Являють собою яйце, в якому вже сформувався плід з дзьобом, оперенням, хрящами. Такі страви поширені в країнах Південно-Східної Азії, вживаються у вареному вигляді і не становлять небезпеки для здоров'я.
- Миття перед приготуванням . Кожне яйце слід ретельно промити теплою водою з милом, видаливши будь-які забруднення, потім прополоскати в холодній воді. Цього достатньо, щоб видалити будь – які мікроорганізми з поверхні, заключний етап-за обов'язковою термічною обробкою при готуванні.
- Застосування шкаралупи . Шкаралупа часто використовується в народній медицині з метою виготовлення рецептів для лікування захворювань опорно-рухового апарату і підвищення міцності кісток. Також меленої шкаралупою можна удобрювати землю.
Висновок
- Яйця-це цінний продукт, що надає організму людини всі необхідні амінокислоти, жири, вітаміни і мінерали.
- Вони покращують серцево-судинне здоров'я, допомагають стежити за масою тіла, підтримують функціонування центральної нервової системи і органів зору, попереджають становлення цукрового діабету II типу.
- До включення яєць в дієту потрібно підходити грамотно, враховуючи можливість появи алергічних реакцій і розвитку сальмонельозу при неякісній термічній обробці.
- Норма споживання – 4-5 штук на тиждень.