Чим корисні перепелині яйця - 11 доведених властивостей

Перепелині яйця є збалансованим продуктом харчування. Вони значно перевершують курячі яйця за біологічною цінністю.

У складі присутня маса незамінних амінокислот, вітаміни і мінерали, антиоксидантні та протизапальні речовини.

Вживання перепелиних яєць пов'язане з відчутною користю для здоров'я: від поліпшення стану шкіри і волосся до зниження ризику смерті від кардіологічних або онкологічних захворювань. 

11 корисних властивостей

Розглянемо 11 тез про те, чим корисні перепелині яйця (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Насичені поживними речовинами

Перепелині яйця мають маленький розмір, але містять набагато більше біологічно активних речовин в порівнянні з курячими.

Енергетична цінність 1 яйця – близько 14 калорій.

Зміст цінних речовин представлено в таблиці:

найменування компонента питома вага або відсоток від добової норми в 1 яйці питома вага або відсоток від добової норми в 100 грамах
білки 1 грам 13 грамів
жири 1 грам 10 грамів
холін 4 % 40 %
вітамін В2 6 % 62 %
пантотенова кислота 3 % 30 %
вітамін А 2 % 20 %
вітамін В12 6 % 62 %
залізо 2 % 20 %
фосфор 2 % 20 %
селен 5 % 51 %

Кожна з представлених речовин має велику цінність для здоров'я:

  • Вітаміни групи В та холін регулюють діяльність центральної нервової системи і передачі нервових імпульсів.
  • Залізо попереджає розвиток анемії і бере участь в окисно-відновних процесах.
  • Селен вважається сильним антиоксидантом і знижує ризик розвитку злоякісних і аутоімунних патологій з боку щитовидної залози .
  • Білки містять незамінні амінокислоти, які є головним будівельним матеріалом для всіх тканин.
перепелині яйця – багате джерело незамінних амінокислот, вітамінів і мінералів, комплексно впливають на здоров'я.

2. Зміцнюють імунітет

З давніх часів перепелині яйця застосовувалися для лікування бронхіту, астми та ангіни.

Останні дослідження, проведені під контролем французьких вчених, показали , що яйця перепелів ефективно усувають симптоми алергічного риніту.

Велика кількість незамінних білків дозволяє злагоджено працювати імунній системі , реалізуючи адекватну імунну відповідь і знищуючи хвороботворні мікроорганізми (віруси, бактерії, грибки).

Перепелині яйця, як і інші високобілкові продукти тваринного походження, обов'язково повинні бути присутніми в дієті при перебігу інфекційно-запальних захворювань, переважно – з боку верхніх дихальних шляхів.

Продукт покращує імунітет і ефективний при інфекційних або алергічних процесах верхніх дихальних шляхів.

3. Допомагає при захворюваннях травної системи

Праці китайських вчених демонструють здатність перепелиних яєць пом'якшувати симптоматику запальних процесів з боку стравоходу і, імовірно, шлунка.

У складі яєць присутній овомукоід, інгібуючий фермент – трипсин.

Продукт частково блокує діяльність ферментів і, за рахунок великої кількості білків, створює менш кисле середовище, що дозволяє швидко регенерувати пошкодженій слизовій оболонці і підлеглим тканинам.

Яйця рекомендується приймати при езофагіті і гастритах будь-якої етіології, виразкової хвороби.

Слід зазначити, що властивості продукту розкриті в лабораторних умовах. Потрібні обов'язкові дослідження на людях.

перепелині яйця, імовірно, є ефективним засобом для прискорення загоєння пошкоджених слизових оболонок стравоходу і шлунка.

4. Знижують рівень цукру в крові

За допомогою проведення експериментів на гризунах встановлено , що перепелині яйця, навіть при одноразовому вживанні, нормалізують глікемічний фон.

Крім зниження рівня глюкози, спостерігалася нормалізація біохімічних показників функції нирок.

Тобто продукт дозволяє істотно знизити ризик розвитку діабетичної нефропатії.

Яйця мають невеликий глікемічний індекс, отже, не викликають різких підйомів цукру в крові. Додатково вони уповільнюють активність ферментів, що беруть участь в розщепленні складних вуглеводів, спожитих з їжею.

Продукт обов'язково повинен бути присутнім в раціоні осіб, що мають підвищену схильність або страждають на цукровий діабет. Він не втручається в гендерні гормональні механізми регуляції обміну цукру і однаково ефективний в організмі як чоловіків, так і жінок.

перепелині яйця зменшують концентрацію глюкози в крові і полегшують перебіг цукрового діабету. Вони також дозволяють знизити ймовірність розвитку ускладнень даного захворювання.

5. Запобігають розвитку анемії

Перепелині яйця насичені білками і залізом.

Залізо є важливим структурним компонентом червоних клітин крові (еритроцитів). Еритроцити переносять кисень, який необхідний для підтримки життя у всіх клітинах організму.

Залізодефіцитна анемія є поширеним явищем і переважно зачіпає осіб похилого віку та вагітних жінок.

Регулярне вживання яєць дозволяє створити повноцінні депо заліза в організмі і знизити ймовірність розвитку анемії.

систематичне споживання перепелиних яєць знижує ймовірність появи анемії, пов'язаної з нестачею заліза в організмі.

6. Знижують артеріальний тиск

У складі перепелиних яєць присутній велика кількість калію (в 5 разів більше в порівнянні з курячими).

Даний мінерал викликає розслаблення клітин гладкої мускулатури, розташованих в стінках артерій.

Зниження тонусу міоцитів призводить до розширення артерій і падіння рівня артеріального тиску.

Яйця рекомендовано використовувати в цілях профілактики і терапії (спільно з медикаментозними препаратами) гіпертонії і її ускладнень (геморагічний інсульт, інфаркт міокарда, серцева недостатність).

перепелині яйця, завдяки наявності калію в складі, розширюють артерії і знижують рівень артеріального тиску.

7. Надають антиоксидантну дію

Перепелині яйця-джерело бета-каротину, а також невеликої кількості вітамінів (А, З, Е). Дані речовини за своєю природою є антиоксидантами і боротьба з вільними радикалами (під час окисного стресу).

Вільні радикали - "агресивно налаштовані" молекули, які викликають пошкодження клітин організму з подальшим їх переродженням в злоякісні або загибеллю.

Додатковий плюс яєць – високий вміст води. Велика кількість рідини полегшує роботу антиоксидантів і дозволяє вивести токсичні або інші шкідливі речовини.

При проведенні експериментів на щурах було встановлено , що перепелині яйця захищають клітини печінки (гепатоцити) від впливу хімічних речовин, стабілізують роботу ферментативного апарату органу і знижують число маркерів деструкції гепатоцитів (АЛТ, АСТ) в крові.

яйця мають антиоксидантну дію (маючи підвищену тропність до печінки).

8. Мають протизапальну дію

Спеціалісти оцінили активність і дія білка і жовтка перепелиних яєць.

Встановлено, що жовтки, на відміну від білків , мають виражену протизапальну дію.

Подібне лікувальну властивість дозволяє використовувати яйця в цілях профілактики деяких хронічних захворювань з боку будь-якого органу і запобігання збоїв в роботі імунної системи.

Протизапальні компоненти знижують рівень маркерів запалення в крові, що вказує на патогенетичний механізм реалізації біологічних ефектів.

перепелині яйця пригнічують запалення і знижують ймовірність появи деяких хронічних розладів.

9. Знижують рівень холестерину в крові

Перепелині яйця мають у складі жири, більша частина яких припадає на холестерин. Однак даний холестерин вважається корисним і не перетворюється в організмі людини в ендогенний.

При прийомі перепелиних яєць спостерігається зниження рівня загального холестерину і ЛПНЩ («шкідливого» холестеролу), підвищення концентрації ЛПВЩ («корисного» холестерину).

Некоректні показники ліпідного профілю підвищують ймовірність відкладення кристалів холестерину в стінках артеріальних судин і розвитку атеросклерозу, асоційованого з такими патологіями, як ішемічна хвороба серця або хронічна ішемія головного мозку.

При надриві атеросклеротичних бляшок може виникнути інфаркт міокарда або інсульт.

яйця підтримують рівень ліпідів в межах нормативних показників і забезпечують профілактику розвитку фатальних судинних катастроф.

10. Борються з раком

Антиоксиданти, якими рясніють яйця перепілок, допомагають організму швидко і ефективно позбавлятися від токсичних речовин, що володіють канцерогенним ефектом.

Високий антиоксидантний потенціал дозволяє знизити активність окисного стресу і, як наслідок, попередити злоякісну трансформацію клітин.

Не менш важлива роль належить лецитину, який також є в складі продукту. Він дозволяє відновити деякі клітини від пошкодження вільними радикалами.

Протипухлинним ефектом у складі яєць володіє і овомукоїд. Він пригнічує ріст вже сформованих пухлин і не дає їм утворювати віддалені вогнища метастатичного зростання.

перепелині яйця забезпечують комплексний захист організму від онкологічних захворювань.

11. Покращують стан шкіри і волосся

Як вже було сказано, яйця насичені антиоксидантами, які підтримують обмінні процеси в товщі шкіри на належному рівні.

Додатково вони містять лізин, який необхідний для вироблення колагену, відповідального за гладкість і еластичність шкіри тіла і обличчя.

Часте вживання перепелиних яєць дозволяє поліпшити здоров'я шкіри, а також своєчасно усунути дрібні зморшки.

А невелика кількість цинку, заліза, селену, незамінних амінокислот, а також вітамінів (А, В, З, Е) корисно для здоров'я волосся. Дані речовини попереджають їх ламкість і випадання, усувають жирний блиск.

перепелині яйця покращують стан шкіри і волосяного покриву.

Можлива шкода

Перепелині яйця вважаються безпечним і корисним продуктом харчування, проте шкода для здоров'я не виключений.

Найпоширенішими побічними ефектами є:

  1. Гіпотензія. високий рівень калію може спричинити різке зниження артеріального тиску і навіть непритомність.
  2. Гіпоглікемія. яйця перепілок розслаблюють кровоносні судини і, при надмірному вживанні, здатні спровокувати критично значуще зниження рівня глюкози в крові.
  3. Бактеріози. практично всі яйця на споживчому ринку не проходять пастеризацію, що знищує патогенні мікроорганізми. Вони можуть служити джерелом мікроорганізмів, що викликають розвиток інфекційних захворювань у людини або отруєння. Найбільш поширеним є сальмонельоз.
  4. Алергічні реакції. Пов'язані з наявністю особливого амінокислотного складу і овомукоїдом. Можуть проявлятися по-різному, але частіше протікають у важких формах. При наявності алергії в минулому перепелині яйця протипоказані.

Перепелині яйця, особливо в термічно необробленому вигляді, не слід давати дітям, вагітним жінкам, а також людям з ослабленою імунною системою.

перепелині яйця мають протипоказання, ігнорування яких може привести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Порівняння з курячими яйцями

Яйця перепілок набагато менше курячих (за обсягом – в 2,5-3 рази; по масі – в 3-7 разів). Однак вони мають великі жовтки, насичені поживними речовинами.

У перерахунку на одиницю маси перепелині яйця значно перевершують курячі за складом.

критерій порівняння перепелині (в 100 грамах) курячі (в 100 грамах)
енергетична цінність 158 калорій 148 калорій
жири 11 грамів 10 грамів
білки 13 грамів 12 грамів
холін 40 % 61 %
вітамін В2 62 % 32 %
вітамін В12 62 % 43 %
залізо 20 % 9 %

Перепелині яйця містять більше білка і жирів, майже в 2 рази вище концентрація вітамінів групи B і заліза.

Однак перепелині яйця мають невеликий розмір і високу вартість. У деяких випадках, з метою задоволення потреб організму, досить з'їсти трохи більше курячих яєць.

перепелині яйця мають невеликий розмір і вагу, але містять більше біологічно активних компонентів (в перерахунку на одиницю маси).

Як вживати?

Зупинимося на найбільш гострих питаннях щодо вживання і використання перепелиних яєць:

  1. Чи можна пити сирими натщесерце? яйця допустимо вживати в сирому вигляді перед сніданком. У подібному вигляді вони вважаються найбільш корисними. Однак продукт часто служить середовищем існування для патогенних мікроорганізмів. Практикувати прийом сирих яєць слід тільки при повній впевненості в чесності і сумлінності фермерів.
  2. Як, коли і скільки краще приймати? Продукт можна їсти вранці (навіть натщесерце) і денні години. Від споживання перед сном краще відмовитися, щоб не спровокувати перевантаження шлунково-кишкового тракту і не викликати проблеми з відходом до сну. Рекомендована тижнева норма-до 20-24 штук.
  3. Як краще приготувати? найпростіший і безпечний спосіб приготування яєць перепілок – відварювання. Яйця попередньо промити з милом, викласти в каструлю, залити водою (на 1-2 см вище верху яєць). Варити близько 4-5 хвилин (круто), 1-3 хвилин (некруто). Остудити під холодною водою. Їсти варені яйця краще протягом перших двох годин з моменту приготування.
  4. Які популярні страви можна приготувати? перепелині яйця служать основою для приготування багатьох салатів, омлету, яєчні, хлібобулочних виробів і закусок. Їх можна збити, змішати з соком і отримати ідеальний тонізуючий напій.
  5. Як правильно вибрати в магазині ? Шкаралупа повинна бути цілісною, без тріщин, відколів і вм'ятин. Вага - в межах 10-12 грамів, менша маса може вказувати на наявність бактеріальної флори або порушення цілісності яйця. Поверхня в нормі-чиста, без забруднень.
  6. Застосування оболонки . Шкаралупа використовується в народній медицині для лікування остеопорозу і остеоартрозу, профілактики переломів. Також подрібнену до стану порошку шкаралупу застосовують для полегшення алергічних захворювань, поліпшення стану волосся і шкіри.
яйця можна приймати і використовувати різними способами. Головне-слідувати здоровому глузду і технологіям приготування, щоб отримати дійсно корисний продукт.

Висновок

  1. Перепелині яйця-цінний продукт, насичений білками, вітамінами і мінералами, антиоксидантними і протизапальними речовинами. За складом вони перевершують курячі.
  2. Яйця позитивно відбиваються на рівні холестерину і цукру в крові, знижують артеріальний тиск, борються зі злоякісними новоутвореннями, покращують стан шкірного покриву і волосся, а також дозволяють швидко і ефективно здолати запальні процеси з боку верхніх дихальних шляхів і травного тракту.
  3. Продукт має ряд протипоказань, які обов'язково потрібно враховувати. Дітям, вагітним жінкам і ослабленим хворим краще не вживати їх без належної термічної обробки.