Чим корисні і шкідливі сирі яйця-5 фактів про вплив на здоров'я

Яйця є природним джерелом незамінних білків, холіну, вітамінів і мінералів. Люди здавна вживають їх в сирому вигляді, а також готують різні напої на їх основі.

Сирі яйця мають відчутну користь для організму, але можуть нести в собі небезпеку, зокрема – ризик зараження сальмонелами.

Дотримання деяких правил дозволить розкрити біологічний потенціал сирих яєць без шкоди для здоров'я.

5 корисних властивостей

Зупинимося на доведених наукою корисних властивостях, якими володіють сирі яйця:

  1. Містять біологічно активні речовини . Сирі яйця-це джерело не тільки білків, але і вітамінів (B2, B12, B5, A, D) і мінералів (фосфор, залізо, цинк, кальцій, селен). Всі представлені компоненти важливі для злагодженої роботи внутрішніх органів і захисту від хвороботворних агентів.
  2. Покращують роботу головного мозку . Яйця містять холін, який трансформується в організмі в ацетилхолін. Він бере участь в передачі імпульсів між нервовими і м'язовими клітинами. При достатньому вживанні даної речовини рідше зустрічаються нейродегенеративні розлади (хвороби Альцгеймера, Піка) , покращується пам'ять . Також дана речовина необхідно для побудови клітинних мембран всіх клітин, особливо – нервових.
  3. Покращують зір . Зеаксантин і лютеїн, що містяться в яйцях, є найсильнішими антиоксидантами. Вони покращують нічний зір і знижують ймовірність появи катаракти, вікової дегенерації жовтої плями.
  4. Боротьба з цукровим діабетом . Яйця підвищують чутливість периферичних рецепторів до інсуліну, тобто знищують головний патогенетичний механізм формування цукрового діабету II типу-інсулінорезистентність. При регулярному вживанні захворювання зустрічається рідше. Цукрознижувальний ефект сирих яєць однаково виражений як у чоловіків, так і у жінок.
  5. Знижують рівень холестерину . Яйця, особливо сирі, при вживанні не викликають підйом концентрації холестерину в крові (ендогенного), а навпаки викликають його зниження. Відзначається зменшення кількості " шкідливого "(ТАГ, ЛПНЩ) і підвищення рівня» корисного " (ЛПВЩ) холестерину. Подібні лікувальні властивості дозволяють знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця, хронічної ішемії головного мозку, інфаркту міокарда та інсультів.
прийом сирих яєць пов'язаний з низкою переваг для здоров'я. Вони надають організму людини цінні поживні речовини і знижують ризик розвитку найнебезпечніших захворювань.

Чим небезпечно?

Сирі яйця, на жаль, можуть завдати шкоди здоров'ю. Зупинимося на основних ризиках детальніше.

1. Порушення всмоктування поживних речовин

Яйця вважаються повноцінним білковим продуктом. Вони містять усі 9 незамінних амінокислот у правильних співвідношеннях. З цієї причини їх часто називають «повним» джерелом білка.

Дослідження, проведені на базі університетської клініки Левен (Бельгія), показують , що при вживанні сирих яєць всмоктується лише 50% білка, варених – понад 90%.

Однак, при термічній обробці знижується біологічна цінність деяких вітамінів і мінералів (вітаміни B5 і А, калій і фосфор).

Крім того, сирі яйця можуть перешкоджати всмоктуванню біотину (вітаміну В7). У сирих жовтках присутня велика кількість авидина, який зв'язується в тонкому кишечнику з біотином і погіршує його всмоктування.

Біотин регулює процеси вироблення клітинами організму жирних кислот і глюкози. Його недолік найбільш небезпечний для жінок в період вагітності.

при вживанні сирих яєць організм не в змозі засвоїти всі необхідні білки. Також погіршується всмоктування вітаміну B7.

2. Розвиток бактеріальних інфекцій

доведено , що будь – які сирі і недостатньо термічно оброблені яйця можуть містити сальмонелу-шкідливу бактерію, що приводить до розвитку сальмонельозу.

Дана група мікроорганізмів може мешкати на шкаралупі, а також в жовтку і Білку. Просто миття яєць не допоможе.

При вживанні яєць, обсіменілих сальмонелами, може розвинутися гостра кишкова інфекція. Першими симптомами є :

  • Спастичні болі в області шлунка і навколо пупка;
  • Діарея;
  • Нудота і блювота;
  • Підвищення температури тіла;
  • Головні болі;
  • Ломота в м'язах;
  • Загальна слабкість.

Захворювання проявляється через 6-48 годин після вживання сирих яєць і триває, в середньому, від 3 до 7 діб.

Однак ризик зараження незначно малий. За статистикою, в США заражено кожне 30 000-е яйце. У 70% хворих захворювання протікає безсимптомно або в легкій формі.

Важкий перебіг інфекційного захворювання характерно для наступних груп населення:

  • Діти перших років життя (у них немає зрілої імунної системи);
  • Жінки в період вагітності (бактерія підвищує тонус матки і може спровокувати викидень);
  • Особи старше 65 років (Супутній соматичний фон визначає несприятливий прогноз);
  • Особи з імунодефіцитом (ВІЛ-інфіковані, хворі онкологічного профілю та ін.).
будь – яке сире яйце є потенційним джерелом сальмонели. Ризик зараження незначний, але виключати його не варто.

Як вживати?

Сирі яйця можна пити вранці натщесерце або в будь-який інший час доби.

Не рекомендується вживати більше 5-6 штук на добу.

Щоб попередити розвиток бактеріальної інфекції, слід дотримуватися ряд простих правил:

  • Купуйте пастеризовані яйця та яєчні продукти лише в хороших магазинах від надійних виробників;
  • Брати яйця тільки з холодильної камери;
  • Зберігати продукт в холодильнику (при кімнатній температурі активується зростання хвороботворних мікроорганізмів);
  • Не вживати в їжу яйця з вичерпаним терміном придатності;
  • Відмовитися від візуально зіпсованих яєць (відколи, тріщини, вм'ятини на шкаралупі і т.п.).

Незважаючи на масу правил, основний спосіб профілактики сальмонельозу – це належна термічна обробка яєць.

завжди легше запобігти розвитку захворювання, ніж лікувати. Дотримання банальних правил профілактики дозволить звести ризик сальмонельозу до мінімуму.

Рецепти

Крім простого вживання сирих яєць існує ряд коктейлів на їх основі.

1. "Гоголь-моголь»

Буде потрібно:

  • 1 жовток курячого яйця;
  • 1 ст. л. цукру;
  • Щіпка солі;
  • 150 мл молока.

Приготування:

  1. Розтерти жовтки з цукром. Належна вийти густа консистенція.
  2. Додати сіль і молоко.
  3. Повторно перемішати, процідити.
  4. Блюдо готове. Перед подачею напій можна посипати подрібненим мускатним горіхом.

2. Суміш для набору м'язової маси

Необхідно:

  • 500 мл молока;
  • 2 курячих або 8-10 перепелиних яєць;
  • 50 грамів білкового порошку;
  • 100 грамів сиру;
  • Будь-який ягідний сироп (за смаком).

Рецепт:

  1. Залити в блендер молоко. Збивати протягом 30-40 секунд.
  2. Додайте до суміші ½ білкового порошку, збивайте ще 10-15 секунд.
  3. Покласти до складу яйця, що залишився білковий порошок, сир. Повторно збити до однорідної консистенції.
  4. Перелити в склянку. Додати сироп. Напій готовий.

Коктейль рекомендується приймати за 40-50 хвилин або відразу ж після активних фізичних вправ. Білки з нього швидко всмоктуються і підуть на відновлення і зростання м'язових тканин.

3. Коктейль молодості

Інгредієнти:

  • 40 грамів меду;
  • 4 жовтки перепелиних яєць;
  • 150 мл свіжого молока;
  • ½ свіжого банана.

Схема приготування:

  1. Розтопіть мед і змішайте з молоком і бананом.
  2. Ретельно збийте суміш у блендері. Буде потрібно до 2 хвилин.
  3. Додати жовтки. Збити до однорідної маси.

Напій прекрасно підійде на сніданок або в якості полудня. Можна приймати не більше 1 порції в день.

кулінарні рецепти можуть зробити споживання сирих яєць приємнішим, а іноді і кориснішим.

Висновок

  1. Сирі яйця мають практично ті ж переваги, що і варені.
  2. Вони корисні для підтримки роботи центральної нервової, ендокринної та серцево-судинної систем, покращують зір.
  3. На жаль, сирі яйця мають ряд недоліків – низький рівень засвоєння біотину і наявність ризику розвитку сальмонельозу.
  4. Щоб звести ризик до мінімуму, необхідно уважно вибирати виробника, стежити за правилами і терміном зберігання, а також зовнішнім виглядом продукту.