Що корисно для підшлункової залози-список 7 найкращих продуктів
Підшлункова залоза забезпечує регуляцію гормонального фону в крові (глюкагон і інсулін) і процесів травлення (виділяє ферментативний сік).
На жаль, приблизно 30% населення страждає різними патологіями з боку даного органу (від гострого або хронічного панкреатиту до злоякісних пухлин). Почасти, відхилення пов'язані зі шкідливими звичками і неправильним харчуванням.
Для поліпшення функціонального стану підшлункової залози і профілактики серйозних ускладнень слід скорегувати свій харчовий раціон і вести активний і здоровий спосіб життя.
Існує великий перелік корисних продуктів харчування, які роблять позитивний вплив на підшлункову залозу і сприяють профілактиці багатьох захворювань. Нижче розглянуто список з 7 найкращих продуктів.
1. Броколі
Брокколі містить велику кількість апігеніну. Дана речовина захищає секреторні клітини, а також епітелій проток підшлункової залози від впливу будь-яких шкідливих речовин (жовч, власні ферменти).
Одне з досліджень, проведених в Омані, показало, що екстракт брокколі сприяє зниженню пошкодження клітин органу при гіперглікемічному фоні, а також зменшує концентрацію цукру в крові. Рослина рекомендовано для лікування і профілактики цукрового діабету II типу.
Брокколі містить ряд протизапальних речовин (флавоноїди, лютеолін, кверцетин, мірицетин), які не тільки зменшують будь-які запальні процеси в підшлунковій залозі , шлунку і печінки за рахунок придушення синтезу інтерлейкіну 1,6 і 18, а й підвищують антиоксидантні властивості органів. дані ефекти науково доведені .
2. Йогурт
Йогурти містять масу пробіотиків , які покращують процеси травлення (нормалізують моторику) і підвищують ефективність роботи як загальних, так і місцевих факторів імунітету, що діють на рівні стінки травної трубки.
Все це сприяє збалансованому виробленню ферментів підшлункової залози і дає їй час для додаткового відпочинку.
Наукові роботи продемонстрували, що ферменти шлункового соку і підшлункової залози значно швидше перетравлюють харчові частинки (особливо білки) при частому вживання йогурту . Дана особливість має велике значення при наявності будь-яких порушень (гострий і хронічний панкреатит, жовчнокам'яна хвороба, аномалії проток панкреато-біліарного тракту).
3. Гарбуз
Гарбуз ефективна при різних запальних захворюваннях соматичної або інфекційної етіології всіх відділів шлунково-кишкового тракту. Овоч сприяє нейтралізації соляної кислоти, а також містить масу корисних речовин (калій, каротин, магній, залізо, мідь, пектини).
Подібні компоненти забезпечують надійну захист слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки, а також нормалізують роботу великого сосочка, через який в просвіт кишечника виділяється панкреатичний сік. Це забезпечує профілактику розвитку асептичних ферментативних запальних захворювань.
Гарбуз особливо корисна для хворих на цукровий діабет I типу, так як сприяє проліферації клітин Лангерганса (розташовані на острівковому апараті підшлункової залози) і, як наслідок, знижує рівень глюкози в крові. ефект був доведений в китайському університеті Цзілінь у 2017 році .
Впливу гарбуза на тканини підшлункової залози присвячено чимало інших робіт. Наприклад, китайські вчені довели , що овоч безпосередньо захищає клітини органу від токсичних речовин і уповільнює процеси апоптозу – природної запрограмованої загибелі клітин.
4. Батат
Батат ще з часів ацтеків використовується в медицині для лікування захворювань травного тракту. "Солодка картопля" сприяє регрануляції клітин острівцевого апарату у хворих, які перенесли гострий панкреатит або мають хронічний в анамнезі.
За даними одного з науково-дослідних інститутів Японії , на тлі вживання батата відзначається підвищення чутливості жирових і м'язових клітин до інсуліну, що знижує функціональне навантаження на підшлункову залозу.
Батат також сприяє нормалізації мікрофлори кишечника і запобігає запорам, оскільки не перетравлюється повністю.
5. Чорниця
Свіжі ягоди, а також чай на основі листя чорниці, стимулюють всі етапи синтезу і секреції глюкагону, не приводячи при цьому до перевантаження підшлункової залози і до деструктивних змін.
До числа додаткових плюсів слід віднести поліпшення реологічних властивостей жовчі і запобігання утворенню каменів в панкреато-білліарних протоках, що є частою причиною гострого панкреатиту.
Вчені наукових підрозділів Вірджинії дійшли висновку, що містяться в чорниці флавоноїди підвищують число і масу b-клітин підшлункової залози, а також підвищують чутливість тканин до інсуліну. Ягоди блокують активацію ферментів у виділеному соку всередині проток.
6. Червоний виноград
Грона червоного винограду є потужним джерелом ресвератролу – антиоксиданту, що усуває шкідливий вплив вільних радикалів, що викликають патологічну трансформацію і злоякісне переродження клітин підшлункової залози.
Наукові дослідження показали, що екстракт кісточок червоного винограду має потужну антиоксидантну дію, яка виражається в пригніченні перекисного окислення ліпідів і підвищенні рівня глутатіону підшлункової залози. А як відомо, Глутатіон "знищує" вторинні метаболіти, що володіють запальною і сенсибілізуючою активністю.
Також екстракт сприяє значному зниженню концентрації нітратів і нітритів в підшлунковій залозі.
А в експерименті на щурах вже через 72 години після введення екстракту червоного винограду відзначалася більш висока концентрація сироваткового інсуліну в крові, що сприятливо позначилося на загальному глікемічному тлі.
7. Корінь солодки
Корінь солодки має виражену протизапальну дію, сприяє зменшенню набряку і повнокров'я судин, зниження вираженості болю. Відзначена тропність саме до клітин підшлункової залози.
Праці вчених з Японії продемонстрували посилення екзокринної функції підшлункової залози без шкоди на структурному та молекулярному рівнях. Ефекти пов'язані з наявністю гліциризину і сапоніну, які містяться у великій кількості в корені солодки.
Інші важливі продукти
Для поліпшення роботи підшлункової залози в раціон харчування обов'язково необхідно включати наступні групи речовин:
- Вітамін А (брокколі, помідори, морква, петрушка, абрикоси, агрус);
- Вітамін В (морква, зелень, куряче м'ясо);
- Вітамін Е (зернові культури, соняшникова та лляна олії);
- Нікель (будь-які види м'ясних виробів, груша) ;
- Кобальт (червона смородина, малина і полуниця, горобина чорноплідна, буряк);
- Цинк (петрушка, висівки на основі пшениці, сливи, агрус);
- Ванадій (медунка);
- Хром (листя чорниці, шовковиця).
Що &171;не любить&187; підшлункова залоза з їжі
Найбільш часто зустрічається патологія органу – гострий або хронічний панкреатит.
У 20% випадків панкреатит пов'язаний з похибками в харчуванні. А 75% причин – це поєднання неправильного способу харчування з фоновими соматичними або інфекційно-запальними хворобами, генетичними дефектами і вродженими аномаліями.
Для профілактики панкреатиту необхідно обмежувати наступні шкідливі групи продуктів:
- Тваринні жири. вони викликають посилену роботу підшлункової залози, сприяють спастичним порушень на рівні проток і передчасної активації ферментів. Все це призводить до відчуття &171;тяжкості&187; після їжі і погано впливає на орган. Середньостатистична людина повинна вживати не більше 65 г жиру на добу (ідеально – 20 г). Також слід віддавати перевагу продуктам з низьким відсотком насичених жирів (індичка, риба, куряча грудка).
- Алкогольні напої. Спирт викликає пряме пошкодження тканин підшлункової залози, розвиток запальних процесів. Поєднання описаних порушень з зневодненням (розвивається через кілька годин з моменту вживання) вкрай небезпечно, оскільки може викликати гострий панкреатит.
- Екстрактивні речовини. до цієї групи належать кава, спеції, сіль, міцний чай. Ці речовини подразнюють слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки, що викликає рефлекторну активацію підшлункової залози (яка насправді не потрібна).
- Наваристі м'ясні та грибні бульйони. такі важкі страви теж значно підвищують активність секреторного апарату органу і, як наслідок, формування асептичних запальних або некротичних змін.
- Солодке. частою причиною розвитку гострого або хронічного панкреатиту є обструкція каменем, що вийшов з жовчного міхура, холедоха. вчені пов'язують це з підвищеним вживанням простих вуглеводів (в першу чергу цукру). Отже, їх потрібно максимально обмежувати.
- Куріння. не менш згубно на орган впливає нікотин, що надходить в організм в процесі куріння.
Загальні правила дієти
Також важливо дотримуватися загальні принципи харчування для профілактики патологій з боку підшлункової залози.
- Рекомендується виключати продукти, які викликають підвищене газоутворення, стимулюють секрецію травних соків і багаті грубою клітковиною.
- Один з головних принципів – уникати хімічного (відмова від дратівливих речовин) і термічного (виключення холодної і гарячої їжі) роздратування.
- Необхідно дотримуватися дрібного режиму прийому їжі. (від 5 до 10 разів на день).
- У щоденному раціоні обов'язково повинні бути жири (від 20 до 60 г), білки (не менше 80 г) і вуглеводи (мінімум 200 г).
- Рекомендується додатково включати жиророзчинні вітаміни і біологічно активні добавки (А, D, До, Е).
Таблиця дозволених і заборонених продуктів
Нижче представлена таблиця продуктів і порад для забезпечення здорового функціонування підшлункової залози.
Назва продуктової групи | рекомендується додавати в харчовий раціон | слід обмежити або відмовитися |
Хлібобулочні вироби | білий хліб, сушені пшеничні сухарі | чорний хліб |
супи | супи на овочевому відварі з додаванням м'яса | міцні м'ясні бульйони, окрошка |
М'ясо | будь-які нежирні сорти (м'ясо кролика, індички, курки). | жирні сорти з великим числом прожилок, субпродукти (мозок, печінка). |
Риба | будь-які нежирні сорти. | будь-які жирні сорти. |
яйця | Всмятку і парові омлети. | яєчня |
молочні продукти | знежирений сир, вершки, молоко | сир |
овочеві культури | картопля, морква – кабачки-все у відварному вигляді або пюре | сирі овочі |
фрукти | печені яблука, груша | всі інші фрукти |
напої | мінеральна вода, неміцний чай (краще зелений), відвар шипшини. | алкогольна продукція, газовані напої, рідини з високим вмістом барвників і консервантів. |
Висновок
Таким чином, корекція раціону покращує функціонування підшлункової залози, запобігає розвитку септичних і асептичних відхилень в органі, а також сприяє профілактиці онкології.