Що корисно для підшлункової залози-список 7 найкращих продуктів

Підшлункова залоза забезпечує регуляцію гормонального фону в крові (глюкагон і інсулін) і процесів травлення (виділяє ферментативний сік).

На жаль, приблизно 30% населення страждає різними патологіями з боку даного органу (від гострого або хронічного панкреатиту до злоякісних пухлин). Почасти, відхилення пов'язані зі шкідливими звичками і неправильним харчуванням.

Для поліпшення функціонального стану підшлункової залози і профілактики серйозних ускладнень слід скорегувати свій харчовий раціон і вести активний і здоровий спосіб життя.

Існує великий перелік корисних продуктів харчування, які роблять позитивний вплив на підшлункову залозу і сприяють профілактиці багатьох захворювань. Нижче розглянуто список з 7 найкращих продуктів.

1. Броколі

Брокколі містить велику кількість апігеніну. Дана речовина захищає секреторні клітини, а також епітелій проток підшлункової залози від впливу будь-яких шкідливих речовин (жовч, власні ферменти).

Одне з досліджень, проведених в Омані, показало, що екстракт брокколі сприяє зниженню пошкодження клітин органу при гіперглікемічному фоні, а також зменшує концентрацію цукру в крові. Рослина рекомендовано для лікування і профілактики цукрового діабету II типу.

Брокколі містить ряд протизапальних речовин (флавоноїди, лютеолін, кверцетин, мірицетин), які не тільки зменшують будь-які запальні процеси в підшлунковій залозі , шлунку і печінки за рахунок придушення синтезу інтерлейкіну 1,6 і 18, а й підвищують антиоксидантні властивості органів. дані ефекти науково доведені .

вживання свіжої брокколі – запорука цілісності клітин підшлункової залози, а також надійна профілактики цукрового діабету II типу.

2. Йогурт

Йогурти містять масу пробіотиків , які покращують процеси травлення (нормалізують моторику) і підвищують ефективність роботи як загальних, так і місцевих факторів імунітету, що діють на рівні стінки травної трубки.

Все це сприяє збалансованому виробленню ферментів підшлункової залози і дає їй час для додаткового відпочинку.

Наукові роботи продемонстрували, що ферменти шлункового соку і підшлункової залози значно швидше перетравлюють харчові частинки (особливо білки) при частому вживання йогурту . Дана особливість має велике значення при наявності будь-яких порушень (гострий і хронічний панкреатит, жовчнокам'яна хвороба, аномалії проток панкреато-біліарного тракту).

йогурти містять масу корисних бактерій, які працюють нарівні з ферментами підшлункової залози і сприяють «розвантаженню» органу.

3. Гарбуз

Гарбуз ефективна при різних запальних захворюваннях соматичної або інфекційної етіології всіх відділів шлунково-кишкового тракту. Овоч сприяє нейтралізації соляної кислоти, а також містить масу корисних речовин (калій, каротин, магній, залізо, мідь, пектини).

Подібні компоненти забезпечують надійну захист слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки, а також нормалізують роботу великого сосочка, через який в просвіт кишечника виділяється панкреатичний сік. Це забезпечує профілактику розвитку асептичних ферментативних запальних захворювань.

Гарбуз особливо корисна для хворих на цукровий діабет I типу, так як сприяє проліферації клітин Лангерганса (розташовані на острівковому апараті підшлункової залози) і, як наслідок, знижує рівень глюкози в крові. ефект був доведений в китайському університеті Цзілінь у 2017 році .

Впливу гарбуза на тканини підшлункової залози присвячено чимало інших робіт. Наприклад, китайські вчені довели , що овоч безпосередньо захищає клітини органу від токсичних речовин і уповільнює процеси апоптозу – природної запрограмованої загибелі клітин.

таким чином, гарбуз вкрай необхідна для профілактики панкреатиту, особливо при наявності порушень з боку гладкої мускулатури травної системи, а також для відновлення пошкоджень при перебігу цукрового діабету.

4. Батат

Батат ще з часів ацтеків використовується в медицині для лікування захворювань травного тракту. "Солодка картопля" сприяє регрануляції клітин острівцевого апарату у хворих, які перенесли гострий панкреатит або мають хронічний в анамнезі.

За даними одного з науково-дослідних інститутів Японії , на тлі вживання батата відзначається підвищення чутливості жирових і м'язових клітин до інсуліну, що знижує функціональне навантаження на підшлункову залозу.

Батат також сприяє нормалізації мікрофлори кишечника і запобігає запорам, оскільки не перетравлюється повністю.

Батат слід додавати в раціон при будь-яких дегенеративних або деструктивних захворюваннях підшлункової залози.

5. Чорниця

Свіжі ягоди, а також чай на основі листя чорниці, стимулюють всі етапи синтезу і секреції глюкагону, не приводячи при цьому до перевантаження підшлункової залози і до деструктивних змін.

До числа додаткових плюсів слід віднести поліпшення реологічних властивостей жовчі і запобігання утворенню каменів в панкреато-білліарних протоках, що є частою причиною гострого панкреатиту.

Вчені наукових підрозділів Вірджинії дійшли висновку, що містяться в чорниці флавоноїди підвищують число і масу b-клітин підшлункової залози, а також підвищують чутливість тканин до інсуліну. Ягоди блокують активацію ферментів у виділеному соку всередині проток.

Чорниця рекомендована хворим на хронічний панкреатит для профілактики секреторної недостатності і загострень.

6. Червоний виноград

Грона червоного винограду є потужним джерелом ресвератролу – антиоксиданту, що усуває шкідливий вплив вільних радикалів, що викликають патологічну трансформацію і злоякісне переродження клітин підшлункової залози.

Наукові дослідження показали, що екстракт кісточок червоного винограду має потужну антиоксидантну дію, яка виражається в пригніченні перекисного окислення ліпідів і підвищенні рівня глутатіону підшлункової залози. А як відомо, Глутатіон "знищує" вторинні метаболіти, що володіють запальною і сенсибілізуючою активністю.

Також екстракт сприяє значному зниженню концентрації нітратів і нітритів в підшлунковій залозі.

А в експерименті на щурах вже через 72 години після введення екстракту червоного винограду відзначалася більш висока концентрація сироваткового інсуліну в крові, що сприятливо позначилося на загальному глікемічному тлі.

червоний виноград – відмінний засіб для захисту підшлункової залози від токсичного впливу власних метаболічних агентів і профілактики ракових захворювань.

7. Корінь солодки

Корінь солодки має виражену протизапальну дію, сприяє зменшенню набряку і повнокров'я судин, зниження вираженості болю. Відзначена тропність саме до клітин підшлункової залози.

Праці вчених з Японії продемонстрували посилення екзокринної функції підшлункової залози без шкоди на структурному та молекулярному рівнях. Ефекти пов'язані з наявністю гліциризину і сапоніну, які містяться у великій кількості в корені солодки.

корінь солодки ефективний при хронічному панкреатиті, який обумовлений порушенням виділення соку підшлункової залози.

Інші важливі продукти

Для поліпшення роботи підшлункової залози в раціон харчування обов'язково необхідно включати наступні групи речовин:

  • Вітамін А (брокколі, помідори, морква, петрушка, абрикоси, агрус);
  • Вітамін В (морква, зелень, куряче м'ясо);
  • Вітамін Е (зернові культури, соняшникова та лляна олії);
  • Нікель (будь-які види м'ясних виробів, груша) ;
  • Кобальт (червона смородина, малина і полуниця, горобина чорноплідна, буряк);
  • Цинк (петрушка, висівки на основі пшениці, сливи, агрус);
  • Ванадій (медунка);
  • Хром (листя чорниці, шовковиця).
додавання в раціон всіх необхідних речовин забезпечує досить надійну профілактику запальних, атрофічних і злоякісних захворювань підшлункової залози.

Що &171;не любить&187; підшлункова залоза з їжі

Найбільш часто зустрічається патологія органу – гострий або хронічний панкреатит.

У 20% випадків панкреатит пов'язаний з похибками в харчуванні. А 75% причин – це поєднання неправильного способу харчування з фоновими соматичними або інфекційно-запальними хворобами, генетичними дефектами і вродженими аномаліями.

Для профілактики панкреатиту необхідно обмежувати наступні шкідливі групи продуктів:

  1. Тваринні жири. вони викликають посилену роботу підшлункової залози, сприяють спастичним порушень на рівні проток і передчасної активації ферментів. Все це призводить до відчуття &171;тяжкості&187; після їжі і погано впливає на орган. Середньостатистична людина повинна вживати не більше 65 г жиру на добу (ідеально – 20 г). Також слід віддавати перевагу продуктам з низьким відсотком насичених жирів (індичка, риба, куряча грудка).
  2. Алкогольні напої. Спирт викликає пряме пошкодження тканин підшлункової залози, розвиток запальних процесів. Поєднання описаних порушень з зневодненням (розвивається через кілька годин з моменту вживання) вкрай небезпечно, оскільки може викликати гострий панкреатит.
  3. Екстрактивні речовини. до цієї групи належать кава, спеції, сіль, міцний чай. Ці речовини подразнюють слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки, що викликає рефлекторну активацію підшлункової залози (яка насправді не потрібна).
  4. Наваристі м'ясні та грибні бульйони. такі важкі страви теж значно підвищують активність секреторного апарату органу і, як наслідок, формування асептичних запальних або некротичних змін.
  5. Солодке. частою причиною розвитку гострого або хронічного панкреатиту є обструкція каменем, що вийшов з жовчного міхура, холедоха. вчені пов'язують це з підвищеним вживанням простих вуглеводів (в першу чергу цукру). Отже, їх потрібно максимально обмежувати.
  6. Куріння. не менш згубно на орган впливає нікотин, що надходить в організм в процесі куріння.

Загальні правила дієти

Також важливо дотримуватися загальні принципи харчування для профілактики патологій з боку підшлункової залози.

  1. Рекомендується виключати продукти, які викликають підвищене газоутворення, стимулюють секрецію травних соків і багаті грубою клітковиною.
  2. Один з головних принципів – уникати хімічного (відмова від дратівливих речовин) і термічного (виключення холодної і гарячої їжі) роздратування.
  3. Необхідно дотримуватися дрібного режиму прийому їжі. (від 5 до 10 разів на день).
  4. У щоденному раціоні обов'язково повинні бути жири (від 20 до 60 г), білки (не менше 80 г) і вуглеводи (мінімум 200 г).
  5. Рекомендується додатково включати жиророзчинні вітаміни і біологічно активні добавки (А, D, До, Е).

Таблиця дозволених і заборонених продуктів

Нижче представлена таблиця продуктів і порад для забезпечення здорового функціонування підшлункової залози.

Назва продуктової групи рекомендується додавати в харчовий раціон слід обмежити або відмовитися
Хлібобулочні вироби білий хліб, сушені пшеничні сухарі чорний хліб
супи супи на овочевому відварі з додаванням м'яса міцні м'ясні бульйони, окрошка
М'ясо будь-які нежирні сорти (м'ясо кролика, індички, курки). жирні сорти з великим числом прожилок, субпродукти (мозок, печінка).
Риба будь-які нежирні сорти. будь-які жирні сорти.
яйця Всмятку і парові омлети. яєчня
молочні продукти знежирений сир, вершки, молоко сир
овочеві культури картопля, морква – кабачки-все у відварному вигляді або пюре сирі овочі
фрукти печені яблука, груша всі інші фрукти
напої мінеральна вода, неміцний чай (краще зелений), відвар шипшини. алкогольна продукція, газовані напої, рідини з високим вмістом барвників і консервантів.

Висновок

Таким чином, корекція раціону покращує функціонування підшлункової залози, запобігає розвитку септичних і асептичних відхилень в органі, а також сприяє профілактиці онкології.