Чим корисна морква для організму - 10 фактів

Морква є однією з найкорисніших овочів на планеті. Вона містить масу біологічно активних речовин і отримала визнання в народній і доказовій медицині.

Згідно з дослідженнями, морква приносить відчутну користь організму людини. При регулярному вживанні спостерігається поліпшення здоров'я серцево-судинної і травної систем, профілактика остеопорозу і поліпшення зору. Відзначається навіть збільшення тривалості життя.

10 фактів про користь

Нижче розглянуто 10 основних тез про вплив моркви на здоров'я.

1. Багатий склад

Морква на 90% складається води і має досить низькою калорійністю (близько 41 калорії на 100 грам), що робить її дієтичним продуктом.

Вміст основних поживних речовин:

найменування  вміст у 100 грамах продукту
білки 0,9 грама
вуглеводи 9,6 грама
цукру 4,7 грама
клітковина 2,8 грама
жири 0,2 грама

Вуглеводи, більшою мірою, представлені глюкозою і сахарозою. При цьому, за даними фахівців з США, морква володіє низьким глікемічним індексом, отже, її можна їсти особам з цукровим діабетом. В процесі термічної обробки (варіння, гасіння) глікемічний індекс підвищується.

Морква є джерело клітковини , яка вкрай важлива для повноцінної роботи травної системи. Основу харчових волокон становить розчинна клітковина . Вона уповільнює всмоктування глюкози і крохмалю з просвіту травного тракту, підтримує адекватний склад мікрофлори. Також розчинні волокна знижують рівень холестерину в крові і запобігають розвитку запорів.

Морква також є багатим джерелом вітамінів, мінеральних та антиоксидантних речовин:

  1. Бета-каротин. дана речовина перетворюється в організмі в вітамін A, який підтримує роботу імунної системи і покращує зорову функцію.
  2. Біотин. відповідає за метаболізм жирів і білків.
  3. Вітамін K2. підвищує мінеральну щільність кісток.
  4. Калій. знижує артеріальний тиск, відповідає за скоротливість міокарда.
  5. Вітамін В6. необхідний для перебігу окислювально-відновних процесів, отримання енергії з надходить в організм їжі.
  6. Лютеїн. є найпоширенішим антиоксидантом, який нормалізує обмін речовин в очному яблуці.
  7. Лікопін. знижує ризик розвитку серцево-судинних і злоякісних новоутворень.
  8. Поліацетилени. запобігають появі лейкозів та інших ракових пухлин.
морква містить велику кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які комплексно впливають на організм, знижуючи ймовірність розвитку найпоширеніших захворювань.

2. Запобігання раку

Будь-яка дієта, багата каротиноїдами, знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень.

Дослідження американських вчених показали , що морква здатна значно знизити ризик розвитку раку простати у чоловіків, навіть при обтяженому сімейному анамнезі. Відзначається також ефективність щодо раку товстої кишки і шлунка.

Встановлено, що регулярне вживання моркви пов'язано зі зниженням частоти народження раку молочної залози (основна роль відводиться альфа - і бета-каротину, лютеїну) і легких.

регулярне вживання моркви знижує ймовірність формування злоякісних новоутворень в організмі.

3. Зниження холестерину

Високий рівень холестерину в крові (особливо атерогенних фракцій – ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) призводить до формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і подальшого тромбозу, що приводить до безлічі фатальних ускладнень: інфаркт міокарда, інсульт і т. п.

Кілька досліджень демонструють , що морква здатна нормалізувати рівень холестерину в крові і запобігти розвитку небезпечних патологій. Овоч зменшує кількість ТАГ в крові, знижує швидкість зворотного всмоктування холестерину з кишечника.

Одне дослідження показав , що вживання 200 грам моркви 1 раз на добу протягом 3 тижнів, призводить до зниження загального холестерину в крові на 11%, підвищення виділення жовчних кислот з організму на 50%.

морква нормалізує рівень холестерину в крові і знижує ризик розвитку захворювань, асоційованих з атеросклеротичним ураженням судинної стінки.

4. Допомога в схудненні

Особи з надмірною вагою найбільш схильні до серцево-судинних і ендокринних захворювань, мають меншу тривалість життя.

По інформації вчених з Великобританії, вживання моркви призводить до швидкого розвитку почуття ситості, яке зберігається протягом декількох наступних годин. В результаті людина з'їдає менше їжі, а енергетична цінність добового раціону знижується.

морква є цінним компонентів дієти, спрямованої на схуднення і підтримання маси тіла.

5. Поліпшення здоров'я очей

Вітамін A, який організм отримує з моркви, підтримує здоров'я судинної і фоточутливої оболонок очного яблука.

Доведено , що овоч захищає орган зору від розвитку будь-яких денегеративних захворювань.

Позначено зменшення частоти виникнення вікової неоваскулярної атрофії жовтого п'ята, яке відповідає за сприйняття кольору.

вживання моркви пов'язано з низькою частотою народження дегенеративних і атрофічних патологій офтальмологічного апарату.

6. Профілактика анемії

Морква містить вітамін С (близько 6 мг на 100 грам). Дана речовина, на думку вчених, підвищує біологічну доступність заліза, що надходить з їжею.

Значна роль відводиться антиоксидатним речовинам, які також запобігають появі анемії.

Морква служить ефективним засобом профілактики анемії, пов'язаної з хронічними крововтратами (менструації, маткові кровотечі і шлунково-кишкові анемії), а також з первинним ураженням кісткового мозку (апластичні анемії).

вживання моркви – один із способів профілактики анемії.

7. Підтримка здоров'я кишечника

Велика кількість харчових волокон , що містяться в моркві, підтримує адекватний склад мікрофлори. Клітковина підвищує чисельність корисних мікроорганізмів, пригнічує ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних форм.

Повноцінний мікробіоценоз пов'язаний з безліччю переваг: від зниження ризику розвитку раку до поліпшення діяльності мозку. До таких висновків прийшли дослідники з США.

На думку італійських експертів, морква підвищує вироблення бутирату в просвіті кишечника, який захищає клітини товстого кишечника від злоякісної трансформації, а також від токсичних та інфекційних агентів.

Виявлено також зв'язок між низькою частотою запорів (регулярний і здоровий стілець) і частим вживанням моркви.

таким чином, морква вкрай важлива для підтримки здоров'я кишечника . Вона запобігає розвитку злоякісних та інфекційних патологій, ефективна з метою профілактики запорів.

8. Зниження артеріального тиску

Високий артеріальний тиск призводить до розвитку хронічної та гострої серцевої недостатності, підвищує ризик розвитку інсульту та інфаркту міокарда.

За даними, які призводить Американська асоціація серця, морква-це їжа з ідеальним співвідношенням клітковини та калію, які захищають Серцевий м'яз від будь-яких пошкоджень і сприяють розслабленню гладкої мускулатури судин, що призводить до зниження артеріального тиску.

завдяки вмісту клітковини і калію, морква зменшує підвищений артеріальний тиск.

9. Підвищення міцності кісток

Морква містить вітамін K2, який нормалізує обмін речовин в кістковій тканині, перешкоджає вимиванню кальцію з кісток.

В результаті забезпечується профілактика остеопорозу (особливо важливо для літніх людей і жінок після менопаузи) і знижується ризик появи патологічних переломів.

Бельгійські вчені виявили , що на тлі систематичного включення моркви в раціон збільшується поглинання кальцію з їжі, підвищується мінеральна щільність кісток . Дія зв'язується з високим рівнем клітковини в овочі.

рекомендується регулярно вживати моркву, щоб запобігти віковому зниженню мінеральної щільності кісткової тканини.

10. Загальне збільшення тривалості життя

Дослідження виявили , що вживання бета-каротину пов'язане зі зниженням загальної смертності від усіх причин і збільшенням тривалості життя.

Також не варто забувати, що морква, завдяки великій кількості інших цінних речовин, є засобом профілактики великого спектру поширених і смертельно небезпечних захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем, злоякісних новоутворень.

морква, завдяки безлічі біологічних ефектів, продовжує життя і знижує ризик смерті від будь-якої причини.

Шкода і протипоказання

В цілому, морква – безпечний продукт харчування. Однак, в окремих випадках, навіть вона може завдати шкоди здоров'ю.

До головних протипоказань і іншим негативним факторам відносять:

  1. Алергічні реакції. на жаль, алергія на моркву – досить поширене явище. Описані випадки перехресної сенсибілізації. У людей, які страждають алергією на пилок різних рослин (полин, береза), високий ризик (близько 25 %) розвитку алергічних реакцій при поїданні моркви. Алергопатології можуть бути будь-якими: від контактного дерматиту або ураження слизових оболонок до набряку Квінке або анафілактичного шоку.
  2. Грудне вигодовування. Бета каротин потрапляє в грудне молоко і передається дитині, що може привести до зміни кольору шкіри і появи підвищеної чутливості до сонячного випромінювання.
  3. Неправильні умови вирощування. морква здатна вбирати будь-які небезпечні речовини з навколишнього повітря або грунту. При неправильному вирощуванні вона накопичує всі токсичні речовини в м'якоті, що може привести до отруєння.

Окремої уваги заслуговує питання вживання моркви при вагітності. У перший триместр овоч надає величезний перелік вітамінів і мінералів, які підвищують адаптаційні механізми організму матері, знижують вираженість токсикозу і попереджають розвиток анемії.

При вживанні овоча на пізніх термінах, спостерігається нормалізація тонусу матки, знижується ймовірність передчасних пологів. А ось під час грудного вигодовування морква протипоказана.

Яка морква корисніша: сира чи варена?

У сирої моркви міститься значно більше корисних речовин (вітаміни, мінеральні та антиоксидантні компоненти).

Але прийом вареної, печеної або тушкованої моркви призводить до більш високої біологічної доступності цінних нутрієнтів. Наприклад, зі свіжої моркви засвоюється лише 3% бета-каротину, а з відвареної – 21-30 %.

Однак, в ході термічної обробки зростає глікемічний індекс, що може несприятливо позначитися на загальному стані осіб, які страждають ожирінням або цукровим діабетом.

У сушеної моркви в кілька разів підвищується процентний вміст вуглеводів і клітковини, що також негативно позначається на вазі тіла.

Від смаженої моркви краще відмовитися, в ній є безліч канцерогенних речовин, що підвищують ймовірність злоякісного переродження клітин товстого кишечника.

при відсутності ендокринних порушень в організмі (ожиріння, діабет), краще вживати термічно оброблену моркву (за винятком смаженої), при наявності порушень – сиру.

Інші особливості прийому

Нижче розглянуті спірні ситуації щодо того, як краще приготувати моркву і в якому вигляді її найкорисніше вживати.

  1. Морквяний сік містить менше вітамінів і мінералів, ніж м'якоть рослини. Краще вживати цільну сиру моркву. А макуха після приготування соку точно слід викинути.
  2. Морквяна бадилля багата селеном, зміцнює імунітет і знижує ризик розвитку раку. Також листя моркви застосовуються в народній медицині для нормалізації тонусу матки, усунення набряків і профілактики сечокам'яної хвороби. Однак ці властивості не були підтверджені науково.
  3. Морква по-корейськи має виражену противірусну, антибактеріальну, антисептичну та жовчогінну дію. Однак особам з хронічними захворюваннями шлунка і дванадцятипалої кишки від такого рецепта краще відмовитися.
  4. Яблуко з морквою на тертці корисно для зміцнення імунітету, прискорення загоєння будь-яких ран і зниження маси тіла. Також морквина відмінно поєднується з буряком і селерою.
  5. Морквяний чай ефективний з метою зниження артеріального тиску, лікування простатиту і зміцнення імунної системи.
  6. Масло моркви зазвичай застосовується для нормалізації емоційного фону ( усунення депресії , Стимуляція розумової діяльності ). Також застосовується в косметології для підвищення еластичності і усунення зморшок на обличчі та інших ділянках тіла.
  7. Молода морква (Бебі-морква) абсолютно нічим не відрізняється від зрілої. Якісний склад аналогічний.

Висновок

  1. Морква багата вітамінами (В6, з, К1), мінералами (калій) і антиоксидантами (біотин, лютеїн, лікопін і т.п.).
  2. При регулярному вживанні відзначається зниження загального холестерину і артеріального тиску, запобігає розвиток безлічі небезпечних серцево-судинних захворювань і злоякісних пухлин, поліпшується здоров'я очей і знижується маса тіла.
  3. Морква рекомендована в період виношування дитини для запобігання ускладнень вагітності, але не рекомендується під час годування груддю.