Чим корисна буряк для організму людини-10 фактів з опорою на науку

Буряк – це коренеплід, який люди почали використовувати в лікарських цілях ще в 2 тисячолітті до нашої ери. Вона багата клітковиною, фолієвою кислотою, марганцем, залізом, калієм і вітамінами (C і B6).

За даними численних досліджень, при регулярному вживанні буряка спостерігається зміцнення імунітету, профілактика захворювань з боку серця і судин, нервової та опорно-рухової систем, зниження маси тіла.

Буряк вкрай корисна в період виношування дитини, так як забезпечує профілактику аномалій розвитку нервової трубки плода і ускладнень перебігу вагітності.

10 доведених властивостей

Нижче розглянуті 10 основних фактів про користь буряка для організму з опорою на доказову базу.

1. Багатий склад

Буряк має досить низьку калорійність – близько 44 калорій на 100 грам.

У 100 грамах рослини містяться наступні речовини:

найменування компонента вага або відсоток рекомендованої добової потреби
білки 1,7 грама
жири 0,2 грама
вуглеводи 9 грам
харчові волокна 2 грами
вітамін С 6 %
фолієва кислота 20 %
вітамін В6 3 %
магній 6 %
калій 9 %
фосфор 4 %
Марганець 16 %
залізо 4 %

Вуглеводи в складі коренеплоду, більшою мірою, представлені простими цукрами – глюкозою і фруктозою. Їх зміст незначно підвищується в процесі термічної обробки (на 8-12 %).

Рослина є цінним джерело клітковини . Клітковина, на думку вчених з Туреччини, сприяє зниженню ризику розвитку злоякісних новоутворень, цукрового діабету II типу, гіпертонічної хвороби, інсульту та інфаркту міокарда, а також відновлює мікрофлору кишечника.

Велику роль відіграють вітаміни і мінерали:

  • Фолієва кислота необхідна клітинам для повноцінного росту і функціонування.
  • Марганець забезпечує адекватну роботу м'язової тканини.
  • Калій покращує здоров'я серця і знижує артеріальний тиск.
  • Залізо вкрай важливо для синтезу еритроцитів у червоному кістковому мозку.
  • Вітамін C підтримує імунну систему і покращує стан шкіри.

У медицині буряк особливо цінується за високу концентрацію неорганічних нітратів і пігментів, які знижують артеріальний тиск, зменшують ймовірність розвитку багатьох серцево-судинних захворювань і володіють іншими лікувальними властивостями.

Важливо! буряк також має в своєму складі фруктани-коротколанцюгові вуглеводи, які виключаються при дієті FODMAP .

буряк містить багато вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів та інших поживних речовин, які відповідають за всі її корисні властивості і зменшують ймовірність появи поширених захворювань.

2. Зниження артеріального тиску

Підвищений артеріальний тиск (гіпертонічна хвороба, симптоматичні артеріальні гіпертензії) – один з провідних факторів ризику розвитку інсульту та інфаркту міокарда.

Численні дослідження демонструють, що буряк здатна не тільки знижувати рівень систолічного і діастолічного артеріального тиску, але і запобігати ранній розвиток гіпертонії у осіб з групи ризику (обтяжена спадковість, наявність ожиріння або діабету).

Вчені з Великобританії стверджують , що вживання бурякового соку або м'якоті викликає зниження артеріального тиску через 3-4 години на 6-7 %.

Подібні результати показали праці фахівців з Австралії, де встановили, що буряк знижує систолічний артеріальний тиск на 3-4%, діастолічний – на 2-4 %. При цьому, ефект спостерігається навіть у осіб, що мають нормальні показники АТ.

Як затверджується , в основі механізму дії буряка лежить вплив нітратів на стінки артерій, які викликають розширення кровоносних судин і подальше зниження артеріального тиску.

Концентрація бурякових нітратів досягає максимального значення приблизно через 3-6 годин з моменту вживання буряка, а сам гіпотензивний ефект носить тимчасовий характер – 2-7 годин.

Для досягнення стійкого ефекту необхідно регулярне вживати овоч по кілька разів на день.

буряк багата нітратами, які знижують артеріальний тиск і забезпечують профілактику розвитку серцево-судинних патологій.

3. Покращення спортивних результатів

Вчені зі Швейцарії встановлено , що нітрати, що містяться в буряках, підвищують активність окисного фосфорилювання в мітохондріях. Даний процес призводить до прискореного вироблення енергії, необхідної скелетної мускулатури.

Дослідження, проведені у Великобританії, демонструють , що прийом 500 мл бурякового соку на добу протягом тижня збільшує час до повного фізичного виснаження під час навантажень на 15-25% і підвищує загальну продуктивність на 1-2 %.

Вживання буряка також підвищує споживання організмом кисню на 20%. Дана властивість попереджає розвиток гіпоксії під час активних тренувань і робить організм більш витривалим.

Слід пам'ятати, що пік концентрації нітратів в крові спостерігається не раніше, ніж через 3 години. Отже, рекомендується завчасно вживати буряк перед передбачуваними навантаженнями.

буряк, зважаючи на високий вміст нітратів, підвищує витривалість і загальну продуктивність організму за рахунок більш грамотного витрачання енергетичних ресурсів.

4. Пригнічення запалення

Хронічне запалення пов'язані з розвитком таких захворювань, як ожиріння, ішемічна хвороба серця та рак.

Буряк містить ряд пігментів (наприклад, беталаїн), які інгібують вироблення з-реактивного білка і активність фактора некрозу пухлини альфа, які є важливими медіаторами перебігу хронічних запальних процесів в організмі.

Відзначається також позитивна дія рослини щодо вільно-радикальних механізмів, які здатні порушувати структуру клітин організму, викликати мутації і генетичні збої.

Одне з досліджень, проведене в 2013 році, продемонстровано , що буряк може ефективно усувати хворобливі відчуття у пацієнтів з остеоартритом, обумовлені запальним ураженням суглобів.

буряк має ряд протизапальних ефектів, які сприяють профілактиці ряду вкрай небезпечних захворювань.

5. Поліпшення роботи травної системи

Клітковина - один з головних компонентів здорового харчування. Вона є їжею для корисних представників мікрофлори кишечника людини. Стимуляція їх зростання призводить до загибелі патогенних і умовно-патогенних форм.

Праці американських вчених показують , що буряк підвищує частоту стільця, робить його більш регулярним. Регулярне вживання овоча знижує ризик розвитку запорів, інфекційно-запальних захворювань кишечника і дивертикуліту.

Також відзначається зв'язок між регулярним прийомом буряка і низькою частотою народження цукрового діабету II типу, захворювань з боку серцево-судинної системи, онкологічних патологій.

буряк – цінне джерело клітковини, яка покращує склад мікрофлори кишечника і попереджає розвиток хронічних захворювань.

6. Підтримка роботи головного мозку

Ряд психічних і когнітивних функцій знижується з віком. В окремих ситуаціях розвиваються атрофічні зміни головного мозку і з'являються такі відхилення, як: деменція, хвороба Альцгеймера, хвороба Піка і т. п.

В Лейденському університеті (Нідерланди) доведено , що однією з головних причин розвитку описаних змін є природне зниження кровотоку і зменшення постачання центральних відділів нервової системи киснем.

Доведено, що нітрати, що містяться в буряках, розширюють кровоносні судини , збільшуючи приплив кисневої крові до мозку. Це може покращити розумову роботу та діяльність когнітивної сфери.

При регулярному вживанні овоча відзначається покращення пам'яті і загальної розумової працездатності. Також зменшується час, необхідний для виконання розумових завдань.

буряк розширює судини і підвищує приплив крові до головного мозку, покращуючи його роботу.

7. Профілактика раку

Великий набір антиоксидантів і протизапальних речовин у складі червоного буряка можуть запобігти злоякісну трансформацію клітин.

Американські вчені, в ході проведення експериментів на тваринах, встановлено , що екстракт буряка здатний уповільнити поділ і зростання ракових клітин.

Зареєстровано також негативна дія овоча на поділ злоякісних клітин передміхурової та молочної залоз. Однак експеримент проводився»в пробірці".

дослідження показують, що буряк потенційно здатна запобігати і сповільнювати розвиток ракових захворювань.

8. Допомога в схудненні

Буряк – дієтичний продукт, насичений водою і клітковиною і володіє низькою калорійністю.

За даними експертів з США, вживання овочів і фруктів з низькою енергетичною цінністю, &8212; важлива стратегія для зниження маси тіла.

Вчені підкреслюють, що після прийому буряка значно знижується апетит протягом наступних кількох годин.

Заміна звичних страв буряком (навіть при однаковій калорійності) в поєднанні з обмеженням споживання їжі призводить до більш ефективного схуднення (на 50% більше).

Додаткову позитивну роль вносять Вітамін C і антиоксиданти, які нормалізують обмін речовин на рівні жирової тканини, сприяють утилізації адипоцитів з метою отримання енергії для задоволення потреб організму.

Рекомендується регулярно вживати буряк з метою корекції або зниження маси тіла.

9. Користь при вагітності

Буряк є важливим джерелом фолієвої кислоти. Саме дане біологічно активна речовина відповідає за правильний розвиток нервової трубки плода і попереджає появу численних аномалій розвитку.

Також овоч містить великий обсяг вітаміну З і нітратів, які покращують матково-плацентарний кровотік, забезпечуючи профілактику внутрішньоутробної гіпоксії плода і ризик передчасного викидня.

вживання буряка під час вагітності знижує ризик появи аномалій розвитку плода і ускладнень перебігу вагітності.

10. Захист печінки

Печінка забезпечує видалення токсичних речовин з крові і їх подальше виведення з організму.

Буряк забезпечує профілактику жирового переродження клітин печінки (гепатозу) при наявності цукрового діабету II типу або ожиріння, покращує обмін холестерину в гепатоцитах.

Бразильські вчені доведено , що овоч також здатний зменшувати ризик шкідливого впливу різних токсичних речовин на клітини печінки, знижувати ймовірність розвитку цирозу при вірусних гепатитах.

буряк запобігає ряд вкрай небезпечних захворювань печінки, покращує метаболізм на рівні даного органу.

Протипоказання

Незважаючи на всі переваги, в окремих ситуаціях вживання буряка може завдати шкоди організму.

До основних протипоказань відносять:

  1. Наявність алергії на цей овоч.
  2. Артеріальна гіпотензія. буряк може погіршити перебіг даної патології через вираженого гіпотензивної дії.
  3. Сечокам'яна або жовчнокам'яна хвороба. буряк (особливо зелений) містить велику кількість оксалатів, які сприяють утворенню каменів у просвіті сечовивідних або жовчовивідних шляхів.

До числа побічних ефектів (зазвичай спостерігаються при одночасному вживанні більше 1 кг буряка) можна віднести наступні:

  1. Зміна кольору сечі. Пігменти овоча забарвлюють її в бордовий колір.
  2. Діарея і підвищення частоти стільця.
  3. Диспепсичні розлади. До них відносяться: підвищене газоутворення, болі в околопупочной області.

Важливо відзначити, що буряк можна вживати при вагітності (при відсутності вищеописаних протипоказань). Овоч містить масу вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які необхідні для повноцінного розвитку плоду і попередження розвитку ускладнень. Рекомендована норма для вагітних - 300-400 грам на добу.

Яка буряк корисніше: сира або варена?

У процесі будь-якої термічної обробки (варіння, запікання, приготування на пару) незначно знижується вміст вітамінів і мінералів (на 5-10%), проте зростає калорійність на 20%, підвищується концентрація вуглеводів і білків (на 5-10%).

Тому рекомендується віддавати перевагу сирому буряку без термічної обробки, однак не у всіх ситуаціях.

При варінні буряк втрачає більшу частину органічних фруктанів і нітратів, які залишаються у відварі. Отже, варений буряк вже не робить істотного впливу на рівень артеріального тиску.

Сушена буряка втрачає ряд вітамінів (особливо – вітамін C) і в кілька разів підвищується її енергетична цінність.

Слід відмовитися від маринованої або консервованої буряка. У ній відзначається низька концентрація вітамінів і мінералів і вона не представляє особливої біологічної цінності для організму людини.

краще віддавати перевагу свіжому буряку в сирому вигляді. Відварений коренеплід все ще містить багато корисних речовин, але втрачає більшу частину фруктанів і нітратів, і вже не знижує артеріальний тиск.

Відповіді на часті запитання

Нижче розглянуті основні питання щодо вживання буряка.

  1. Чи корисний буряковий сік? сік містить масу вітамінів і мінералів, проте позбавлений клітковини. Вживання соку натщесерце або на тлі хронічних захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки може викликати подразнення слизових оболонок травного тракту. Рекомендується приймати сік спільно з іншими видами їжі з метою профілактики можливих ускладнень.
  2. Застосування листя (бадилля). листя буряка містять значно більше вітамінів і клітковини. Зазвичай бадилля використовується для зниження маси тіла і нормалізації рівня холестерину в крові. Бадилля можна додавати в салати та інші страви.
  3. Вживання квасу. у народній медицині квас на основі буряка застосовується для зниження артеріального тиску і поліпшення травлення. Ніяких наукових даних, які б підтвердили подібні властивості, на даний момент немає.
  4. Застосування відвару. буряковий відвар має виражені антибактеріальні властивості і протизапальну активність. Зазвичай він застосовується при інфекційно-запальних захворюваннях кишечника і верхніх відділів респіраторного тракту.

Висновок

  1. Таким чином, буряк містить масу вітамінів, мікро - і макроелементів, антиоксидантів і нітратів, що роблять позитивний вплив на організм людини.
  2. При регулярному включенні коренеплоду в раціон відзначається поліпшення здоров'я серцево-судинної, травної, центральної нервової, опорно-рухової систем.
  3. Буряк знижує масу тіла, попереджає розвиток злоякісних новоутворень, покращує роботу печінки.
  4. Вона може бути рекомендована вагітним жінкам з метою профілактики аномалій розвитку плода і ускладнень перебігу вагітності.