Чим корисно вівсяне печиво для здоров'я-5 доведених властивостей і домашній рецепт

Вівсяне печиво – старовинна солодкість, яка вперше була виготовлена в Шотландії на рубежі 17-18 століть.

Головний інгредієнт печива – вівсяні пластівці. Вони насичені білками і цінними жирами, вітамінами (B1, B2, B5, B6, B9, B12) і мінералами (марганець, фосфор, магній, залізо, кальцій). Збалансований склад робить овес ідеальним компонентом будь-якої страви.

Правильно приготоване вівсяне печиво принесе здоров'ю виключно користь, так як збереже всі біологічні властивості вівса.

5 корисних властивостей

Розглянемо головні корисні властивості вівсяного печива (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Знижує рівень холестерину

Захворювання серця і судин займають лідируючі позиції по поширеності і смертності в усьому світі. У ряді випадків в ролі провокуючого фактора виступає підвищений рівень холестерину.

Висока концентрація холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ), сприяє появі атеросклеротичних бляшок на стінках артерій, що призводять до часткового або повного перекриття струму крові. Саме так розвиваються такі захворювання, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія головного мозку.

За даними досліджень, бета-глюкани вівса можуть знизити вміст загального холестерину та ЛПНЩ у крові.

Канадські експерти навіть пропонують використовувати овес в медичних цілях як гіполіпідемічний засіб.

Вівсяні пластівці посилюють виведення холестерину через шлунково-кишковий тракт і гальмують його зворотне всмоктування. Ефект, на даний момент, широко вивчений.

прийом вівсяного печива дозволяє знизити рівень холестерину в крові і убезпечити себе від грізних серцево-судинних патологій.

2. Зменшує вміст цукру в крові

В основі розвитку цукрового діабету II типу лежить зниження здатності клітин периферичних тканин (жирової і м'язової) реагувати на зміну рівня інсуліну в крові.

В результаті ефективність захоплення і поглинання молекул глюкози з крові знижується і спостерігається тенденція до постійно підвищеної концентрації цукру.

Китайські вчені рахувати , що вівсяна крупа безпосередньо впливає на інсулінові рецептори, підвищуючи їх чутливість до інсуліну.

Французькі фахівці відзначають ще одну цінну здатність вівса – уповільнення всмоктування вуглеводів з просвіту кишечника.

В результаті не спостерігається різких коливань рівня цукру в крові після вживання вівсяного печива, навіть якщо воно багате цукром.

раціональне вживання вівсяного печива надає допомогу в профілактиці і навіть контролі цукрового діабету II типу.

3. Підвищує привабливість шкіри

Ще в 2003 році управління з контролю за продуктами харчування (США) схвалено вівсяну крупу в якості ефективного засобу по догляду за шкірними покривами.

Вівсяне печиво, завдяки наявності вівса в складі, підвищує гладкість і еластичність шкіри, сприяє її зволоженню, усуває дрібні зморшки.

Печиво можна використовувати і в цілях профілактики і терапії інфекційно-запальних процесів в товщі шкіри і підшкірної клітковини. Воно пригнічує зростання і розмноження бактеріальних агентів, бореться з сверблячкою.

додавання вівса в дієту дозволяє поліпшити стан шкіри і захистити її від збудників інфекційних захворювань.

4. Зміцнює імунітет

Вівсяна крупа, будучи основним компонентом печива, позитивно відбивається на роботі імунної системи . Вона підсилює активність клітин, здатних до фагоцитозу (макрофагів, нейтрофілів, натуральних кілерів).

В результаті підвищується стійкість організму людини до впровадження із зовнішнього середовища чужорідних вірусів і бактерій, грибків і найпростіших мікроорганізмів.

Також продукт може бути корисний при проведенні променевої терапії або тривалому знаходженні в умовах радіаційного забруднення.

вівсяне печиво стимулює роботу імунної системи, попереджаючи розвиток інфекційно-запальних патологій.

5. Допомагає при запорах

Вівсяне печиво містить розчинні та нерозчинні харчові волокна. Клітковина, згідно з працями вчених з Австралії, покращує моторно-евакуаційну функцію гладкої мускулатури кишечника.

Злагоджена робота травної трубки сприяє своєчасному і адекватному спорожнення кишечника.

Печиво рекомендовано включати в дієту літніх людей, у яких запори – часте явище.

вівсяне печиво нормалізує стілець і запобігає калову інтоксикацію.

Протипоказання

Вівсяне печиво – смачний і корисний продукт харчування. Однак, в одиничних випадках воно може завдати істотної шкоди здоров'ю. До числа побічних ефектів відносяться:

  1. Загострення захворювань жовчного міхура . Вівсяне печиво підвищує тонус м'язів стінки жовчного міхура, що може викликати загострення хронічного холециститу або жовчну кольку.
  2. Диспепсичні розлади . Пов'язані зі значним надходженням харчових волокон в кишечник одночасно. Проявляються у формі здуття живота, запору або діареї.
  3. Ожиріння . Вівсяне печиво-висококалорійний продукт. При рясному вживанні воно може привести до формування надлишкових відкладень жиру або ожиріння.
  4. Алергія. викликана сенсибілізацією організму до веніну і іншим білкам. Алергопатології проявляються переважно в формі розладів кишечника (діарея, нудота, здуття живота).

Вівсяне печиво можна їсти при вагітності, також його можна давати дітям з 4-6 років. Воно містить всі необхідні вітаміни і мінерали, зокрема – фолієву кислоту (вітамін B12), що запобігає формування дефектів нервової трубки у плода.

вівсяне печиво може порушити роботу організму і сприяти розвитку небезпечних ускладнень. Грамотний підхід до включення в дієту і нормування споживання дозволяють виключити ризики для здоров'я.

Рецепт приготування

Печиво просто зробити в домашніх умовах. Бути потрібним:

  • 150 грам вівсяних пластівців;
  • 100 грам вершкового масла;
  • 60 грам цукрового піску (замість цукру можна використовувати стевію);
  • 50 грам родзинок;
  • 1 куряче яйце;
  • 1 ч. л. ваніліну;
  • ½ ч. л. соди;
  • ½ ч. л. кориці;
  • 1 щіпка солі.

Рецепт приготування:

  1. Залиште масло на 2-3 години при кімнатній температурі. Розім'яти ложкою і змішати з ваніліном.
  2. Збийте 1 яйце і змішайте з маслом і ваніліном.
  3. Окремо змішати всі інгредієнти, що залишилися, додати в суміш масла з яйцем. Все добре перемішати до отримання однорідної консистенції.
  4. Скачати з отриманого тесту невеликі кульки. Викласти на змащений вершковим маслом пергамент на деку. Відстань між кульками не повинно бути менше 4-5 см, діаметр самих кульок – близько 3-6 см.
  5. Поставте в духовку (попередньо розігріту до 200 градусів) і випікайте близько 15 хвилин до утворення пружної скоринки.
  6. Блюдо готове.
процес виготовлення домашнього печива не представляє значних труднощів.

Поради щодо вживання

Зупинимося на ключових тонкощах використання вівсяного печива, що дозволяють розкрити його біологічний потенціал в повній мірі:

  1. Як зберігати . Після покупки або домашнього приготування печиво можна зберігати в будь-якій герметичній ємності до 2-3 тижнів. Температура повітря - від 5 до 25 ° С.
  2. Скільки можна їсти . Не рекомендується вживати більше 75-100 грамів печива за раз і понад 200 грамів на добу.
  3. Коли можна їсти. вівсяне печиво переважно їсти в першій половині дня на сніданок або після обіду.
  4. З чим поєднувати . Продукт може вживатися в якості окремого страви, ідеально гармонує з молоком і молочними напоями, чаєм.
грамотний підхід до вживання печива лежить в основі нівелювання ризиків для здоров'я.

Висновок

  1. Вівсяне печиво – корисний продукт, що розкриває біологічні властивості вівса. Воно дарує організму масу вітамінів, мінералів і антиоксидантів.
  2. При прийомі печива поліпшується здоров'я серця і судин, знижується ризик розвитку цукрового діабету II типу, спостерігається зміцнення імунітету. Продукт нормалізує стан шкіри, а також ефективно усуває запори.
  3. При вживанні печива можливий розвиток побічних ефектів. Рекомендується уважно підходити до включення продукту в дієту і нормувати споживання, щоб уникнути ризиків для здоров'я.