Топ-9 продуктів харчування, корисних для надниркових залоз з опорою на науку

Наднирники – життєво важливі органи, які забезпечують синтез великого числа гормонів, що регулюють всі обмінні процеси в організмі.

Біологічно активні речовини, що виділяються наднирковими залозами, також відповідають за адекватну реакцію на стресові подразники та роботу імунної системи.

На жаль, функціонування надниркових залоз може бути порушено навіть при відсутності значущих захворювань і анатомічних дефектів. Однією з таких патологій є надниркова втома.

Офіційна медицина заперечує існування даного стану. Зважаючи на відсутність досвіду клінічного лікування терапія цього стану лікарськими засобами неприпустима.

Проте, дослідження втоми надниркових залоз тривають, а безліч чоловіків і жінок описують у себе симптоми захворювання.

Тому рекомендується скорегувати дієту, щоб наситити організм корисними поживними речовинами (вітаміни, макро - і мікроелементи). доведено , що правильна дієта і здоровий спосіб життя допомагають полегшити або зовсім усунути більшість з описаних симптомів.

Що таке «втома надниркових залоз» і як вона проявляється

Надниркова втома – це комплекс симптомів в організмі, які обумовлені зниженням функції надниркових залоз при відсутності органічних порушень.

У більшості випадків основною причиною відхилення є тривалий вплив стресових факторів, рідше в ролі причини виступають:

  • Довгостроково протікають соматичні захворювання;
  • Інфекційні патології;
  • Злоякісна проліферація клітин.

При всіх описаних станах в кров викидається колосальна кількість адреналіну, норадреналіну, кортизолу. В результаті наднирники уповільнюють свою роботу (так як гормонів організму достатньо), що і проявляється симптоматикою виснаження даних органів.

При Надниркової втоми значно знижується вироблення кортизолу – важливого гормону, який відповідає за тонус судин і підтримання артеріального тиску, а також роботу центральної нервової системи .

При дефіциті кортизолу можуть проявлятися:

  1. Хронічна втома (швидка фізична та психічна втома);
  2. Зниження мозкових функцій ( пам'ять , увага , мислення);
  3. Втрата апетиту;
  4. Погіршення настрою ;
  5. Диспепсичні розлади( нудота, рідше-блювота, болі в епігастральній і околопупочной області);
  6. Зниження артеріального тиск і поява ознак гіпоксії органів і тканин (слабкість, епізоди запаморочень і миготіння мушок перед очима, підвищена пітливість і т. п.);
  7. Зменшення маси тіла;
  8. Перехідні хворобливі відчуття в скелетних м'язах і суглобах;
  9. Гіперпігментація (частіше пігментні плями зустрічаються на обличчі і передній поверхні тулуба, рідше – на шкірі дистальних відділів кінцівок).

Слід зазначити, що жодне з наукових досліджень не змогло довести, що стрес здатний впливати на роботу надниркових залоз (викликати функціональні або органічні порушення). Даний стан циркулює тільки в народній медицині і в деяких інших альтернативних напрямках.

9 корисних продуктів

Для нормалізації гормонального фону і підвищення чутливості клітинних мембран слід забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами.

Ряд продуктів покращує перебіг обмінних процесів в надниркових залозах і підвищує активність переробки холестерину, що є основною сировиною для виробництва кортизолу.

Нижче розглянуто перелік з 9 найкорисніших продуктів.

  1. Насіння гарбуза. вони містять багато цинку і магнію, які нормалізують обмін речовин в надниркових залозах. Омега - 6 прискорює трансформацію холестерину в кортизол, а вітаміни групи В і токоферол підвищують активність кровообігу в органах і стабілізують клітинні мембрани. Цинк сприяє заспокоєнню центральних відділів нервової системи, тим самим забезпечує надійну запобігання стресу .
  2. Печінка. багата вітамінами групи в (В5, В6, В12), містить поліненасичені жирні кислоти (омега-3 і омега-6). Слід вживати печінку тріски, а також свинячу і яловичу хоча б 2-3 рази на тиждень.
  3. Нежирні сорти м'яса. М'ясна продукція, особливо молодих тварин, має найбільш збалансований вітамінно-мінеральний склад (цінні амінокислоти і поліненасичені жири).
  4. Морепродукти. перевагу слід віддавати морській рибі. Вкрай корисною є сардина. Сардина-універсальне джерело омега - 3 для організму. Відмітна особливість даного різновиду-відсутність накопичення в організмі риби ртуті та інших важких металів (на відміну від тунця та інших великих сортів).
  5. Сіль. Часто при «Надниркової втоми» підвищується тяга до солі в кілька разів, що свідчить про зниження рівня альдостерону (компенсаторна реакція). При даному синдромі допускається вживати до 5 г продукту в день. При недостатності солі в добовому раціоні спостерігається порушення обміну води і електролітів, різко падає рівень артеріального тиску.
  6. Молоко. рекомендується приймати пряжене молоко, так як воно є джерелом цінних природних жирів і не містить казеїну, споживання якого вкрай небажано при проявах надниркової недостатності.
  7. Свіжі овочі. овочі забезпечують нормалізацію глікемічного фону, насичують організм безліччю вітамінів і цінних мікроелементів. Корекція глікемії-важливий етап відновлення функцій надниркових залоз.
  8. Адаптогени. вони необхідні для підвищення активності коркових центів і симпатичного відділу центральної нервової системи, що підвищує рівень артеріального тиску і частоту серцевих скорочень (зростає постачання тканин киснем), а також пригнічує такі симптоми, як втома, нервозність . Переважно використовувати елеутерокок. ефекти рослини науково доведені .
  9. Солодка. згідно з науковими даними , рослина містить особливу речовину – гліциризин, яке пригнічує активність ферментів, що руйнують кортизол. В результаті вплив гормону стає більш тривалим.

Що слід виключити з раціону

Дієта має на увазі не тільки додавання корисних продуктів харчування, але і виключення шкідливих.

Рекомендується обмежити вживання будь-яких напоїв і страв з високим вмістом цукру, полінасичених жирів.

Не слід вживати таку їжу:

  1. Здобні борошняні вироби;
  2. Цукор в чистому вигляді;
  3. Алкогольні напої;
  4. Кава та продукти, що містять кофеїн;
  5. Соду;
  6. Їжу, що піддалася смаженні на рослинному маслі;
  7. Будь-які продукти швидкого харчування (фаст-фуд);
  8. Страви, що містять велику кількість консервантів, барвників, підсилювачів смаку (цукерки, торти, яскраві газовані напої і тп.).
особлива увага приділяється цукру та легким вуглеводам. Вони провокують різкий підйом глюкози і інсуліну в організмі, що безпосередньо відбивається на роботі надниркових залоз.

Загальні правила харчування

  1. Збалансувати щоденне меню. при вживанні продуктів вкрай важливо дотримуватися якісний і кількісний склад. Необхідно вживати більше білкових речовин (рослинного і тваринного походження), поліненасичених жирів (в тому числі омега-6 і омега-3) і труднопереваріваемих вуглеводів.
  2. Пити більше води. важлива роль відводиться адекватної гідратації організму. Добове споживання чистої рідини повинно знаходитися в діапазоні від 1,5 до 2,0 літрів.
  3. Обов'язково включити в раціон фрукти і овочі , які забезпечують організм всіма необхідними для надниркових залоз вітамінами (з, В5, В6), макро - і мікроелементами (магній).
  4. Вживати деякі корисні продукти. в першу чергу потрібно додати в раціон м'ясо без жиру, сухожиль і прожилок; морепродукти (тріска), яйця, бобові культури, горіхи, цільні злаки, молочні продукти, а також морську сіль.

Режим і зразкове меню (Таблиця)

Для регулювання екскреції кортизолу протягом дня слід дотримуватися особливого режиму харчування, який передбачає вживання їжі в певні проміжки часу:

  • 07:00-08:00 – сніданок.
  • 09:00 – перекус, в якому обов'язково повинні бути овочі.
  • 11: 00-12: 00-обід (включення м'ясних продуктів);
  • 14:00-15:00 – полуденок. Дуже важливо доставити організму поживні речовини саме в цей проміжок, так як в районі 4 години вечора спостерігається фізіологічне зниження виділення кортизолу в кров.
  • 17:00-18:00 – вечеря. Ідеально підійде легка їжа (без великого вмісту жирів).
  • 1 годину до відходу до сну – легкий перекус (мінімальний обсяг вуглеводів, максимум білкових компонентів).

Сумарно за добу необхідно вжити:

частка від денного раціону Вид продукту Характеристика страв
30% овочі в рівних обсягах-на пару і в чистому вигляді
10% фрукти будь-які види
20% М'ясо будь-які нежирні сорти м'яса, птиці та риби
30% цільні зерна коричневий рис, гречка, кукурудза, амарант, вівсянка
10% горіхи та бобові культури будь-які види

Висновок

Дотримання дієтичних рекомендацій призводить до нормалізації обміну речовин в надниркових залозах, підвищення концентрації в них «сировини» для виробництва кортизолу і корекції патологічних змін з боку серцево-судинної і центральної нервової систем. Перед початком зміни способу життя слід заручитися підтримкою лікаря, щоб уникнути розвитку можливих побічних реакцій.