Список 7 продуктів, що містять йод, корисних для щитовидної залози

Щитовидна залоза – важливий орган, який за допомогою синтезу ряду гормонів регулює обмін речовин і правильну роботу практично всіх систем в організмі. На жаль,&171; щитовидка & 187; схильна до великого спектру патологій, які призводять до секреторної недостатності.

За даними ВООЗ щорічно реєструється понад 700 тисяч випадків ураження органу, а 1,5 млрд.чоловік – в зоні ризику.

При цьому найпоширенішим відхиленням є гіпотеріоз – недолік гормонів щитовидної залози.

За даними Національного інституту охорони ЗДОРОВ'Я США, майже 5 із 100 людей віком від 12 років страждають гіпотеріозом. При цьому жінки частіше схильні до цього стану, ніж чоловіки.

Поряд з медикаментозним лікуванням гіпотеріозу, важливо внести зміни в дієту і спосіб життя. Це допоможе компенсувати гормональний дисбаланс і поліпшити клінічний перебіг захворювання. Подібні методи також забезпечують надійну профілактику порушень в майбутньому.

Причини розвитку гіпотеріозу

Щитовидна залоза виробляє гормони, здатні впливати практично на всі клітини організму людини. Орган контролюється передньою часткою гіпофіза, яка, секретуючи тиреотропний гормон, коригує вироблення тироксину (Т4) і трийодтироніну (Т3).

Сам же гіпофіз знаходиться в зоні впливу гіпоталамуса, взаємодія здійснюється за допомогою рилізинг-факторів.

Збій на будь-якому рівні може привести до серйозних порушень і появи ознак гіпотиреозу (через зниження синтезу Т3 і Т4). У 80% випадків патологія криється в самій щитовидній залозі. Основними причинами збою є:

  1. Недостатнє надходжень йоду в організм;
  2. Генетичні дефекти;
  3. Хірургічні втручання;
  4. Використання медичних препаратів, що надають тиреостатичну дію;
  5. Тиреоїдит Хашимото (важке аутоімунне захворювання).

При недостатності щитовидної залози порушується обмін речовин в організмі, знижується інтенсивність росту і погіршується стан шкіри і волосся, а також підшкірно-жирової клітковини. Поступово падає температура тіла, розвивається ожиріння, постійна втома, зниження толерантності до фізичних і стресових навантажень.

Які елементи важливі

Для профілактики нестачі гормонів щитовидної залози і для злагодженої роботи системи «гіпофіз-щитовидна залоза-організм», в щоденному меню має бути присутня достатня кількість життєво необхідних мікроелементів та інших речовин.

Нижче розглянуто перелік найважливіших компонентів.

1. Йод

Йод є субстратом для синтезу тироксину та трийодтироніну.  отже , при низькому надходженні мікроелемента з їжею розвивається гіпотиреоз.

У домашніх умовах людина може отримувати достатню кількість йоду, вживаючи звичайну їжу. Патологія розвивається тільки при порушенні якісного і кількісного складу їжі.

2. Селен

Згідно з науковими даними, селен необхідний для адекватного перебігу метаболічних процесів в тканинах щитовидної залози, захисту клітин органу від впливу факторів, що ушкоджують (токсичні речовини, вільні радикали, власні антитіла і т.п.).

Підтримання селену в крові на певному рівні, на думку вчених , є ключовим фактором запобігання будь-яких захворювань щитовидної залози.

3. Цинк

Доведено, що додавання продуктів, що містять цинк, або спеціалізованих добавок підвищує виділення в кров Т3 і Т4. Ефект реалізується за рахунок активації процесів синтезу гормонів на рівні ферментів рибосом.

Без селену щитовидна залоза не буде адекватно працювати, навіть при значному зростанні рівня тиреотропного гормону.

при наявності захворювань щитовидної залози ні в якому разі не можна самостійно приймати добавки з селеном, цинком і, особливо, з йодом. Подібний підхід до лікування може привести до негативних наслідків і тільки погіршити загальний стан. Необхідно обов'язково проконсультуватися з лікарем! Тільки фахівець може оцінити стан здоров'я і призначити адекватну терапію, відповідну тяжкості клінічного стану.

Топ-7 корисних продуктів

Для підтримки коректної роботи щитовидної залози і профілактики гіпотеріозу необхідно включати в раціон продукти, що містять йод, селен, цинк та інші корисні вітаміни і мікроелементи.

Нижче розглянуто список найефективніших і корисних продуктів.

1. Йодована сіль

Йодована сіль-це звичайна кухонна сіль з додаванням йоду. У такому з'єднанні мікроелемент не окислюється під впливом кисню. Продукт знайшов широку популярність в США в середині 60-х років.

Вчені рекомендують використовувати йодовану сіль замість звичайної, додаючи її в різні страви і напої. Максимальна добова доза - близько 5-6 г.

йодована сіль необхідна щитовидній залозі для заповнення дефіциту йоду і забезпечення синтезу гормонів.

2. Зелений чай

одне з досліджень, проведених у 2016 році , виявило позитивну залежність між регулярним вживанням зеленого чаю (не менше 2 чашок на добу) і рівнем гормонів щитовидної залози (тироксин, трийодтиронін).

При нормалізації гормонального фону швидко компенсувалися всі виниклі порушення, обумовлені гіпотиреозом.

рекомендується регулярно приймати зелений чай для відновлення секреції гормонів щитовидної залози.

3. Морська риба

Багато морепродуктів містять колосальну кількість йоду. Найбільш цінними в даному плані є осетрина і тріска (особливо печінка тріски), в 100 г яких міститься близько 5-7 добових норми йоду .

Крім того, 1 порція практично будь-який інший риби (100 г) заповнює в організмі 70% добової потреби цинку.

В результаті комплексного впливу на щитовидну залозу спостерігається поліпшення клінічного стану. Позитивна динаміка реєструється навіть при аутоімунних захворюваннях (тиреоїдит Хашимото).

Риба обов'язково повинна бути включена в раціон всіх осіб, які страждають гіпофункцією щитовидної залози.

4. Молочні продукти

доведено , що молочна продукція може компенсувати стани, що супроводжуються навіть клінічно вираженою симптоматикою дефіциту йоду.

Наприклад, 200 мл коров'ячого молока містить до 5% добової норми йоду, а також забезпечує організм кальцієм і вітаміном D, які вкрай потрібні для збалансованого росту кісткової тканини і підтримки її міцності .

Важливо відзначити, що в знежиреному молоці концентрація йоду нижче на 10-15%. В якості альтернативи коров'ячому молоку, можна використовувати овече або козяче молоко, вміст йоду в яких може досягати 400% і 900% від денної норми.

Молоко не тільки заповнює дефіцит йоду, але і сприяє нормалізації обміну речовин.

5. Яловичина

Продукти тваринництва широко цінуються завдяки високому вмісту цинку. наприклад , 100 г яловичини дає організму 33% денної норми мікроелемента, ведмежатина – 80-95%.

М'ясні вироби є також основним джерелом селену. Процентний вміст компонента в готовому продукті безпосередньо залежить від якості утримання тварин на фермах.

з метою уникнення нестачі цинку і селену слід вживати в їжу більше м'ясних виробів.

6. Устриця

американські вчені встановили , що двостулкові молюски (100 г) здатні заповнити недолік цинку (3 денні норми) і йоду (300% від добового нормативу) в раціоні харчування.

Устриці рекомендується споживати на регулярній основі (1-2 рази на тиждень) навіть здоровим особам.

Систематичне вживання устриць забезпечує надійну профілактику аутоімунних відхилень з боку щитовидної залози, покращує роботу надниркових залоз, знижує вираженість розладів центральної нервової системи , які вкрай часто зустрічаються при наявності гіпотиреозу.

устриці рекомендовані для регулярного прийому особам, які мають ознаки недостатності щитовидної залози через вкрай високий вміст цинку і йоду.

7. Яйце

дослідницькі роботи показують , що яйця багаті селеном, однак його біологічна доступність низька (близько 20%). Вміст мікроелемента сильно залежить від умов вирощування зерна, яким вигодовувалися птиці.

Слід з'їдати не менше 3-5 яєць в тиждень (у вигляді омлетів або яєць в смятку) для заповнення селену в організмі людини.

При цьому для лікування гіпотиреозу легкої та середньої тяжкості потрібно з'їдати по 1-2 яйця на добу.

яйця повинні бути невід'ємним компонентом їжі через наявність селену у великих обсягах.

Чого слід уникати

Раціон харчування осіб, у яких знижена вироблення Т3 і Т4, повинен піддаватися обов'язкової корекції.

Існують заборонені продукти, які не можна їсти при хворій &171;щитовидці&187;.

Ряд речовин діють гнітюче на функцію щитовидної залози і знижують вироблення гормонів.

Вчені виділяють наступні елементи, шкідливі для людей з гіпотиреоїдним фоном:

  1. Гойтрогени. являють собою особливі хімічні сполуки, здатні уповільнювати трансформацію трийодтироніну в тироксин в клітинах щитовидної залози. В результаті розвивається компенсаторне збільшення ендокринного органу. Найбільш багаті цією речовиною: соєві продукти, овочі (капуста, шпинат), фрукти і ягоди (персики, полуниця), горіхи (арахіс).
  2. Глютен. є білком, який міститься в зернових культурах (пшениця, жито). Підвищене споживання глютену при обтяженому анамнезі (наявність аутоімунних захворювань) в кілька разів підвищує ймовірність клінічної маніфестації тиреоїдиту Хашимото.

Також слід відмовитися від харчових продуктів з високим ступенем обробки (фаст-фуд, тістечка, випічка), алкогольних напоїв.

Корекція способу життя

З метою максимального впливу на щитовидну залозу слід відмовитися від шкідливих звичок.

Останні дослідження показують , що є залежність між числом викурених сигарет протягом життя і тяжкістю клінічного перебігу гіпотиреозу, а також частотою малігнізації щитовидної залози на тлі аутоімунних захворювань.

Вживання алкоголю є спірним питанням. традиційно в науковому світі вважається , що споживання напоїв, що містять етанол, має прямий токсичний вплив на тиреоцити і пригнічує вироблення тиретропін-рилізинг фактора в гіпоталамусі, що призводить до зменшення секреції тиреотропного гормону і, як наслідок, Т3 і Т4.

Однак останні дослідницькі роботи демонструють зворотну залежність – алкоголь захищає щитовидну залозу від пошкоджень, значно знижує частоту розвитку патологій.

Крім того, для загального поліпшення обмінних процесів в організмі обов'язково слід вести профілактику метаболічного синдрому (корекція високого артеріального тиску і підвищеного холестерину в крові, зниження надлишкової маси тіла, вплив на гіперглікемічний фон).

Висновок

Корекція раціону (включення одних продуктів і виключення інших) і способу життя може позитивно відбитися на перебігу захворювань, що супроводжуються зниженням продукції гормонів щитовидної залози. Слід грамотно підходити до лікування, а будь-які нововведення попередньо узгоджувати з лікарем.