Що корисно для нирок-9 продуктів для поліпшення їх роботи з опорою на науку

Різні захворювання з боку нирок та інших відділів сечовидільної системи щорічно реєструються у 1,8% населення. Тяжкі порушення значно погіршують загальний стан, призводять до соціальної дезадаптації, інвалідизації і навіть смерті.

Стан нирок людини частково залежить від раціону харчування. Додавання в їжу корисних і виключення шкідливих продуктів підвищує стійкість нирок до різних факторів, що ушкоджують і зміцнює імунітет, в результаті значно рідше зустрічаються інфекційні відхилення бактеріальної або грибкової етіології.

Зв'язок дієти та здоров'я нирок

Нирки-фільтр, очищення крові . Вони мають вкрай складну будову і містять більше 160 кілометрів кровоносних судин. У добу через кожну нирку проходить понад 180 літрів крові, яка очищається від токсичних речовин.

Нирки підтримують водний баланс в організмі, відповідають за рівень артеріального тиску (за допомогою секреції реніну), забезпечують синтез вкрай важливого вітаміну D.

На жаль, часто розвиваються серйозні захворювання нирок: від сечокам'яної хвороби, основною причиною якої є порушення харчування і генетична схильність, до запальних уражень паренхіми і чашечно-мискової системи.

Зниження функцій нирок призводить до інтоксикації і патологій обміну води в організмі. В результаті розвиваються множинні набряки і порушується робота центральних відділів нервової системи (підвищена втома і слабкість, пригнічення свідомості).

Дотримуватися дієтичні рекомендації необхідно всім особам з уже існуючими захворюваннями нирок, а також тим, хто має обтяжену спадковість (патології у найближчих родичів) і небезпечний соматичний фон (цукровий діабет будь-якого типу, гіпертонічна хвороба, системний атеросклероз).

Хоча дієтичні обмеження можуть відрізнятися, людям із захворюваннями нирок найчастіше рекомендується обмежте наступні речовини :

  1. Натрій. є практично у всіх харчових продуктах і є головним компонентом кухонної солі. Пошкоджені нирки не в змозі виводити надлишок натрію, що призводить до небезпечного збільшення його рівня в крові. Максимальну добову дозу натрію слід обмежити до 2 г.
  2. Калій. їм багаті томати, картопля, гарбуз, сухофрукти. Для людей з хворими нирками критично небезпечний надлишок даного мікроелемента. Рекомендується вживати в день не більше 2 г калію.
  3. Фосфор. будь-які пошкодження нирок (особливо клубочкового апарату) призводять до зниження виведення даного мікроелемента з організму, що загрожує великим числом порушень. Слід обмежувати споживання речовини до 1 г на добу.

На щастя, є достатньо дозволених продуктів, які містять натрій, калій і фосфор у мінімальних кількостях. До того ж вони мають безліч корисних властивостей, які допомагають поліпшити функціональний стан і анатомічну цілісність нирок.

Нижче розглянуто список з 9 найкорисніших продуктів для здоров'я нирок.

1. Цвітна капуста

Цвітна капуста широко цінується за високий вміст вітамінів (А, до, В і з), які покращують обмін речовин в нефроцитах, підвищують швидкість утворення первинної сечі.

Овоч багатий антиоксидантами, які нейтралізують вільні радикали, зменшуючи ризик деструктивних захворювань епітелію канальців нирок і формування злоякісних утворень.

Наукові дослідження показують, що цвітна капуста містить велику кількість протизапальних сполук (наприклад, індоли), що мають тропність до тканин нирок. Додатковий плюс-великий вміст клітковини, яка нормалізує травлення (адже метеоризм ускладнює роботу нирок).

Рекомендується їсти кольорову капусту в сирому вигляді або у вигляді пюре (відмінна заміна картопляного).

Цвітна капуста необхідна для відновлення нормальної роботи канальців нирок і профілактики онкологічних патологій.

2. Чорниця

Ягоди чорниці покращують не тільки роботу зорового апарату, але і нирок. Вони сприяють розчиненню і виведенню піску і дрібних каменів (переважно оксалатів) з нирок, тим самим перешкоджають розвитку нирково-кам'яної хвороби.

Вчені довели, що містяться в чорниці антоціаніни (антиоксиданти) оберігають канальці нирок від деструктивних і атрофічних змін, які можуть спостерігатися при перебігу гіпертонічної хвороби і цукрового діабету.

Додатковий плюс чорниці – вкрай низький вміст натрію, калію і фосфору.

Чорниця зберігає весь набір лікувальних властивостей навіть після термічної обробки.

Чорниця – один їх основних продуктів, що перешкоджають утворенню каменів в чашково-мискової структурі нирок і нижчих відділах сечовидільної системи.

3. Червоні сорти винограду

Червоний виноград багатий вітаміном C, а також містить велику кількість флавоноїдів, що сприяють зменшенню та відмежуванню запальних змін. Все це робить виноград вкрай корисним для хворих з хронічним пієлонефритом.

У винограді, за останніми даними , також є ресвератрол, який зміцнює клітини нирок, нормалізує в них обмінні процеси, запобігає розвитку гіпертонічної хвороби і цукрового діабету.

Рекомендується їсти виноград в чистому вигляді. Також допустимо пити червоне сухе вино (при відсутності протипоказань і в розумних межах).

Виноград ефективний для профілактики великого числа захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної та сечовидільної систем. Також виноград покращує роботу нирок, надниркових залоз і печінки.

4. Маслинове масло

Оливкова олія є ідеальним джерелом «корисного» жиру, містить мало білка і практично нульову кількість фосфору.

Продукт рекомендовано для хворих з ожирінням і різними захворюваннями нирок.

Окремої уваги заслуговує олеїнова кислота, що володіє, за даними іспанських дослідників , вираженою протизапальною дією (яке особливо важливо при аутоімунних відхиленнях з боку нирок).

оливкова олія знижує активність запальних процесів, і рекомендовано при захворюваннях з дефектами імунної системи.

5. Солодкий перець

Солодкий перець містить багато цінних поживних речовин. Вміст калію-низький, що виділяє перець серед інших овочів.

В 1 овочі є 150% добових норми вітаміну з, 100% денної дози вітаміну А.

Описані вище компоненти знижують ризик розвитку асептичних запальних процесів в стінці ниркових канальців, які протікають при вираженому атеросклерозі і цукровому діабеті, а також нормалізують роботу місцевих факторів імунітету. ефекти науково доведені .

слід додавати перець в їжу для захисту тканин нирок від великого числа патологій.

6. Часник

Часник – одне з найбільш сильнодіючих лікарських засобів, що застосовується при великому спектрі патологій.

Вчені з Університету медичних наук Ісфахана довели, що часник запобігає розвитку діабетичної нефропатії нирок, яка призводить до зниження всіх функцій органу одночасно і тісно пов'язана з цукровим діабетом II типу.

Також часник, особливо в поєднанні з лимонним соком, нормалізує рівень холестерину і його фракцій в крові, що зменшує атеросклеротичне ураження великих судин, в тому числі і артерій гломерулярного клубочка нирок.

необхідно вживати часник на постійній основі при цукровому діабеті і атеросклерозі, щоб зберегти здоров'я нирок.

7. Рукола

Рукола може відмінно замінити багато зелені овочі (шпинат, білокачанна капуста), так як містить мало калію.

Крім того, рукола є цінним джерелом вітаміну K, а також макро - і мікроелементів (магній, кальцій, цинк), які необхідні для підтримки тонусу гладких міоцитів нирок і адекватного мінерального обміну.

У руколі містяться нітрати, які знижують артеріальний тиск, при цьому дія здійснюється місцево, а не системно. дія доведена в працях лондонських вчених .

Рукколу потрібно додавати в раціон харчування при вже існуючих порушеннях роботи сечовидільних органів, так як вона містить мало калію але має масу корисних властивостей.

8. Ананас

Ананас є відмінною заміною більшості тропічних фруктів (банани, цитрусові, ківі) через низький процентний вміст калію.

Дослідження показують, що ананас також багатий вітамінами групи В, марганцем, бромелайном (особливим ферментом, що пригнічує запальні реакції тканин).

Ананас рекомендований для профілактики інфекційно-запальних захворювань нирок, а також для поліпшення загального стану при вже наявних.

9. Журавлина

Журавлина є антисептиком з широким спектром дії, ефективна відносно більшості грампозитивних і деяких грамнегативних мікроорганізмів.

Додатковий плюс – наявність флавоноїдів, що запобігають розвитку циститу і уретриту. Саме тому журавлинний сік рекомендується всім хворим нефрологічного профілю.

Дослідження, проведені в Південній Африці, демонструють, що прийом журавлинного соку знижує перенасиченість сечі оксалатом кальцію, зменшує екскрецію оксалатів з сечею. Вчені рекомендують включити рослину до переліку національних рекомендацій з лікування сечокам'яної хвороби.

Окремо слід скасувати наукову статтю 2010 року . Згідно з нею, ягоди дзьоби містять безліч фітонутрієнтів, що блокують адгезію бактеріальних частинок до слизової оболонки канальців нирок і сечового міхура, тим самим запобігають появі бактеріозів.

вживання журавлини сприяє профілактиці сечокам'яної хвороби, циститу, уретриту і бактеріозів.

Що слід виключити з раціону

Існує перелік харчових речовин, вживання яких слід обмежити (або зовсім відмовитися від них) для того, щоб підтримувати анатомічну і функціональну цілісність нирок. Виділяють такі шкідливі групи продуктів:

  1. Сіль. надлишок їжі, багатої хлоридом натрію (напівфабрикати, фастфуд, копченості) призводить до затримки рідини в організмі, накопичення калію до рівня токсичних концентрацій. В результаті спостерігається неадекватне навантаження на нирки і підвищення рівня артеріального тиску.
  2. Тваринний білок. значний вміст яловичини, свинини і субпродуктів призводить до підвищення концентрації в крові продуктів денатурації білка, які є токсинами для епітелію ниркових канальців.
  3. Оцет і гострі страви, кава, газовані напої. дана категорія продуктів призводить до подразнення слизових оболонок сечовидільної системи, що підвищує ризик травматизації і формування інфекційно-запальних процесів.
  4. Алкогольні напої. етанол має пряму цитотоксичну дію, руйнує клітини нирок і може призвести до вираженої ниркової недостатності. До того ж, через кілька годин після вживання спостерігається зневоднення (за рахунок скупчення води в міжклітинних просторах), що провокує збої в роботі нирок.

Особливу увагу також необхідно приділити наступним категоріям продуктів харчування:

  • Гриби;
  • Бобові культури (горох, квасоля, сочевиця) ;
  • Прянощі;
  • Шпинат;
  • Щавель;
  • Шипшина.

За деякими даними вони негативно позначаються на роботі нирок, проте накопиченого наукового досвіду на даний момент недостатньо, щоб назвати їх «шкідливими».

6 загальних правил харчування

Підводячи підсумки, можна сформулювати кілька важливих правил для підтримки здоров'я нирок:

  1. Різноманітний раціон харчування з дотриманням якісного і кількісного складу їжі. Вживання одних і тих же продуктів може привести до збоїв в роботі імунної системи і формування каменів. Наприклад, кальцієві камені утворюються при підвищеному використанні молочних продуктів, сиру; пуринові – при зловживанні білковою їжею.
  2. Обмеження білків тварин. білки порушують роботу епітеліальних клітин в канальцях нирок. доведено , що дієта з низьким вмістом протеїнів зменшує швидкість прогресування хронічних захворювань нирок. Пошкоджені клітини не в змозі виводити з організму продукти метаболізму білка, що призводить до їх накопичення в крові і розвитку інтоксикаційного синдрому (порочне коло).
  3. Повна відмова від куріння. тютюновий дим, за деякими даними , тісно пов'язаний з аутоімунними захворюваннями та хронічними захворюваннями нирок.
  4. Ведення здорового способу життя. регулярні посильні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі (Паркова зона і хвойні ліси) сприятливо позначаються на життєдіяльності всього організму, сприяють підвищенню стійкості до інфекційних агентів.
  5. Своєчасне звернення до лікаря при появі будь-яких симптомів ураження сечовидільної системи (біль в попереку, зміна забарвлення і об'єму сечі, різь і біль при сечовипусканні і т.п). Також слід дотримуватися всіх призначень фахівців щодо таких захворювань, як атеросклероз, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба. Саме вони провокують критичні порушення роботи нирок.
  6. Дробове харчування. вживати їжу слід 5-6 разів на день (рівномірними порціями). Це створить Рівне навантаження на нирки протягом дня і сприятиме профілактиці серйозних порушень.

Висновок

Таким чином, функціональний стан нирок багато в чому залежить від правильного харчування і ведення здорового способу життя. Корекція дієти може значно підвищити стійкість нирок до інфекційно-запальних патологій, запобігти появі каменів і злоякісних новоутворень.