Що таке стійкий крохмаль, корисні властивості та де він міститься

Резистентний крохмаль – особливий різновид крохмалю, яка володіє великим набором корисних властивостей: від нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту до зниження смертності від захворювань кардіологічного та онкологічного профілю.

Дана речовина міститься в багатьох звичних продуктах харчування, які слід регулярно включати в раціон.

Що це за речовина?

Стійкий крохмаль – це різновид крохмалю, який повністю стійкий до впливу травних ферментів і не засвоюється організмом людини.

Він практично безперешкодно проникає в нижні відділи травного апарату (товсту кишку) , де виконує функції пребіотика &8212; служить джерелом живлення для корисних бактерій і підтримує адекватний якісний і кількісний склад мікрофлори.

За хімічною структурою стійкий крохмаль являє собою комплекс полісахаридів з молекул альфа-глюкози. Він синтезується практично всіма рослинами під впливом ультрафіолетових променів сонця.

Виділяють кілька типів стійкого крохмалю, які відрізняються за хімічною структурою:

  1. Тип 1. повністю несприйнятливий до впливу травних соків. Міститься в більшості коренеплодів, злаків і насіння, а також в бобових культурах.
  2. Тип 2. може бути розщеплений організмом людини тільки після термічної обробки. Даним видом крохмалю багаті: сиру картоплю, незрілі банани.
  3. Тип 3. утворюється по багатьох продукти, багаті крохмалем , після нагрівання та подальшого охолодження. Основними джерелами є: рис, картопля, бобові культури.
  4. Тип 4. є продуктом хімічної інженерії, в більшості випадків виготовляється з кукурудзи і додається в напівфабрикати для поліпшення смакових властивостей.
резистентний крохмаль – корисна різновид крохмалю, стійка до впливу травних ферментів людини.

Вплив на травлення

Стійкі види крохмалю корисні для шлунково-кишкового тракту. На думку лікарів, вони здатні:

  1. Поліпшити травлення .
  2. Відновлювати адекватну мікрофлору.
  3. Покращувати перебіг інфекційно-запальних патологій і запобігати їх розвиток.
  4. Підвищити ефективність усіх ферментативних процесів в просвіті шлунково-кишкового тракту.
  5. Пригнічувати хронічне запалення в стінці кишки.

Найголовніша цінність – підтримання життєдіяльності корисних представників мікрофлори травного тракту. Стійкий крохмаль за своєю природою є  нерозчинний  клітковиною , яка ферментується і поглинається мікроорганізмами.

В ході проведення зарубіжних досліджень було виявлено , що прийом резистентного крохмалю призводить до підвищення чисельності лактобактерій і біфідобактерій. На тлі регулярного прийому також підвищується засвоєння поживних речовин, що надходять з їжею.

За даними австралійських експертів , даний вид клітковини не просто підвищує кількість корисних мікроорганізмів, але і покращує умови їх існування, приводячи до зростання тривалості їх життя.

У процесі взаємодії корисної мікрофлори з неперетравлюваним крохмалем виділяється багато біологічно активних речовин, найціннішими з яких є коротколанцюгові жирні кислоти (особливо бутират).

Бутират сприяє нормалізації обмінних процесів в клітинах епітелію товстого кишечника, покращує трофіку внутрішніх тканин. При систематичному впливі даної речовини на стінку шлунка спостерігається також зниження ризику розвитку злоякісних новоутворень. за даними німецьких вчених , це пов'язано з пригніченням хронічного запалення, обумовленого впливом патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, а також токсичних продуктів розпаду харчових частинок.

Американські експерименти довели, що продукти, що містять резистентний крохмаль у великих обсягах, сприяють запобіганню найнебезпечнішого захворювання травної системи – колоректального раку.

Наступна важлива особливість стійких харчових волокон – поліпшення перебігу і попередження розвитку таких захворювань, як неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона, дивертикулярна хвороба і дивертикуліт, а також симптоматичні запори або діарея.

Механізм дії заснований на тому, що корисні бактерії (чисельність яких підвищується) в поєднанні з бутиратом покращують постачання тканин травного апарату киснем, підвищують швидкість регенерації. В результаті будь-які запальні процеси (навіть аутоімунної етіології) вирішуються швидше, а виразкові дефекти епітелізіруются. ефект доведений австралійськими вченими .

регулярний прийом стійкого крохмалю підтримує адекватний склад мікрофлори кишечника, прискорює загоєння ушкоджень і перешкоджає розвитку онкології.

Ще 6 корисних властивостей

Стійкий крохмаль здатний впливати практично на весь організм. Ось 6 доведених фактів про його користь:

  1. Зниження маси тіла.  за даними вчених з США, Неперетравлювані волокна підвищують продукцію гормонів ситості (глюканоподібний пептид, пептид YY, лептин), які, впливаючи на центри голоду в головному мозку, сприяють швидкому розвитку почуття ситості і знижують тягу до їжі. Згідно одному дослідженню , при додаванні неперетравлюваного крохмалю в раціон протягом 5 тижнів спостерігається зниження маси тіла на 5,6%, зменшення кількості спожитої їжі – на 10%.
  2. Поліпшення всмоктування мікро - і макроелементів. на тлі нормалізації травних процесів (розщеплення і всмоктування поживних речовин) реєструється підвищення біологічної доступності кальцію, фосфору, заліза, цинку та магнію.
  3. Зниження рівня холестерину в крові. іспанські вчені стверджують , що стійкий крохмаль пригнічує активність 9 генів, що відповідають за синтез холестерину і його фракцій. В результаті відзначається зниження загального холестерину в крові, а також триацилгліцеридів, ліпопротеїнів низької і дуже низької щільності. Це призводить до уповільнення утворення атеросклеротичних бляшок в стінках судин і запобігає смертельно небезпечні серцево-судинні захворювання (ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт і т.п.).
  4. Зниження рівня цукру в крові.  згідно з науковими даними , бутират і ряд інших коротколанцюгових жирних кислот може всмоктуватися через систему портальної вени в системний кровотік і впливати на всі клітини організму людини. В результаті підвищується чутливість жирової і м'язової тканин до інсуліну, збільшується швидкість поглинання глюкози. Дана особливість вкрай важлива для хворих на цукровий діабет II типу.
  5. Підвищення імунітету. стійка клітковина нормалізує перебіг обмінних процесів, знижує вираженість запалення. Сукупність даних ефектів призводить до зменшення "роздратування" місцевих відділів імунної системи, в результаті відзначається поліпшення імунітету і попередження ряду алергічних і аутоімунних розладів.
  6. Нормалізація зорової функції. працівники науково-дослідного центру офтальмології імені Щепенса (США) виявили , що стійка клітковина підвищує щільність розташування фоторецепторів (паличок і колбочок) на сітківці.
стійкий крохмаль має багато науково підтверджених лікувальних властивостей. Рекомендується приймати його для підтримки здоров'я серцево-судинної, імунної та ендокринної систем, а також для поліпшення зору.

Джерела( Таблиця)

Нижче розглянуті продукти, в яких відзначається найбільший вміст стійкого крохмалю:

Назва продукту приблизний вміст речовини (на 100 грам продукту)
вівсяні пластівці 14,9 грам
картопля 4,2 грама
біла квасоля 3,7 грама
сочевиця 2,5 грама
зелені банани 2,3 грама
макарони (макарони) 1,1 грама
таким чином, стійкий крохмаль можна отримати зі звичних і доступних продуктів харчування.

Денна норма і правила прийому

Добова норма резистентного крохмалю для дорослих чоловіків і жінок становить близько 15-30 грам .

Переважно отримувати дана речовина з натуральних продуктів, а не біологічно активних добавок до їжі і медикаментозних засобів.

Щоб максимально збільшити вміст неперетравлюваної клітковини в щоденному раціоні, рекомендується дотримуватися ряду правил:

  1. Вживати на сніданок каші на основі вівсяних пластівців або рису.
  2. Використовуйте тільки цільнозерновий хліб.
  3. Частіше їсти бобові культури. Вони відмінно поєднуються з будь-якими овочами і зеленню, служать акомпанементом для м'ясних страв.
  4. Готуйте коктейлі або коктейлі з незрілих бананів і сирої картоплі в блендері. Рекомендується приймати подібні страви на постійній основі.

При включенні неперетравлюваного крохмалю в раціон необхідно пам'ятати, що його більше міститься в сирої і охолодженої їжі. Будь-яка термічна обробка (смаження, варіння, Гасіння і т.п.) призводить до зміни хімічної структури речовини і втрати багатьох корисних властивостей.

Дотримання дієти з високим вмістом стійкого крохмалю є простим завданням. Необхідно враховувати, що в сирих продуктах його зміст значно вище.

Побічні ефекти

Резистентний крохмаль – повністю безпечний продукт при адекватному споживанні (не більше 30 грам на добу).

При перевищенні норми можуть спостерігатися небажані реакції:

  1. Підвищене газоутворення.
  2. Зниження всмоктування білкових речовин, що надходять з їжею.
  3. Утворення калових каменів, здатних порушити акт дефекації і викликати появу запорів.
  4. Зменшення всмоктування йоду. При виражених відхиленнях порушується функціональна активність щитовидної залози .
потрібно дотримуватися норму, щоб уникнути появи побічних дій і шкоди.

Висновок

Таким чином, стійкий крохмаль – корисна речовина, яка робить позитивний вплив не тільки на шлунково-кишковий тракт (нормалізація мікрофлори; запобігання злоякісних, аутоімунних та інфекційно-запальних захворювань), але і практично на всі системи організму: імунну, ендокринну, серцево-судинну, а також на органи зору.

При вживанні необхідно дотримуватися норму (до 30 грам на добу), щоб уникнути розвитку побічних реакцій.