Чим корисна груша для здоров'я-10 доведених фактів

Груша вкрай корисна для організму людини завдяки антиоксидантам, клітковині, вітамінам, макро - і мікроелементів в своєму складі.

На тлі регулярного прийому груш спостерігається зниження маси тіла, запобігання злоякісних новоутворень, цукрового діабету II типу, а також патологій з боку серцево-судинної і травної систем. Фрукт практично не має протипоказань і побічних ефектів.

10 доведених властивостей

Нижче розглянуто 10 аргументів про користь груші для здоров'я, які підтверджені науково.

1. Має багатий склад

Груша-унікальний джерело антиоксидантів, флавоноїдів, клітковини , каротиноїди та антоціани, яких часто не вистачає організму. Замість сахарози містить собіт, що істотно відрізняє її від інших фруктів.

Нижче представлено вміст основних біологічно-активних речовин в груші (на 100 грам):

назва елемента відсоток від добової потреби
Вітамін C 5,6%
Вітамін K 3,8%
Вітамін Е 2,7%
Вітамін В2 1,7%
Вітамін В6 1,5%
залізо 12,2%
калій 6,2%
магній 3%
кальцій 1,9%

Калорійність груш-близько 58 калорій на 100 грам.

Груша – це джерело вітамінів, макро - і мікроелементів, вкрай важливих для адекватного функціонування організму людини.

2. Зміцнює кістки і суглоби

Кальцій, а також вітаміни з І До, які містяться в груші, вкрай важливі для підтримки обміну речовин в кістковій тканині.

Як стверджують вчені, систематичне вживання фрукта забезпечує надійну профілактику остеопорозу-зменшення щільності кісткової тканини . Міцні кістки менше схильні до викривлення і патологічних переломів.

Також груші попереджають розвиток аутоімунних і запальних уражень суглобів, сприяють зміцнення зв'язкового апарату .

Груша корисна для підтримки здоров'я опорно-рухового апарату. Вона зміцнює зв'язки і кістки, попереджає захворювання суглобів.

3. Забезпечує профілактику цукрового діабету II типу

Груші є цінним природним джерелом біофлавоноїдів. Вчені з США доведено , що регулярне вживання даних речовин значно знижує ймовірність розвитку цукрового діабету II типу.

Подібні результати демонструють та інші дослідження. Груші перевершують інші види фруктів (разом з яблуками, чорницею і виноградом) в плані запобігання різних патологій глікемічного профілю (цукровий діабет II типу, гіперглікемія натще, порушення толерантності до глюкози).

Така дія, імовірно, пов'язано з підвищенням чутливості периферичних тканин до інсуліну, більш швидкої утилізації глюкози клітинами організму.

Важливо відзначити, що груша має низький глікемічний індекс, а, значить її можна їсти навіть особам, що страждають на цукровий діабет.

Груша підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну і підвищує швидкість утилізації глюкози з крові, що забезпечує профілактику цукрового діабету II типу.

4. Зміцнює імунітет

Груша багата антиоксидантами: вітаміном C і міддю, які нормалізують роботу імунної системи .

По інформації вчених з Нової Зеландії, особлива роль відводиться вітаміну С.він підвищує ефективність імунного захисту організму проти різних зовнішніх збудників (віруси, гриби, бактерії, найпростіші мікроорганізми), регулює роботу вродженого і адаптивного імунітету.

груші сприяють зміцненню імунітету і знижують ризик розвитку інфекційно-запальних патологій.

5. Покращує здоров'я очей

Груші  багаті лютеїном і зеаксантином.

Дані речовини концентруються переважно в сітківці і кришталику ока і запобігають вікову дегенерацію жовтої плями, катаракту і пігментний ретиніт, забезпечують надійний захист офтальмологічного апарату від ультрафіолетового сонячного випромінювання.

Також систематичне вживання цього фрукта позитивно позначається на гостроті зору, знижує ймовірність перевтоми очей при тривалій активній роботі.

Груша комплексно впливає на здоров'я очей, запобігаючи більшість поширених захворювань.

6. Нормалізує травлення

Як вже було сказано, груші багаті сорбітом і харчовими волокнами .

Дані речовини нормалізують моторику гладкої мускулатури кишкової стінки, забезпечують швидке і ефективне пересування хімусу в просвіті травної трубки.

Також груша є м'яким проносним засобом і може використовуватися для профілактики запорів.

Важлива перевага груші – нормалізація кишкової мікрофлори. Пребіотичні волокна в її складі служать їжею для різних корисних мікроорганізмів, тим самим, підтримуючи їх зростання і розмноження.

На даному тлі пригнічується життєдіяльність патогенних і умовно патогенних представників мікробіоценозу кишечника, зменшується ймовірність маніфестації різних інфекційно-запальних і аутоімунних патологій.

елементи в складі груші сприяють нормалізації травлення і підтримують мікрофлору кишечника.

7. Ефективна проти дивертикуліту

Дивертикуліт – це запалення особливих, патологічно утворених випинань стінки товстого кишечника в просвіт черевної порожнини. Дивертикули існують безсимптомно в 30% випадків.

Позитивна дія груші забезпечується за рахунок декількох механізмів:

  1. Профілактика запальних просвітів. Фрукт пригнічує розвиток патогенних мікроорганізмів в просвіті травного апарату.
  2. Прискорення перистальтики.  доведено , що груша прискорює просування їжі, тим самим, перешкоджаючи застою калових мас і утворення калових каменів в дивертикулах, які є однією з початкових причин розвитку запального процесу.
Груша – один з ефективних способів запобігання запалення дивертикулів.

8. Має протиракову дію

Велика кількість антиоксидантних речовин, а також клітковини, здатне зв'язувати і виводити практично в незмінному вигляді різні канцерогенні речовини. Це ефективний спосіб запобігання злоякісних новоутворень в стінках травної трубки.

Також доведено позитивну дію фрукта щодо інших локалізацій раку.

Корейські вчені виявили , що екстракт груші (а саме – протокатеховая кислота, наявна в складі) пригнічує активність ферменту – тирозинкінази, і, як наслідок, меланогенез.

Спеціалісти стверджують , що груша ефектна з метою профілактики маніфестації меланоми – однієї з найнебезпечніших пухлин, що відрізняє високим відсотком летальних випадків.

В іншому дослідженні було виявлено , що груша знижує ймовірність гормонально-залежної злоякісної трансформації молочної залози.

таким чином, систематичне вживання груші пов'язане з більш низькою ймовірністю розвитку пухлинних утворень в тілі людини.

9. Сприяє схудненню

Бразильські дослідження демонструють , що вживання трьох плодів на добу протягом 10 тижнів сприяє вираженій втраті маси тіла, зменшення окружності талії.

Позитивні властивості пов'язані з пригніченням хронічного запалення, підвищенням ефективності ферментативних процесів в травному тракті, а також з корекцією глікемічного фону.

Відзначається також дію антиоксидантних речовин, що регулюють обмін безпосередньо в жировій тканині.

Груша ефективна для схуднення. Рекомендується вживати не менше 3 плодів на добу для досягнення результату.

10. Покращує здоров'я серцево-судинної системи

Праці американських вчених показали , що споживання груші на систематичній основі дозволяє знизити загальний рівень холестерину , а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ) в крові.

В результаті запобігає розвиток дисліпідемії – провідного фактора ризику розвитку атеросклеротичних змін в стінках артерій і таких патологій, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, ішемічний інсульт, хронічна ішемія мозку.

Також компоненти груші володіють слабким миолитическим ефектом і сприяють зниженню артеріального тиску, що особливо важливо для осіб, які страждають гіпертонічною хворобою або мають підвищену спадкову схильність до неї.

плоди грушевого дерева запобігають атеросклеротичне ураження судин і сприяють зниженню артеріального тиску.

Інші властивості

На цьому спектр лікувальних властивостей груш не обмежується. Вони також володіє наступними якостями:

  1. Профілактика подагри.
  2. Попередження дискінезії жовчовивідних шляхів і каменеутворення в жовчному міхурі.
  3. Ефективне зниження температури при лихоманці на тлі різних інфекційних патологією.
  4. Прискорення одужання і повного відновлення організму після гострих респіраторних захворювань.
  5. Підвищення еластичності шкіри. Попередження утворення зморшок.
  6. Зниження сухості і ламкості волосся, насичення їх поживними речовинами.

Протипоказання

Груша практично не має шкоди і протипоказань до вживання.

Виняток-наявність підвищеної індивідуальної чутливості до окремих компонентів і загострення хронічних захворювань травного апарату (гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, дуоденіт, ентероколіт та ін.).

Важливо відзначити, що грушу дозволено вживати жінкам під час вагітності та грудного вигодовування. Вона містить масу цінних мікро-і макроелементів, вітамінів, які забезпечують коректний розвиток майбутньої дитини.

Груша відрізняється низьким спектром протипоказань і дозволена до вживання вагітним.

5 порад щодо вибору

Як і більшість інших фруктів або ягід, груші знімаються з дерева в незрілому вигляді, дозрівання відбувається в процесі транспортування продукту до стелажів магазинів.

Нижче представлено кілька правил вибору груш:

  1. Колір. забарвлення шкірки може бути будь – яким-червоним, жовтим, зеленим. Він визначається приналежністю до певного сорту. На плодах не повинно бути розм'якшення, вм'ятин, чорних крапок.
  2. Запах. стигла груша відрізняється особливим солодкувато-медовим ароматом. Наявність сторонніх запахів вказує на непридатність продукту до вживання.
  3. Плодоніжка. у зрілої груші плодоніжка м'яка і пружна на дотик. Суха і ламка – ознака перезрілості або надмірного використання пестицидів в ході ВИРОЩУВАННЯ.
  4. Поверхня. часто виробники обробляють плоди різними хімічними речовинами на основі воску для збільшення термінів зберігання. Їх легко впізнати за характерним жирним блиском. При здійсненні подібної покупки необхідно в обов'язковому порядку промити груші під теплою проточною водою (бажано з милом).
  5. Щільність. М'яка і податлива груша – ознака зіпсованості.

Після покупки стиглі груші слід зберігати в холодильнику не більше 7 діб, незрілі плоди здатні зберегти свої органолептичні властивості протягом 2 місяців. Не рекомендується упаковувати плоди в целофанові пакети, ідеальний варіант-папір.

Відповіді на часті запитання

Нижче розглянуті найбільш спірні питання щодо вживання груш:

  1. Що корисніше: груша чи яблуко? в цілому, вітамінно-мінеральний склад груші і яблука не має істотних відмінностей. Однак яблука містять більше вітаміну А, Е, В1, В5, В6 і аскорбінової кислоти. Груша, в свою чергу, відрізняється більш високою концентрацією калію (в 2 рази). Якщо робити опору виключно на склад, то яблуко – більш корисний фрукт.
  2. Які сорти найкорисніші? у світі налічується величезна кількість різновидів груш. Найбільш цінними (в плані вмісту поживних речовин і смакових показників) є: Дюшес, Вільямс, Конференц.
  3. Чи корисні сушені та запечені фрукти? так! При термічній обробці груша практично не втрачає свої корисні властивості, а, значить, може вживати в будь-якому вигляді: сушеному, запеченому, вареному. Найбільш корисною вважається варена або печена груша. Вона сприяє профілактиці запорів і нормалізації травної функції. Сухі груші є одними з найкорисніших сухофруктів.
  4. Як можна використовувати листя, гілки, квіти груші? гілки, листя і квіти груші зазвичай використовують для приготування чаю або довготривалих настоїв. Вони володіють практично аналогічним набором корисних якостей в порівнянні з плодами, а також покращують реологічні властивості крові.

Висновок

  1. Груші мають масу доведених позитивних якостей.
  2. На тлі систематичного вживання спостерігається профілактика злоякісних новоутворень, зниження маси тіла, поліпшення здоров'я серцево-судинної, ендокринної, травної, опорно-рухової, нервової та імунної систем.
  3. Важлива особливість груш – практичні повна відсутність протипоказань до прийому і побічних ефектів.
  4. Рекомендується грамотно підходити до вибору плодів в магазинах.