Чим корисний гранат для організму людини-12 доведених фактів

Гранат – один з найкорисніших фруктів на планеті. Він має масивну доказову базу і рекомендований до вживання особам всіх вікових груп.

Гранат сприяє зниженню маси тіла, підвищенню розумової та фізичної активності, а також забезпечує профілактику захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної, травної систем, знищує патогенні мікроорганізми.

12 корисних якостей

Гранат містить масу речовин, які приносять користь здоров'ю людини. Учений пов'язують його вживання з багатьма позитивними змінами в організмі. Нижче представлені 12 найбільш достовірних корисних властивостей фрукта.

1. Постачання організму цінними речовинами

Середня вага 1 граната становить від 300 до 500 грам. Половина фрукта (близько 174 грам) має 144 калорії і містить наступні елементи:

  • Клітковина - 7 грам;
  • Білки-3 грами;
  • Вітамін C-30% від рекомендованої добової потреби;
  • Вітамін K-36% від рекомендованої добової потреби;
  • Фолієва кислота – 16% від рекомендованої добової потреби;
  • Калій-12% від рекомендованої добової потреби.
  • У менших кількостях він багатий вітамінами групи В, кальцієм і фосфором.

Вітамін С - найсильніший антиоксидант, який забезпечує адекватне протікання обмінних процесів в організмі, зміцнює імунітет і підтримує здоров'я внутрішньої оболонки артерій.

Вітаміни групи В важливі для злагодженої передачі нервово-м'язових сигналів і профілактики захворювань з боку травної системи.

Калій - головний «Серцевий» мікроелемент. Саме він відповідає за регулярність скорочень кардіоміоцитів.

Кальцій необхідний для підтримки мінеральної щільності кісткової тканини, повноцінного скорочень м'язів.

Фолієва кислота відповідає за процеси ділення клітин, що особливо важливо жінкам в період вагітності, а також для відновлення організму після важких травм або хірургічних операцій.

Гранат містить багато вітамінів, мікро-і макроелементів, а також антиоксидантів.

2. Антиоксидантний ефект

Гранат містить дві потужні антиоксидантні речовини – пунікалагін та пунінову кислоту.

Як стверджують американські фахівці, пунікалагін по ефективності перевершує зелений чай і червоне вино більш ніж в 3 рази.

Особлива позитивна роль відводиться пунінової кислоти. Експерименти на гризунах демонструють , що пунінова кислота уповільнює процеси утворення жирових депо і значно прискорює ліполіз. Також дана речовина пригнічує апетит, що призводить до зниження калорійності раціону.

Окремі дослідження відзначають , що пунінова кислота не тільки сприяє зниженню жирової маси, але і збільшує обсяг м'язової тканини в організмі.

На цьому антиоксидантна дія не обмежується. На тлі систематичного вживання гранатів відзначається:

  1. Попередження розвитку патологій глікемічного фону (цукровий діабет II типу, гіперглікемія натще, порушення толерантності до глюкози).
  2. Зниження ймовірності розвитку серцево-судинних захворювань. До групи належать: гіпертонічна хвороба та ішемічна хвороба серця.
  3. Поліпшення травної функції.
Гранати багаті антиоксидантамії (пунінової кислотою і пунікалагіном), які зменшують обсяг жирової тканини в організмі і знижують ризик багатьох хвороб.

3. Протизапальна дія

Саме з хронічним запаленням в організмі зв'язується розвиток захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету II типу, злоякісних пухлин, ожиріння і хвороби Альцгеймера.

Гранат має виражену протизапальну дію.

Італійські фахівці доведено , що він містить ряд активних речовин (елагітаніни, елагова кислота), які пригнічують хронічне запалення в товстому кишечнику, попереджаючи розвиток виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

Вчені з Ірану виявили , що гранат знижує концентрацію в крові маркерів запалення. Відзначено зменшення з-реактивного білка на 32% і інтерлейкіну-6 на 30%. Дані речовини прискорюють розвиток атеросклерозу в стінках артерій, сприяють маніфестації аутоімунних захворювань і раннього розвитку цукрового діабету II типу.

Також є дані, що хронічне запалення призводить до вкорочення теломер в ході поділу клітин, що пов'язано із загальним старінням організму. Гранат здатний уповільнити і цей процес.

Гранат зменшує вираженість хронічного запалення в організмі, що пов'язано із запобіганням великого спектру небезпечних захворювань (особливо раку і цукрового діабету II типу).

4. Профілактика раку передміхурової залози

Закордонні дослідження показують , що гранат здатний не тільки уповільнювати поділ злоякісних клітин, але і викликати їх загибель за допомогою стимуляції апоптозу. Відзначається тропність щодо тканин передміхурової залози.

Основним маркером раку передміхурової залози є специфічний для простати антиген, концентрація якого неухильно підвищується в міру збільшення злоякісного новоутворення.

Працівники Каліфорнійського університету (США) виявили , що вживання 240 мл гранатового соку на добу збільшує час, необхідний для подвоєння концентрації простат-специфічного антигену в крові з 15 до 54 місяців. Даний факт наочно демонструє здатність фрукта сповільнювати розвиток злоякісного процесу в простаті.

Гранат здатний не тільки уповільнити зростання, але і викликати зворотний розвиток пухлини передміхурової залози у чоловіків.

5. Запобігання злоякісного переродження клітин молочних залоз

Рак молочної залози-найпоширеніше захворювання онкологічного профілю серед жінок.

Останні наукові дослідження показують, що гранат здатний перешкоджати розмноженню ракових клітин в молочних залозах.

Наприклад, американські фахівці виявлено , що екстракт граната пригнічує ріст чужорідних клітин в тканинах молочних залоз, а також викликає їх апоптоз. Ефекти реалізуються на рівні генів і пов'язані з контролем синтезу ланцюгів ДНК.

На жаль, доказова база обмежується виключно лабораторними дослідженнями та експериментами на гризунах. Необхідні випробування на людях.

Гранат, імовірно, ефективний в цілях профілактики і лікування раку молочних залоз.

6. Зниження артеріального тиску

Гіпертонічна хвороба – одне з найпоширеніших захворювань кардіологічного профілю. Відхилення зачіпає до 30% населення земної кулі, частота народження збільшується з віком і становить близько 70% у осіб, старше 65 років.

Підвищений артеріальний тиск – фактор ризику розвитку інсульту, ішемічної хвороби серця, хронічної хвороби нирок та інфаркту міокарда.

Доведено, що вживання 150 мл соку граната протягом 14 діб призводить до вираженого зниження систолічного артеріального тиску і покращує ендотеліальну функцію судин.

Інші дослідження підтвердили вплив фрукта і на діастолічний артеріальний тиск.

Гранат може вживатися спільно з гіпотензивними медикаментозними засобами для поліпшення контролю артеріального тиску і зниження їх дози.

регулярне вживання граната (або його соку) пов'язане зі зниженням артеріального тиску за короткий проміжок часу.

7. Полегшення симптомів артриту

Гранат має протизапальну, антиоксидантну дію, прискорює регенерацію пошкоджених структур в організмі. Отже, він може допомогти в лікуванні запального ураження суглобового апарату.

За даними вчених з США, фрукт здатний блокувати ферменти, що відповідають за пошкодження суглобових поверхонь при остеоартриті.

Крім того, експерименти на гризунах показали ефективність з метою зниження вираженості больового синдрому, обумовленого артритом.

Гранат може бути ефективний з метою профілактики і лікування артритів, а також полегшення симптоматики даного захворювання.

8. Корекція рівня холестерину

У більшості людей старше 50 років є різні порушення ліпідного профілю, які призводять до утворення атеросклеротичних бляшок в стінках судин і появи захворювань, таких як: хронічна ішемія мозку, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда та ін.

Доведено, що екстракт олії або насіння граната значно підвищує концентрацію ЛПВЩ (корисного холестерину) і зменшує вміст триацилгліцеридів. Також відзначається ефективність щодо ЛПНЩ – самого атерогенного виду холестерину.

Важливо зазначити, що, за даними американських фахівців, гранат захищає ЛПНЩ від окислення. Отже, він запобігає розвитку атеросклерозу навіть при початково підвищеному рівні холестерину і його атерогенних фракцій.

таким чином, фрукт комплексно впливає на різні етапи утворення атеросклеротичних відкладень в стінках судин, захищаючи організм людини від різних захворювань, обумовлених атеросклерозом.

9. Поліпшення еректильної функції

встановлено , що гранат підвищує кровонаповнення судин статевого члена кров'ю за рахунок пригнічення окисного стресу.

Американські дослідження показують , що приблизно у половини чоловіків з еректильною дисфункцією відзначається поліпшення стану на тлі регулярного прийому соку граната.

Гранат корисний для чоловічого здоров'я, так як покращує статеву функцію.

10. Боротьба з інфекційними захворюваннями

доведено , що рослинні речовини в складі граната, здатні боротися з різними інфекційними агентами.

За даними науковців з Великобританії, фрукт пригнічує життєдіяльність грибів роду Candida, які зазвичай вражають слизові оболонки ротової порожнини і травного тракту.

Іранські фахівці виявлено ефективність граната щодо стрептококів, золотистого стафілокока і ряду інших бактеріальних мікроорганізмів.

Отже, вживання фрукта сприяє запобіганню та підвищенню ефективності терапії великого спектру захворювань: від гінгівіту або стоматиту до пневмонії або важких кишкових інфекцій.

Гранат ефективний відносно деяких бактеріальних і грибкових агентів і сприяє профілактиці інфекційних патологій.

11. Поліпшення пам'яті

Є незначна доказова база щодо позитивного впливу граната на функції головного мозку .

Екстракт рослини запобігає втрату пам'яті після хірургічних втручань, викликану наркозом.

Американські дослідження показують , що близько 240 мл гранатового соку, що приймається на регулярній основі, покращують пам'ять (вербальну і зорову) у осіб середніх і старших вікових груп.

Також фрукт здатний попередити маніфестацію хвороби Альцгеймера.

Точні механізми впливу на роботу і функціональний стан головного мозку до кінця не вивчені.

за попередніми даними, гранат позитивно впливає на пам'ять і забезпечує профілактику хвороби Альцгеймера.

12. Підвищення фізичної продуктивності

Дослідження демонструють , що вживання екстракту граната за 30 хвилин до тренування значно покращує мікроциркуляцію в периферичних тканинах.

Також фрукт відкладає час настання втоми і підвищує ефективність виконання різних вправ.

Ефект пов'язаний з тим, що гранат багатий нітратами, розширюють кровоносні судини .

Гранат-цінне джерело нітратів, що поліпшують кровопостачання всіх тканин в ході активних фізичних навантажень.

Безпека та протипоказання

Незважаючи на всі позитивні якості, в окремих випадках гранат може завдати шкоди людині. Існують важливі протипоказання до його вживання:

  1. Загострення хронічних захворювань травного тракту (виразкова хвороба, гастрит, ентерит і т.п.). Фрукт підвищує секрецію соляної кислоти, а також сам викликає подразнення слизових оболонок, що може погіршити перебіг запальних патологій.
  2. Запори. Гранат багатий дубильними речовинами, що уповільнюють моторику травного тракту і підвищують щільність калових мас.
  3. Індивідуальна підвищена чутливість (алергія).

Крім того, рекомендується після кожного вживання граната пити невеликий об'єм води (100-200 мл) або прополоскати рот. Систематичний вплив фрукта на компоненти ротової порожнини може викликати руйнування зубної емалі і розвиток карієсу.

Таким чином, слід грамотно ставитися до вживання граната, ретельно враховувати спектр протипоказань і можливих побічних реакцій.

Вживання під час вагітності

Фрукт багатий фолієвою кислотою, а також іншими вітамінами і мінералами, які вкрай важливі для поліпшення матково-плацентарного кровотоку, підтримки «здорового» тонусу матки, розвитку нервової трубки плода.

У післяпологовий період гранат сприяє збільшенню вироблення молозива і грудного молока, що особливо важливо для осіб, які страждають гіпогалактією.

Рекомендована максимальна добова норма – від 200 до 400 грам на добу.

Гранат можна вживати під час вагітності. Він корисний для повноцінного розвитку плода в утробі матері.

Відповіді на Популярні питання

Нижче розглянуті найпопулярніші питання про прийом граната:

  1. Як зберігати? цілісний гранат рекомендується зберігати в темному приміщенні при кімнатній температурі не більше 14 діб. При зберіганні в холодильнику термін придатності збільшується до 2 місяців, проте фрукт слід загорнути в папір. Сік фрукта необхідно зберігати виключно в холодильнику до 2 тижнів (допускається заморожування).
  2. Чи корисний гранатовий сік? так! Він має практично аналогічний склад. Перед вживанням рекомендується розводити сік водою у співвідношенні 50:50.
  3. Властивості та застосування шкірки. кірки граната відрізняються багатим набором антиоксидантних речовин. Шкірку і квіти граната можна використовувати для приготування чаю, відварів і настоянок, які застосовуються для лікування запальних захворювань ясен і носової порожнини, опіків.
  4. Властивості і застосування кісточок . Кісточки граната багаті вітаміном Е, жирними кислотами і клітковиною. Зазвичай використовуються при приготуванні ефірних масел в косметологічних цілях для шкіри обличчя і тіла, а також волосся. Допускається їх вживання всередину з метою поліпшення моторики шлунково-кишкового тракту.

Висновок

  1. Таким чином, гранат багатий безліччю вітамінів, мікро - і макроелементів, а так само антиоксидантів.
  2. Систематичне вживання приносить масу переваг: зниження маси тіла, запобігання великого спектру захворювань онкологічного, кардіологічного, ендокринного, гастроентерологічного та неврологічного профілю.
  3. Також рослина знижує вираженість запальних процесів і пригнічує життєдіяльність ряду патогенних мікроорганізмів.
  4. Рекомендується грамотно ставитися до вживання, вивчити перелік можливих протипоказань і ускладнень, полоскати рот після прийому.