11 наукових фактів про користь авокадо для людини і можливу шкоду

Авокадо унікальний тим, що містить мало вуглеводів, але багатий корисними жирами.

На думку вчених, авокадо вкрай корисний для організму людини. Він сприяє боротьбі з ожирінням, забезпечує профілактику злоякісних новоутворень, покращує здоров'я шкірних покривів і практично всіх систем організму. При регулярному вживанні відзначається навіть збільшення тривалості життя.

11 корисних властивостей авокадо

Нижче розглянуті основні факти про користь авокадо, доведені з наукової точки зору.

1. Багатий склад

Існують різні види авокадо, які відрізняються за формою (овальна або округла), кольором (від зелених до чорних відтінків) і масою (від 200 грам до 1,5 кілограм).

Енергетична цінність одного плоду середнього розміру (200 грам) становить близько 320 калорій і містить такі поживні речовини:

  • Жири-30 грам;
  • Вуглеводи – 17 грам;
  • Клітковина – 14 грам;
  • Білки – 2,5 грама.

Авокадо має багатий вітамінно-мінеральним складом. Один середній плід (200 грам) містить:

назва елемента приблизний відсоток від добової потреби
Вітамін K 52%
фолієва кислота 40%
Вітамін C 34%
калій 28%
Вітамін В5 28%
Вітамін В6 26%
Вітамін Е 20%

Також в авокадо присутня невелика кількість міді, заліза, цинку, марганцю, фосфору, магнію, вітамінів (А, В1, В2, В3), каротину, омега-3-жирних кислот, лютеїну, пантотенової і олеїнової кислот.

Важливо відзначити, що незважаючи на досить високу калорійність, авокадо містить виключно корисні групи жирів, які надають будівельний матеріалу всім клітинам організму і нормалізують рівень холестерину в крові.

Авокадо, як уже було сказано, & 8212; один з головних природних джерел калію в світі. Калій сприяє зниженню артеріального тиску-одного з провідних факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, інсультів, пригнічення роботи нирок.

Олеїнова кислота в складі плодів сприяє пригніченню хронічного запалення і чинить негативний вплив на гени, що відповідають за розвиток злоякісних новоутворень.

Також фрукти багаті харчовими волокнами . Всього 1 плід дає організму людини до 54% від рекомендованої добової потреби в клітковині. Дана речовина сприяє нормалізації кишкової мікрофлори (пригнічує ріст патогенних форм, стимулює життєдіяльність благородних бактерій), відновленню адекватної моторики на всьому протязі травної трубки і перешкоджає маніфестації інфекційно-запальних захворювань.

Авокадо багатий різними макро - і мікроелементами, вітамінами, клітковиною і органічними кислотами, які вкрай важливі для підтримки обміну речовин і здоров'я в цілому.

2. Поліпшення здоров'я серця і судин

Захворювання серцево-судинної системи займають перші позиції за рівнем смертності практично у всіх країнах світу. Більшість з них обумовлено атеросклеротичним ураженням коронарних артерій, а також судин, що живлять головний мозок і нирки.

Авокадо здатний запобігти формуванню атеросклеротичних бляшок і поліпшити стан серця і судин.

Вчені з Мексики встановлено , що авокадо знижує рівень загального холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ – на 22%, ТАГ – на 20%), сприяє підвищенню концентрації «корисного» холестерину – ліпопротеїдів з високою питомою вагою на 11%.

Спеціалісти ВООЗ стверджують , що регулярне додавання фрукта в раціон знижує ймовірність розвитку серцево-судинних ускладнень на 24%.

Як показують дослідження, проведені в Південній Африці, вживання 200 грам авокадо щодня не тільки покращує ліпідний профіль, але і сприяє зниженню артеріального тиску. Відзначається також розрідження крові і попередження тромбоутворення.

Авокадо допомагає в боротьбі з різними захворюваннями з боку серцево-судинної системи. Він здатний знижувати артеріальний тиск і ризик утворення тромбів, попереджати атеросклеротичне ураження судинного русла.

3. Поліпшення зору

Авокадо багатий лютеїном і зеаксантином – важливими фотохімічними речовинами, здатними концентруватися тканинах ока і забезпечувати потужну антиоксидантний захист органу зору.

Саме дані компоненти попереджають ураження сітківки під дією ультрафіолетового сонячного випромінювання.

Поліненасичені жирні кислоти, за даними американських вчених, знижують ризик старечої дегенерації жовтої плями і раннього розвитку катаракти.

Регулярне додавання фрукта в раціон сприятливо позначається на стані очей в період тривалих надмірних навантажень (читання книг, робота за персональним комп'ютером і т.п.).

Авокадо сприяє поліпшенню зору і попереджає ранній розвиток вікових патологій офтальмологічного апарату.

4. Профілактика раку

Авокадо є цінним джерелом фолієвої кислоти. Даний вітамін запобігає злоякісне переродження клітин товстого кишечника, шлунка, підшлункової залози і шийки матки.

Дія, імовірно, пов'язано зі зменшенням ризику виникнення мутацій в ДНК і РНК ланцюгах в ході реплікації. До такого висновку прийшли фахівці з Індії.

Ряд фотохімічних речовин, наявних в авокадо, вибірково пригнічує ріст і поділ ракових клітин, викликаючи їх загибель. Продукт також здатний активувати протипухлинний імунітет.

Авокадо знижує ризик формування злоякісних пухлин в організмі людини.

5. Зміцнення опорно-рухової системи

Бразильські вчені доведено , що сапоніни, що містяться в плоді, сприяють полегшенню симптомів остеоартриту – дистрофічно-дегенеративного ураження суглобів, причиною якого є пошкодження суглобових хрящів і поверхонь кісток.

Зазначається, що ефекти мають довгостроковий характер.

Високий рівень поліненасичених жирів, магнію і фолієвої кислоти сприяє нормалізації обміну речовин в кістковій тканині і підвищенню біологічної доступності кальцію.

В результаті зміцнюються кістки і запобігається розвиток остеопорозу (особливо важливо для літніх людей і жінок в період менопаузи) і патологічних переломів.

Авокадо підвищує мінеральну щільність кісткової тканини, покращує перебіг дегенеративних патологій суглобів.

6. Протимікробну дію

Авокадо має виражену антибактеріальну активність. На сьогоднішній день доведено пригнічуючий вплив щодо кишкової палички, золотистого стафілокока, а також грибів роду Candida.

Регулярне вживання фруктів може запобігти інфекційно-запальним захворюванням ротової порожнини, а також ряду кишкових інфекцій.

Важливо відзначити, що негативного впливу авокадо на корисні мікроорганізми, що мешкають в просвіті травного тракту, не виявлено.

Авокадо має антимікробну активність і є засобом профілактики інфекційно-запальних захворювань.

7. Поліпшення всмоктування поживних речовин

Багато цінних поживних речовин є жиророзчинними, тобто жири необхідні для їх повного засвоєння. Авокадо, як відомо, має в своєму складі безліч поліненасичених жирних кислот.

Фрукти покращують всмоктування вітамінів (A, D, E, K), ряду антиоксидантних речовин.

Закордонні дослідження виявлено , що масло авокадо підвищує біологічну доступність ліпонену і бета-каротину в 2,6 – 15 разів.

вживання авокадо спільно з іншими продуктами, багатими вітамінами і антиоксидантами, підвищує біологічну доступність останніх.

8. Застосування в косметології

Авокадо широко використовується в промисловості і медицині для приготування косметичних засобів. Екстракт і масло авокадо покращують стан шкіри обличчя і тіла: зволожують її, роблять більш еластичною.

Збалансований вміст вітамінів сприяє швидкому загоєнню ранових поверхонь, усуває лущення і свербіж шкіри, сприяє швидкому відновленню після засмаги.

Органічні кислоти відновлюють природний блиск волосся, роблять їх менш ламкими.

Також доведено , що косметичні засоби на основі рослини запобігають інфекційні захворювання шкірних покривів.

косметологічні засоби на основі авокадо користуються широкою популярністю. Вони покращують стан шкірних покривів і волосся, перешкоджають проникненню інфекційних агентів.

9. Авокадо ефективний для схуднення

Працівники Університету Лома Лінда (США) виявили , що авокадо знижує почуття голоду на 23% протягом 5 годин з моменту вживання.

Вчені рекомендують додавати близько 100 грам фрукта до стандартного обідньої перерви, щоб знизити калорійність наступних прийомів їжі. Дана обставина особливо важливо для осіб, які страждають ожирінням або мають надлишкову масу тіла.

Також авокадо багатий клітковиною і відрізняється досить низьким вмістом вуглеводів (в порівнянні з іншими фруктами). доведено , що підвищення жирів і зменшення вуглеводів в раціоні (даними правилами рослина повністю відповідає) – простий спосіб зниження ваги тіла.

Одне з американських досліджень виявлено , що регулярне вживання продукту знижує ризик розвитку метаболічного синдрому на 50%, сприяє зменшенню окружності талії і зниження індексу маси тіла.

регулярне вживання плодів авокадо ефективно для схуднення і підтримки маси тіла в межах нормативних значень.

10. Зміцнення імунітету

Індійські вчені стверджують , що авокадо сприяє поліпшення роботи імунної системи (активація протипухлинного імунітету, попередження розвитку аутоімунних і алергічних захворювань).

Також продукт підвищує резистентність організму до зовнішніх інфекційних агентів (віруси, гриби, бактерії, найпростіші мікроорганізми і т.п.).

Авокадо знижує ризик розвитку будь-яких інфекційних захворювань в організмі людини, а також аутоімунних і алергічних патологій.

11. Збільшення тривалості життя

Як вже було сказано, авокадо впливає на початкові ланки в патогенезі найпоширеніших захворювань, які є причиною не тільки тимчасової або стійкої втрати працездатності, а й смерті.

До них, перш за все, відносяться: гіпертонічна хвороба, інсульт (ішемічний і геморагічний), ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, ревматоїдний артрит; діабетична або гіпертонічна нефропатія, що переходить в хронічну хворобу нирок.

Особлива роль відводиться попередження метаболічного синдрому – поняття, що об'єднує наступні патології: ожиріння, цукровий діабет II типу, артеріальна гіпертензія, атеросклероз, подагра і т. п.

Також рослина знижує концентрацію з-реактивного білка – маркера системного запалення, покращує реологічні властивості крові, що вкрай важливо для хворих з аритміями і серцевою недостатністю в плані зниження ризику тромбоемболічних ускладнень.

Авокадо дозволяє збільшити тривалість життя за рахунок зниження ризику ранньої смертності від найбільш часто зустрічаються захворювань з боку різних систем організму.

Безпека та протипоказання

Фрукт зазвичай добре переноситься організмом людини (при вживанні в помірних обсягах).

При надмірному прийомі авокадо може завдати шкоди. Можливий розвиток наступних небажаних реакцій:

  1. Диспепсичні розлади. виражаються у вигляді болю в околопупочной області, здуття живота, діареї, запорів.
  2. Судоми. обумовлені гіперкаліємією, так як авокадо – багате джерело калію.
  3. Алергічні реакції. проявляються при підвищеній індивідуальній чутливості організму до різних компонентів рослини. Алергопатологія може проявитися по-різному: від банального свербежу до анафілактичного шоку.

Перед вживанням необхідно враховувати наявність можливих протипоказань до прийому:

  1. Хронічна хвороба нирок (починаючи зі стадії С3а). При недостатності функції парного органу підвищується концентрація калію в крові. Прийом авокадо на даному тлі може спровокувати напад судом або зупинку серця.
  2. Наявність алергічних реакцій.
  3. Гострі (або загострення хронічних) захворювання шлунково-кишкового тракту: гастрит, дуоденіт, ентероколіт, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки.
таким чином, авокадо може бути небезпечним продуктом при зловживанні та наявності деяких протипоказань.

Чи можна при вагітності?

Плід багатий фолієвою кислотою, яка знижує ризик передчасного припинення вагітності і формування дефектів нервової трубки плода.

Достатня кількість даної речовини нормалізує тонус матки і нижніх відділів сечовивідних шляхів, запобігаючи розвитку пієлонефриту, який вкрай часто зустрічається у жінок в період виношування.

Рекомендована максимальна добова норма авокадо під час вагітності – 300-400 грам.

вагітним жінкам обов'язково слід включати авокадо в дієту (до 1-2 плодів в день).

Відповіді на часті запитання

Нижче розглянуті відповіді на найбільш суперечливі аспекти вживання авокадо:

  1. Як і в якому вигляді краще вживати? рекомендується їсти авокадо в свіжому вигляді. Для цього необхідно: вимити плід, розрізати його на 2 частини і видалити кісточку, а потім ложкою з'їсти м'якоть або нарізати її на кубики з подальшим додаванням в салат або бутерброд. У мережі є безліч смачних рецептів. Рекомендується вживати не більше 1-2 плодів на добу.
  2. Чи можна їсти на голодний шлунок? так! Авокадо не здатний нашкодити здоровій слизовій оболонці шлунка і нижчих відділів травного тракту. Його можна їсти вранці, в тому числі і натщесерце – вийде відмінний поживний сніданок.
  3. Чи можна їсти перед сном? плід багатий жирними кислотами і клітковиною, які вимагають «напруженої роботи» травної системи. Вживання авокадо на ніч перед сном може порушити засинання і природне фізіологічних змін кровообігу внутрішніх органів. Слід приймати фрукт не пізніше, ніж 2-3 години до сну.
  4. Чи можна дітям? так! Максимальна норма для дітей до 3 років – 30 грам м'якоті авокадо в день, з 4 до 10 років – ½ плода або 100 грам, з 11 до 18 років-1 плід (близько 200 грам).
  5. Чи корисний сушений плід? сушене авокадо відрізняється більш низьким набором цінних поживних речовин, але не їх повною відсутністю. Такий сухофрукт відмінно поєднується з овочевими супами і кашами з цільних зерен.
  6. Застосування та властивості масла. олія авокадо має антибактеріальну, живильну, зволожуючу та відновлювальну дію. Використовується для підвищення еластичності і вологості шкірних покривів, попередження утворення зморшок, прискорення загоєння різних ранових дефектів, поліпшення стану здоров'я волосся (усуває сухість і ламкість).
  7. Застосування кісточок. слід пам'ятати, що кісточка авокадо має в своєму складі таніни – токсичні і канцерогенні речовини, небезпечні для організму людини. Серцевина фрукта відрізняється вкрай неприємним гірким смаком і не рекомендована до вживання у великих обсягах. Максимальна добова доза - ¼ кісточки. У малих обсягах кісточка знижує рівень загального холестерину в крові, покращує моторику травного апарату і насичує організм деякими вітамінами. Перед прийомом її слід акуратно витягти і подрібнити будь-яким доступним способом. Для пом'якшення неприємного присмаку необхідно звільнити кісточку від коричневої шкірки.

Висновок

  1. Таким чином, авокадо – унікальний і вкрай корисний продукт.
  2. При щоденному вживанні спостерігається поліпшення стану здоров'я практично всіх систем організму, профілактика злоякісних новоутворення і ожиріння.
  3. Примітно, що авокадо знижує ризик розвитку найпоширеніших захворювань і підвищує загальну тривалість життя.
  4. Перед вживанням слід ознайомитися з переліком протипоказань, щоб не заподіяти шкоди організму.