Чи є користь від цукру і які види найменш шкідливі

Цукор – одні з найпоширеніших продовольчих товарів у світі. Солодкі страви (газовані напої, кондитерські вироби) зазвичай вважаються нездоровою їжею.

Деякі види цукру дійсно можуть істотно нашкодити здоров'ю і викликати не тільки розвиток ожиріння або цукрового діабету, але навіть злоякісних пухлин.

Але чи приносить цукор хоч якусь користь організму? І який вид можна вважати найменш шкідливим? Всі відповіді нижче в статті

Який цукор корисніший?

При прийомі в надлишкових кількостях будь-який цукор шкодить здоров'ю людини. Однак далеко не всі види однаково небезпечні.

Доданий і натуральний

Доданий цукор – це цукор, який був штучно доданий в який-небудь продукт харчування (в чай, випічку, кашу, соус і так далі).

Натуральний або природний цукор – це цукор, який природним чином зустрічається в продуктах (у фруктах, овочах, ягодах, меді, кленовому сиропі і навіть молоко ).

Звичайний білий цукор – це завжди доданий цукор, який природним чином не зустрічається в природі. Він має високу калорійність (близько 400 калорій на 100 грамів) і не містить нічого крім простих вуглеводів. Він викликає різкі сплески рівня глюкози в плазмі крові і негативно позначається на здоров'ї.

Натуральний цукор, що міститься в основному у фруктах і ягодах, не так небезпечний для здоров'я, особливо при прийомі в помірних обсягах. Наприклад, цільні фрукти, крім маси вітамінів і мінералів, мають в складі харчові волокна , які повільно засвоюються. В результаті енергія від цукру вивільняється повільно, не викликаючи різких стрибків його рівня в крові і множинних порушень в організмі.

найбільш корисним можна вважати натуральний цукор, який природним чином присутній в рослинних і деяких інших продуктах. Рекомендується уникати спеціального додавання цукру в страви.

Рафінований та нерафінований

Рафінований (білий) цукор – це практично повністю очищений від потойбічних домішок продукт.

Нерафінований (коричневий) цукор – навпаки, має в складі деяку кількість поживних речовин.

При аналогічній енергетичній цінності ці два типи відрізняються за складом. Нижче представлена порівняльна таблиця (на 100 грамів продукту).

критерій порівняння рафінований нерафінований
харчова цінність 399 калорій 397 калорій
вуглеводи( в грамах) 99,9 98
білки (у грамах) 0 0,7
жири( у грамах) 0 1

Також нерафінований продукт містить близько 1% від добової потреби організму в кальції, 20% &8212; магнії, 0,25% &8212; фосфорі,3 % &8212; цинку.

якщо відмовитися від додавання простих вуглеводів в звичні страви (чай або кава, кондитерські вироби та інші десерти) неможливо, то рекомендується віддавати перевагу коричневому (нерафінованому) цукру.

Які типи доданого цукру?

Максимальна кількість простих вуглеводів (глюкоза та фруктоза) міститься в цукрових буряках та очереті. Саме з них видобуваються основні світові обсяги доданого цукру.

Розглянемо основні види цукру( з промислової точки зору):

  1. Тростинний . Виготовляється з стебел очерету. Спочатку їх подрібнюють, потім екстрагують отриманий сік з водою. Отримана суміш очищається гашеним вапном, випаровується і піддається кристалізації.
  2. Буряковий . Видобувається практично аналогічним чином. Буряк подрібнюється і змішується з гарячою водою, потім сік очищається від м'якоті і фільтрується (з використанням вапна або вугільний кислоти). Від кінцевого матеріалу відділяється патока, яка пробеливается. Даний цукор на 99% представлений сахарозою і вважається найбільш солодким (в 1,5 рази солодше тростинного).
  3. Кленовий . Виробляється їх соку цукрового клена, який випарюється і згущується. У країнах Заходу, а також в США і Канаді він набагато популярніше.
  4. Пальмовий . Виробляється з пагонів молодих пальм. Поширений на територіях Східної та Південної Азії. Він менш солодкий, в порівнянні з іншими різновидами.
  5. Сорговий . Виготовляється з рослини цукрове сорго. Даний вид поширений в посушливих районах планети, так як сорго невибагливий до води.

Найпоширеніші сорти в світі – це буряковий і тростинний. При їх виробництві витрати найменші. Тростинний цукор містить більше фруктози, що робить його трохи здоровішим.

Будь-рафінований цукор, незалежно від різновиду, приносить шкоду здоров'ю. Основними негативними моментами, за даними наукових статей, є:

  1. Формування надлишкових жирових відкладень. При цьому цукор призводить до відкладення жиру переважно в області живота. Дана тенденція найбільш небезпечна і пов'язана з додатковим ризиком ранньої серцево-судинної смертності.
  2. Розвиток цукрового діабету II типу.
  3. Погіршення стану шкіри. Прості вуглеводи викликають раннє старіння та підвищують ризик появи вугрової висипки.
  4. Порушення роботи головного мозку. Особи, які зловживають солодощами, схильні до депресії, когнітивних порушень ( зниження пам'яті і уваги, інтелекту), раннього становлення деменції. Саме з цієї причини не рекомендується давати солодкі страви дитині. Також солодощі викликають залежність .
  5. Зміна енергетичного балансу. У перші 30-60 хвилин після прийому організм наповнений силами, потім спостерігається млявість і підвищена стомлюваність.
  6. Погіршення здоров'я зубів.
  7. Поява злоякісних новоутворень.
  8. Ранній становлення патологій серця і судинного русла.
доданий рафінований цукор несе найбільшу небезпеку для людини. При цьому вихідна сировина не має принципового значення при оцінці впливу на здоров'я організму.

У чому полягає користь?

При раціональному прийомі цукру підтримується належний обмін речовин в тканинах, рідше зустрічаються кістково-суглобові патології.

Додаткова перевага – швидке відновлення сил після важких фізичних навантажень або донорства крові.

Безумовно, коричневий (нерафінований) цукор менш шкідливий. Однак шкідливий не сам продукт, а перевищення норми вживання.

Згідно дієтичним рекомендаціям для американців, для дорослої людини норма простих цукрів на добу – 50 грамів. На думку Асоціації кардіологів (США) даний показник становить 25 грамів для жінок і 36 грамів – для чоловіків. До 75 % населення не слідують даними радам.

цукор корисний і життєво необхідний для організму. Головне-вживати його в розумних обсягах.

Поради щодо вживання

Зупинимося на головних правилах грамотного задоволення потреб організму в простих вуглеводах:

  1. Відмова від газованих і енергетичних напоїв, солодких кондитерських виробів.
  2. Використання підсолоджувачів. Додання стевії або меду в чай або кава не призводить до значної зміни смаку, але робить напої більш корисними.
  3. Розподіл їжі протягом усього дня. Не можна приймати всю добову норму простих вуглеводів в 1 прийом їжі. Це неминуче призведе до збоїв в роботі ендокринної системи. Краще приймати цукор потроху 4-5 разів на день.

При підвищеній тязі до солодких страв рекомендується:

  • Їсти білкову їжу на сніданок;
  • Споживайте лише цілі фрукти та овочі;
  • Приймати їжу не менше 4-5 разів на добу;
  • Пити більше рідини (1-1, 5 добових норми);
  • Підвищувати в раціоні частку будь-яких спецій (базилік, перець, кардамон і ін.) або продуктів, що володіють яскравим смаком (сік лимона) в дієті.
прості рекомендації допоможуть знизити тягу до цукру і зробити його споживання здоровим.

Висновок

  1. Цукор – популярний продовольчий продукт, пов'язаний з безліччю ризиків для здоров'я.
  2. Будь доданих цукор, незалежно від вихідної сировини, небезпечний. Нерафінований продукт лише незначно корисніше рафінованого.
  3. Рекомендується обмежувати споживання простих вуглеводів як мінімум до 50 грамів на добу.