Чим корисний відвар ромашки-6 доведених властивостей для здоров'я

Відвари і настої ромашки тривалий час використовуються в народній медицині для боротьби з безсонням, тривогою і стресом, а також з метою профілактики розвитку пухлин.

Сучасна наука змогла довести користь відвару на основі ромашки, що дозволило йому знайти застосування навіть в практичній діяльності лікарів.

Ромашка багата ефірними оліями, флавоноїдами та іншими антиоксидантними речовинами, а також вітамінами (A, C) та мінералами (калій, кальцій, фосфор). Значна частина даних компонентів потрапляє в відвар, незважаючи на термічну обробку.

6 лікувальних властивостей

Нижче описані головні корисні властивості прийому ромашкового відвару всередину (з опорою на наукові джерела інформації).

1. Знижує артеріальний тиск

Ефірні масла, флавоноїди, кумарин, вітаміни і мінерали в складі ромашки позитивно відбиваються на рівні артеріального тиску.

Регулярний прийом відвару призводить до розслаблення гладком'язових клітин стінок судин, а також до пригнічення вироблення місцевих судинозвужувальних факторів. В результаті спостерігається незначне, але стійке зниження рівня артеріального тиску.

Також відвар ромашки попереджає розвиток гіпертонічних кризів (переважно у чоловіків), так як знижує вираженість страху і тривоги, пригнічує вироблення гормонів «стресу».

Лікувальний напій рекомендовано вживати людям, що страждають гіпертонічною хворобою або мають схильність до даного захворювання.

відвар ромашки знижує рівень артеріального тиску і забезпечує профілактику гіпертонічних кризів.

2. Бореться з раком

Ромашковий відвар має в складі антиоксиданти. Дані біологічно активні речовини знижують кількість вільних радикалів в організмі, які викликають пошкодження клітин і сприяють розвитку раку, а також деяких хронічних патологій.

Регулярний прийом продуктів на основі ромашки, згідно з науковими уявленнями, дозволяє попередити розвиток злоякісних пухлин, переважно з боку шлунково-кишкового тракту і системи крові.

Відзначена позитивна роль ромашки в поліпшенні перебігу променевої хвороби на ранніх етапах розвитку.

напій зменшує кількість вільних радикалів і захищає людину від раку.

3. Нормалізує діяльність нервової системи

Відвари і настої ромашки, а також ефірні масла на основі рослини, використовуються в ароматерапії.

Встановлено, що вони допомагають подолати безсоння, позбутися стресу та інших психо-емоційних навантажень.

Після приготування відвару рекомендується деякий час подихати над ним перед сном, щоб швидко і міцно заснути, поліпшити настрій і навіть позбутися від депресії.

відвар і ефірні масла ромашки покращують роботу центральної нервової системи, захищаючи від стресу та інших розладів.

4. Полегшує свербіж після укусів комах

Після укусу комах на шкірі формується щільне, гиперемированное і хворобливе утворення через алергічної реакції і запальних процесів.

Примочки з відвару або ефірного масла ромашки дозволяють зменшити вираженість свербіння і болю, а також прискорити загоєння вогнища запалення.

відвар ромашки – незамінний засіб для полегшення болю і свербіння після укусів комах.

5. Покращує здоров'я ротової порожнини

Російські вчені виявили , що полоскання ротової порожнини відваром ромашки покращує здоров'я зубів (рідше зустрічається карієс) і знижує частоту виникнення запальних захворювань ясен і слизових оболонок.

Лікувальний відвар має протизапальну і антисептичну властивостями, що дозволяє придушити зростання деяких патогенних бактерій і грибків, зменшити запалення.

Відваром аптечної ромашки рекомендується полоскати порожнину рота мінімум 1 раз в день (після чищення зубів), щоб забезпечити здоров'я зубів і ясен.

Також продукт можна використовувати при фарингіті на тлі гострих респіраторних захворювань. Відвар полегшує біль і дискомфорт в горлі, прискорює настання одужання.

відвар корисний для підтримки здоров'я зубів, ясен і слизових оболонок ротової порожнини.

6. Знижує рівень цукру в крові і допомагає схуднути

Ромашковий відвар уповільнює всмоктування простих вуглеводів їжі і попереджає різкі скачки рівня цукру в крові.

Додатково напій підвищує чутливість рецепторів жирової тканини до інсуліну, що дозволяє ефективно поглинати глюкозу клітинами.

Відвар нормалізує обмінні процеси в адипоцитах, стимулюючи їх руйнування з метою задоволення енергетичних потреб організму.

Цілющий напій незамінний для осіб, які страждають на цукровий діабет II типу та іншими патологіями глікемічного фону, а також ожирінням.

відвар ромашки може надати допомогу в схудненні і підтримці нормального рівня глюкози в плазмі крові.

Протипоказання та шкода

Навіть відвар ромашки має протипоказання і може завдати шкоди людині.

Побічні ефекти зустрічаються рідко, але доставляють масу дискомфорту:

  1. Порушення роботи центральної нервової системи. при вживанні декількох літрів напою за 1 день може мати місце головний біль, легке запаморочення, нудота і блювота.
  2. Зниження концентрації уваги. відвар допомагає розслабитися. Не рекомендується його пити перед виконанням важливих організаційних справ і водінням автомобіля.
  3. Посилення ефектів антиагрегантів і антикоагулянтів. при прийомі даних медикаментів зареєстровано посилення фармакологічних ефектів ромашки, що може спровокувати кровотечу.
  4. Алергічні реакції. частіше протікають у формі подразнення слизових оболонок порожнини рота і стравоходу, ізольованого свербежу або кропив'янки.

Відвар ромашки не слід приймати жінкам в період вагітності і грудного вигодовування. Напій може завдати шкоди плоду і дитині перших 3 років життя.

відвар ромашки може викликати побічні ефекти, ймовірність розвитку яких необхідно обов'язково враховувати.

Покрокові рецепти

Відвар або настій на основі рослини можна приготувати в домашніх умовах. Краще використовувати аптечну ромашку або самостійно зібрану в екологічно чистих районах.

1. Відвар

Буде потрібно:

  • 2 ст. л. суцвіть ромашки;
  • 250 мл води.

Приготування:

  1. Доведіть воду до кипіння, додайте суцвіття.
  2. Перелити напій в скляну ємність. Щільно закрити кришкою.
  3. Дайте охолонути до кімнатної температури.
  4. Поставте у водяну баню на 15 хвилин.
  5. Дайте настоятися близько 30-40 хвилин у теплому місці. Остудити до кімнатної температури.

Приймати всередину по 20-30 мл 3-4 рази на день. Тривалість лікування відваром-до 2-3 місяців. Надалі потрібна консультація лікаря.

2. Настій

Інгредієнти:

  • 1 ст. л. суцвіть ромашки;
  • 1 ст. л. листя ромашки;
  • 200 мл води.

Схема рецепта:

  1. Закип'ятити воду і перелити в скляну ємність.
  2. Додати ромашку і ретельно перемішати.
  3. Накрийте кришкою і поставте в тепле темне місце на 10-12 годин.
  4. Процідити. Розбавити теплою водою в пропорції 1: 2.

Приймати по 50 мл 1-2 рази на день. Допустимо вживання в ранкові години (натщесерце) при відсутності захворювань шлунково-кишкового тракту. Можна подавати в якості прохолодного напою (з декількома кубиками льоду).

приготувати засоби на основі ромашки самостійно – просте завдання. Головне-ретельно вибирати сировину.

Висновок

  1. Відвар ромашки – це перевірений лікарський і косметичний засіб.
  2. Це може покращити здоров'я ендокринної, центральної нервової та серцево-судинної систем, захистити від раку та хронічних захворювань, допомогти зменшити масу тіла та полегшити свербіж після укусів комах, а також санувати ротову порожнину.
  3. При вживанні ромашки в будь-якому вигляді можливий розвиток побічних ефектів. Жінкам в період вагітності та годування груддю рослина протипоказано.