Чим корисна індичка-6 доведених властивостей

М'ясо індички відрізняється високим вмістом білків, вітамінів, мінералів та інших біологічно активних речовин. При цьому воно практично позбавлене жиру.

Індичатина має низку корисних властивостей: вона здатна нормалізувати роботу головного мозку, щитовидної залози, підтримати функціональну активність опорно-рухового апарату.

6 корисних властивостей

Нижче представлені 6 фактів про користь м'яса індички, які підтверджуються вченими.

1. Джерело поживних речовин

У порівнянні з іншими сортами м'яса, індичка є дієтичним продуктом &8212; містить всього 117 калорій на 100 грам.

Індичатина містить наступні поживні речовини:

назва компонента питома вага або приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам м'яса)
білки 24 грами
жири 2 грами
вуглеводи 0 грам
вітамін В1 61 %
вітамін В6 49 %
вітамін В12 29 %
селен 46 %
цинк 12 %
натрій 26 %
фосфор 28 %
магній 12 %
калій 4 %

Обсяг нутрієнтів залежить від частини птиці. Наприклад, темне м'ясо (гомілки) багате жиром і містить більше калорій, а біле (філе) – відрізняється високою концентрацією білка і вітамінів.

М'ясо індички містить велику кількість цінного білка, а також вітамінів і мінералів, які вкрай важливі для нашого організму.

2. Поліпшення когнітивних функцій

У складі індички є велика кількість вітамінів групи B (B1, B6, B12).

Дослідження, виконані під контролем вчених з Великобританії, демонструють , що вітаміни групи B сприятливо позначаються на здоров'ї центральних відділів нервової системи.

Зокрема, відзначається поліпшення когнітивної сфери ( пам'ять , мислення і увага ), а також візуально-просторового сприйняття.

Не менш важлива роль відводиться креатину, який міститься в м'ясі. Він також нормалізує обмін речовин в центральних відділах нервової системи.

Описані вітаміни, за рахунок нормалізації обмінних процесів в тканинах головного мозку, значно зменшити ймовірність появи дегенеративних захворювань (хвороба Піка або Альцгеймера).

Важливо відзначити, що м'ясо індички покращує переносимість стрес і зменшує вираженість депресії .

включення індички в раціон сприяє нормалізації роботи головного мозку, а також забезпечують профілактику ряду розладів.

3. Нормалізація роботи щитовидної залози

Всього 217 грамів приготовленої індички задовольнять добову потребу організму в селені.

Селен, на думку британських експертів, бере участь у виробленні гормонів щитовидної залози, а також забезпечує надійну профілактику аутоімунних і злоякісних захворювань даного органу.

Однак зловживати цією речовиною не варто. У високих дозах він може збільшити ймовірність розвитку цукрового діабету II типу.

раціональне включення індички в меню сприятливо відбивається на функціонуванні щитовидної залози.

4. Допомога в схудненні

М'ясо індички відрізняється низьким вмістом жирів і незначною калорійністю (в порівнянні з іншими видами м'яса), що дозволяє включати його в дієти, спрямовані на зниження маси тіла.

Важливо відзначити, що високий рівень споживання білка, за інформацією фахівців з Нової Зеландії, викликає швидкий розвиток почуття ситості. В результаті вживання калорій протягом наступних кількох годин значно знижується (в межах 10-15 %).

вживання індички може допомогти в схудненні і підтримці ваги тіла.

5. Підвищення ефективності тренувань

Американські дослідження виявили , що високий рівень споживання білка безпосередньо пов'язаний з якістю виконання фізичних навантажень.

Подібні дієти підвищують тонус і силу скелетної мускулатури, збільшують тривалість роботи (без розвитку почуття втоми), а також значно прискорюють відновлення пошкоджених м'язових волокон.

Рекомендується обов'язково включати курку або індичку в раціон осіб, що займаються активною спортивною діяльністю, а також в літньому віці – для запобігання розвитку саркопенії – старечої атрофії м'язів.

М'ясо індички сприятливо відбивається на ефективності тренувань і роботі опорно-рухового апарату.

6. Профілактика B12-дефіцитної анемії

Індичка, згідно з даними зарубіжних фахівців, &8212; вкрай багате джерело вітаміну B12. Він бере участь на рівні кісткового мозку в утворення еритроцитів , що доставляють кисень до всіх клітин організму.

Дефіцит вітаміну B12 – досить часте явище, особливо у літніх людей, зважаючи на зростання частоти народження шлунково-кишкових захворювань, при яких порушується його всмоктування.

Навіть періодичне вживання індички – надійний спосіб запобігання B12-дефіцитної анемії.

М'ясо індички багате вітаміном В12, який запобігає розвитку анемії.

Можлива шкода

На жаль, навіть один з найкорисніших сортів м'яса може завдати шкоди організму людини.

До числа небажаних ефектів при вживанні індички можна віднести наступні:

  1. Підвищення артеріального тиску. Індичка містить велику кількість натрію. При надмірному споживанні даний мікроелемент може викликати підвищення загального периферичного опору з подальшим зростанням артеріального тиску.
  2. Розвиток онкологічних захворювань. дана особливість стосується виключно смаженого м'яса, в якому присутні канцерогени, здатні викликати появу злоякісних пухлин.
  3. Алергічні реакції. підвищена чутливість до окремих білків м'яса індички – рідкісне явище, зустрічається переважно у народів Середньої Азії. Алергопатології можуть мати будь-який характер: від слабко папульозної висипки до анафілаксії.
у індичатини є ряд побічних ефектів, які рекомендується враховувати перед включенням продукту в раціон.

Застосування в кулінарії

М'ясо індички відрізняється ніжним і витонченим смаком. Грудка і крильця мають солодкуватий присмак і вважаються білим видом м'яса – практично не містять жиру. Гомілка і стегна наближені за складом до червоних сортів м'яса.

Найчастіше вживають варену, тушковану, смажену або запечену в духовці індичку. Також її готують на грилі або відкритому вогні. Але найкраще віддати перевагу м'ясу, приготованому на пару.

Широко цінуються котлети, ковбаси, консерви і паштети, приготовані з фаршу індички. А з м'яса і кісток виходить смачний бульйон.

Індичатина прекрасно поєднується з будь-якими крупами, макаронними виробами, овочами. Як акомпанемент відмінно підходить вершковий соус або біле вино.

Печінка, шлунки або серця птиці зазвичай підлягають обсмажуванні або застосовуються для створення ліверних ковбас.

У кулінарній справі використовується навіть шкіра індички. Вона є інгредієнтом для шашлику в східній кухні. Жир птиці застосовується для приготування будь-яких м'ясних страв замість масла.

різні частини індички широко використовуються в кулінарній та харчовій промисловості. На основі птиці можна приготувати масу різних страв.

Не слід смажити м'ясо

Смажене м'ясо становить велику небезпеку для здоров'я людини. В процесі термічної обробки утворюються наступні хімічні речовини:

  1. Гетероциклічні Аміни. подібні компоненти утворюються при взаємодії амінокислот з креатином при впливі високих температур (вище 150 градусів). Кілька досліджень підтверджують прямий зв'язок між концентрацією гетероциклічних амінів та раком наступних органів: передміхурової залози у чоловіків, підшлункової залози , товстої і прямої кишки .
  2. Нітрозаміни . У процесі смаження нітрати, наявні в індичці, утворюють особливі сполуки – нітрозаміни. Їх вплив на організм людини суперечливий : за одними даними вони викликають рак, за іншими – знижують ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.
  3. Кінцеві продукти глікації (КПГ). в ході обсмажування м'яса в ньому утворюються КПГ, які безпосередньо пов'язані зі старінням людини. Дані речовини також підвищують ризик розвитку цукрового діабету II типу, інфаркту міокарда, інсульту та інших артеріальних тромбозів.
  4. Окислені ліпіди. Ряд поліненасичених жирних кислот утворюється під впливом високої температури. Якщо обсмажування відбувається на рослинному маслі, то окислення також піддається липолевая жирна кислота. Систематичне вживання окислених жирних кислот в кілька разів підвищує ризик появи атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.

Якщо відмовитися від смаженого м'яса неможливо, рекомендується вживати його спільно з наступними продуктами харчування:

Доведено, що представники сімейства хрестоцвіті нейтралізують вплив гетероциклічних амінів, а кава інгібує їх активність. Червоне вино запобігає впливу канцерогенних речовин на стінки товстої і прямої кишки.

рекомендується відмовитися від смаження м'яса з метою знизити ризик розвитку злоякісних і серцево-судинних патологій.

Висновок

  1. Таким чином, м'ясо індички дає організму велику кількість цінного білка (включаючи незамінні амінокислоти), вітамінів і мінеральних речовин.
  2. При регулярному вживанні нормалізується робота головного мозку і щитовидної залози, рідше зустрічається B12-дефіцитна анемія, підвищується ефективність м'язової роботи. Продукт також сприятливо позначається на масі тіла.
  3. Рекомендується відмовитися від смаження індички з метою зниження ймовірності появи онкологічних або серцево-судинних патологій.