5 корисних властивостей яловичини для здоров'я (з опорою на науку)

Яловичина – це м'ясо дорослих корів, биків і волів. М'ясо молодняку цих порід називають телятиною.

Яловичина класифікується як червоне м'ясо, оскільки містить велику кількість заліза. Також воно є цінним джерелом якісного білка, деяких вітамінів і мінералів.

За даними вчених, яловичина володіє важливими корисними властивостями: забезпечує надійну профілактику залізодефіцитної анемії, а також ряду інших захворювань.

Чим вона корисна-5 фактів

Нижче розглянуті 5 головних фактів про користь яловичини з науковим обгрунтуванням.

1. Зміст важливих поживних речовин

Головна особливість яловичини – високий вміст білка і цінних жирів. У 100 грамах продукту є близько 26 грам білків і майже 12 грам жирів.

Тваринний білок є джерелом незамінних амінокислот, необхідних для злагодженого росту і розвитку всіх тканин організму. Особливо білкові речовини важливі в період розумових або фізичних перевантажень, для відновлення після важких оперативних втручань.

Не менш важливі і жири яловичини. Рівень жиру залежить від багатьох факторів (рівень обрізки; вік, стать і порода тварини; вживані корми) і в середньому становить близько 5-15 %.

Яловичина складається переважно з насичених і мононенасичених жирів, а основні жирні кислоти представлені стеаринової, олеїнової, пальмітинової і лінолевої кислотою. Описані жири, як стверджують швейцарські фахівці, не шкідливі для здоров'я.

Основні мінерали та вітаміни в яловичині:

  1. Вітамін B. відповідає за формування клітин крові, підтримує роботу головного мозку і периферичної нервової системи.
  2. Цинк. забезпечує ріст і розвиток всіх тканин, регулює ферментативні процеси.
  3. Селен. надає потужна протизапальна та антиоксидантна дія, бере участь у синтезі гормонів щитовидної залози.
  4. Залізо. необхідний для синтезу гемоглобіну , що доставляє кисень до кожної клітини організму.
  5. Ніацин. знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
  6. Вітамін B. бере участь в утворенні формених елементів крові і обмінних процесах.
  7. Фосфор. підтримує мінеральна щільність кісток , відповідає за злагоджене зростання всіх органів.

Крім цього, яловичина містить креатин (потрібен для росту м'язів), Глутатіон (потужний антиоксидант), холестерин (є складовим компонентом клітинних мембран).

яловиче м'ясо надає організму людини велику кількість цінних білків і жирів, а також вітамінів і мінералів, які вкрай важливі для повноцінної життєдіяльності.

2. Підтримка м'язової маси

Як і будь – який вид м'яса, яловичина багата білками-структурними елементами всіх м'язових волокон.

За даними вчених, недостатній рівень споживання білка (особливо тваринного походження) неминуче призводить до атрофії м'язових волокон і розвитку саркопенії, яка часто зустрічається в літньому віці.

Однак розвиток даного стану можна запобігти шляхом вживання достатньої кількості тваринного білка, риби і молочних продуктів.

регулярне вживання тваринних білків (в тому числі яловичини) дозволяє зберегти м'язову масу і забезпечити профілактику саркопенії.

3. Підвищення фізичної продуктивності

У яловичому м'ясі міститься карнозин. Британські дослідження встановлено , що дана речовина підвищує продуктивність м'язів і сприятливо позначається на фізичній активності.

Також продукт містить бета-аланін, який, на думку експертів з Бельгії, призводить до зростання концентрації карозину в м'язовій тканині (приблизно на 60% за 7 тижнів).

Достатнє споживання тваринного м'яса сприяє підтримці карнозину в м'язових волокнах на високому рівні, що не тільки покращує спортивні результати, але і позитивно відбивається на зростанні м'язів.

Американські вчені доведено , що дана речовина також знижує вираженість почуття втоми і безсилля після надмірних навантажень.

включення яловичини в раціон забезпечує повноцінну роботу мускулатури, що призводить до яскравих спортивних результатів і зниження почуття втоми після фізичної роботи.

4. Профілактика анемії

Анемія-дуже поширене захворювання, при якому в крові знижується рівень гемоглобіну і (або) еритроцитів. В результаті всі клітини організму недоотримують кисень.

Найбільш частою причиною розвитку анемії є дефіцит заліза (через недостатнє харчування, порушення роботи травної системи, хронічних крововтрат під час менструацій у жінок).

Яловичина, за даними фахівців Університету Чилі, є багатим джерелом гемового заліза, яке відмінно засвоюється.

За інформацією датських вчених, яловиче м'ясо також підвищує біологічну доступність негемового заліза, що міститься в продуктах рослинно Походження. Подібна властивість вкрай важливо для комплексної терапії анемії.

Окремо слід зазначити, що для цілей заповнення дефіциту заліза, вживання м'яса більш ефективно, ніж застосування медикаментозних засобів. До такого висновку прийшли вчені, які проводили експеримент за участю 47 жінок.

регулярне вживання м'ясних продуктів (в тому числі яловичини) – один з кращих способів профілактики і навіть лікування залізодефіцитної анемії.

5. Поліпшення роботи головного мозку

Експериментально доведено, що дефіцит заліза несприятливо відбивається на стані нервової системи. Даний мінерал бере участь в обміні речовин на рівні головного мозку і підтримує мієлінізацію нервових пучків.

При недостатньому включенні заліза в раціон у дітей сповільнюється когнітивний, моторний і соціальний розвиток, у дорослих – частіше зустрічаються атрофічні патології (хвороба Альцгеймера або Піка), недоумство, порушується емоційно-вольова сфера.

Включення яловичини в раціон сприяє адекватній роботі центральних відділів нервової системи і, як наслідок, профілактиці вищеописаних відхилень.

регулярне вживання м'яса, насиченого залізом, &8212; простий спосіб підтримати роботу головного мозку і забезпечити профілактику безлічі захворювань даного органу.

Шкідливі властивості

Яловичина, як і інші види м'яса, тисячоліттями служить одним з основних джерел їжі для людини. Однак є у нього і негативні сторони.

До числа шкідливих ефектів яловичини можна віднести наступні:

  1. Підвищення ризику розвитку онкологічних захворювань. небажаний ефект стосується лише смаженої яловичини. При смаженні м'яса утворюються особливі канцерогенні речовини, що підвищують ймовірність злоякісної трансформації клітин товстої і прямої кишки, а також простати (у чоловіків) і молочних залоз (у жінок).
  2. Дисліпідемія. доведено , що при вживанні яловичини відбувається зниження корисного холестерину – ЛПВЩ, що може привести (при початково високому рівні загального холестерину) до утворення атеросклеротичних бляшок на стінках судин.
  3. Інсулінорезистентність. яловиче м'ясо, на думку вчених , незначно знижує чутливість рецепторів периферичних тканин до інсуліну. Подібна обставина може несприятливо відбитися на перебігу цукрового діабету II типу.
  4. Підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань. деякі дослідження демонструють , що часте вживання червоних сортів м'яса може негативно позначитися на частоті патологій з боку серця і судин.
  5. Гельмінтози. у яловичині може бути присутнім Стрічковий черв'як. При несприятливих умовах розведення корів або недостатній термічній обробці м'яса ризик зараження високий.
  6. Алергічні реакції. сенсибілізація організму до білків яловичини – часте явище. Алергопатології можуть мати будь-який характер: від простої папульозної висипки до анафілаксії.
таким чином, яловичина – небезобидный продукт харчування. Необхідно враховувати можливі побічні ефекти і протипоказання, щоб отримати виключно користь.

Застосування в кулінарії

Яловичина має «яскравий» м'ясний смак і відрізняється злегка молочним ароматом. Подібні органолептичні властивості роблять яловичину дуже популярним продуктом в сучасній кулінарії.

Зазвичай м'ясо піддається тепловій обробці. Найчастіше вживають смажену, відварну, печену або тушковану яловичину. Іноді м'ясо готується на відкритому вогні, в грилі, коптиться або в'ялиться (бастурма). Також відомий спосіб подачі яловичини в сирому вигляді-карпаччо.

З яловичого м'яса виходять відмінні ковбаси, сосиски, пельмені, котлети і тефтелі.

У російській кухні продукт служить одним з основних інгредієнтів для перших страв (супів і бульйонів), холодцю. У багатьох країнах світу широко цінується мармурова яловичина та інші види стейків.

З філе або антрекота можна зробити медальйони, відбивні і шашлик. В останні роки м'ясо яловичини часто використовується при приготуванні салатів («Римський», «Чоловічий каприз»).

Яловичина чудово поєднується з будь-якими крупами, овочами і макаронами, а також з такими приправами, як: майоран, чебрець, лавровий лист, червоний або чорний мелений перець.

У кулінарній справі можуть використовуватися будь-які ділянки тіла корови:

  • Кістки - для приготування холодцю і паштетів;
  • Кістковий мозок-бульйони та холодець;
  • Печінка-паштети і різні делікатеси, ліверна ковбаса;
  • Серце-смаження в чистому вигляді, паштети, салати;
  • Вим'я-у вареному вигляді (зазвичай з молоком або молочними продуктами);
  • Вуха - в чистому вареному вигляді, для приготування зельца або холодцю (найчастіше-для годування домашніх тварин);
  • Хвіст – відварюється і подається з морквою (вкрай корисний для підтримки здоров'я шкіри).
яловичина є поширеним інгредієнтом багатьох кухонь світу. Відрізняється приємним смаком і ароматом, що обумовлює використання даного м'яса в багатьох стравах.

Яловичина або телятина: що корисніше?

Телятина (або м'ясо молодих бичків) є більш корисним продуктом.

В ній мало жиру (можна вживати при ожирінні, дисліпідемії і високому ризику розвитку серцево-судинних захворювань).

Також вона містить менше сполук, що підвищують ризик розвитку раку і утворення сечової кислоти в організмі.

Телятина набагато корисніше яловичини, так як має менше негативних якостей.

Висновок

  1. Таким чином, яловичина є вкрай цінним джерелом білків (з незамінними амінокислотами), жирів, а також вітамінів і мінералів.
  2. При регулярному вживанні яловичого м'яса поліпшується робота опорно-рухового апарату і центральної нервової системи, рідше зустрічається анемія, краще працює весь організм в цілому.
  3. Важливо враховувати, що яловичиною не слід зловживати при наявності серцево-судинних або ендокринних розладів.